Tamtamy hradu

| Vydáno:

Ve spolupráci s MVMV (Magickým výzkumem veřejného mínění) vám v tomto článku představíme nejčastější odpovědi na několik otázek. Je na vás, zda se ztotožníte s názorem většiny hradních obyvatel, nebo rozdmýcháte diskuzi.Spolupráce s Magickým výzkumem veřejného mínění je na našem hradě spojena s několika soutěžemi. Do každé z nich dorazilo několik desítek příspěvků, které obsahovaly odpovědi na více než 40 otázek. Na každý z následujících dotazů odpovědělo 46  obyvatel hradu.

První takový byl „Kdo je nejmocnějším kouzelníkem všech dob ze světa Harryho Pottera?“, na který se sešlo mnoho odpovědí. Podle názoru většiny je jím Albus Brumbál (33 hlasů), s velkým odstupem následuje nám všem dobře známý Merlin (6 hlasů). Dále je v grafu možné najít zastoupení temnější strany – Tom Rojvol Raddle, Salazar Zmijozel, Severus Snape nebo Gellert Grindelwald. Jeden hlas získal i Harry Potter a poněkud překvapivě i Neville Longbottom.

Graf k otázce "Jaká je nejmocnější kouzelník všech dob?"

Další otázka „Kdo je nejmocnější čarodějkou všech dob ze světa Harryho Pottera?“ už neměla tak drtivou vítězku. První místo obsadila profesorka přeměňování Minerva McGonagallová (18 hlasů), o několik hlasů méně získala Hermiona Grangerová (10 hlasů). Mezi další zmíněné patří sokyně Merlina Morgana le Fay (5 hlasů), Bellatrix Lestrangeová (4 hlasy) či Rowena z Havraspáru (2 hlasy).

Graf k otázce "Jaká je nejmocnější čarodějka všech dob?"

Ještě více roztříštěných odpovědí můžeme zaznamenat u dotazu Jaký je nejznámější kouzelný tvor ze světa Harryho Pottera?“. Vítězem se stal drak s 12 hlasy, dále následoval překrásný a nevinný jednorožec (6 hlasů) či roztomilý a chamtivý hrabák (6 hlasů). Fénix obsadil s pěti hlasy krásné třetí místo. Více než jeden hlas získal ještě hipogryf, domácí skřítek či testrál.

Graf k otázce "Jaký je nejznámější kouzelný tvor?"

Nejvyrovnanější souboj můžeme sledovat u otázky „Jaká je nejznámější postava ze světa Harryho Pottera mimo ústřední trio?“. Vítězem s náskokem pouhého jednoho hlasu se stal profesor a bývalý smrtijed Severus Snape (12 hlasů), hned za ním se umístil jeho bývalý pán Vy-víte-kdo (11 hlasů). Dalšími pronásledovateli se stali Draco Malfoy (9 hlasů) a Albus Brumbál (8 hlasů), účastníci ovšem jmenovali i Nevilla Longbottoma a Lenku Láskorádovou (oba 2 hlasy), Siriuse Blacka a Rubeuse Hagrida (oba 1 hlas).

Graf k otázce "Kdo je nejznámější postavou ze světa HP mimo ústřední trio?"

Další dotaz – „Jaký post ve famfrpálu je nejdůležitější?“ – už souvisí s naším bradavickým hradem a má drtivého vítěze. Tím je chytač s 29 hlasy. Další posty si téměř spravedlivě rozdělily zbytek hlasů. Jen odrážeč získal o jeden hlas méně než střelec a brankář.

Graf k otázce "Jaký je nejdůležitější post ve famfrpálu?"

Otázka Jaká je nejoblíbenější činnost na hradě?“ opět vstupuje do našeho hradního prostředí a poměrně jasně ukazuje, že ve svém středu máme obrovské dříče. V kontrastu s tím je však vítězná odpověď – pokec ve Velké síni – s 10 hlasy. Druhé místo zaujal famfrpál (7 hlasů) a na třetím místě se umístilo vypracovávání domácích úkolů (6 hlasů).  Pomyslné čtvrté místo získalo pojídání fazolek ve Velké síni (4 hlasy). Jsme nejen pracovití, ale i nenažraní.

Graf k otázce "Jaká je nejoblíbenější činnost na hradě?"

Poslední dnešní graf souvisí s otázkou „Jaká je podle vás nejnebezpečnější kletba ze světa Harryho Pottera?“ a má opět jasného vítěze. Tím je definitivně smrtící kletba *Avada Kedavra* (25 hlasů). Druhé místo možná trochu překvapivě získala kletba *Imperius* (15 hlasů), i když možná raději zemřít nebo být mučen než pod vlivem kletby dělat něco, co bychom nechtěli. Právě kletba mučení *Cruciatus* (3 hlasy) obsadila pomyslné třetí místo. Mezi další nebezpečné kletby podle respondentů patří třeba *Sectumsempra*, *Petrificus totalus* nebo *Žer slimáky!* (všechny 1 hlas).

Graf k otázce "Jaká je nejnebezpečnější kletba?"

Pevně věřím, že se vám náhled do mínění hradu líbil a oceníte i přehled dalších statistik, které se podařilo díky MVMV nashromáždit.

Pro Denní věštec
Martin Javor

Komentáře

  1. Tahle soutěž mě moc bavila a je skvělé vidět první výsledky.
    U nejmocnějších čarodějů a čarodějek je pak pro mě otázkou, co si představujeme pod pojmem moc. Pro mě to byl třeba zrovna Harry, který přežil jak Brumbála a porazil Voldemorta. Je moc o kouzelnickém nadání? Nebo o síle vůle, síle osobnosti?
    Přijdou mi tedy mnohem zajímavější odpovědi na otázku nejmocnější čarodějky, kde není tak jasná odpověď.
    Proslulost Snapea mimo trio mi přijde jako jasná zásluha Alana Rickmana a Snapeova vizuálu ve filmech. Jsem velmi zvědavá, jestli v nové adaptaci bude více, nu, slizký.
    Těším se na další pokračování článku, tohle vypadá jako povedená série.

  2. Moc pěkný článek, pane Martine! Soutěž mě velmi bavila a je super že jste takhle hezky zpracoval výsledky 🙂

  3. Mám radost, že jste se výsledky soutěže rozhodl přepsat do článku. Je opravdu zajímavé prohlédnout si, jak odpovídali ostatní. Těším se na další díl. 🙂

  4. I mě tyto soutěže moc bavily a mám radost, že vidíme výsledky. Budu dychtit po dalších! 🙂
    Moc díky!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *