Potterovský prosinec: Xenofilius Láskorád a příprava na Vánoce

| Vydáno:
Tento článek měl být původně vydán v mém Jinotaji, ale když mi Denní věštec nabídl, že mi dá prostor k vydání i zde, nemohl jsem odmítnout.
Podíváme se na to, jak se pořádně připravit na Vánoce. Jakou a z čeho si máme vyrobit výzdobu, která nás ochrání před škrknami? A také vám prozradím svůj tajný recept.


Začněme výzdobou. Nebyla by to žádná kouzelnická domácnost, kdyby se v ní nenacházela pořádná výzdoba. Buďme praktičtí a vytvořme výzdobu jednoduše, hezky a zároveň tak, ať nás ochrání.

Budeme potřebovat pět vajíček lemenovce, hrst chlupů sedmikrásky a unci třísek z peří kránary. Vajíčko lemenovce se dá jednoduše sehnat u zahraničních kupců přibližně za pět srpců. Chlupy sedmikrásky si můžete sehnat sami a zdarma. Třísky z peří kránary seženete v lékárně pod názvem curio mikulunis, to by vás mělo vyjít tak na deset srpců. Celkem vás tedy výzdoba bude stát 2 galeony a 3 srpce, což není moc.

Nejdříve vyfoukneme vajíčka lemenovce, ale žloutky s bílky si prozatím schováme – nevyhazujeme! Poté si seženeme chlupy sedmikrásky. Ty se dají sehnat jednoduše tak, že vezmete sedmikrásku a malý nožík a opatrně začnete nožíkem holit sedmikrásce stonek. Jsou na něm takové malé chloupky, tak právě ty myslím. Pokud nemůžete v tomto ročním období sedmikrásky nikde sehnat, nevěšte hlavu, dají se použít i chlupy pampelišek, ale už to nebude mít takový efekt. Z těchto chloupků upleteme provázek, který následně provlečeme již připravenými skořápkami. Je to trochu titěrná práce, to pletení, ale jsem si jist, že to zvládnete! Na konci uděláme malý uzel, aby nám, když provázek vezmeme za jednu stranu, pak skořápky nespadly dolů. Nakonec provázky zavěsíme na dveře.

Moc těmi dveřmi nebouchejte, ať vajíčka nerozbijete. Nakonec vezmete třísky z peří kránary a posypete jimi práh přede dveřmi. To je vše, základní výzdoba je hotová a vy si můžete v klidu užít Vánoce bez strachu, že během spánku vám dům obsadí škrkny. Ze žloutků a bílků si pak můžete udělat chutné cukroví.

No a protože jste to dočetli až sem, prozradím vám svůj tajný recept, který si střežím již delší dobu. Recept na odvar z lichokořene. Všichni si ho velmi vychvalují a každý, kdo ho kdy ochutnal, chtěl znát můj recept. Je velmi jednoduchý a výsledek je velmi chutný!

>Vezmete lichokořen a zalijete ho vodou. Poté přidáte deset polévkových lžic cukru a zalijete pampeliškovým medem.

Dobrou chuť a šťastné Vánoce vám přeje
Xenofilius Láskorád

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *