Olympijský zpravodaj – kdo je největší šplhoun 1. kola?

| Vydáno:
Známe vítěze a postupující 1. kvalifikačního kola poslední disciplíny olympijského turnaje. Druhé kolo již bylo oznámeno. Jak si zatím stojí naši nejosvalenější závodníci? A opakuje se situace z předchozích disciplín, které ovládla čtveřice Nerys, Noširo, Okanagan a Číčák? To se dozvíte v článku.

Nejdřív začneme již obligátním druhovým rozložením. Všestranné krysy dominují všem třem kategoriím, ale konečně nám počet jiného druhu vystoupal alespoň na deset. Právě tolik majitelů přihlásilo své kočičí miláčky. Šest lidí se odhodlalo potrápit své žáby a pár hafoňů se na startovní čáře také našlo. Nemohl chybět závodní šnek Okanagan madam Any Dawson a nepostradatelné kluběnky Willy a Tylly.

Ani zastoupení kolejí se nám nijak nezměnilo. Opět dominují Nebelvírští (11), následovaní fialovými (10) a Zmijozelem (10). HavraspárMrzimorem se stejně jako v běhu srovnali na šesti zástupcích. Nudu a šeď nám narušuje zmijozelská dušice Marguerita Laux se svou archivní krysou Žemličkou. Žádný jiný zástupce mrtvých se olympiády nezúčastnil a obyvatelé Prasinek a Godrikova Dolu se o ní nejspíš ani nedoslechli.

Podívejme se ale opět nejprve na papírové šance přihlášených. Tentokrát jsem si celé pole prošla pár dní před závodem, přičemž někteří startující se do té doby nezúčastnili ani jediného závodu ve šplhu. Tradičně šlo o ty nejméně vytrénované mazlíčky. Z 45 účastníků jich 22 bylo vytrénovaných na maximum, kluběnka Tylly Jaggy Viggo byla vržena do závodu bez zkušeností s posilováním, stejně jako ČaroPRSKlina Simelie Mallorny. Ani jedna se ve druhém kole neobjeví.

Jak by na tom bylo teoretické pořadí?

Vidíme staré známé z předchozích kol. Nerys a Noširo na prvních příčkách nikoho nepřekvapí. S výjimkou Monsieur Lysiny pana Filiuse Orionise jsme už celou papírovou TOP 10 potkali v předchozích disciplínách. A ačkoliv rekordy více než poloviny závodního pole byly získány před rokem 2020, Krysana madam Barbary Arianne Lecter, Noširo Mayi Prinz i Číčák Clapse Crapse opět ladili formu až do závodu.

Vyplatilo se to?

Rozhodně. Nerys sice první místo jasně obhájila, ale s desetivteřinovým zhoršením oproti rekordu. Nadosah je jí tak Číčák, který si o skvělých 15 vteřin polepšil. Do TOP 10 se probojovala i žába madam Nerys Heliabel Ghostfieldové Kvákolord, a to rekordním zlepšením o 2 minuty a 3 vteřiny! Kvákolord je také vůbec prvním žabákem, který se nám probojoval do nejužší desítky v jakékoli disciplíně.

Vynikající výkon opět předvedla Malta pana Ernieho Cihličky, která se zlepšila o téměř 52 vteřin, a již zmiňovaná Žemlička dušice Márč, jež umazala vteřin 42. Do desítky se probojoval také první hafoň. Kulišák madam NaSaŠí Jackson zrychlil o 20 vteřin a zajistil si pěkné 8. místo v prvním kole.

Naopak propadla Calcia Eivli SSelene, která zaostala o 47 vteřin. Jerry Vicky Charmant, Nezmar Nicolette Marique Leroy i Harcun madam Theresy Veilin Brendi také výrazně zaostali za svými maximy. V druhém kole tedy mají co napravovat.

Opět mi to nedalo, abych se nezeptala dvou nejpovolanějších šplhounů na jejich reakce. Nejdříve si proklepneme Žemličku.

Denní věštec: Žemlička předvedla vzhledem k věku skvělý výkon. Věříš jí na další zlepšení?

Marguerita Laux: Žemlička je dravá holka, naprosto se na olympiádě cítí na nějaký úspěch. Sice není po kvalifikaci na nejvyšších místech, ale šetří síly, masíruju svaly a všem to natře. A kdyby ne, tak vždycky můžeme říct „špatný výběr disciplíny“.

Denní věštec: Co že jsi ji přihlásila jen na šplh?

Marguerita Laux: Šplh mi přišel jako nejmíň úrazový. Kdybych věděla, že mě k tomu úplně nepotřebuje, přihlásila bych ji na všechny disciplíny, pak by určitě byl úspěch tutovkou!

Budeme držet palce, aby se jediná duší zástupkyně probojovala do třetího kola!

A co říká na výkon svého Kvákolorda madam Nerys?

Denní věštec: Co říkáte na jeho neuvěřitelné zlepšení a na to, že se jako jediná žába probojoval do TOP 10?

Nerys Heliabel Ghostfieldová: Co mohu říct jiného, než že je to opravdový žabí pašák? Svým výkonem mě opravdu překvapil. Je vidět, že v konkurenci, kterou olympijské hry představují, má mnohem větší motivaci se předvést. Dostal za to samozřejmě odměnu ve formě mušek ve sladké polevě, aby mohl nabrat síly na další závodění.

Denní věštec: Připravovala jste ho nějak na závod?

Nerys Heliabel Ghostfieldová: Vůbec, tedy pokud nebudu za přípravu brát běžné trénování, mazlení a sem tam závod s nějakým dalším hradním zvířátkem. On byl už od pulce docela samorost, závodí si, jak se mu chce, dělá si, co chce, a občas očividně podlehne kouzlu okamžiku a nechá se unést atmosférou.

Denní věštec: A jak se Vám zatím olympiáda líbí?

Nerys Heliabel Ghostfieldová: Moc. Jsem ráda, že probíhá a že se setkala s takovou odezvou jak u kouzelníků, tak u zvířátek. Baví mě sledovat, jak si zvířátka vedou a s Hermerlinem i Kvákolordem si užíváme hlavně tu atmosféru, adrenalin na závodních drahách. Je to vždycky napínavá podívaná. Oba jsem je přihlásila pro účast, aby si mohli protáhnout nožky a aby vlastní silou přispěli do projektu. Kdyby se jim podařilo získat hezká místa, budu samozřejmě šťastná, ale ambice jsme na to od počátku neměli, tedy… Kvákolord, jak se zdá, nejspíš něco zatajil a myslí si minimálně na ty odměny ve formě laskomin. – směje se – Moc doufám, že první ročník je jen začátkem dlouhé budoucí historie olympijské slávy.

To doufáme my tady ve Věštci také. Druhý ročník je zatím ale hudba vzdálené budoucnosti, zatím tedy popřejeme hodně zdaru závodníkům do druhého kola!

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *