Vánoce a zdobení perníků

| Vydáno:
Zdobení perníků má v českých zemích dlouhou historii. Jako většina vánočních zvyků a inovací k nám přišla z Německa. O tom si ale můžete informace vyhledat sami. Já jsem tu s návodem, jak vlastně na to.


U nás doma se perníky nejedí, vlastně jsme je nikdy ani nepekli a nebyli bychom je pekli vůbec, kdyby se jednoho roku má sestra nezbláznila do myšlenky, že je bude zdobit. Takže ano. Perníky pečeme. Zdobíme. Nejíme. Prostě si hrajeme. A ačkoliv mě, pravděpodobně tak od října, můžete slyšet na chodbách hradu, kterak si mumlám pod vousy něco o tom, že nesnáším perníky a letos je zdobit rozhodně nebudu, stejně vždy nakonec přibližně 14 dní před Vánoci zasednu vedle sestry, popadnu sáček na zdobení a zdobím a zdobím a zdobím. Protože je to ve skutečnosti, kromě toho, že se jedná o poměrně namáhavou věc, krásná tradice a hlavně: zábava!

Začíná to vždy tím stejným pohledem na nevinné pečivo.

Pokračuje to většinou otázkou „Nemohlo by jich být méně?“ následovanou další otázkou: „Co s nimi?“ Odpovědi jsou většinou následující: „Nemohlo. Nazdobit.“

Co budete potřebovat?

perníky – nezlobte se, ale recept Vám nedám… Je to tajemství, které neznám ani já. Sestřina paranoia dostoupila vrcholu a těsto připravuje vždy jinde než doma.
bílkovou polevu – viz níže
sáček na zdobení cukrovinek (běžně k dostání v domácích potřebách)
pinzetu
jehlu (na propíchnutí ztuhlé polevy v hubičce sáčku)
barevné cukry
stříbrné a zlaté ozdoby na cukrovinky
dle libosti cukrářské barvivo
+ opravdu pevné nervy

Bílkovou polevu připravíme jednoduše: Vezmeme jeden bílek a prskneme ho do misky, poté k němu přidáme 14 dkg 3x prosátého moučkového cukru (to je nutné, aby se nám sáček neucpával), pár kapek citronu a půl lžičky solamylu nebo jiného potravinářského škrobu. Toto všechno umícháme metlou do vláčné nadýchané hmoty (solamyl přidáváme až po částečném umíchání, aby nepuckovatěl), kterou naplníme sáček.

Pak si vybereme perníček podle libosti a namalujeme si na něj okraje, které necháme zaschnout. Je nesmírně důležité, abyste si předtím ale rozmysleli, chcete-li jako okraj použít rovnou obrysovou čáru nebo třeba tečky nebo kombinaci obojího. A také je tu ta nejdůležitější věc: Nikdy nesmíte táhnout hubičku sáčku po perníku, ale musíte ji držet nad ním a nechat polevu, aby se na perník sama uložila. Jedině tak dosáhnete krásně rovné a nerozmazané čáry.

Pokud chcete získat opravdu krásně vypadající perníky, nebo prostě jen máte rádi polevu, můžete si udělat perníčky bílé. Začátek je stejný – je důležité mít namalovaný a dobře zaschlý okraj. Potom si do malé misky oddělíte trochu polevy a naředíte ji pár kapkami vody. Vznikne vám tak řidší a dobře se rozlévající směs, kterou můžete perníky „natřít“. V praxi to znamená, že ji naberete čajovou lžičkou a po perníku rovnoměrně rozetřete a necháte na rovném místě ustálit a zaschnout.

A nyní přichází ta správná část zábavy: Zdobení vším tím, co jsem vyjmenovala v soupisu potřeb. My doma rády zdobíme ornamenty a také stříbrnými a zlatými kuličkami, barevným máčkem nebo barevnými cukry. Kvůli tomu je v potřebách pinzeta, ničím jiným totiž všechny ty malé věci na perníky nedostanete.

Zvolte si vzor, zvolte si barvy a můžete začít. Perličky i barevné cukry se k perníku připevňují pomocí polevy, stačí, když uděláte na perník malý polevový bobeček, do kterého pak pinzetou umístíte perličku nebo jinou ozdůbku. Můžete vytvořit květiny, hvězdy i jiné tvary.

Možná to zní poněkud složitě, ale může z toho vzniknout pěkná domácí tradice. A také se jedná o relaxační metodu. Pokud se Vám nebude při prvních pokusech dařit, nevzdávejte se. Moc dobře si vzpomínám, jak jsem měla první rok všechno příšerně křivé! Vlastně mám spoustu věcí křivých dodnes. Ale alespoň si mohu od plic zanadávat, víte? A to se teď před Vánoci docela hodí.

A navíc: Můžete pak tohle všechno sníst. (Pokud to nerozdáte, jako to děláme my.)

Na závěr ještě přihodím pár tipů:
Nikdy nesundávejte to, co jste zkazili, ještě mokré, na pernících se po sundání polevy vytvoří film, který už nesundáte.
Chcete-li barevné perníky, nemažte je před pečením vajíčkem, ale dejte si do malého množství vajíčka cukrářské barvivo a těsně po upečení perníky namažte touto směsí, výsledkem jsou krásně lesklé barevné perníky. Podobně můžete vyrobit i perníky krakelované, jen je nenecháte uschnout, ale vrátíte je na minutku zpátky do horké trouby.
Krásně vypadají perníky, které oplácnete v normálním cukru, třeba sněhové vločky. Neuchycený cukr z nich po zaschnutí ometete normálním malým štětcem.
Až Vás začnou bolet záda, ruce a prostě všechno (což se stává tak po hodině zdobení), vezměte polevu, perníky naskládejte na tác a lžící je prostě a jednoduše postříkejte. Na chuti to nic nemění. – mrkne –

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *