Potterovský prosinec: Sirius o životě a přátelství

| Vydáno:

Vánoce a konec roku je zvláštní období, kdy mnoho lidí rekapituluje, přemýšlí, rozjímá, hodnotí, vyčítá si, plánuje a zbytečně marní čas. Je to blbost.


Já nikdy nebyl plánovací typ. Proč taky? Když chci něco udělat, tak to udělám rovnou. Nemohl jsem přeci týden čekat jako student na to, až seberu odvahu, sněhovou kouli a hodím ji po profesorovi. Kdepak, to se člověk musí zvednout a hned to jít udělat. No a pokud něco odkládáte, tak se na to rovnou vykašlete. Stejně ten úkol nenapíšete, knihu nepřečtete a na sovu neodpovíte. Jestli se vám nechce teď, nebude se vám chtít ani za týden, jen si tím budete zatěžovat zbytečně hlavu.

Proto říkám, žijte teď. Nemá cenu řešit, co bude zítra, za týden, za měsíc, za rok. Možná nic nebude, možná se všechno změní. Žijte dneškem. Kašlete na novoroční předsevzetí. Máte chuť jít vyhodit laboratoř do vzduchu? Tak šup! Schoval jsem za cihlu (do které naráží klika dveří od Velké síně) nějaké bouchací kuličky, možná tam ještě budou, dodají bouchání větší grády. Není na co čekat! Co když do zítřka spadne hrad a pak už nebude žádná laboratoř, kterou byste mohli vylepšit výbuchem? To by byla přeci tragédie!

Jedno si ovšem pamatujte – a teď o Vánocích to platí dvojnásob. Nejdůležitější jsou přátelé, těmi se obklopte a věnujte se jim, kdykoli máte trochu volna. Přátele si ale vybírejte pečlivě, nenechte se oklamat. Sám bych mohl vyprávět…, ale jak je poznat? Vzpomeňte si na ty, kteří tu pro vás byli, když jste na tom byli nejhůř. Na ty, kteří vám pomohli se postavit zpátky na nohy, když jste na to sami neměli dost síly, nabídli pomocnou ruku, věřili ve vás a neutekli při prvním problému. Na ty, kteří vám vyvolají úsměv na tváři, kteří vás mají rádi takového, jaký jste. Na ty, kteří vám vždycky dají druhou šanci, se kterými je vám dobře, a na ty, kteří by vám chyběli nejvíc, kdybyste je už nikdy nemohli vidět. To jsou ti praví přátelé, které chcete kolem sebe mít, za takové se musí bojovat a chránit je.

Ideálně tedy využijte dnešního večera, pozvěte ty pravé přátele na večerní horkou čokoládu, vyhoďte nenápadně do vzduchu několik částí hradu, ale hlavně se nenechte chytit! Nechť je tedy neplecha v pořádku ukončena.

Slavnostně vám přísahám, že jsem vždy připraven ke každé špatnosti!
Sirius Black

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *