Jak vypěstovat dokonalou dýni

| Vydáno:
Podzimní čas už je v plném proudu. Navrátil nám i onu hodinu (která se splašila a s jarem vyrazila kupředu) a my si opět můžeme déle pospat. Severní vítr pročesává koruny stromů a tančí si se zlatým listím. Dozrává nejrůznější ovoce či zelenina a my si můžeme užívat hojnosti obojího. Ano, podzim je pestrobarevným a velice štědrým obdobím sklizně a oslav. A jednou z nejvýznamnějších oslav podzimu je i svátek Dušiček či Halloween.


Jenže aby se mohlo řádně slaviti, je třeba se nejdříve pečlivě připravit. V dnešní době už nejspíše nikdo nevydlabává původní řepu, ale její slavnější nástupkyni – dýni. Než se ovšem pustíme do své nanejvýš kreativní tvorby, nejdříve si musíme opatřit onu vhodnou dýni.

Dýně rostou a dozrávají do mnoha odstínů od bledě bíložluté, zlatě žluté až po rudě oranžovou. Osobně bych volila odrůdy sytě oranžové až narudlé, které dodávají svícím uvnitř ono pravé podzimní kouzlo. Co se tvaru týče, nejvhodnějším je pochopitelně co nejvíce pravidelný ovál. A velikost? Nu, na okenní parapet si asi nepověsíme dýni rozměrů Moby Dicka a do hodovní síně bradavického hradu nezastrčíme dýni trpasličí.

A kde si takovou dýni obstarat? Máme dvě možnosti. Šikovní pěstitelé se o své vysněné dýně mohou pokusit sami. Těm méně zručným (u nihž nerostou ani ty nejodolnější kaktusy) nezbývá než sáhnout do kapsy pro nějaký ten srpec. Pokud se přeci jen rozhodneme pro první variantu, je dobré zjistit si o dýních něco více.

Už když si budete chtít obstarat nějaká semínka k pěstování, narazíte na první překážku. Dýně nikde nenajdete. Musíte si obstarat semínka tykve obecné. Kdo by si to pomyslel, ale toto je pravé jméno oné rostliny, která vám tu dýni možná jednoho krásného podzimního dne dá. Nejlepší semena se dají sehnat ve Švýcarsku, a to u jedněch nejmenovaných specialistů, sice motáků, ale naprostých profíků přes pěstování i těch nejnáročnějších tykví. Takže, předpokládejme, že jsme si s úspěchem opatřili semena. Ta si zasadíme do truhlíku na takzvané předpěstování a umístíme do skleníků č. 2 až č. 4 (č. 1 je pro tykve příliš nudný a od č. 5 už je toho stresu kolem na tykve moc). Pokud se nám podaří vymámit z klíčků pár rostlinek o velikosti přibližně jednoho až dvou palců, máme za sebou svůj první pěstitelský úspěch. Na přesazování do záhonů však nesmíme pomyslet dříve, než kolem nich projdou všichni Tři zmrzlí muži (a možná i nějaká zmrzlá žena, pěstitel není nikdy dost opatrný). Ony malé rostlinky sázejme asi tak tři až čtyři gryfí kroky od sebe. To kdyby se nám stalo něco nepředpokládaného, třeba to, že by nám vyrostly všechny.

Tykve je třeba neustále udržovat ve vlhkém, kyprém kompostu. V praxi to znamená velmi důmyslná zavlažovací zaříkadla (nebo posilovací běhy s konvemi v pravidelných intervalech) a spoustu, opravdu spoustu trusu na hnojení. Úplně nejlepší by byl dračí, takže popadněme lopaty, pytle a pojďme hledat dračí sluj.

Odměnou za tohle herkulovské úsilí vám jednoho dne bude ona kulatá magická dýně. Plod vašeho nezměrného úsilí, obětavosti a trpělivosti. Tedy, pokud se k vám nenastěhují slimáci…

Pro Denní věštec
Ciel Arcum Arrow

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *