Vzpomínka

| Vydáno:
Čtrnáctého dne letošního roku pohnula řadou hradních obyvatel smutná zpráva o smrti představitele jednoho z nejoblíbenějších kouzelníků. Odešel herec Alan Rickman, profesor Severus Snape. Budete-li chtít vzpomínat, jste zváni.

Profesor lektvarů a jeho nezapomenutelné ztvárnění je pro mnohé výrazným střípkem v mozaice toho, co stojí za naším oblouzněním světem magie a čar. Není to náhoda, že právě tato postava zapůsobila tak silným dojmem. Co vtiskla stránkám knih fantazie, sešlo se jako pravým kouzlem s talentem skutečného člověka a na stříbrném plátně se zaskvěl klenot – a nebylo to poprvé. Nejen profesor Snape dokázal učarovat. Nahlédněme ve vzpomínkách dál než k černému plášti a temné sklepní učebně. Pro mnohé budou následující řádky připomínkou, pro jiné novým obzorem a někteří teprve s věkem docení to, o čem budou vyprávět.

Ač se s tím duše pravého kouzelníka může nesouhlasně potýkat, životním tématem člověka, který vdechl život a hlas profesorovi lektvarů, nebylo filmové čarování z pera paní Rowlingové. Bylo jím divadlo. Shakespeare a jeho barvité postavy v nesmrtelných hrách, slavná Broadway a další. Nespočet nominací na divadelní ceny – většinou rovnou za nejlepšího herce roku či země – a mnoho z nich proměněných. Svědky této kapitoly hereckého života být již nemůžeme, zájemci se k ní mohou přenést alespoň symbolicky.

– podívat se na pohyblivé obrázky –

Naštěstí je tu druhá, nesmrtelná kapitola filmová. Sluší se ji číst a sledovat pozorně, navzdory zdání není plná záporných rolí. Je různorodá a rozmanitá, jak jen může být, od smíchu po slzy, od vážné tváře po čiré šílenství, od drobných mihnutí po vzácné hlavní role, od hlasu kreslené bytosti po dílo, které bylo třeba napsat, natočit i zahrát. Je komická, hravá, vážná i nevážná.
Herec sám ji shrnul jednoduše:
„Nehraju padouchy, hraju zajímavé lidi.“

A nejen lidi. Podmanivý hlas přinesl příležitost zahrát si ledasco. Známá housenka ve filmu Alenka v říši divů je jen nejmladší kreslenou rolí. Alan Rickman byl též rybou. Rybou zlou a zpívající. Zaposlouchejme se, je to zážitek:

– zaposlouchat se do písně –

Jindy zas promluvil coby robot. A ne ledajaký, stalo se ve filmové verzi veleslavného Stopařova průvodce po galaxii.

Protože jsme se ocitli v žánru scifi, využijeme této fantaskní půdy pro přechod k rolím lidským. Není to přechod příliš ostrý. Ve filmu Galaxy Quest sice ztvárnil člověka, ale… podivnost tohoto šíleného kousku nelze popsat slovy. Za všechna slova jeden obrázek.

Ve stejném roce vystřihnul neméně podivuhodnou roli v šíleném filmu Dogma. Ozdoben andělskými křídly sehrál serafína, bytost, skrze kterou Bůh mluví s obyčejnými smrtelníky. Z výběru těchto rolí se nutně vkrádá pocit, zda se pan Rickman na konci tisíciletí nezbláznil. Možná, ovšem geniálně.

Naším putováním na přeskáčku kariérou můžeme pokračovat dalšími z komických rolí. Hlavní postavu zcela zastínil kouzelným ztvárněním šíleného šerifa z Nottinghamu ve filmu Robin Hood: Král zbojníků. Mimo potlesku si rolí vysloužil cenu Britské akademie a stala se tak jednou z jeho nejslavnějších. Viděli všichni? Můžeme dál?
Jednou z nejnovějších postav byl excentrický mediální magnát lačnící po vzácném uměleckém díle. Středně velkou roli boháče, milovníka lvů a, ehm, nudisty, ztvárnil ve filmu Gambit. V místy mírně nechutné podívané Bezcenný syn, jejíž dějová linka se mimo jiné točí okolo kanibalismu, hraje vrcholně arogantního profesora ověnčeného Nobelovou cenou. V bláznivěji laděné komedii Dohola pro změnu kadeřníka. Zcela bez vtipu nezůstala ani jeho nejstarší filmová role, mnohým dobře známý hlavní strůjce zla v akční Smrtonosné pasti.

Tímto se ovšem noříme do rolí vážnějších a nejvážnějších. Obdivovatelé klasiky možná zavzpomínají na výjimečné a cenami ověnčené ztvárnění Rasputina. Jeho pojetí známého šíleného léčitele je opravdovou perlou. Podle mnohých naneštěstí ve filmu jedinou.
Velikou a velice vážnou úlohu dostal v neveselém, ale krásném snímku Sněhový dort, kde jej osud vrhne s tragickou zprávou na rtech do života nemocné ženy. Ve filmu Něco, co stvořil Bůh se stává lékařem bojujícím nejen s neduhy těla, ale také s neduhy doby. Parfém: Příběh vraha přinese každému, kdo nahlédne, drobnou roli otce stiženého ztrátou dcery. A v dramatu staršího data Opravdově, šíleně, hluboce najdeme mistra Rickmana v roli ducha, navštěvujícího svou ovdovělou ženu. Ocení zejména romantické duše.

Výčet by mohl být obrovský a kdo chce, vydá se sám na náročnou cestu po útržcích hereckého talentu, který za sebou tento člověk na filmových pásech zanechal. Je jich opravdu mnoho. Od nejbláznivějších až po ty, kterým přijdeme na chuť jen v patřičném rozpoložení – a věku!

Až projdete světem vzpomínek na Severuse Snapea, dočtete po sté knihy, za osmým filmem padne opona a v hlubinách fanfikcí nebude co víc číst, pokračujte dál. V tom všem ožívá zase a znovu profesor lektvarů, hrdina mnoha z nás. Tam za obzorem světa kouzel ožije jeho velký strůjce.

Pro Denní věštec
James Watfar

Komentáře

  1. Poděkování – Taktéž děkuji za pěkný článek, Jamesi. Je moc dobře, že jsi ve vzpomínkách připomněl i jeho další, poměrně bohatou filmovou a divadelní tvorbu, protože ačkoliv je jako filmový představitel jedné z nejdůležitějších postav z knih tak těsně spjat s naším magickým světem, jeho význam sahá mnohem, mnohem dál. Byl to opravdu úžasný a všestranný umělec, navíc velice skromný a moudrý člověk, na kterého se jen tak nezapomíná. Pokoj jeho duši.

  2. 🙂 – Mnohokrát děkuji za tento vzpomínkový článek i za zmínění jeho další tvorby. Jsem za to opravdu ráda.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *