Potterovský prosinec: Trable s vánočním stromkem

| Vydáno:
Těsně před tou velkou slávou jsme si pro vás, čtenáře Denního věštce, připravili mírně varovná předvánoční slova známého profesora bylinkářství, Nevilla Longbottoma. Co vše může způsobit vánoční stromeček? A jak jej nejlépe ozdobit? Na jaká kouzla si dát opravdu velký pozor?

Milí čtenáři,
rád bych dnes zmínil tři zásady, podle kterých byste měli zacházet se svým vánočním stromečkem, aby vaše svátky v kruhu blízkých neskončily vypíchnutým okem nebo odnesenou střechou vašeho domku. Vánoční stromečky totiž umějí být za určitých okolností mnohem víc než jen dekorace, mnohem víc, než co bychom si vůbec přáli. Nevěříte?

1. Pozor na vykrmování a růstová kouzla!
Často se u svých studentů setkávám s nadšením, že si vánoční stromek vypěstují od semínka a přesně do té výšky a mohutnosti, jaká jejich oku lahodí. Nenechte se však mýlit, příroda je mocná a vždycky se snaží najít skulinku, kudy by aspoň jeden výhonek prolezl. Nemusím asi dodávat, že takto sehnaná semínka, překupovaná od trollů a skřetů, mohou mít velice pestrý původ. Přesně tak se stalo, že mému prastrýci Algiemu odnesl jeden překrásně (a rychle) vzrostlý sekvojovec obrovský střechu z dvoupatrového domu. Dodávám, že semínko se prastrýc pokoušel vypěstovat v přízemí. Inu, ne nadarmo je tento druh považován za stromek giganticky mamutích rozměrů. Z dekorativního krásného stromku se tak může za použití většího množství magie stát snadno zhouba vánočních svátků.
Doporučuji tedy, abyste si, jestliže chcete vlastní stromeček pěstovaný od semínka, pečlivě vybrali ten nejvhodnější a s kouzly to moc nepřeháněli, ať nepřijdete o část domu jako můj prastrýc Algie.

2. Pozor na přílišnou extravaganci!
Většina z nás dává přednost tradičním vánočním stromkům, jako jsou například jedle, borovice a smrčky. Zažil jsem ale už zmíněný případ prastrýcova sekvojovce. To ale není nic proti tomu, když se jednoho dne moje babička rozhodla, že mi udělá radost a v pokojíčku ozdobí už pěkně vzrostlou exotickou Mimbulus mimbletonia. Jen co do ní zapíchla pár závěsných drátků… nu, nechtějte vědět, jak můj pokoj i babiččina snaha o extravagantní stromeček dopadla. Mrvomíza byla všude a babiččin klobouk s jejím milovaným supem byl takřka na vyhození (ne že by nebyl už předtím, to jen tak mezi námi).
Dále jsem taky jednoho roku zjistil, že se studenti bradavické školy pokoušeli, opravdu v dobré víře, ozdobit naši vzácnou vrbu mlátivou… Skončilo to podrápanýma rukama, nateklým monoklem a několika vyraženými zuby.
Několika skoro vypíchnutýma očima pak skončil i jeden pokus o překrásný stromeček v kolejní místnosti Nebelvíru, kdy dva studenti dostali jako školní trest ozdobit stromeček pro radost všech v koleji. Nu, chlapci si chtěli práci ušetřit, a tak nazdobili stromeček jen z jedné strany – všechny ozdoby navěsili na přední část stromku, zatímco ta zadní, u zdi, zůstala bez ozdob. Není divu, že se na ně stromeček převážil a jehličky je k jejich vlastní mrzutosti popíchaly.
A to už vůbec nemluvím o tom, jak si někteří kouzelníci zkouší najít zálibu i ve vánočních… houbách či tzv. živých křovinách seříznutých do určitého tvaru, no, jeden až žasne, co vše se vejde pod pojem „vánoční stromek“.
Pokud tedy chcete hezké a bezpečně prožité Vánoce bez katastrof, zjistěte si o rostlinách alespoň to základní, ať víte, jak se váš stromek při zdobení a nejen při něm zachová. A pamatujte na rovnováhu, nezdobte jen tu stranu, která je lépe vidět!

3. Pozor na přirozené vlastnosti stromku!
Kouzelníci často zapomenou, že magické odrůdy klasických stromků mají jaksi navíc i magické vlastnosti. Tak například mému kamarádovi se stalo, že jeho vysněná jedle kolébavá, ochráněná poctivě ohnivzdorným kouzlem, sice nevzplála, ale věrna svému jménu se kolébala po celém pokoji… Věřte mi, trávit Vánoce hašením požárů po pokoji opravdu nechcete, stejně tak hledat zbytky na uhel spálených dárků, které mírumilovně čekaly na rozbalení pod jedličkou.
Poměrně známý je i případ kouzelníka, který si chtěl svátky zpříjemnit koupí krásně rostlé borovičky. Neinformoval se však, že jde o borovici převonnou, jejíž jehličí vydává v teple nad 20°C vůni schopnou uspat cokoliv na vzdálenost tří metrů. Kdyby mu krb nevyhasl a dům nevychladl, kdo ví, možná by se vzbudil až na jaře, kdy tento druh borovičky „přepelichává“. Nepodceňujte sílu přírodní magie.

Buďte tedy opatrní v tom, jaký stromeček či semínko si domů přinesete, a soudní v jeho zdobení. Jedině tak zajistíte, když se dostatečně informujete a budete rozumní, že se vaše svátky nepromění v jednu velkou, nečekanou katastrofu!

Jehličím a vůní spokojenosti prosycené Vánoce přeje
Neville Longbottom

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *