Potterovský prosinec: Jak přežít úklid a trochu se pobavit

| Vydáno:
Zdravím Vás, čtenáři Denního věštce! Mé jméno je Tonksová a jsem tady proto, abych Vám pomohla zachovat zdravý rozum v této hektické době. Tak pojďme na to.


Vánoce by sice měly být dobou klidu a míru, ale nenechte se mýlit. Jsou především dobou stresu a práce, která končí až s úderem srdce zvonku na vánočním stromku. U nás doma se samozřejmě všechno dělalo pomocí kouzel, ale neměli jsme nikdy domácího skřítka, který by nám pomohl s pečením a úklidem a dárky, takže jsme museli kouzlit všichni. A že toho kouzlení bylo požehnaně!

Co jsem to jen chtěla… Ach, už vím! Ze všeho nejdřív je nutné si říct, že vánoční úklid je ta nejvíce zlá věc na světě. Tolikrát se mi nepodařilo zakopnout za celý rok jako při předvánočním úklidu. Nikdy jsem se neškrtila tolikrát jako při věšení girland. A tomu se vážně těsně před tím velkým dnem, kdy Vám všichni dávají dárky, chcete vyhnout, věřte mi. Třeba by Vám pak Fleutýna nedala to nové závodní koště. A nebo taky dala, jenže Vy byste se už mohli proletět sami od sebe, celí nehmotní.

Co dělat, když si chcete advent užít a přitom nemít ruce ze sesílání kouzel vytahané jako orangutan? Samozřejmě, musíte si práci ulehčit. A také se trochu pobavit. Přináším pár tipů, jak si ulehčit vánoční úklid.

Předvánoční úklid se většinou skládá z následujících věcí: klepání koberců, umývání oken, umývání podlahy, umývání garnýží (na které sedá prach od loňského vánočního úklidu), drhnutí míst, která ani nevidíte, nemůžete na ně dosáhnout (a jste si jistí tím, že se tam návštěva nikdy nepodívá!) a podobných naprosto neúčelných věcí. Pak je přirozeně na seznamu výzdoba, vaření, pečení a nakupování a schovávání dárků.

Na úklid existuje mnoho kouzel, skutečně. Možná byste ani nevěřili, kolik jich je. A taky existuje strašná spousta věcí, o kterých Vám Vaše matka řekne, že by vypadaly lépe umyté ručně. Důležité je v této době nepodlehnout. Nesmí na Vás platit pohledy štěněčích očí, rozhořčené ublíženosti, zatvrzelosti, ani špatně potlačené mateřské nenávisti. Zkrátka, musíte být pevní jako skála.

A musíte mít v rukávu pár triků. Takovým je například kouzlo, které za Vás všechen prach namete pod koberec, jenž pak úhledně vyrovná. Nebo kouzlo, které vysklí Vaše okna. Sklo nikdy nebylo tak čisté! Nu, nesmíte ovšem zapomenout sklo do oken během Štědrého večera vrátit… Kdybyste to neudělali a někdo na to přišel, nu, nebylo by to hezké. K tomuto kouzlu se váže také kouzlo, které dovnitř nepustí studený vzduch. To je nesmírně důležité pro zdar celé akce. Leštění nábytku je větší zábava po mudlovsku, stačí si k tomu vzít pořádně chlupaté ponožky a bruslit a bruslit… Nepoužívejte na sklo, neunese Vás.

Pokud se ovšem chcete vyhnout celému tomu bláznivému kolotoči, procvičte si zastírací kouzlo. Až ho budete umět úplně dokonale, žádný úklid se Vás týkat nebude. Už nikdy. Je ovšem možné, že Vás už nikdy nepotkají žádné dárky. Říká se, že není větší záště než té, kterou cítí zhrzená žena. Věřte mi, že není větší záště než té, kterou cítí zhrzená matka, která musela sama zvládnout všechnu práci týden před Vánoci.

Zastírací kouzla si procvičte i v případě, že chcete před členy rodiny schovat vánoční dárky. Je s tím vážně zábava, protože stále mohou tu věc nakopnout. A vy jim pak můžete říct, že to, co právě rozbili, byl dárek pro ně. Nikdy ale nesmíte zapomenout, kam jste zastřené věci uklidili. Zvláště pokud jsou hodně malé. Má matka stále ještě čeká na dárek, který jsem jí koupila k předloňským Vánocům…

Dárky můžete ukrýt i pomocí iluzí a přeměn. Nedoporučuje se ale používat přeměny na ošuntělé a rozbité věci. Mohou pak skončit na smetišti nebo v nekonečnu po použití Evanesco. Pamatujte, že jsou Vánoce. Také nikdy nepřeměňujte kocoury v prachovku, pod vánočním stromkem pak nadělají děsný brajgl. A škrábou.

rozezní se zvuk jakéhosi zvonku – Promiňte, to je bystrozorský alarm, musím běžet! Šťastné a veselé! – rozběhne se pryč a několikrát při tom zakopne

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *