Cestování s C.A. PARTem – Hon na olgoje chorchoje

| Vydáno:

Třetí dovolená aktuálně ještě probíhá v Mongolsku. Katalog kanceláře vás zve touto reklamou: Nač honit lišky na podzim v české kotlině, když se můžete vydat na legendární výpravu za mytickým olgojem chorchojem, a to až do dalekého Mongolska? Monstrózní žížala prskající jed dělá Ministerstvu kouzel vrásky na čele, chce to tedy zásahový tým elitních kouzelníků. Výjimečná třítýdenní výprava zajistí náklady na ubytování v levitujících kolébkách, nejvybranější krmi i výdaje na případnou dopravu ostatků. Pro spasitele, modly a mírotvůrce dovolená jako dělaná! Kdo přežije, obdrží unikátní odměnu vyrobenou ve spolupráci s agenturou Sorciers sans frontières.

Termín zájezdu: pondělí 20. 7. až neděle 9. 8.

Seznam účastníků (10): Barbara Arianne Lecter, Betelgeuse Orionis, Cerridwen Lowra Antares,
Elyssea Ellesméry, Lily Angelina Johnsonová, Lorein Marvel, Matthew Whitecrow, NaSaŠí Jackson, Nebelbrach Mechacha, Ywa od Roztodivných.

Jedinečná dovolená, která trvá celé tři týdny, probíhá daleko od našeho hradu. A navíc není jisté, jestli se vůbec vrátí všichni (a celí) účastníci zájezdu v pořádku. Mezi hlavní program tohoto zájezdu patří pátrání po olgoji chorchoji. Žádné povalování u moře nebo obdivování krásných památek. Adrenalinový zážitek v poušti jen tak nezapomenete.

Program aneb Co mohli kouzelníci navštívit a poznat

Olgoj chorchoj

Název znamená něco jako červovitý přívěsek. Existence tohoto tvora však nikdy nebyla potvrzena. Má se nacházet v mongolské poušti Gobi. Údajně jej lze spatřit pouze v červnu a červenci, takže je dost možné, že v srpnu bude tato výprava opravdu už jen odpočívat a vzpamatovávat se z případného setkání s tímto tvorem. Co se vzhledu týče, je velmi podobný jednomu kouzelnému tvorovi, tlustočervovi. Ovšem s jedním velkým rozdílem – je velmi nebezpečný, ten olgoj.

Má jít o narůžovělého či rudého červa, který nemá nohy. Vypadá jako tlusté střevo plné krve či jako přerostlá žížala. Může být dlouhý 0,5 – 1,5 metru. Zvláštností je, že se neplazí kupředu, ale koulí se po svém boku.

Nebezpečí hrozí už na vzdálenost 6 metrů. Jak to dokáže? To je právě ta záhada. Dosud se mudlům nepodařilo zjistit, co to způsobuje. A tak zkrátka tak velkou sílu přisuzují kouzlům. Při útoku se stočí do klubíčka, přední část se vymrští do vzduchu a přitom se jeho barva změní na rudou. Zároveň se z přední části objeví i záblesk modrého světla. Pro mudly je to elektřina, kouzelníci ale vědí, že  je to nebezpečná kletba, která však nejde lidskými kouzly napodobit. Mudlové však mají i druhou možnost vysvětlení – podle té má Olgoj vak, ve kterém je jed, který na svou oběť stříkne. Oběť po pár minutách umírá, protože látka je velmi silná, pronikne přes pokožku. Rovněž tedy vše, přes co olgoj proleze, zežloutne a vypadá, jako by to bylo poleptané.

Mudlové jej údajně nikdy neviděli, ale pro Mongoly je to něco nadpřirozeného, proto se toho bojí, nemluví o tom a dokonce ani jméno tvora ze strachu nevyslovují. Ovšem hlavně proto je to pro mudly velká příležitost, kdyby se jim podařilo tvora najít a podat o jeho existenci nějaké důkazy. Pro nás kouzelníky je to otázka zvýšení bezpečnosti.

(Olgoj chorchoj)

Mongolsko

Tato země nepatří mezi běžně a hodně navštěvované. Leží ve střední Asii mezi Ruskem a Čínou. V porovnání s těmito zeměmi je relativně malé, ale díky své rozloze přes 1,5 milionu km2 je větší než střední Evropa. Je to vnitrozemská země s kontinentálním klimatem. Je to relativně chudá a méně rozvinutá země. Počet obyvatel má zhruba 2,7 mil., z toho 1,2 mil. žije v hlavním městě, Ulánbátaru. Jsou zde jen 4 další města s počtem obyvatel nad 30 tisíc, zbytek je rozptýlen po zemi na venkově. Je to země s nejmenší hustotou obyvatel na světě. 95 % obyvatel tvoří Mongolové, zbytek jsou pak Kazaši a menšiny Rusů, Číňanů a Korejců. Nejkrásnější je v zemi bezesporu příroda, která je poměrně nedotčená. Na severu jsou lesy, na jihu a východě postupně přecházejí ve stepi, a ty do polopouští a do pouští.

Poušť Gobi

Najdeme ji v jižní části Mongolska, zasahuje také do severní části Číny. Ohraničena je altajským pohořím a travnatými stepmi na severu, Tibetskou náhorní plošinou na jihozápadě a Velkou čínskou nížinou na jihovýchodě. Nejvyšším bodem je Bogd ull (1 777 m n. m.), rozloha je 1,3 mil. Km2. Není to poušť v pravém slova smyslu. Je to spíše polopoušť či step. Jen 3 % pouště tvoří písečné duny. Jsou zde holé skály a mnohdy i slaná jezera. Vyskytují se zde sněžní leopardi, ovce argali, kozorožci horští, gobijští medvědi či vzácný druh koně Převalského. Jsou zde naleziště ropy, uhlí, achátu, křišťálu a tyrkysu, ale i dalších surovin.

(Oáza v poušti Gobi)

Ulánbátar

Město leží u řeky Tuul v nadmořské výšce 1 300 m. Průměrná teplota je kolem -10°C, což jej dělá jedním z nejchladnějších hlavních měst na světě. Je zde jediné mezinárodní letiště – Čingischánovo. Prochází zde Transmongolská magistrála, železnice vedoucí z ruského Ulan Ude do čínského Pekingu.
Není to typické turistické hlavní město. Většinou jsou zde tzv. jurtoviště – dřevěné domky a průmyslové oblasti. V centru však najdeme mauzoleum Suchbátara (slavný hrdina) i několik klášterů. Nejvýznamnější je ten na vrchu Gandan, jenž má přes 25 m vysokou zlatou sochu zvanou Migjid Janraisig.

(klášter Gandan)

(socha Migjid Janraisig)

Další je klášter Choijin Lama, vybudován na začátku 20. století, v roce 1938 byl přeměněn na muzeum a jako jeden z mála unikl ničení klášterů během stalinistické éry. Dalším klášterem je Dashchoilin Khiid na severu města, zajímavý je tím, že vznikl ze zábavního parku a má netypickou architekturu. Zachovaný je z palácových a chrámových komplexů pouze Zimní palác Bogd chána, dochovalo se i Suchbátarovo náměstí s mongolským parlamentem.

(Suchbátarovo náměstí)

Létající koberce

Je dost možné, že si kouzelníci na zájezdu vyzkoušeli také létání na létajícím koberci, dopravním prostředku, kterému v Asii dávají více přednost před košťaty. Nehrozí jim tak sice zadnice plná třísek, ale možná spíše nějaká ta boule, pokud z koberce spadli. Uvidíme, s čím se osazenstvo vrátí a jaké bude mít zážitky.

Do redakce rovněž dorazila fotografie účastníků zájezdu:

Pro Denní věštec
Esperanza Milagrosa
letní delegátka C.A. PART

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *