Školní spolky

| Vydáno:
… vznikají a zanikají. Pojďme se podívat na spolky, které zanikly, které tu stále máme, i ten, který se připravuje.


Nejprve krátce zmíním pár spolků, které už zanikly. Začal bych fotografickým spolkem Lumfluxo Pictus. Jeho hlavní šéf byl Kris Glowr. Tento spolek se dříve zabýval fotografováním. Lidé do něj posílali své fotografie a ty spolek následně uveřejňoval.

Druhý spolek, který jsem našel, byl Spolek přátel společnosti. Hlavní šéfka spolku byla Jocelynn Firth. Bohužel, co jsem se dočetl, tento spolek vydal jen dva články a poté zase zanikl.

Třetí spolek, který uvedu, je Spolek pohyblivých obrázků. Hlavním šéfem spolku byl známý profesor Midar Kilahim. Jak už název napovídá, jednalo se o spolek, kde se uveřejňovaly pohyblivé obrázky.

Poslední spolek, který tu zmíním, je spolek se zaměřením na filmy, který se rozpadl nedávno. Jeho hlavním šéfem byl Sivoi Joshua Tony. Na webu tohoto spolku se nacházely různé recenze na filmy.

V průběhu let vznikly hromady spolků, proto jsem uvedl jen pár. Teď se přesuňme ke spolku, který již jednou zanikl, ale dostalo se mu druhé šance. Je to samozřejmě Skrývanka pod Magnolií. Její hlavní šéfka je Clea Haliová. Udělal jsem s ní krátký rozhovor.

Jak dlouho si myslíte, že váš spolek vydrží?

Clea Haliová: Do doby, dokud budou členové přidávat své kolekce.

Jak motivujete studenty, aby pro vás psali?

Clea Haliová: Tak oni se většinou nejspíš motivují sami, protože když něco vytvoří, logicky se s tím někde chtějí pochlubit, což ve Skrývance můžou.

Jak nakládáte s penězi, které utržíte?

Clea Haliová: Tak jelikož žádné poplatky nemáme, spoléháme na sponzory. Z peněz se pak například vyplácí odměny za soutěže.

Dostane se někdy nějaké oblečení, které je u vás představováno, i na pulty madam Malkinové?

Clea Haliová: Pokud je to k tématu nějaké kolekce, která se na PU chystá, a je ten kus povedený, tak má šanci se dostat.

Myslíte si, že máte málo nebo hodně členů?

Clea Haliová: Podle mě málo, ale tak to se dá chápat, protože ne každého návrhařina zajímá nebo má na ni čas.

Kolik času týdně věnujete spolku?

Clea Haliová: To se nedá tak říct, někdy strávím xx hodin u návrhů a jindy třeba jen odklikám články, podle nálady a času.

Máte co nabídnout i těm, co se o módu moc nezajímají?

Clea Haliová: No, můžou se na vytvořené kousky přijít do Skrývanky podívat.

Chcete ještě něco vzkázat čtenářům o vašem spolku?

Clea Haliová: Snad jen že pokud by chtěli návrhařinu zkusit, ale bojí se, tak že vůbec nemusí, učený z nebe nespadl a všichni jsme nějak začínali.

Skrývanka je zatím jediný aktivní spolek, který tu máme, ale brzy by měl vzniknout další nový spolek. Zakládá ho havraspárský student Markus Rowert. Udělal jsem s ním krátký rozhovor o jeho budoucím spolku.

Jak se bude jmenovat váš spolek a na co bude zaměřen?

Markus Rowert: Náš spolek se bude jmenovat Spolek literárních fanatiků. Jak název sám napovídá, bude zaměřen na literaturu, a to nejen mudlovského ražení, ale i na tvorbu, jenž je zde na hogu, ať je jejich tvůrcem student či profesor.

Jak často budete vydávat články?

Markus Rowert: Tak asi spíš záleží, o jakých článcích mluvíme. Náš spolek jako většina organizací zde bude mít vlastní časopis/noviny zvané Bradavický Knihomol. Osobně bych byl radši, aby články v něm vycházely alespoň jednou za měsíc, ale hromadně. Vždyť i časopis se lidem předkládá celý a ne po jednotlivých stránkách. Další věci, jako třeba články o knížkách, které čteme a podobně, by měly vycházet průběžně.

Jak chcete motivovat studenty, aby se stali členy vašeho spolku?

Markus Rowert: Jak je chceme motivovat? Upřímně, to je dobrá otázka, na kterou zatím neznám odpověď. Možná proto, že chci, aby spolek sdružoval lidi se zájmem o literaturu, a tudíž jejich zájem by jim měl být sám motivací. Jak čtenáři zjistí, Bradavický Knihomol se skládá z několika rubrik, které jednotlivce mohou oslovit, aby se k nám přidali a sami sepsali nějaký článek o tom, co je zajímá. Jak říkám, mně jde pouze o to, aby lidé členství ve spolku mysleli vážně a bavilo je to, co by v něm dělali.

Do kdy odhadujete, že bude váš spolek schválen, pokud bude schválen?

Markus Rowert: Tak dle referencí, které se nám dostaly od některých lidí ve vedení, by vůbec problém se schvalováním být neměl. Takže… na 98 % bychom měli být schváleni. 2 % nechávám hloupé náhodě. A jak dlouhá bude ještě čekací doba? No vypadá to, že minimálně ještě 14 dní, možná o chlup déle, ale určitě to čekání bude stát za to!

Jak dlouho si myslíte, že váš spolek vydrží?

Markus Rowert: Náš spolek vydrží tak dlouho, jak dlouho o něj obyvatelstvo hradu bude mít zájem, a tak dlouho, jak členy spolku bude bavit pod jeho záštitou tvořit. Nicméně předpokládám, že by mohl vydržet opravdu slušnou dobu, jelikož máme zajímavé plány, a na druhou stranu, kdo by na hogu hrál, kdyby ho nebavilo číst? A když je náš spolek vysloveně zaměřen na knížky, literárně-kulturní dění a rozvoj osobnosti, myslím, že se na něj určitě někdo vždy rád podívá.

Myslíte si, že je váš spolek něčím zvláštní oproti ostatním spolkům? Jestli ano, čím?

Markus Rowert: Zvláštní… Nevím, ale spíš bych řekl, že je dosti rozsáhlý svým záměrem. Účel, proč tento spolek vznikl, je ten, že jsem toužil po něčem, co by propojilo všechny stránky týkající hogwarts. A teď konkrétně mluvím o Salixovi, kolejních časopisech i samotném Denním věštci, a to nejen skrz články v Bradavickém Knihomolu vydávaných, ale i skrz soutěže, které budou pro celý hrad.

Co všechno studenti získají, když se stanou členy vašeho spolku?

Markus Rowert: Co získají? Především zábavu a budou se více učit o sobě samých a zodpovědnosti i kolegiálnosti. Rád bych, aby každý člen se aktivně podílel na vývoji našeho spolku, a tak tvořil skvělé nové zážitky jak nám samotným, tak i čtenářům.

Kolik budou muset studenti platit, aby mohli být členy vašeho spolku?

Markus Rowert: Nakonec si sami obyvatelé hradu v předběžném dotazníku, který měl zjistit, zda vůbec má cenu něco takového zakládat, odhlasovali poplatek 5 srpců. Myslím, že to není výrazně vysoká částka, jenž by mohla členy spolku zruinovat. Zvláště, když hradní soutěže poskytují tolik možností, jak si je vydělat.

Jak naložíte s penězi, které utržíte?

Markus Rowert: Tak krom dvou galeonů, které poputují na roční poplatek za vedení spolku, se veškeré peníze budou dávat do cen pro soutěžící. Tento spolek nemá dělat radost jen nám, členům spolku, ale především čtenářům. A jak jsem výše zmínil předběžný dotazník, tak i tentokrát o naložení s penězi rozhodli samotní obyvatelé hradu. A já sám jsem rád, že tady lidé nemyslí jen na sebe a chtějí udělat radost movitými věcmi i dalším lidem. Neříkám, že ceny budou vždy ty nejluxusnější a nejdražší, ale určitě vždy nějaké budou. Ze začátku se určitě bude jednat o drobnosti, ale při velkých soutěžích… no obyvatelé hradu se mají na co těšit.

Chcete ještě něco vzkázat čtenářům o vašem spolku?

Markus Rowert: Ano, rád bych vzkázal veškerému obyvatelstvu hradu toto: Jestli i mezi vámi jsou další lidé, co rádi dělají radost ostatním, ale přesto nemáte odvahu, náladu a chuť vstoupit do našeho spolku, určitě bychom i nepohrdli finanční podporou, ať už by se jednalo o jednorázovou částku či o stálé sponzorování, anebo může jít třeba i o darování nějaké věci. Čím více peněz spolek nahromadí, tím hezčí věci budete moci vyhrát a tím víc zábavy pro vás třeba budeme moci připravit.

Nebylo mi zde dovoleno uveřejnit adresu Spolku literárních fanatiků, ale bylo mi dovoleno uveřejnit jejich logo v záhlaví stránky:

To by ode mě bylo vše. Moc děkuji za odpovědi Clee a Markusovi. Doufejme, že v budoucnu se dočkáme více školních spolků.

Pro Denní věštec
Martin Lerelin

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *