Potterovský prosinec: Soví pošta má o Vánocích napilno

| Vydáno:
O své vánoční postřehy a soví moudrosti se s námi tentokrát podělila sova Hedvika. Příjemné počtení kouzelníkům i sovám, tedy pokud tyto noviny nějaké sovy také čtou!


Jakmile nastane doba adventu, sovy začínají být neklidné. Přesedávají na bidýlku v sovinci, protahují křídla a netrpělivě očekávají, kdy jim jejich majitel přinese hromádku vánočních přání, která musí být doručena. Včas a samozřejmě vždy té správné osobě, ať už je zrovna obleva, vichřice nebo chumelenice, pošta musí fungovat jako na drátkách.

Pro nás, sovy, jsou vánoční přání velmi speciální zásilkou, kterou rády doručujeme, byť ne vždy nám přejí podmínky povětrnostní a podnební. Všechny nesnáze, které nás, sovy, mohou při doručování potkat (a že jich není málo), ale snadno zastíní radost v očích těch, kteří od nás vánoční přání obdrží. To je nad všechny dárky, co by mohl jakýkoliv člověk či sova nalézt pod vánočním stromečkem.

Žádná sova samozřejmě nečte, co si kouzelníci ve vánočních přáních píší, to je listovní tajemství, které ctíme, ale i přesto dovedeme docela dobře odhadnout, co v tom či onom dopise stojí napsáno, neboť už jen z toho, jak pečlivě nám kouzelník přivazuje dopis na pařátek, lze leccos poznat, aniž bychom psaní musely číst. A pak i z toho, jestli po úspěšném doručení přáníčka dostaneme za odměnu bílou myšku, misku s vodou nebo jen obyčejný soví zob, abychom se posilnily před zpáteční cestou. Takových drobností si my, sovy, všímáme a přikládáme jim váhu, dost možná že dokonce i větší než sami kouzelníci.

Pro nás, sovy, jsou Vánoce přece jen trochu jiné než pro kouzelníky, zejména proto, že toto období strávíme převážně na cestách, a tak pro nás Vánoce nejsou svátky míru, klidu a domácí pohody, ale spíše upřímné radosti z toho, že si každá zásilka najde svého adresáta a tomu dotyčnému se oči rozsvítí už v okamžiku, kdy slétáme k jeho oknu…

Ať už se jednalo o obálku s vánočním přáním či o balíček s vánočním dárkem, vždy jsem v sobě cítila takovou zvláštní pýchu, že mohu doručit vánoční zásilku právě Harrymu Potterovi a ne nikomu jinému, neboť Harry je opravdu výjimečný kouzelník, kterého mám upřímně a z celého srdce ráda. Když totiž sova k nějakému kouzelníkovi přilne, je to oboustranně vyrovnaný a hluboký vztah, který právě v období adventu a Vánoc nabývá ještě dalšího rozměru. Právě v tuto dobu můžeme sdílet ono zvláštní kouzlo, které spojuje všechny, kteří se rozhodnou udělat někomu jinému radost.

A ne, nemyslím tím dvojčata Weasleyovic, která mají ve zvyku Harrymu posílat vánočního huláka!

A i kdybyste náhodou nějakého vánočního huláka přece jen dostali, přeji Vám krásné vánoční svátky a mnoho štěstí do nadcházejícího roku, který už pomalu klepe na dveře. Vězte, že podobně jako mnohé mé kolegyně ze školního sovince bych si i já moc přála, abych mohla doručit P.F 2016 právě na Vaši adresu.

Pro Denní věštec
Hedvika

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *