Olympijský zpravodaj – kdo doskákal nejdál v 1. kole kvalifikace?

| Vydáno:
První kvalifikační kolo disciplíny testující mrštnost je za námi. Obstáli papíroví favorité, nebo jsme se dočkali překvapení? A mají někteří mazlíčci na to ovládnout hned několik kategorií? Neváhejte a čtěte.

Skok ze střechy se, co do počtu účastníků, stal největší disciplínou. Do tohoto sebevražedného závodu bylo přihlášeno hned 52 mazlíčků! Že by někteří majitelé doufali v menší nehodu? Přeci jen, střecha je vysoká!

Nu dobrá, nechme nejapné vtipy stranou. Nejčastějším přihlášeným druhem jsou opět krysy, ale to díky jejich četnosti není velkým překvapením. Výrazně ale narostl počet přihlášených žab. Mohutných stehenních svalů těchto obojživelníků se rozhodlo využít hned 9 majitelů, což znamená posun na druhé místo v druhovém zastoupení!

Opět se zúčastnily obě zmijozelské kluběnky Willy a Tylly, madam Any Dawson jako jediná znovu využívá toho, že její šnek má ve svém pojmenování ono „závodní“. Podruhé se pokusily probojovat do druhého kola i dvě havraspárské žáby Cornick Arizony Fox a Alexandr Melanie Abott. Kvůli nízké vytrénovanosti neměla ani jedna z žab šanci na postup do druhého kola.

V zastoupení majitelů opět vede Nebelvír (15), následován Zmijozelem (11) a profesorskozaměstnaneckým sborem (10). Z Havraspáru se tentokráte odhodlalo 9 majitelů a Mrzimorští přihlásili 7 mazlíčků. S výjimkou fialových jde tedy o zvýšení účasti na všech frontách.

Podívejme se nejdříve na papírovou desítku nejlepších dle jejich dosavadních osobních rekordů.

Nejlepší výchozí pozici měla opět Nerys Saiph Lacaille s rekordem z roku 2017, následovaná Noširo Mayi Prinz a Číčákem Clapse Crapse. Poslední jmenovaný si svůj rekord navíc vylepšil jen pár dní před kvalifikací, takže má opravdu čerstvě natrénováno a ladil formu. Do užšího výběru se nedostala ani jedna žába, ačkoli plně vytrénované jsou Jack Kvakuň Mladší Noah Limbani a Honey Alfreda Westcorna. Jejich nejlepší výsledky ovšem zaostávají za rekordem Nerys o více než metr! Potenciálního dobrého umístění se mohl dočkat i hafoň Harcun naší paní šéfredaktorky. V běhu se paradoxně žádný hafoň do TOP 10 nepodíval.

Nejméně vytrénovanými účastníky byli zmiňovaní Willy Gity Hrdličkové (9 bodů) a Cornick Arizony Fox (22) následovaní krysou Soullix patřící Enole Gatito (23). Na postup mezi 2/3 nejlepších by se museli umístit nejhůře na 39. příčce, což se ani jednomu ze závodníků nepodařilo.

Jak tedy vypadá pořadí na prvních příčkách po prvním kole?

Na prvním místě se vystřídaly Nerys a Noširo a jsou tedy žhavými kandidátkami na úspěch jak v běhu, tak ve skoku. Ani jedna ovšem svůj rekord nepřekonala, Nerys za ním zaostává o 10 centimetrů.

Nejhorší propad celkově zaznamenal Jerry Vicky Charmant, který se umístil na 18. místě a ztratil neuvěřitelných 77 centimetrů na svoje osobní maximum. Naplnit předpoklady docela nedokázali ani Harcun a Daikiri Loralei Silwerin. U druhého jmenovaného došlo ke zhoršení o celého půl metru.

Skvělý výkon předvedl Okanagan madam Any, který se o 14 centimetrů zlepšil. Do první desítky se se skvělým výkonem a novým osobním rekordem dostal Yonghyun Annyi Liddle a Malta pana Ernieho Cihličky. Nutno ale podotknout, že na čtvrtého Číčáka Malta ztrácí přes 30 centimetrů, a má tedy co trénovat. První čtveřice je však poměrně vyrovnaná.

Skutečným skokanem prvního kola se stal Pan Tříska Newiky Shelley Lovecraft, který doskočil o 94 centimetrů dál. Na postup to ale nestačilo. Z plně vytrénovaných mazlíčků se úctyhodně zlepšil i kocour Regulus Christiny Elizabeth Stark, ale ani jeho 70 centimetrů navíc rovněž nestačilo. Přelomová hranice je totiž přibližně 250 cm a za tou Regulus se svými 216 centimetry notně zaostává. TOP 10 jen těsně unikla Astorii von Pens a jejímu krysákovi Samuelovi, který se svým mohutný skokem zlepšil o necelých 51 centimetrů a s celkovým výkonem 424,3 centimetrů má skvěle nakročeno do dalšího kola.

Nedalo mi to a několika majitelů jsem se opět zeptala na jejich dojmy z první kvalifikace.

Denní věštec: Připravovali jste svoje mazlíčky na olympiádu?

Candy McLovely: Co jsem se po deseti letech vrátila z mrazáku a zjistila, že hrad ovládly i kočky, jsem si jednu koupila a Neptun šel bohužel stranou… Nijak zvlášť jsem jej tedy nepřipravovala. V rámci splnění týdenní výzvy jsem si s ním dala 3–4 závody a chuděra zase putoval do krysího hotelu v rámci útulku.

Any Dawson: Ani jsme se moc nepřipravovali, Okanagan měl formu i před vyhlášením olympiády, takže jenom udržujeme.

Annya Liddle: Upřímně já Yong-něco dostala od naší Soo (důvod, proč neumím jeho jméno) a už byl takhle vytrénovaný, takže já jen dodávala agresi a hlazení. – směje se

Denní věštec: Myslíte, že se váš mazlíček ještě zlepší?

Candy McLovely: Teď po nedělním závodu s kočičákem mu začnu věnovat trošku větší péči. Prostor pro zlepšení tu jistě je. – usměje se

Any Dawson: Uvidíme v dalších kolech, stejně jako u lidí, i zvířata mají své lepší a horší dny, tak se nechám překvapit.

Annya Liddle: Zlepšit se dá, ale zrušila bych tím veškerý předchozí trénink, a to se mi teď nevyplatí. – směje se

Denní věštec: Co říkáte na to, že mazlíčci skáčou do dálky zrovna ze střechy?

Candy McLovely: Skok ze střechy není pro normální smrtelníky dvakrát bezpečný, ale za ty roky se žádnému mazlíčkovi nic nestalo, což znamená dvě věci… Buď to má pan ředitel pěkně ošéfované polštářovými kouzly, nebo se naši kouzelní tvorečci umí ochránit sami.

Any Dawson: Skok ze střechy mně nepřijde nijak divný, s kouzly se dá dokázat i nemožné! Ale jsem ráda, že závodní šnek drží tempo i se čtyřnohými soupeři.

Annya Liddle: Pokud mazlíčci přistanou do něčeho měkkého, tak to ničemu nevadí, řekla bych. Alespoň se proletí. – směje se

Jak vidíte, potenciální nebezpečnost disciplíny nechává majitele chladnými.

Na závěr bych se jen pozastavila nad množstvím zelených mazlíčků na prvních příčkách. Nelze než pouvažovat nad tím, jaký speciální tréninkový plán to ve Zmijozelu mají. Že by zahrnoval i Ferdinanda?

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *