UNC se vrací již podeváté!

| Vydáno:
Největší novinářský svátek klepe na dveře! Volejte sláva a tři dny se radujte! I letos se zcela jistě máte nač těšit. Redaktoři, šéfredaktoři, grafici, korektoři… ti všichni (a nejen oni) celý rok tvrdě pracují, aby hradní obyvatelé měli co číst. UNC je pro ně jakési vyvrcholení. Pojďme se mu společně podívat na zoubek.

Je to neuvěřitelné, ale letos nás čeká již devátý ročník. Příští rok budeme slavit deset let. To je přímo děsivé. Zároveň to však dokazuje, že se UNC stalo jakousi tradicí a minimálně pro všechny, kteří vládnou brkem a inkoustem, je to skutečně svátek.

Samozřejmě ne každý musí nutně vědět, co že to UNC vlastně je. Takže pro nováčky – jde o událost, která se snaží vyzdvihnout a ocenit práci všech, kteří se neúnavně starají o hradní plátky nebo hradní čítárnu Sub Salix. A nejde tu jen o ty, kteří své plátky vedou, ale zejména o ty, co nejsou tolik vidět. O ty, kteří přispějí třeba jen občas, ale bez nichž by noviny nebyly tím pravým místem.

Věřte tomu nebo ne, pracovat pro hradní noviny či kolejní časopis není vždy snadné. Někdy dochází múza, jindy se brk klepe a inkoust kaňká po pergamenu. Přesto vznikají úžasné věci, které je radost číst. A přesně proto to děláme.

Z pohledu šéfredaktora je UNC něco jako noční můra. Samozřejmě řečeno s nadsázkou. Problémem je, že počet nominací je omezen, ale hodí se na ně třeba více adeptů. Vybírejte pak jednoho nebo dva, kteří si to zaslouží nejvíc. Někdy je volba jasná, jindy velmi složitá. A těmi, kteří letos museli toto složité rozhodnutí učinit, jsou:

Corvinus Declaratio: Aya Watanabe
Denní věštec: Theresa Veilin Brendi
Hadí král: Christina Meadows
Lví tlapou: Simelie Mallorny
Sub Salix: Eillen McFir Elat
Žlutý Trimeles: Amanda Wright

V uběhlém roce se žádná změna na postech nekonala. Všechny výše zmíněné šéfredaktorky již mají své zkušenosti. Doufejme proto, že jim letos zůstane na hlavě o pár vlasů víc.

Stejně jako minulé ročníky, i letos se bude rozhodovat v kategoriích:

  • ČLÁNEK ROKU – čtenářská kategorie
  • REDAKTOR ROKU – čtenářská kategorie
  • ČASOPIS ROKU – čtenářská kategorie
  • PROJEKT ROKU – odborná kategorie
  • NEVIDITELNÁ TVÁŘ ČASOPISU – odborná kategorie
  • NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU – odborná kategorie
  • UMĚLECKÝ POČIN ROKU – odborná kategorie

Je na čase začít se těšit, kdo letos dosáhne „novinářského nebe“.  V nejbližších dnech se dozvíte více o čtenářských i o odborných kategoriích. Pak už necháme jen na vašem hlasování (čtenářské kategorie) či odhadu (odborné kategorie), který z nominovaných redaktorů stane na vrcholu. Na slavnostní vyhlášení se můžete těšit v neděli 26. 3. od 19 hodin.

Je to tady… další UNC právě pomalu odstartovalo!

Pro Denní věštec
Theresa Veilin Brendi

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *