Závěrečná slavnost roku Zima 2016

| Vydáno:
Tradičním zakončením školního roku je závěrečná slavnost, během které jsou předávány nejen poháry, ale i ocenění. Shrnutí nejdůležitějších faktů naleznete v článku.


Před slavností se v síni tradičně řešilo, co si vzít na sebe, a celkem netradičně byli všichni postiženi šišlavou nákazou. O to důstojněji pak závěrečnou slavnost zahájil pan ředitel krátce po avizované devatenácté hodině a hned předal slovo kolejním ředitelům, aby předali ceny zakladatelů. Jako první udělila Řád Godrika Nebelvíra slečna Betelgeuse Orionis. První řád tak putoval k Olivii Windy, která si ho zasloužila již delší dobu, ale zatím ji vždy někdo předběhl. Letos se tedy již bývalá šéfredaktorka kolejního časopisu a studentka 1. ročníku rozšiřujícího studia dočkala. Jako další předstoupil před zaplněnou Velkou síň pan Nicholas McElen, aby předal řád Andrewovi Uroborosovi za jeho dlouhodobou starost a péči o mrzimorskou kolej. Zopakoval si tedy udělení řádu ze školního roku Zima 2013. Dlouhým proslovem pak tradičně bavila kolejní ředitelka Havraspáru Larrie Larstonová. Poděkovala za dlouhodobou práci pro kolej, kterou zastává nejen jako prefektka. Řád tedy získala, stejně jako toho večera první magík Den s velkým D Nicole Landin. Obecenstvo napínala i poslední z kolejních ředitelů, Elle Sutherland, která přispěchala ze sklepení akorát včas. Dlouho popadala dech, a proto při jejím proslovu většina obecenstva očekávala, že Řád Salazara Zmijozela získá zmijozelský primus. Nakonec byl ale udělen NaSaŠí Jackson, bývalé primusce, která v následujících dnech nastoupí na místo inspektora výuky. I ona si jej připnula k již před třemi lety získanému řádu.

Za Studentskou radu se pak ujal slova Trevor Ztřeštěný, aby předal dva řády Spiritus Magicus. Jeden řediteli Ronaldu Holmsi Williamsovi za rozvoj famfrpálu, druhý pak Matthewovi Whitecrowovi za dlouhodobé zajišťování chodu školy a příkladnou komunikativnost. Zástupce ředitele se pak překvapeně a dlouze ukláněl na všechny světové strany, v kteréžto disciplíně dosáhl dokonalosti, uznání Velké síně získal i za to.

Slovo si pak vzal opět ředitel, aby udělil diplomy absolventům Ohavně Vyčerpávajících Celočarodějných Examenů. Den, kdy se z učně stává kouzelník, tak prožila čtyři děvčata, Hekatea Centaurix, Helenia Kukková, Meggie Ufíková a Wenai Lafayette. Ještě vyšší úrovně vzdělání dosáhl Nebelbrach Mechacha, který úspěšně absolvoval Krajně Ohavné Zkoušky Akademické z předmětu Mudlovská antropologie.

Opět se přešlo k předávání řádů. Šéfredaktorka Denního věštce, Niane z Libelusie, minulý školní rok nikomu řád neudělila, ale po ročním čekání se rozhodla udělit řády hned dva. Pro Řád ostrého brka si opět šla Olivie Windy, která byla oceněna za práci na pozici šéfredaktora v časopise Lví tlapou, kterou před koncem tohoto školního roku předala dál. Druhým oceněným byl pak redaktor časopisu Corvinus Declaratio a Denního věštce, Edmund Heusinger.

Panu řediteli poté pomohl pamatováček, který mu připomněl, že by se měl slova chopit supervizor soutěží, David Nekromacer, který ovšem nebyl přítomen. Proto promluvil zprostředkovaně, když vystoupil z magické koule. Řád kouzelného pera sice neudělil, přesto vyzdvihl práci Anseioly Jasmis Rawenclav, která má na kontě přes úctyhodných 11 000 soutěžitelů. Stejně ocenil také práci Seleny Enail Smithové, která již překročila hranici 10 000 ohodnocených soutěžních příspěvků.

Ani inspektor výuky, Filius Orionis, nebyl na slavnosti přítomen, a proto využil zprostředkovaného projevu jako jeho předchůdce. Úvodem prodloužil zkušební dobu mladšímu profesorovi Oliverovi McCollinovi, který vyučuje již druhým rokem, ale pro svou nestabilitu nebyl povýšen na řádného profesora. V případě, že jeho práce bude pokračovat v obdobném stylu, potká jej stejný osud jako Midara Kilahima, který se vrátil na školu, ale pro jeho pracovní nekázeň s ním inspektor rozvázal pracovní poměr. Pokud se bývalý profesor bude chtít opět věnovat výuce, musí znovu absolvovat přijímací řízení. Vlídných slov se ale dočkala Niane z Libelusie, která učí již šest let a za tu dobu na ni byly slyšet jen kladné ohlasy. Proto byla z řadových profesorů povýšena mezi profesory zasloužilé. Inspektor ke konci svého působení ve funkci nepolevil ve svých nárocích, a tak letos nikomu z profesorů neudělil za výuku Picatrixův řád. Jistě ale potěšil celý profesorský sbor tím, že nechal vyrobit pro profesory dárek, který obdrží všichni profesoři.

Když se pan Orionis opět vrátil do své koule, ujal se slova znovu pan ředitel, aby před vyhlášením školního a famfrpálového poháru rozšířil řady držitelů prestižního řádu Velké Bradavice, který doposud vlastní pouze zakladatelka školy Anseiola Jasmis Rawenclav, bývalá kolejní ředitelka Mrzimoru Letitia te Tiba a bývalý dlouholetý ředitel Nimrandir Elénére. Počet členů tohoto elitního klubu se téměř zdvojnásobil, když řád obdržel již oceněný Matthew Whitecrow a Filius Orionis.

Poslední individuální ocenění předal Kim Sarah Reevesové, která se stala s 9 167 body snaživcem školního roku Zima 2016.

Pak již zbytek slavnosti patřil hlavně Nebelvírským, kteří si přebrali famfrpálový i školní pohár. Ovšem pan ředitel vyzdvihl všechny týmy, které se poprvé musely obejít bez zkušených hráčů, kteří přešli do profesionální ligy. Ještě vyrovnanější byl boj o školní pohár na druhém až čtvrtém místě, kde koleje dělil rozdíl kolem tisíce bodů. Vítězem se však stal Nebelvír s náskokem přes 10 000 bodů, který nasbíral do svých hodin 60 965 bodů. Po převzetí obou zaslouženě získaných pohárů přišlo na řadu to, na co se těšili všichni bez rozdílu koleje, věku či umístění, a to sice slavnostní hostina. Tou byl dovršen školní rok Zima 2016.

Pro Denní věštec
Edmund heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *