Výuka Zima 2016 – Letem světem

| Vydáno:
Od začátku výuky Zimy 2016 uteklo již několik týdnů. Nyní se nacházíme na začátku 6. termínu, což nás vybízí k tomu, abychom se na letošní výuku trochu podívali.


Podle všeho je letošní rok specifický v mnoha ohledech. Bylo totiž zavedeno hned několik změn. Pomalu ale jistě si na ně zvykáme, ale určitě neuškodí, když si je stručně zopakujeme:

Zápis na předměty byl uvolněn po 7 dnech a uzavřen s počátkem 4. termínu.
Někoho mohlo zarazit zrovna to brzké uzavření. Na druhou stranu se tak zabránilo velké rošádě odhlašujících a přihlašujících se studentů. Což si určitě najde své příznivce i odpůrce, však to známe.

Zprovoznilo se tlačítko pro podání omluv.
Tudíž už si student nemusí vymýšlet své ospravedlnění do vypracování úkolu a profesor to nemusí složitě omlouvat. Dalo by se říci, že je to usnadnění práce pro obě strany. Ovšem studenti narazili na jeden detail ohledně umístění tlačítka. Co když se překliknou a vyčerpají tak zbytečně jednu ze dvou omluv, které mají k dispozici? Žádají tedy o ujišťující mezikrok… Bude jim vyhověno?

Nelze omlouvat mimořádné úkoly.
Opět bod, který se může setkat s nevolí, ale na druhou stranu… mimořádný úkol má svou podstatu, a proto je logické, že je platný pouze na daný termín a nikoliv na celý rok.

Omluvené úkoly lze doplnit pouze do 14 dnů od zažádání o omluvu a nelze za ně získat bonusové body ani nárok na novou omluvu.

Lze doplnit zameškané běžné i mimořádné úkoly, ovšem pouze do 14 dnů od rozmražení či zápisu. Dají se získat i bonusové body!

Domácí úkoly nelze posílat jinou cestou než oficiální.

To bychom měli shrnuté změny ve výuce, avšak hned na začátku se stala další věc, která možná leckoho zaskočila. Málo místa, málo lavic… málo učeben! Ano, slyšíte dobře, po pár dnech zápisu byly zaplněny skoro všechny první ročníky a muselo být sáhnuto k nouzovému řešení. Profesoři byli vyzváni k dootevření tříd, k tomu však museli splňovat určité podmínky. Nakonec bylo dootevřeno deset učeben, aby se mohli přihlásit studenti, kteří to do té doby nestihli a byli bez předmětu. Tuto možnost využilo pouze 10 studentů. Posléze byly dootevřené neobsazené učebny uzavřeny.

Co by to bylo za článek, kdybych neodchytla inspektora výuky, Filiuse Orionise, a nezeptala se ho, jak on sám prozatím pohlíží na tento rok.

Denní věštec: Jak se díváte na letošní rok okem inspektora? Myslíte, že všechno klape tak, jak má?
Filius Orionis: Samozřejmě se najdou věci, které by mohly být lepší, takže z mého pohledu rok určitě neprobíhá ve všech ohledech tak, jak bych si představoval. Na druhou stranu bych řekl, že probíhá víceméně způsobem, který se dal očekávat: drobné technické nefunkčnosti v souvislosti se zaváděnými změnami, neschopnost plnit si své povinnosti v určeném čase u některých vybraných profesorů… S tím se asi tak nějak počítalo. Přeplněnost tříd byla sice trochu čárou přes rozpočet, nicméně v konečném důsledku snad žádné fatální následky nezanechala. Každopádně to je téma, kterému by v příštích letech měla být věnována pozornost, to určitě.

Denní věštec: Na začátku roku proběhlo několik změn. Myslíte, že to byly změny k lepšímu? Splňují účel, pro který byly zavedeny?
Filius Orionis: Změny byly vynuceny vyhrocenou situací v minulém školním roce, která se naplno projevila až v jeho závěru, proto bych řekl, že jsou momentální hodnocení poněkud předčasná.
Některé změny profesorům usnadňují práci, za což jsem vděčný. Někdy to je však za cenu toho, že komplikují život studentům, kteří byli navyklí využívat výhody starého systému (zdůrazňuji využívat, nikoli zneužívat). To mě mrzí.

Denní věštec: Je už teď některá ze změn, která bude potřebovat nějakou budoucí úpravu? Či dokonce nějaká, která bude muset být doplněna?
Filius Orionis: Takovouto bilanci bych opravdu nechal až na konec školního roku – momentálně bych se stále zaměřoval spíše na to, zda vše opravdu funguje tak, jak bylo zamýšleno.

Kolegovi ještě jednou děkuji za odpovědi.

Další kapitolkou výuky a tedy i tohoto článku jsou zajisté zkoušky. Přizvala jsem si k ruce hlavní koordinátorku zkoušek, Larrie Larstonovou a snažila jsem se z ní dostat několik informací.

Denní věštec: Momentálně jsou odevzdány zkoušky NKÚ a CKÚ. Mohla byste mně a čtenářům poreferovat, jaká je jejich bilance? Tedy, kolik zkoušek bylo přihlášeno, kolik odevzdáno či neodevzdáno… prostě maličký rozbor stavu, rozumíme si, že? – směje se –

Larrie Larstonová: Ale určitě. V letošním roce se nám sešlo 56 přihlášených CKÚ, které se dlouhodobě těší popularitě. Z toho 21 skládali fialoví obyvatelé hradu. Neodevzdaná nakonec skončila nešťastná 13 prací. NKÚ jsme měli přihlášených 32, neodevzdaných zůstalo 9. Celková bilance tedy činí ďábelských 66 odevzdaných vypracování z původního počtu 88 zkoušek.

Pro bodovací hodiny to z hlediska právě hodnocených prací vyhlíží jednoznačně nejslibněji pro Zmijozel, jehož členové odevzdali úctyhodných 22 zkoušek. Následovaný je Nebelvírem (13 zkoušek), kterému na záda funí Havraspár s 10 zkouškami a Mrzimor se 7 zkouškami. Radost nám dělají zaměstnanci hradu, kteří odevzdali 14 zkoušek.

Roli však bude hrát samozřejmě především úroveň odevzdaných prací, jednička u certifikací zdaleka není samozřejmostí, takže bodové odhady rozhodně nejsou definitivní.

Poděkovala jsem za vyčerpávající odpověď, ale nedalo mi to a přijala jsem ještě jednu zajímavou informaci, kterou mi kolegyně nabídla. Kolik trollů získala jaká kolej a jak se činili fialoví?

Zmijozel si odnesl 8, Nebelvír 4, Mrzimor 2, Havraspár 1 a Profesoři 7.

A teď ještě přeskočíme do škatulky OVCE a KOZA. Zde se zrovna přihlášení studenti moří s písemnou částí, na kterou mají čas do 10. 12.

Možnost skládat zkoušku OVCE mělo letos 17 studentů.
Havraspár: 8, Mrzimor: 4, Nebelvír: 3, Zmijozel: 2

Tuto možnost využilo 5 studentů a to:
Dunstan Merryweather – Soví orákulum (Prof. Larrie Larstonová)
Hekatea Centaurix – Latina (Prof. Filius Orionis)
Helenia Kukková – Taroty (Prof. Jane Patricia Vamos)
Meggie Ufíková – Magie slova (Prof. Lilien Emity Meissed)
Wenai Lafayette – Soví orákulum (Prof. Larrie Larstonová)

Zkoušku KOZA letos skládá pouze jeden student a to Nebelbrach Mechacha. Pokouší se uspět v mudlovské antropologii (Prof. Anseiola Jasmis Rawenclav).

Nejpozději 17. 1. 2016 se dozvíme, jak své zkoušky zvládnou, nebo nezvládnou. Pokud nestihnou složit ústní zkoušku do zmíněného data, budou muset své OVCE opakovat, včetně písemné části. Rozhodně jim za celý Denní věštec přeji mnoho zdaru!

Jsme ve chvíli, kdy už nám zbývají jen tři řádné termíny a jeden esejový, jenž začal již na začátku pátého termínu. A teď jedna důležitá otázka: „Kolik týdnů mají studenti na závěrečnou esej? Devět, nebo jeden?“

Užijte si zbytek výuky a nenechte se vykolejit malými problémy.

Pro Denní věštec
Lilien Emity Meissed

Published by

Lilien Emity Watfar

Redaktorka, pro kterou je největší motivací vědomí, že má práce smysl, že její snahu dokáže někdo ocenit a popostrčit ji tak do další tvorby. Na Hogwarts se (ráda) vyskytuje tam, kde je „cítit novinařina“. Má ráda dobré jídlo a pití, slabost má pro různé roztomilé chlupáče, a jak její jméno napovídá, i pro lilie.

Komentáře

  1. Ehm, – To s těmi odevzdanými zkouškami je hodně předčasné, protože já sám jsem dvě celá NKÚ nestihl, ale radši jsem se omluvil, než abych odevzdal prázdné zadání.

    1. Re: Ehm, – Inu co nadělám, vždy bude někdo, kdo v informacích udělá nepořádek… 🙂 Tak dejme tomu, že je to zatím hrubý nástin a až bude opraveno, tak můžu zjistit nové údaje… 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *