Vánoční nadílka kousavých balíčků

| Vydáno:
Když se ve Velké síni před pár dny objevil obří vánoční stromeček, mnozí obyvatelé si šuškali o tom, co se pod ním asi objeví za dárečky. Ti skeptičtější pak zvyšovali už tak velké vzrušení dohady, jestli jsme vůbec byli dost hodní na to, abychom nějaké dárky dostali. Jak se zdá, jsme svatoušci, protože dárky tam nakonec na Štědrý den v počtu víc než hojném na nás všechny čekaly – a dosud ještě čekají na ty, kdo si je nevyzvedli.

Na hradě už jsme zažili nejrůznější nadílky od skvělé trollí víly Fleutýny. Naše skříně a kumbály ukrývají nejrůznější kouzelné hračky a muchlátka roztodivného vzhledu, které s sebou nosíme na procházky hradními chodbami či si je bereme na noc do postelí, v našich sovincích houkají a cukrují nejrůznější speciálně šlechtění soví kamarádi. Kromě sov od této věhlasné nositelky vánočních darů k nám během let při různých příležitostech přilétly poštovní straky, zlatonosky, tu a tam proletí člen hejna poštovních holubů…

Když se těsně po půlnoci rozbalily s velkým očekáváním první dary poté, co pan ředitel varoval, abychom byli opatrní, že dárky mohou být trochu kousavé, se z krabice nevymanil ani růžoví poník, jak mi někteří tvrdili, ani vyhladovělý pan profesor Serge. Dokonce ani hadi, štíři a další kousavá havěť se neukázala. V krabicích na své osvobození totiž čekali netopýři!

A ne ledajací, nejde ani o plyšové hračky, i když by jistě kdekdo z nás uvítal plyšáčka netopýřího vzhledu, ani o živého mazlíčka. Tito netopýři jsou hrdí a soběstační, a ač jsou to netopýři poštovní, vědí, že kromě práce je také třeba odpočívat. Proto jako správní noční tvorové vykonávají svoji práci pouze za noci, tj. od 9. hodiny večerní do 6. hodiny ranní. Přes den pak spokojeně ve vší tichosti spí a odpočívají hlavou dolů, aby nabrali nové síly.

Celkem k nám letos zavítalo pět netopýřích druhů. Jsou to…

Netopýr vodní

Na netopýra vodního či krátkoušana vodního můžeme narazit převážně v blízkosti vodních ploch, kde si obstarává i potravu. Rád se schovává v dutinách stromů.
Patří k zdatnějším letcům, kteří ale nelítají příliš daleko.

Netopýr ušatý

Pro tento druh netopýra jsou typické velké uši, které mu dodávají až komický vzhled. Nepohrdne pavoukem, housenkou či můrou. Můžete na něj narazit i ve dne.
Není zdatný letec, a tak létá velmi pomalu a nízko.

Netopýr černý

Jedná se o vzácný druh netopýra, jenž získal své jméno podle černé srsti. Při pohledu z jiného úhlu může působit, že je dokonce tmavě modrý. Podle chloupků na hřbetě můžete poznat, zda se jedná o mladého, či starého jedince.
Zdatný letec.

Netopýr pestrý

Jeho pojmenování vychází z jeho zbarvení. Při bližším prozkoumání zjistíme, že spodek má šedý či bílý a hřbet s ušima a křídly hnědý či černý.
Jedná se o robustnějšího netopýra, který není vhodný k posílání zásilek na velkou vzdálenost.

Netopýr rezavý

Netopýr, pro nějž je charakteristická zrzavá srst a vydává jeden z nejsilnějších echolokačních signálů.
Díky tvaru křídel se nejedná o letce s dobrými manévrovacími schopnostmi, ale na druhou stranu mu nedělají problémy velké vzdálenosti.

Ať už jste ve svém balíčku objevili jakéhokoliv, věřím, že vás potěšili. Všichni ti, kdo víle Fleutýně pomáhali tyto poštovní netopýry vycvičit a postarali se nám o jejich včasné doručení na hrad, si zaslouží naše poděkování za hezké Vánoce. Děkujeme!

Kdo jste si svůj dárek ještě nevyzvedli, neváhejte. Jako každý rok stromeček zase časem zmizí, aby nás potěšil příští rok. A pokud byste se chtěli vyjádřit k letošním dárkům, neváhejte též zanechat svůj názor formou komentáře.

Vesele pištící netopýří Vánoce!

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

P.S. Děkuji všem, kdo mi ochotně pomohli informace o netopýřích druzích ucelit.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *