Potterovský prosinec: Copak škrkny, ale jmelí!

| Vydáno:
Víte, co se letos urodilo jmelí? A že jmelí je cizopasník? Škrknám se ve jmelí mimořádně daří. Věděl to i Jára Cimrman. Nevěříte? Ale jděte!


O tom, že se Jára Cimrman věnoval poměrně detailnímu studiu problematiky škrken, existuje nezvratný důkaz, který přetrval až do dnešních dní v podobě jeho legendární divadelnické scénky známé pod názvem JMELÍ.

Už jen pouhý fakt, že na jmelí by neměl chodit člověk sám a že by měl jmelí sbírat ve spolupráci se starší a zkušenější osobou (Cimrman úmyslně užívá velmi názornou dvojici otec a syn) je jasným znakem toho, že si Jára Cimrman uvědomoval rizika spojená s výskytem škrken ve jmelí.

Zatímco běžná mudlovská praxe sběru jmelí spočívá obvykle v tom, že sběrač uváže na provaz koleno od okapové roury, či jiný vhodný předmět, provaz s rourou přehodí přes větev stromu, na které se jmelí vyskytuje, a tahem za provaz jmelí strhne dolů i se všemi škrknami, Cimrman nabádá k opatrnosti. V jeho verzi vyleze sběrač na strom a jmelí odřezává přímo v korunách stromů a posléze ho hází dolů, již očištěné od škrken. Ačkoliv použití kouzelnické hůlky není nikde výslovně zmíněno, patrně z důvodu utajování světa kouzel před mudly, je pravděpodobné, že pilka, se kterou syn vyleze na strom, je jen zástěrka pro kouzelnickou hůlku. Kouzelník postupující podle cimrmanovského vzoru by totiž zcela jistě použil při sběru jmelí kouzla, například Diffindo, Wingardium leviosa a pro lepší komunikaci mezi korunou stromu a zemí kouzlo Sonorus zesilující hlas.

Samozřejmě je důležité používat při sběru jmelí napadeného škrknami náležité ochranné pracovní pomůcky. Velmi účinným ochranným amuletem je náhrdelník vytvořený ze špuntů od máslového ležáku, ten zabírá vždy, mohu jen vřele doporučit. Osvědčily se i náušnice ve tvaru oranžových ředkviček, které jsou zároveň i pěkným módním doplňkem, který osvěží váš vzhled. Velmi dobré jsou rovněž strašibrýle z Jinotaje, s nimi snáze odhalíte místa s vyšší koncentrací škrken a dobře tak poznáte, co brát a co raději nebrat.

A až si budete jmelím zdobit své příbytky, vzpomeňte na českého velikána a neuznaného génia, jenž ve svém díle skryl velké moudro: Jmelí přináší štěstí. Ostatně, jinak by to lidi ani nekupovali…

Pro Denní věštec
Lenka Láskorádová

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Jmelí

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *