Za bodovacími hodinami – o bodování trochu jinak

| Vydáno:
Nedávno se v Dívčí umývárně objevil na stěně načmáraný dotaz: Proč je Mrzimor poslední v bodování?
Neznámému pisateli se dostalo následujících odpovědí: Protože sbírá málo bodů a také proto, že má málo studentů, a proto, že ostatní koleje sbírají moc bodů.

Při pohledu na bodovací hodiny je všem jasné, že Nebelvír se letos rozhodl neponechat nic náhodě a za školním pohárem vyrazil úctyhodným tempem již v prvním termínu. Je to ale opravdu jen tím, že má nejvíce studentů?

Obsazení kolejí mluví jasně, Nebelvír má o 22 studentů více než nejmenší Mrzimor. Dá se ale skutečně mluvit o rozhodujícím faktoru?

Ráno po třetí termínové neděli jsem si rychle přepsala bodovací žebříček, abych měla jistotu, že bodování odráží dva plně opravené termíny výuky, a pustila se do mé oblíbené činnosti. Tvoření tabulek.

Podívejme se tedy nejprve podrobněji na celkové bodování.

Nebelvír jasně opanuje všechny tři bodovací kategorie. Podívejme se ale na zmiňovaný Mrzimor. V bodovacím žebříčku je sice čtvrtý, ale co se týče tvorby, je aktivnější než Havraspár i Zmijozel dohromady, a to nejen zásluhou aktuální lídryně bodohrotičské TOP 10 Amandy Wright. Pohled na tvorbu aktuálně druhého Havraspáru je docela smutný. Že by modří raději schraňovali srpce do kolejního trezoru?

Spíš se v čele s primuskou Melanií Abott zaměřují na výuku. Sama Melanie má zapsaných 29 předmětů, což z ní dělá letošní rekordmanku, přesto jí to nestačí ani na TOP 5. Po třetí termínovce byla na šestém místě. Co ji drží zpátky? Právě soutěže. Tiana Ramero, která se drží na příčce před ní, má zapsaných „pouhých“ osm předmětů, ale polovinu jejího bodového příjmu tvoří právě tvorba.

Když už jsme u těch předmětů, podívejme se tedy, na kolik předmětů se letos studenti cítili.

Celkem je obsazeno 580 míst ve výuce a to už je pěkné číslo. A těch úkolů! Jediný Nebelvír se blíží téměř ke čtyřem předmětům na osobu. Havraspár se blíží ke třem, ale ZmijozelMrzimorem zůstávají na dvou předmětech na studenta. Zde narážíme na další ukázku toho, že obsazení kolejí není jediným udavatelem skóre. Havraspár má o 8 studentů méně než Zmijozel, ale více zapsaných předmětů. A stejný odskok mezi Zmijozelem a Nebelvírem dělá rozdíl 105 zapsaných předmětů.

Dalším argumentem pro bodovou nerovnost může být věkové rozložení koleje. Přeci jen, i když MrzimorHavraspárem získal při zápisu nejvíc lososů, neznamená to, že jim to nutně pomůže při boji o pohár. Všichni známe zvěsti o lososech, kteří ani netrefí k Moudrému klobouku. Nebo ne?

V poháru nováčků možná překvapivě vítězí ti Havraspárští, kteří v průměru sbírají čtyřnásobek bodů než nejmladší háďata. A jak je vidět, ani Mrzimorští nezahálí. Samotné dorovnávání stavů je tedy sázkou do loterie, co se sbírání bodů týče.

Kdo tedy stojí za vzepětím Nebelvíru?

Odpověď je jednoduchá – všichni. Studenti druhého, třetího, a pátého ročníku si drží úctyhodný průměr přes 370 bodů na osobu. A i ten „nejslabší“ šestý ročník má průměr stále nad 150 bodů. Nebelvírským se zkrátka podařilo namotivovat celou kolej.

Školní pohár tedy není jen o jednoduchých počtech studentů. Jak je vidět, žlutí se mnohem aktivněji zapojují v soutěžích, kde chybí body Havraspáru. Modrá kolej má ale na druhou stranu poměrně slibný ročník nováčků. Zmijozel, zdá se, si dopřává zaslouženého odpočinku po nervydrásající koncovce minulého školního roku. Mějme ale na paměti, že pololetní termín nám teprve začal a pořadí kolejí není vytesané do kamene.

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *