Olympijský přehled: Známe vítěze první mazlíčkovské olympiády!

| Vydáno:
Úderem šesté hodiny dne 21. května odstartoval poslední finálový závod ve šplhu, a my tak známe historicky první olympijské šampiony ve všech třech kategoriích. Narušil někdo nadvládu tria Nerys – Číčák – Noširo z prvních kol, nebo bylo rozhodnuto už po prvním kole? A proč se olympiády nezúčastnila jedna z krysích favoritek? Kdo podával nejvyrovnanější výkony? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte níže.

V běhu se ukázalo jako rozhodující druhé kolo, ve kterém se stanovilo výsledné pořadí na stupních vítězů. Noširo Mayi Prinz sesadila Nerys Saiph Lacaille zlepšením o 29 setin sekundy a vítězství si už vzít nenechala ani ve třetím kole. Ačkoliv Číčák Clapse Crapse postupně zlepšoval své výkony (ve finále umazal další 4 vteřiny na svůj výkon z druhého kola), stačilo to „jen“ na stříbrnou medaili. Rozdíl mezi Noširo a Číčákem ve třetím kole? 76 setin, ale v celkovém průměru už to byly bezmála 2 vteřiny.

Nerys nepřekonala své osobní maximum a za svým rekordem zaostala ve třetím kole o 10 vteřin, i tak to stačilo na bronzovou medaili. Pod stupni vítězů se celou dobu držela Okanagan madam Any Dawson a svůj čas z prvního kola vylepšila celkově o skvělých 35 vteřin. Přesně to byl odskok od stupňů vítězů po prvním kole, merlinužel to ale nestačilo.

Za zmínku stojí úctyhodné výkony krysáka Jerryho Vicky Charmant a Malty pana Ernieho Cihličky. Obě krysy převedly zlepšení o více než 40 vteřin oproti prvnímu kolu. Zklamáním je výkon kocoura Purr-fect pana Olivera McCollina, který nezvládl zopakovat přesvědčivý výkon z prvního kola a spadl o 10 příček na konečné 19. místo se zhoršením necelých 53 vteřin.

Stabilní výkonnost si udržela Krysana madam Barbary Arianne Lecter i Mairwen Phillipy O Connel. Tyto krysí dámy si závody mazácky pohlídaly ve všech kolech a pohodlně se vešly do TOP 10.

Skok nám přichystal o něco zajímavější podívanou. Zlatou medaili si odnáší Číčák s úctyhodným průměrným skokem 479 centimetrů. Vítězka 1. kola Noširo se svými výkony s každým kolem mírně zhoršovala, ale průměrných 477 centimetrů stačilo na stříbro. O bronz do poslední chvíle bojovaly Nerys a Okanagan. Závodní šnečice ale skočila své životní maximum v jednom z tréninkových závodů a za Nerys zaostala v průměru o centimetr.

Páté místo z prvního kola zopakovala Malta, ale zaostala o 35 centimetrů za čtvrtou Okanagan. Milým překvapením je pak umístění Samuela Astorie von Pens v první desítce. Oproti svým soupeřům se v každém kole o pár centimetrů zlepšoval, v tom závěrečném dokonce o 10!

Nejvýraznějším výkonem je ale neuvěřitelný skok krysáka Salazara Dextera Laury de Morganne v druhém kole závodu, jenž zlepšením o 95 centimetrů obsadil průběžné 5. místo. Merlinužel se mu nepovedlo na tento výkon navázat ve finále, Laura ale může být spokojená.

Naopak hluboko za očekáváním skončil Jerry, který nestačil na své maximum ani v jednom ze závodů a v průměru zaostával o 80 cm za osobním rekordem.

Triumvirát zmijozelsko-nebelvírských mazlíčků narušila konečně Okanagan při šplhu. Netuším, čím ji madam Any namazala, ale v součtu časů porazila Nerys o neskutečné 2 setiny! Rozdíl mezi třetí Noširo a čtvrtým Číčákem jsou 4 desetiny sekundy.

Šplh se tedy ukázal jako nejzajímavější disciplína. Páté místo obsadil Monsieur Lysina pana Filiuse Orionise, šesté žabák Kvákolord madam Nerys Heliabel Ghostfieldové. Kvákolord je mimochodem jediná žába umístěná v TOP 10. Druhou nejlépe umístěnou žábou je Yin Daisy Carterové na 24. místě ve skoku. Zlepšujícími výkony si vyšplhala pro šťastnou sedmičku Žemlička Marguerity Laux a v TOP 10 opět nechyběla Malta. Podruhé se do ní podíval i hafoň Kulišák madam NaSaŠí Jackson.

V individuálních výkonech si právě Kvákolord vylepšil osobní maximum o téměř 122 vteřin. Madam Nerys má tedy mezi svými mazlíčky velmi nadaného šplhouna. Výrazné zhoršení předvedla Calcia Eivli SSelene s průměrnou ztrátou 43 vteřin na svůj nejlepší čas.

Kdo ale ve startovním poli překvapivě chyběl? Harvestorka madam Aki san Marino. Její absence byla citelná ve všech závodech, Harvestorka má totiž 3. místo v historických tabulkách ve všech disciplínách. Nedalo mi to a musela jsem se madam Aki zeptat, co je za absencí tak těžké závodní váhy.

Denní věštec: Dobrý den, madam Aki. Proč jste se rozhodla Harvestorku nepřihlásit?

Aki san Marino: Děkuji za zajímavou otázku. Začnu ze široka – když jsem si pořizovala Harvestorku, neměla jsem štěstí na kvalitní dědičné předpoklady, které bych si přála. Dříve se tolik neřešila barva, ale předpoklady. Harvestorka byla vysmívaná, jak je to podřadný mazlík, což mě moc mrzelo. Měla jsem potřebu dokázat všem, co se smáli, že se velmi mýlí. Vytrénovala jsem ji, naučila se používat lektvary, brala jsem ji na závody, dokud nebyla ve všech disciplínách nejlepší. V té době neměla na hradě konkurenci. Ovšem za tu cenu, že byla 100% agresivní a experimentovala jsem i s mlsností. V té době by mě asi olympiáda mazlíků velmi potěšila a šla bych do ní bez zaváhání.

A jsme v současnosti… Jsem ráda, že olympiáda přitáhla zájem hradního obyvatelstva o mazlíky. Olympiáda je super pro ty, kteří se chtějí ukázat. Já tuto ambici nemám – třeba to někdy bude jinak.

Denní věštec: Jde tedy jen o to, že se z vás soutěživost za ta léta vytratila? Už nemáte, co sobě a ostatním dokazovat?

Aki san Marino: Moji mazlíci jsou perfektně vytrénovaní, neagresivní, spokojení, nekoušou mi věci – přesně to od nich chci. Kéž by olympiáda přitáhla zájem i k péči o mazlíky.

Podívejte se na agresi (a klidně i mlsnost) napříč startovním polem… A jak nízko měli soutěžící sytost. Teď aktuálně si nechci dělat z mazlíků agresivní a hladová hovádka, abych je dostala do „soutěžní“ kondice. Jinými slovy – současné nastavení soutěžení je mimo mou sféru zájmu. Až se bude závodit v tom, kolik kvalitních kamarádů máte – tedy kolik procent přátelství má každý jednotlivý mazlík s kamarády, kolik jste splnila mazlíkům přání apod. – budu s přihláškami klidně všech svých mazlíků v první řadě.


Zde si dovolím poznámku autorky. Ačkoliv se domnívám, že takto přátelská olympiáda nás v nejbližší době nečeká, vymezení madam Aki proti stupňování agresivity mazlíčků není bez podnětu. Sama jsem při svém častém navštěvování profilů závodníků viděla opakované koupání a kárání před závodem ke stupňování agrese závodníka napříč závodním polem. Možná by nebylo od věci povzbuzovat mazlíčky k lepším výkonům zkušenostmi za účasti na závodech než nucenými koupelemi.


Vraťme se ale zpátky do světa závodění. Nerys, Noširo, Číčák a Okanagan předvedli ve všech disciplínách skvělé výkony. Co na konečné výsledky říkají jejich majitelé?

Denní věštec: Jak jste spokojení s výsledky svých mazlíčků?

Claps Craps: S výsledky rozhodně spokojený jsem, nepočítali jsme s tím, že bychom mohli dokonce i vyhrát jednu z disciplín! Brzy ale začneme zase trénovat, abychom na příští olympiádu byli připraveni ještě lépe!

Any Dawson: Ta čtvrtá místa trošku zamrzí, přeci jenom je to těsně pod pódiem, ale to zlato nám to vynahradilo. Takže nadmíru spokojená, přeci jenom soutěžní pole bylo velké. A jsem moc ráda, že závodní šnek dokázal porazit tolik soupeřů, kteří mají čtyři končetiny. – směje se

Saiph Lacaille: S výkonem Nerys jsem spokojená velmi – na to, že se musela držet několik týdnů ve špičkové kondici, to zvládla skvěle. Po posledním závodě za odměnu dokonce dostala jídlo! – usměje se

Maya Prinz: S umístěním jsem spokojená moc! Popravdě jsem čekala o něco větší konkurenci, překvapilo mě, že nakonec jsme o první příčky soupeřili vlastně jen ve čtyřech lidech. Věřím, že máme s Noširo ještě hodně prostoru pro zlepšení, takže to třeba příště dopadne o kousek lépe.

Denní věštec: Jak se vám líbila olympiáda?

Claps Craps: Celkově si myslím, že šlo o povedený první ročník! Určitě mě napadá, jak by se mohly hry zatraktivnit, ale teď jsem hlavně rád, že se nějaké hry konaly a naši mazlíčci si v nich mohli zazávodit. – usměje se

Any Dawson: Olympiáda byla super! Už jenom ta myšlenka, ale i následné provedení, rozpisy i grafické zpracování. Doufám, že se zase někdy uskuteční. – usměje se

Saiph Lacaille: Olympiáda se mi líbila a cením si i oživení hradu, ale je škoda, že mnoho výborných zvířat se jí nezúčastnilo, protože se jim těsně před ní povedlo se v novince „navázání na kouzelníka“… vynulovat. Mezi šampiony mi tak chybělo mnoho velkých jmen – třeba Harvestorka nebo HopSkoč de Hopscotch. Bude ale velmi zajímavé pozorovat rozdíl mezi výkony na příštích hrách, jakmile některé z takových zvířat dosáhne tréninku 105 bodů ve všech třech disciplínách – a na to se zase těším!

Maya Prinz: Olympiáda se mi líbila – jsem ráda, že se po tolika letech konečně uspořádala. Oceňuji i fakt, že se výsledky počítaly jako průměr všech tří závodů a závodníci tedy museli být konzistentně nejlepší. Už teď se těším na další ročník!


Taková byla tedy první mazlíčkovská olympiáda. V příštím ročníku můžeme doufat v trochu větší konkurenci. Claps, Maya i Saiph udělili svým mazlíčkům hvězdičku a po vzoru pana ředitele tedy začínají trénovat od znovu, ale za to s maximem 105 výkonnostních bodů. Saiph navíc hodlá dopřát Nerys zaslouženého odpočinku a chystá se trénovat s kocourem Koniášem. Ostatní mají tedy dost času na to se na ně připravit.

Závěrem nezbývá než pogratulovat vítězům i poraženým a poděkovat také organizátorům za tuto historickou událost v chovu mazlíčků.

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Komentáře

  1. Děkuji za zpracování průběhu olympiády v DV, Eilonwy! Tvé olympijské články jsem pravidelně četl a těšil se, jak je zpracuješ. Olympiádě to jen přidalo na autentičnosti. Díky! 🙂

  2. Úplná bomba, co by byla olympiáda bez sportovních článků a komentářů, navíc opravdu nadmíru povedených

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *