Cestování s C.A. PARTem – Skautský tábor

| Vydáno:
Cestovní agentura PART nás na Skautský tábor zve těmito slovy: „Jste přesyceni civilizací? Toužíte dostat se pryč z velkoměsta a navrátit se alespoň na pár dní k přírodě? Vyzkoušet si bydlení ve srubu a kouzlení s pradávným kyjem, se kterým kdysi kouzelníci začínali? Pak jsme správný tip pro Vás.“ Strávit týden v přírodě se tak jeví jako velmi lákavá zkušenost, nemyslíte? Pojďme si tuto dovolenou a její program představit.

Termín zájezdu: úterý 4. 8. až pondělí 10. 8.

Seznam účastníků (7): Emily Moonová, James Watfar, Belatris Nithelas Malrinová, Mathias Kelly, Annie Wise, Melis Ella Hope, Eineann Mag Lasair

Program aneb Co mohli kouzelníci navštívit a poznat

Odkaz skautů

Když se řekne „skaut“, jistě si mnozí z nás představí správné kluky a holky, kteří nejdou pro hrdinsky odvážný čin daleko, skromné kluky a holky, na které je spoleh, kteří se nezaleknou chaosu městských ulic ani neznámé divoké přírody. Jak to s nimi ale bylo na počátku, proč skauting vznikl a jak vypadá v dnešní době? Čím se skauti vyznačují? Co nosí? S tím vším se mohli účastníci zájezdu hned na počátku seznámit.
Dozvěděli se tak kupříkladu, že první skautský tábor se konal už v roce 1907 a že vznikl díky „příručce pro zvědy“, neboť slovo skaut původně znamenalo „zvěd, pozorovatel, průzkumník“. Že záměrem skautů byla výchova a sebevýchova k větší samostatnosti, k umění žít v souladu s přírodou a také žít se ctí, být zodpovědný. Že znakem skautských organizací je lilie. Zkrátka, v úvodu dovolené zaznělo mnoho z historie i současnosti tohoto světového hnutí, které inspirovalo nás, kouzelníky, k tomu, abychom se jednou za čas pokusili také připomenout si vlastní historii a zkusit si žít v přirodě, bez pohodlí a vymožeností moderní doby, na které jsme zvyklí.

Účastníci zájezdu si také mohli důkladně prohlédnout pravý skautský kroj, a to jak kroj pěších skautů s pískovou barvou košile, tak kroj tmavomodrý, do kterého se odívají vodní skauti. Z košile a nášivek či různých ozdob každý na první pohled může usoudit, kdo je její nositel, či přesněji, co za skauta je, k jaké zemi patří, do jakého oddílu a družiny, jak dlouho ve skautském hnutí je, v jaké je skautské skupině, podle níž lze posoudit trochu i věk, jak zdatný je a v jakých odvětvích, jakou funkci ve svém oddílu má. Inu, skautská košile na první pohled o svém nositeli poví vše podstatné. I barva a zdobení šátku s turbánkem hraje svou roli, podle kombinace obého je hned jasné, zda jste benjamínek – nejmladší člen skautské družiny ve věku od 5 do 7 let, vlče či světluška ve věku od 8 do 10 let, skaut či skautka ve věku od 11 do 14 let, člen roverů a rangerů ve věku nad 15 let či třeba dobrovolník starší 18 let. Skautský kroj může v mnohém připomínat slavnostní vojenskou uniformu plnou „metálů“, však tuto organizaci na světlo světa přivedl britský generál Sir Robert Baden-Powell, není tedy divu, že skautský kroj si v sobě nese něco z vojenského řádu a přehlednosti zařazení každého jedince do celku.

(skautský kroj)

Kouzelníci si ale mohli ponechat své obvyklé oblečení a po seznámení se s odkazem skautů se všichni vrhli na dobrodružství, které pro ně bylo připravené.

S kyjem na „bobříky“

Skauti jsou proslulí zkouškami, za které se dá získat „bobřík“, popřípadě nějaký ten odznáček nebo nášivka, která dokazuje, že jsme právě tuto nástrahu překonali, že jsme ji zvládli se ctí. My toto známe i z našeho hradu Hogwarts, kde mnozí z nás vášnivě sbírají magíky, což vlastně není nic jiného než splnění určitého úkolu, přičemž nás magíci postupně provázejí vším, co lze na hradě aktivně prožívat, čím se lze bavit a díky čemu lze povyrůst. Jsou jakýmsi ukazatelem, kudy lze jít. Stejně jako skauti ale tušíme, že získaný magík je jen potvrzením, zato ta „cesta“ za splněním úkolu, to je to hlavní, oč tu běží. A přesně v tomto duchu se nesl celý týden skautského tábora pro kouzelníky. Každý vyfasoval jeden otlučený starý kyj a zábava mohla začít.

Že to nebude procházka růžovým sadem, ale drsnou divokou přírodou, to se ukázalo hned, jakmile si měli účastníci zájezdu rozdělat oheň k přípravě oběda, samozřejmě za pomoci svého nového kyje. Trefit se do ohniště, to bylo nesnadné, ale soustředit se natolik dobře, aby za pomoci kyje v ohništi zaplály hřejivé plamínky, to se ukázalo téměř nemožné. Někteří pak kyj použili po způsobu pravěkých lidí (ti, kdo hrají na postu odrážečů ve famfrpálu, v tom měli očividný cvik), aby ulevili svému hněvu nad vlastní nešikovností, jiným se vyplatila trpělivost. Nakonec si tak celá skupina úspěšně s ohněm poradila a všichni si mohli za odměnu dopřát opékané uzenky. Ty všem velmi chutnaly, neboť od doby prvního pokusu u ohniště uplynulo půl dne a z oběda se tak stala chutná večeře. Práci s kyjem si účastníci zájezdu zlepšovali v různých aktivitách po celý zbytek pobytu.

Velmi často se v přírodě hodí mít za pomocníka vhodný a kvalitně uvázaný uzel. To se ukázalo jako velká zábava i problém, neboť místo úvazů, smyček a uzlů vznikaly zprvu hlavně šmodrchané koule a zámotky všeho druhu. Nejen, že se tak účastníci naučili vázat klasické a užitečné uzly, jako např. dračí nebo liščí smyčku, ale dokonce objevili i několik nových typů uzlování, které si vysloužily názvy jako „zhouba bublinatky“ či „trollí kebule“.

(některé druhy uzlů)

Stranou nezůstaly ani taktiky domlouvání se na dálku. Část táborníků tak naprosto propadla nadšení z vysílání kouřových signálů, jiná zas kouzlu opravdového „sýčkování“, v jehož krátkých i dlouhých táhlých zvucích houkání objevili smysl a kouzlo tzv. Morseovy abecedy. Někteří jedinci to vzali s výukou natolik zodpovědně, že se se sýčky závěrem i pořádně pomuchlovali, přesně tak, jak to mají mazliví hrobaříci rádi. Ve srubu, kde byli táborníci ubytováni, se tak během večera mísila vůně kouře s charakteristickým pachem tohoto sovího druhu, zatímco se předčítaly dobrodružné příběhy na dobrou noc.

Celkově se dá říci, že každý den o sobě účastníci zájezdu zjistili něco nového, každý den se něco nového naučili a zároveň v praxi své znalosti prověřili, ať už šlo o plnění úkolů, jako např. let na vlastnoručně svázaném a očarovaném smetáku z roští, který se nakonec zvrhl v legrační poklus a poskoky při zemi, nebo o různé jiné osobní i týmové výkony, včetně projevu charakteru v různých situacích. Za svou šikovnost a odvahu si pak mohli odnést několik nášivek na hábit či klobouk, čehož někteří hned využili, aby se pokusili si je na klobouk připevnit kouzlem trvalého ulpění.

(nášivky za splnění zkoušky)

Chcete-li zjistit, co dalšího obnáší takový pravý kouzelnický skautský tábor, stačí se pouze příští rok na tuto dovolenou přihlásit a vyrazit ven do divočiny, která může být vskutku zajímavá.

Léto pomalu končí, je tedy čas se po vzoru skautů zodpovědně vrhnout na přípravy, abychom ze sebe během školního roku vydali to nejlepší. O programu druhé poloviny „Capartovských“ dovolených vám přineseme zprávy zase s příští zájezdovou sezónou.

Závěrem tu pro vás máme opět fotografii všech účastníků, jak se společně vyfotili před srubem, kde svůj dobrodružný týden prožili.

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *