Potterovský prosinec: Sílu pro každý den…

| Vydáno:
Zažila jsem již mnoho prvních dní roku, a přestože vím, jaké úskalí s sebou nesou předsevzetí a sliby dané v tento čas, neubráním se jim jako každý rok ani já. Na jejich počátku je totiž uvědomění si, přiznání si a nalezení síly pro změnu. Bilancování.

Čím je člověk starší, tím hůř se bilancování brání. Na misky vah pokládá dobré a zlé, dobře odvedenou práci a odfláknutou práci, to, za co se stydí a na co je hrdý. A když tak rok co rok přemítáte nad těmito věcmi, dojdete k tomu, že nestačí jen, abyste během celého roku byli zdraví, šťastní a milovaní.

Jen málokdo si uvědomí, že z těch mnoha věcí, které si do výčtu pro další rok navzájem přejeme, jen velmi zřídka řadíme schopnost najít sílu, být statečný. Vlastnosti, kterými tolik oplýval Godrik Nebelvír, bez kterých se žádný den našeho života neobejdeme. Být statečný a najít v sobě sílu totiž musíme umět bez ohledu na to, kolik je nám let a čemu zrovna čelíme. Možná jsme dospělý kouzelník, který tváří v tvář zlu zakládá Fénixův řád. Nebo jsme jen skupina dětí, které na protest zakládají Brumbálovu armádu. Možná jsme matka, která má dětí víc, než kolika může nakoupit učebnice, a přesto musí každý den najít způsob, jak jim navařit, vyprat a vychovat z nich dobré lidi. Třeba jsme jen malý chlapec, který od útlého věku musí čelit nejkrutějšímu muži v dějinách…
Denně hledáme sílu říct pravdu, splnit, co máme zadáno, postavit se, čemu se postavit musíme, udělat to, co nás dělá šťastnými… Náš život je jeden velký boj, ať už je krutý, či mírumilovný, ať už jej vedeme na poli válečném, školním, pracovním, rodinném, partnerském… Naučit se postavit se čelem všemu, co nám život postaví do cesty, by mělo být naším každoročním předsevzetím.

Přeji Vám do roku 2016 mnoho lásky, zdraví a štěstí, mnoho pokojných a úsměvných chvil, přeji Vám ale také spoustu síly a odvahy poprat se s každou překážkou a s každým problémem.

Minerva McGonagallová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *