Děsuplná křížovka

| Vydáno:
Po zářijové pauze, kdy jsme takřka všichni měli plnou hlavu začátku nového školního roku a změn, které s sebou přináší, je ten pravý čas si zase pocvičit hlavu nad nějakým tím luštěním. Denní věštec, inspirován blížícím se Halloweenem a Dušičkami, si pro vás tentokrát připravil něco opravdu strašného. Ještě se nebojíte? Pak čtěte dál a možná se bát začnete.


Patřím k těm, kdo si na našem hradě Halloween užívají naplno, byť mezi mudly dávají přednost komornějším Dušičkám. Jsem taky nadšený čtenář hororů, posluchač četných děsivých pověstí a návštěvník podivných a tajemných míst, co byste také od Ghostfieldové čekali, že? Když jsem hledala inspiraci ke křížovce, měla jsem opravdové štěstí. Potkala jsem kamaráda, který mi smutně vylíčil, že se mu poslední dny zdají samé noční můry a že už se celý týden pořádně nevyspal. Když jsem se dychtivě zeptala, co v nich zažívá, koho v nich potkává, odmítl mi to říct nahlas, aby se na něj stíny nočních můr nenalepily i přes den. A tak jsme se dohodli, že mi ty viníky jeho zdivočelých nocí napíše na papír…

Jak slíbil, tak učinil, ale k mému překvapení… v jeho nočních můrách vystupují jacísi tajemní „vládci kol“, „lovci sekt“ nebo třeba „lid sto ras“. Má fantazie už pracovala naplno, když mi kamarád odhalil tajemství těch slov – jsou to přesmyčky, protože tak prý ta slova nepůsobí tolik děsivě jako v původním znění, zvláště i proto, že je ještě pro jistotu všechna zbavil diakritiky a u jednoho slova jako třešničku na dortu rozdělil „ch“ na dvě písmenka.

A tak se zrodila má děsuplná křížovka pro vás. Vaším úkolem je dobrat se tajenky bez ohledu na diakritiku přesmyček i správně seskládaných slov. Nezapomeňte také na to, že pokud se v nějakém slově vyskytuje „ch“, v přesmyčce je rozdělené na „c“ a „h“, ale do křížovky se vepisuje jako jediné písmeno „ch“ do jednoho okénka. Až křížovku vyřešíte, práce pro vás rozhodně nekončí (já avizovala, že to bude strašné). Tajenku totiž musíte zapracovat do halloweenské kolednické říkanky o min. délce čtyř veršů (4 řádky). Tajenkovou věc samozřejmě můžete skloňovat do různých pádů.

Výpis rozluštěných přesmyček, tajenku a říkanku se zapracovanou tajenkou očekáváme v našem redakčním sovinci dvsovinec@gmail.com nejpozději do pátku 30. října včetně. Během Halloweenu se pak můžete těšit, zda si za svou říkanku a poctivou práci vykoledujete nějakou sladkou a strašidelnou odměnu! Hodně štěstí!

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

Komentáře

  1. Aktualizace křížovky – Ach, k mé vlastní hrůze a děsu se do křížovky vloudily dvě chyby. Nyní, tj. od 10. října, je křížovka v pořádku. Prosím tedy ty, kdo si ji stáhli v původní podobě, aby si do rukou vzali tuto novou verzi. Děkuji Inkarovi za upozornění na nesrovnalosti. 🙂 Za tyto nedostatky se omlouvám.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *