Zahajovací zápas vyhrál Zmijozel

| Vydáno:
Havraspár 100:250 Zmijozel

Fanoušci i hráči se konečně dočkali – famfrpálová sezóna byla zahájena. Postaral se o to Havraspár se Zmijozelem – dvě koleje, které se posledních pár let střídají ve výhrách ŠFM. Léto patří havranům a v Zimě excelují zase hadi. Ti to očividně vzali vážně a v tradici se rozhodli pokračovat. Budou po dnešní výhře následovat i další a vynese to zelené koleji pohár? Nechme se překvapit a podívejme se, jak hráli hadi i havrani dnes.

Camrál se držel více u hráčů v zelených hábitech (držení camrálu 58 %), ale mnohem úspěšnější byli jejich protivníci (úspěšnost střel 71 %), o což se postarala zkušená brankářka Salisha Kuipers, která za Havraspár hraje už dlouhá léta. Letělo na ni 19 střel a 9 z nich zabránila (úspěšnost střel Zmijozelu: 53 %). Její kolegyně ze Zmijozelu Annya zabránila 4 camrálům ze 14. Zajímavou statistikou je, že každému, kdo seděl na havraspárském koštěti na pozici střelce, se podařilo vstřelit alespoň jeden gól. Nejvíce gólů pak vstřelily Laura a Inees (4), pro kterou to byl v její poslední sezóně jistě krásný výsledek. Camrálový souboj však neodstartovala ani jedna ze zmíněných střelkyň, ale byla to Kira, kdo první vybojoval camrál. Merlinužel pro ni ale neprošel skrz Salishino skvělé pokrytí obručí. Zato jejím kolegyním Inees a Ontarii se ve 4. a 7. minutě zadařilo a Zmijozel v mžiku oka vedl 0:20. Holky se o góly pokusily ještě jednou, ale tentokrát Salishu nepřekonaly. Zato modrá kapitánka Betria ve 13. minutě proměnila a stáhla zmijozelský náskok. Nevydrželo to dlouho, neboť se v 15. minutě k camrálu dostala Lena a Zmijozel opět vedl o dva góly. V 17. minutě se to s gólem na chvíli povedlo zvrátit primusce Melanie, ale Lena hned poslala do havraspárských obručí další gól. Skóre 20:40 nějakou dobu vydrželo, neboť ani jeden tým střelců nedokázal překonat brankářky Salishu a Annyu (u té měla na úspěch pravděpodobně vliv kapitánčina výhružka, že jí bude za každý havraspárský gól říkat Aňa). Úspěšná byla až Inees ve 29. minutě, hned po ní skórovala Laura, poté Ontaria a znovu Laura. Fanoušci nestihli ani zamávat mávátky a dojíst škrkničky v čokoládě a na tabuli už svítilo skóre 40:60. Jakmile Inees ve 39. minutě nastavila skóre na 40:70, havraspárské střelkyně jako by se probudily a pořádně se do toho opřely. Camrál získala Eleonora a ve 43. minutě vstřelila gól. Její příklad následovala Melanie ve 45. minutě a ve 47. Laura. Ze srovnaného skóre 70:70 se ale havrani neradovali dlouho, neboť brzy poté poslaly Kira a Inees hadí letku do dvougólového vedení (70:90). Havrani se ale jen tak nedali a v 55. a 59. minutě střelami Eleonory a Laury bylo skóre opět srovnané (90:90). V 62. minutě padl ještě gól od Kiry a v 64. od Qii, a tak skóre zůstalo vyrovnané (100:100) do konce zápasu, který nastal chviličku po posledním gólu havraspárského týmu.

Odrážeči se o potlouky prali zcela vyrovnaně. Havraspár držel potlouk z 47 % a Zmijozel z 53 %. O chloupek úspěšnější ve shazování protihráčů byla ale havraní letka (6 shozených hráčů, Zmijozel 5). Nejvíce lidí poslaly k zemi Addie a Maya, obě shodně po čtyřech, přičemž Maya měla i nejvíce potlouků za celý zápas. Z 18 potlouků jich 15 poslala na havraspárské hráčky, jednou trefila sebe a dvakrát se jí odpal nepovedl. Její kolegyně Sooyeon, která stejně jako střelkyně Inees a brankářka Annya letos hrála jeden ze svých posledních zápasů, trefila modré 12 potlouky, jednou mířila nepřesně a jednou se potlouku nevyhnula a schytala ránu do nohy. V Havraspáru získala nejvíce potlouků (15) Indris, jež se dvanáctkrát trefila do Zmijozelských a třikrát se jí odpal nepovedl. Addie se odpal nepovedl jen jednou, zato dvakrát trefila samu sebe. Vykompenzovala to ale krásnými 9 potlouky odpálenými na zelené hráčky, přičemž 4 z těchto potlouků poslaly Zmijozelské k zemi. Bránilo se tentokrát jen pomálu. Jednou Sooyeon ochránila před potloukem Kiru v 9. minutě, Addie odvrátila nebezpečí od Eleonory ve 47. minutě a v 52. od Ewenlie a Indris bránila Eleonoru ve 37. minutě.
Nejčastějším cílem v prvních 30 minutách byli střelci. Nejvíce potlouků schytávaly Eleonora, Inees a Ontaria. První z koštěte spadla Inees ve 12. minutě zásluhou Addie a vystřídala ji Lena. Kapitánka Maya to Havraspáru okamžitě oplatila a na střídačku poslala jejich nejsilnější střelkyni Eleonoru, za kterou naskočila na koště Laura. Hned poté následovalo další střídání, tentokrát na zelené straně hřiště. Addie se do toho znovu opřela a v 16. minutě shodila Ontariu, jež byla vystřídána Ruby. V 19. minutě poslala Sooyeon potlouk na nejsilnější odrážečku Havraspáru Indris a hned v další minutě ji svým druhým potloukem poslala k zemi. Prostor dostala náhradnice Markét, ale všichni věnovali pozornost Sooyeon a jejímu neuvěřitelnému výkonu. Odrážečka zavtipkovala, že to byl pravděpodobně ten zmrzlý potlouk, co s sebou přinesla z ledových krajin, a proto se nejodolnější odrážečka zápasu odporoučela k zemi tak rychle. Chvíli poté, ve 23. minutě, ji následovala kapitánka Betria, kterou shodila Maya, což Havraspáru příliš neuškodilo, neboť Betria by zhruba za minutu stejně sesedala z koštěte, aby byla připravena nastoupit na chytače, její další hlavní post. Nebo tak jsme si to alespoň mysleli skoro všichni, a hlavně zmijozelská kapitánka Maya, která když ve 30. minutě na koštěti viděla za zlatonkou letět havraspárskou Ewenliu, se smíchem prohlásila, že je to zrada. Ať Betria, nebo Ewenlia, cíl zmijozelských odrážeček byl jasný – chytač. Havrani se na rozdíl od svých soupeřů ale drželi stejného cíle od začátku zápasu a camrály dál posílali na zelené střelce. Ve 39. minutě jedna ze střelkyň, Kira, dostala potloukem od Indris a na koštěti se již neudržela. Následující potlouky shledaly cíl buď v odrážečkách samotných, nebo v chytačce Ewenlie. Ta ale shození unikla a po několika ranách potloukem se raději vystřídala s Betriou. Kapitánka merlinužel nebyla tak odolná a druhý potlouk od Mayi ji v 50. minutě shodil z koštěte. Do konce zápasu se podařilo odrážečkám sestřelit ještě tři hráče – Indris Inees v 53. minutě, Maye Eleonoru v 61. minutě a Addie Ontariu v 64. minutě.

Chytačky Ewenlia a Sarah naskočily na svá košťata bleskovou rychlostí, kterou se pak bok po boku proplétaly i mezi překážkami při honbě za zlatonkou. Ve 40. minutě jsme si mohli všimnout mírné převahy na zlatonce ve prospěch Ewenlie, které se dařilo o něco lépe než Sarah. Ta ve 45. minutě prolétla překážkami zhruba o půl minuty později než její soupeřka a na zlatonce je merlinužel každá vteřina znát. Jakmile ale Ewenliu chvíli nato vystřídala Betria, obě chytačky zase prolétávaly překážkami nastejno, pořád však s menší převahou na zlatonce ve prospěch Havraspáru. V 50. minutě srazila kapitánka Maya Betriu z koštěte a její náhradnice Ewenlia pak prolétávala překážkami o celou minutu později než Sarah. V 58. minutě Sarah zabrala a převahu Havraspáru na zlatonce snížila. V 60. minutě dokonce proletěla překážkami tak rychle, že zlatonku vrátila zpátky na střed. Ewenlia se to snažila ještě zvrátit svým průletem v 63. minutě, kdy zlatonku posunula mírně od středu ve svůj prospěch, ale o chvíli později, přesně v 10:04:51 Sarah zlatonku polapila a ukončila zápas se skóre 100:250. Zajistila tak Zmijozelu první výhru v ŠFM a sobě získala úplně první zlatonku.

Ohlasy hráčů

Betria Carson (kapitánka): Dnešní zápas se mi moc líbil. Bylo vidět, jak jsou naše týmy vyrovnané. Napětí, jak zápas skončí, by se dalo krájet. Do poslední chvíle to nebylo jisté, oba dva týmy podávaly výtečné výkony. Líbila se mi atmosféra nejen na hřišti, ale i na tribunách mezi fanoušky obou kolejí. Čistá, přátelská atmosféra, kdy každý podporuje svého favorita, ale respektuje ty na druhé straně.

Jsem hrdá na svá havráňata, s jakou lehkostí a zanícením hráli, a současně vzkazuji zeleným, že s nimi byla čest hrát a gratuluji jim k vítězství, i když bych samozřejmě byla ráda, kdyby ta malá zlatá potvůrka vletěla do ruky naší chytačce, ne zelené.

Zápas jsem si moc užila, škoda, že byl pro mě letos poslední. Ale na zápasy se zelenými budu vždy s radostí vzpomínat.

Maya Prinz (kapitánka): Zápas s Havraspárem mě strašil ve snech – a jak statistiky ukazují, právem, Havraspár je totiž opravdu silný soupeř. Jsem proto velice vděčná celé hadí letce, že se sešla v tak velikém počtu!
Děkuji Ineesce, Kiře a Ontarce, že po celou dobu zápasu statečně odolávaly útokům havraspárských odrážečů, a Leně a Ruby, že byly ochotné za ně kdykoli naskočit. Velké díky patří i Annye a Gregorymu, kteří obruče bránili proti mnohem silnějším střelkyním modrého týmu.
Dále pak chci poděkovat Soo, která mlátila modré na potkání (a já upřímně doufám, že jen potloukem, a ne pálkou, jak bylo nabádáno ze strany publika!), a největší díky a gratulace v jednom patří Sarah, která po neúspěšné loňské premiéře konečně chytila vlastní zlatonku!
Děkuji i Enole, Maike a Saiph, které byly připraveny naskočit v případě nouze na koště, a děkuji samozřejmě i všem fanouškům – našim i těm, kteří fandili modrým, protože bez té obrovské podpory jediného hradního sportu by to prostě nebylo ono.
A závěrem děkuji i havraspárskému týmu za skvělý, vyrovnaný a pohodový zahajovací zápas. Doufám, že se v podobném duchu ponese celá letošní sezóna.

Indris Elwinor: Na zápas jsem se velmi těšila a musím říci, že splnil mé očekávání. Byl hodně vyrovnaný a napínavý a atmosféra byla úžasná. Jsem moc ráda, že máme tak skvělé fanoušky. Doufám, že následující dva zápasy budou také tak skvělé, abychom si je mohli užít co nejvíce.

Sooyeon Choi: Na zápas s havraspárským týmem se těším každý rok. Mezi námi vždy panovala dobrá nálada a přátelské vztahy (i když věřím, že občas si nejeden hráč určitě přeje, aby tomu protějšímu týmu potlouk srazil chytače a přivodil mu bezvědomí, a tím tak vyhráli – směje se –).
Už jen průběh zápasu se může měnit z minuty na minutu a nikdo přesně neví, který tým vlastně vyhraje, protože musím uznat, že Havraspár má neuvěřitelně nadané hráče, na hřišti i ty na lavičce, kteří čekají na vystřídání.
Bude mi chybět ten pocit, když jsem shazovala vaše střelkyně, a věřím, že i vám bude chybět Sověnka jako chutná hadí palačinka.

Sestavy týmů

První hráč nastoupil do základní sestavy na začátku zápasu, hráči za čárkou střídali.

Havraspár
1. střelec: Eleonora Anima, Laura de Morganne, Qia Neat
2. střelec: Melanie Abott
3. střelec: Betria Carson, Qia Neat, Laura de Morganne
brankář: Salisha Kuipers
1. odrážeč: Indris Elwinor, Markét Maky Modřinková
2. odrážeč: Addie Hazel
chytač: Ewenlia Lerche, Betria Carson, Markét Maky Modřinková

Zmijozel
1. střelec: Inees Rut Gowstring, Lena Darwin, Ontaria Emori Reyes, Ruby Élise Day
2. střelec: Kira Mae Spencer, Ruby Élise Day
3. střelec: Ontaria Emori Reyes, Ruby Élise Day, Inees Rut Gowstring, Lena Darwin
brankář: Gregory Silvestr Werner, Annya Liddle
1. odrážeč: Annya Liddle, Maya Prinz
2. odrážeč: Sooyeon Choi
chytač: Sarah Thompson

Sezónu máme zahájenou a na další zápas se můžeme těšit již za dva týdny v sobotu 10. 12. 2022 v 9:00. Utká se spolu družstvo Mrzimoru a Havraspáru. Podaří se Havraspáru tentokrát vyhrát, nebo opět připíše první výhru jiné koleji? Zjistěte to a dorazte fandit!

Pro Denní věštec
Aya Watanabe

Published by

Aya Watanabe

Redaktorské činnosti se začala věnovat až v 7. ročníku na konci Zimy 2019 (na prvotinu v podobě reportáže z celohradní aukce, kterou napsala pro někdejší spolek Pra-se-kou-mág ve svém 1. ročníku, raději často zapomíná), kdy napsala první článek pro Corvina Declaratio, do kterého od té doby aktivně přispívá. V Zimě 2021 se dokonce stala jeho šéfredaktorkou a v šéfredaktorském křesle seděla dlouhých sedm školních let až do konce Zimy 2024. Její stůl v corvinovské redakci zdobí dvě UNC sošky za Šéfredaktorku roku 2021 a 2022. Pro Denního věštce začala psát až na konci Léta 2020 a věnuje se výhradně reportážím z famfrpálových zápasů a tématu famfrpálu obecně, neboť s ním má dlouholeté zkušenosti z vedení havraspárského týmu a hraní na zápasech. Vedle toho ještě do Denního věštce přispívá články z celohradních srazů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *