Paměti předmětů: Přeměňování

| Vydáno:
Další díl série, v níž rekonstruujeme vývoj jednotlivých předmětů na Hogwarts, je zasvěcen Přeměňování – předmětu, který mě vlastně k celému cyklu článků inspiroval. Natolik jsem totiž chtěl sdílet vzpomínky na své první krůčky na hradě, v nichž právě Přeměňování hrálo zásadní roli…


Ale hezky od začátku! Výuku Přeměňování měla od prvních dnů výuky ve správě profesorka Laura de Libertine. Ve školním roce Zima 2005 sice vedl jednu paralelní třídu také Goderik Semprey, od roku Léto 2005 už ale byla výuka celého předmětu – včetně čerstvě otevřeného druhého stupně – na tehdejší nebelvírské kolejní ředitelce. Za jeho katedrou vydržela Laura de Libertine až do školního roku Léto 2006, čímž předmětu zajistila v té době zcela nevídanou stabilitu.

Laura de Libertine

(Laura de Libertine)

Právě v roce Léto 2006 jsem jako vyjukaný nováček poprvé prošel zdmi hradu – a právě Přeměňování u profesorky de Libertine byl – samozřejmě spolu s Obranou proti černé magii – můj první zapsaný předmět vůbec.

Její první domácí úkol se mi tak do vzpomínek zapsal hlouběji než jakékoli jiné: v rámci zadání jsme měli „poznat principy přeměňování“: připravit nasycený roztok soli, nechat odpařit vodu a popsat, k čemu došlo.

Úkol jsem připravil podle instrukcí – a další den ráno nevěřil svým očím, když jsem na talíři našel naprosto pravidelné krystaly. Původní fotodokumentace se nedochovala, vypadaly ale asi takto:

(Zdroj)

Přišlo mi to jako opravdové kouzlo – a snad opravdu bylo, protože se mi pokus nikdy později už tak krásně nepodařil. Přeměňování si mě tehdy zcela získalo – a spolu s ním i celé Hogwarts.

V dalších termínech nás profesorka de Libertine seznamovala s principy přeměňování podle změn skupenství. Mým největším zklamáním byl moment, když za povedenou přeměnu slíbila v hodině čokoládovou žabku. Trénoval jsem poctivě celý termín, přeměnu zvládnul… A u hodnocení domácího úkolu přesto žádná žabka nebyla!

Paměť je nicméně milosrdná, a na Přeměňování tak dnes vzpomínám jen v dobrém. Mrzelo mě proto, že v roce Zima 2007 předmět otevřen nebyl. O rok později, v roce Léto 2007, jej sice převzala nová profesorka Gabriella de Emma, po dva školní roky ale otevírala pouze první stupeň a informace o tom, jaký byl předmět pod jejím vedením, mi tedy schází.

Gabriella de Emma

(Gabriella de Emma)

Po roce pauzy bylo Přeměňování svěřeno do rukou opět novému profesorovi: Thorovi Henriku Nilsenovi. Předmět vedl po tři školní roky: od roku Zima 2009, přičemž každý školní rok přidal jeden nový stupeň. V roce Zima 2010 tak byla poprvé – a prozatím naposled – otevřena třída Přeměňování 3.A. Jeho jedinou úspěšnou absolventkou se stala studentka Jean Molliacová.

Tím, že od dob profesora Nilsena nebyly vyšší ročníky Přeměňování nikdy vyučovány, dochovaly se ve třídách profesorovy osnovy, které pro zajímavost přikládám k nahlédnutí:

2. stupeň:

    •  1/ Úvodní hodina
    •  2/ Fyzikální vlastnosti látek
    •  3/ Kouzla Comu Corpus, Comu Concentracius
    •  4/ Kouzla Comu Duritius, Comu Mentron
    •  5/ Kouzla Guos Soris, Goris Ameu
    •  6/ Kouzla rodu Ange-
    •  7/ Kouzla rodu Magne-
    •  8/ Závěrečná hodina

3. stupeň:

    •  1/ Úvodní hodina
    •  2/ Kouzlo Fors
    •  3/ Kouzlo Anabiosis
    •  4/ Kouzla pro odstraňování předmětů
    •  5/ Kouzla pro vytváření předmětů
    •  6/ Kouzla pro úpravu vlastního vzhledu I.
    •  7/ Kouzla pro úpravu vlastního vzhledu II.  
    •  8/ Závěrečná hodina

Po Thorovi Henriku Nilsenovi – a také po roční pauze – přejala Přeměňování Belatris Nithelas Malrinová. Jeho první stupeň otevřela v letech Zima 2011 a Zima 2012.

(Belatris Nithelas Malrinová)

Po další roční pauze, tedy v roce Zima 2013, předmět převzala Janel Weil, která u jeho výuky vydržela neskutečných 17 školních let. Její výklady probíhaly v komnatě nejvyšší potřeby a studenty v nich seznamovala se zcela základními kouzly pro přeměnu barvy, tvaru, velikosti i teploty.

(Janel Weil)

Další – a dosud poslední předání – předmětu proběhlo poprvé v jeho historii bez roční pauzy. Ve školním roce Léto 2021 se za katedru postavil kolega Tadäus Trottertickler, který tak letos první stupeň předmětu otevřel již popáté v řadě.

(Tadäus Trottertickler)

Přestože se Přeměňování může díky své historii chlubit pěknou řádkou absolventů, je poněkud překvapivé, že na jeho druhý stupeň čekají někteří z nich již 27 školních let. V současné době by se do něj mohlo zapsat hned 33 aktivních studentů, kterým ze srdce přeji, aby se jej v dohledné době dočkali.

Pro Denní věštec
Filius Orionis

Komentáře

  1. Panejo, nikdy jsem nevěděla, co se v Přeměňování vlastně učí, ale ten solný pokus by nalákal i mě! Je to hrozně zajímavá historie a je škoda, že takový předmět nemá víc ročníků, vždyť je to takový základ vzdělání!

  2. Skvělá série! :0

    Přeměňování jsem absolvovala pod Janel, vůbec jsem netušila, že tento předmět měla i Belatris, která měla tak super předměty jako Bystrozorství a Syrovou magii :0

    Těším se, s čím přijdeš příště!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *