Zazvonil zvonec a díky kýchnutí je konec!

| Vydáno:
V sobotu 27. 5. 2023 od 19:00 se mezi sebou utkali Nebelvírští a Zmijozelští, kteří tak odstartovali famfrpálovou sezónu Léto 2023. Zápas to byl velice napínavý a těsný, o jeho výsledku rozhodlo jako obvykle až chycení zlatonky. Díky ní skončil 240:70 pro Nebelvír!

Je těsně před sedmou hodinou a fanoušci už stojí s transparenty na tribuně. Mlsnožrouti čekají v řadě před Rosmertiným stánkem, hráči se rozcvičují a kapitánky už nedočkavě čekají na začátek zápasu. V 19:01 zazní písknutí píšťalky, Skylar rychle chňapá cukrovou vatu od Rosmerty a letí s koštětem na své místo. Zápas může začít!

Zahajovací sestava vypadá takto:

Pár vteřin po začátku utkání se Maya jako první dostává k potlouku a nekompromisně ho odpaluje na Skylar. Ta naštěstí přichází pouze o svou cukrovou vatu a na koštěti zůstává. K camrálu se ve 2. minutě dostává Mira, která ale rychle sesedá z koštěte a běží s ním mimo hřiště. Diváci i hráči se na sebe udiveně dívají, ale rozhodčí zachovává klidnou hlavu a vhazuje na hřiště záložní míč. Místo Miry nastupuje na hřiště teprve druhačka Lily. Maya využívá situace a nenápadně se dostává k potlouku, který opět střílí na Skylar. S tou to nic nedělá a dál zůstává ve vzduchu. 

Další potlouk odráží Simelie na Noah, která se ráně sice nedokáže vyhnout, ale aspoň získává pro svůj tým camrál a poprvé míří na obruče. Střelbu však s přehledem chytá kapitánka červených a skóre zůstává beze změny. Newika se ve stejné chvíli dostává k potlouku, ale vybírá si jiný cíl než její kolegyně a střílí do Nessy. Takovou ránu střelkyně nečeká a doplňuje si radši zdraví lektvarem.

V 6. minutě už opět vidíme potlouk u Mayi, která se snaží sestřelit Skylar z koštěte. Ta se drží zuby nehty a vůbec se jí nechce dolů. Rychle si doplňuje zdraví a spolu s ní to pro jistotu dělá také Noah.

Ve stejné minutě si pro sebe camrál získává Elizabeth, která rovnou střílí, a dává tak první gól celého zápasu. Ruby je z toho celá zaskočená a odpaluje tak potlouk raději daleko od všech. Ten však rychle mění směr a letí přímo na Noah. Naštěstí je v blízkosti Maya a zachraňuje střelkyni před nehodou.

Noah opět ukazuje, že pod palbou potlouků se jí pracuje nejlépe, a dostává se opět k camrálu. Střílí, a ačkoliv je Jane až na druhé straně brankoviště, i přesto se jí daří zabránit gólu. Spolu s camrálem letí k červeným také potlouk od Mayi, který míří opět ke Skylar. Ta s úsměvem dále zůstává na koštěti. Mezitím Lily sesedá z koštěte a pouští tak na hřiště opět Miru. Zelené odrážečky už jsou lehce frustrované, a proto Ruby bere vše do svých rukou a naštvaně míří na Skylar, která konečně v 10. minutě padá k zemi. Místo ní letí na hřiště Princess.

V 11. minutě se camrálu ujímá Maraike, která střílí a proměňuje svou střelbu v gól. Skóre nyní činí 10:10. Říká se, že karma je rychlá, a proto se z nebe řítí na zelenou střelkyni potlouk, ale Maya je opět ve správný čas na správném místě a potlouk odráží jinam. Ve stejnou chvíli míří také Ruby potloukem na Miru, která se však ráně nestíhá vyhnout. I přesto se dostává k camrálu a zkouší vstřelit gól. Gregory však předvádí skvělý zákrok a camrál chytá. 

Vypadá to, že si dnes potlouky dělají, co chtějí, protože z nebe opět míří potlouk na střelkyni zelených. Odrážečky se ale nenechávají ničím překvapit a Ruby odráží potlouk od Noah pryč. Ten hned mění směr a zkouší sestřelit tentokrát brankářku červených. Simelie ho od Jane ale také odráží jinam a holky zůstávají bez újmy na zdraví.

Camrálu se opět ujímá Mira a snaží se obelstít Gregoryho, ale ten s naprostým klidem střelbu chytá. Mezitím letí na Miru potlouk od Ruby a odhání ji tak daleko od obručí zelených. Bohužel Miru dohání a ubírá jí tak zdraví, které si střelkyně raději rychle doplňuje. Simelie se snaží za Miru pomstít, ale míří bohužel potlouk úplně mimo hráče. Princess vypadá ze všech těch potlouků celkem vystrašeně a radši přenechává své místo Skylar, která se akorát vrací z ošetřovny.

Camrál získává tentokrát tým zelených a snaží se změnit skóre. Jane má však Maraike úplně přečtenou a zabraňuje gólu. Ruby s Mayou se opět snaží sestřelit Miru, ale ani jeden potlouk ji nesundává z koštěte. Skylar využívá situace, že oba potlouky míří na někoho jiného, a spolu s camrálem letí na Gregoryho. Ten však letí na úplně druhou stranu obručí a Skylar tak v 19. minutě střílí a dává gól.

Potlouky už zase mají pod kontrolou odrážečky Simelie a Maya. Simelie míří na Nessu, kterou trefuje, a Maya naštvaně odráží na Miru, kterou konečně sestřeluje z koštěte dolů. Místo ní nastupuje na hřiště Lily.

Ve 20. minutě se k camrálu dostává Nessa, která bravurně prolétává přes celé hřiště a dorovnává skóre na 20:20. Elizabeth se nestačí divit, a proto si ani nevšímá potlouku od Ruby, který jí ubírá zdraví. Newika ve stejnou chvíli odráží druhý potlouk právě na Nessu, která se akorát celá šťastná vrací ke svému týmu. Potlouk proto nevidí a padá z koštěte dolů. Místo ní nastupuje na hřiště sama kapitánka Enola

Lily využívá přesily, vybojovává si pro sebe camrál a ihned střílí a dává gól. Enola se nestíhá ani pořádně rozkoukat, a už je pod palbou Simelie, které se nemůže vyhnout. Maya zastává rčení „Oko za oko, zub za zub“ a odráží druhý potlouk na Elizabeth. Mezitím, co Maya letí k dalšímu potlouku, který odráží opět do Elizabeth, se camrálu ujímá Noah. Ta střílí a dorovnává tak ve 25. minutě skóre na 30:30. Potloukem se strefuje také Simelie do Enoly, která si tak musí doplnit zdraví. Spolu s ní se dopuje pro jistotu také střelkyně červených, Elizabeth

Zelení ukazují svou bojovnost a ujímají se tak rychle dalšího camrálu. Ruby se snaží Maraike vyčistit cestu k bráně, a proto míří potloukem na Miru. Maraike má tak volnou cestu k obručím, střílí a ve 26. minutě dává gól

Enola sesedá z koštěte a pouští na hřiště opět nebojácnou střelkyni Nessu. To se Simelii moc nelíbí, a proto na ni míří hned první potlouk, který vidí. Mira mezitím chytá camrál a snaží se prokličkovat mezi hráči a dát gól. Gregory však čeká přesně tam, kam Mira míří, a zamezuje tak skórování. 

Blíží se 30. minuta a chytači už jsou připraveni na svých místech. Aby měla Sarah dostatek prostoru na chycení zlatonky, snaží se Maya trochu vyčistit hřiště potloukem, který střílí na Elizabeth. S tou to ale nic nedělá a dál zůstává na koštěti. 

Chytači letí na hřiště a vrhají se hned za zlatonkou. Simelie ve stejné chvíli odráží potlouk opět do Nessy, ale dolů ji bohužel nesestřeluje. Mira opět dostává do rukou camrál, míří na stejnou obruč, ale Gregory bez známky námahy opět chytá. 

Ruby si všímá chytačky Skylar, kterou se ihned pokouší sestřelit dolů. Ta je k tomu koštěti snad přilepená a dál letí za zlatonkou. Maya chce mít Skylar ale už z krku, tak do ní střílí druhý potlouk a shazuje ji z koštěte. Místo ní na chytače nastupuje Newika. Sarah mezitím prolétává překážkami a pomalu se blíží ke zlatonce. 

Mira se opět ujímá camrálu a tentokrát zkouší střelbu na pravou tyč. Gregory však opět s přehledem chytá. U potlouků už jsou opět odrážečky a snaží se sestřelit druhý tým. Freya si nevšímá chytačky a míří na Nessu, kdežto Maya má jasný cíl – Newiku. Tu sestřeluje na jednu jedinou ránu a na hřiště míří již třetí chytačka červených, Princess.

Tým červených se však nenechává rozhodit a dostává se k camrálu. Elizabeth svou střelou obhazuje Gregoryho a dorovnává skóre. Freya mezitím opět přiletí k jednomu z potlouků a znovu míří na střelkyni Nessu. Maya zřejmě zkouší odrazit druhý potlouk opět do další chytačky, ale ten míří úplně na druhou stranu.

Elizabeth rychlostí blesku opět drží camrál zpátky u sebe a dává gól. Sarah se ve stejné chvíli natahuje po zlatonce, ale Simelie na ni míří krásně načasovaný potlouk a zabraňuje tak v chycení. Potlouk se i přes zásah ale vrhá na další oběť – Gregoryho. Ruby je hned vedle něj a odvrací nebezpečí. Červená střelkyně Elizabeth však využívá nepozornosti Gregoryho, střílí a ve 39. minutě zvyšuje náskok červeného týmu.

Princess mezitím pouští na chytače opět Skylar, která vteřiny po naskočení na koště chytá ránu od Ruby. Simelie odkoukává taktiku od zelených a míří druhý potlouk na Sarah. Ta však nemá štěstí jako chytačka červených a musí z koštěte dolů. Místo ní nastupuje na hřiště Saiph

Diváci jenom zírají, jelikož se camrálu ve 42. minutě neujímá nikdo jiný než Elizabeth. Ta opět krásně kličkuje mezi hráči, střílí a i přes krásný zákrok Gregoryho dává gól. Obě chytačky jsou na dosah zlatonky, ale na Skylar míří potlouk od Ruby a na Saiph naopak od Freyi, díky čemuž musí obě trochu změnit směr.

O dvě minuty později se camrálu ujímá zelená primuska Nessa, která nebojácně míří k Jane a dává jí gól. Simelie jen s udivením kouká na zelenou střelkyni a nevšímá si potlouku, který ji trefuje do nohy. Maya za tímto potloukem však hbitě letí a odpaluje ho na Skylar. Ta letí z koštěte přímou čarou dolů a místo ní na hřiště nastupuje opět Newika

Mira používá ostré lokty a krade camrál zeleným z rukou. Hbitě se dostává až k brankovišti, střílí a jen tak tak dává gól. Mezitím na obě chytačky míří opět potlouky od Ruby a Freyi. Hostující tým však nehází flintu do žita a snaží se camrál ukořistit pro sebe. Daří se to právě Nesse, která se pokouší vystřelit skoro přes celé hřiště. I přes bravurní pokus o zabránu Jane dávají zelení přece jen gól a v 50. minutě snižují skóre na 80:60. Newika sesedá z koštěte a pouští na chytače opět Skylar

Maya létá po celém hřišti a odpaluje jeden potlouk za druhým do Skylar, která se ale i přes to všechno stále drží koštěte. Lily mezitím chytá camrál a pokouší se o svůj další gól, který Gregory ale s přehledem chytá. Sarah se čím dál tím víc přibližuje ke zlatonce, ale ne a ne ji chytit. 

Maraike se ujímá camrálu, míří na úplně jinou stranu obručí, než na které je Jane, ale brankářka předvádí dechberoucí zákrok a odkopává camrál pryč. Ruby se snaží pomoct své chytačce a odpaluje potlouk do Skylar, kterou posílá konečně k zemi. Newika stále odpočívá, a proto na hřiště nastupuje Princess. Maya se dostává k jednomu z potlouků, což zastrašuje právě červenou chytačku, která uvolňuje své místo Newice. Zelená odrážečka je z výměny překvapená, a proto se snaží odpálit potlouk alespoň na Elizabeth. Bohužel se netrefuje a potlouk letí úplně jinam. Elizabeth mezitím chytá camrál a pokouší se o gól, ale Gregory střelbu chytá. 

Freya se pokouší sestřelit zelenou chytačku dolů, a proto do ní odpaluje oba potlouky. Sarah však včas uhýbá a letí za zlatonkou dál. Simelie ovšem spoluhráčce pomáhá a odráží do Sarah další potlouk. Tomu už chytačka uhnout nedokáže a padá k zemi. Místo ní rychle nastupuje již připravená Saiph.

V 59. minutě se k potlouku dostává Mira, která střílí a dává tak svůj druhý gól tohoto zápasu. Potlouk jako by byl začarovaný, snaží se Miru potrestat a na oplátku na ni rychle míří. Simelie ho však včas odráží pryč. 

V dalších minutách se střelkyně obou týmů snaží dát další góly, ale oba brankáři předvádějí neskutečnou show a zabraňují všem střelám. Ruby spolu s Mayou míří potlouky na Newiku, která raději sesedá z koštěte a pouští zpět Skylar. Ta se s cukrovou vatou pouští ihned za zlatonkou. 

Sarah už je opět na dosah zlatonky, ale ta na poslední chvíli uniká. V patách má Skylar, kterou bedlivě sledují zelené odrážečky. Jedna po druhé na ni střílí potlouky a ubírají jí tím zdraví. Skylar se ale stále drží, ačkoliv z toho všeho už kýchá. Utírá si nos, opět se nadechuje a… a vdechuje zlatonku do úst! V 71. minutě ukončuje celý zápas s výsledkem 240:70 a zajišťuje tak první výhru pro Nebelvír

Celková sestava:

Ohlasy hráčů:
Enola (kapitánka): Zápas s Nebelvírem byl podle mého názoru senzační! Šlo o můj první zápas v roli kapitánky, takže asi nemusím popisovat, jak jsem byla nervózní. Ale během hry to ze mě rychle spadlo, a to hlavně díky úžasné souhře a spolupráci hadí letky. A taky díky atmosféře, jež na hřišti panovala. Zelení si zachovávali svůj ostrovtip a zmijí humor. A červení nebyli se vtípky nijak pozadu.
Byl to vyrovnaný zápas. To na tom bylo nejlepší, a já tak musím poděkovat svým střelkyním Maraike, Noah a Nesse, které posílaly camrály do obručí bez ostychu.
Odrážečky byly skvělé a myslím si, že Nebelvírští se nejednou zapotili při zakrývání prázdných míst po sestřelených hráčích. Takže děkuji i Maye a Ruby.
Brankář Gregory byl neuvěřitelný v tom, kolik toho vychytal. I jemu moc děkuji.
A chytačka Sarah to neměla vůbec jednoduché, jak po ní soupeři pálili. I tak ale zlatonku proháněla po celém hřišti. Děkuji, Sarah!
A poděkování patří i náhradníkům. Saiph, která několikrát vykryla záda celé letky, když zastoupila Sarah na postu chytače a zlatonku nenechala „vydechnout“. A pak i Hope a Renému, kteří byli připraveni na značkách kdykoliv zaskočit, kdyby bylo potřeba.
No a děkuji i fanouškům. To oni se především postarali o skvělou atmosféru!
Ale neodpustím si ani poděkování svému zástupci, Gregorymu, který mi byl skvělou oporou a postaral se o vše, co kapitánka nestíhala.
Stejnou měrou děkuji i bývalé kapitánce Maye za její svatou trpělivost s mými nekonečnými dotazy a za každou její radu.
Jak si to tak po sobě čtu, je to jako proslov vítěze hlavní ceny, že? – směje se – Ale já si tak dnes po výkonu hadí letky připadám!
Jo a – gratuluji, Nebelvíre! To bylo naposledy! – směje se –

Jane (kapitánka): Letošní zápas se Zmijozelem pro nás byl o něco klidnější než ten loňský, protože loni jsme tím zápasem bojovali i o školní pohár. A myslím, že nižší nervozita byla na hřišti vidět. Po střelecké stránce se nám dařilo nejen srovnávat skóre, ale i o pár gólů vést. Měli jsme 50% úspěšnost oproti 44% úspěšnosti Zmijozelu, i camrál jsme drželi větší část hrací doby. Chytači byli podle mě vyrovnaní, ale je pravda, že naše chytačky se musely mnohem více točit, neb šly docela často k zemi, a občas na chytače musela naskočit i naše primuska, která si mnohem víc rozumí s camrálem než se zlatonkou. To se pak odráželo v šancích na chycení zlatonky. Nakonec ale Sky předvedla svůj neuvěřitelný talent a odvážným manévrem se jí podařilo zlatonku chytit. Vyplývá mi z toho, že na kontrole potlouků budeme muset ještě do dalších zápasů potrénovat, protože dnešní výhra nám dává šanci na získání školního poháru a my se určitě budeme snažit tuhle šanci nepromarnit.

Maya: Dnešní zápas jsem si užila! Po dvou sezónách na kapitánovi bylo „pouhé“ hraní příjemnou změnou. Hra byla vyrovnanější, než jsem čekala, zvláště pak na střelcích, já si z bucket listu konečně odškrtla „srazit hráče na jednu ránu“ a atmosféra byla po celý zápas velice příjemná, takže za mě velká spokojenost, třebaže se štěstěna nakonec přiklonila na stranu Nebelvíru. Celému našemu týmu děkuju za skvělý výkon a soupeřům za fajn hru!

Skylar: Přiznám se, že zápasů se Zmijozelem se vždycky děsím. Ne snad kvůli atmosféře, ta bývá výborná (snad že se mnou mají zelení tolik kompatibilní smysl pro humor), jenže v porovnání s naší kolejí mají stabilně nabušenější tým.
Zmijozel jsme naposledy porazili v Létě 2020, kdy jsem ještě já sama nehrála. Od té doby jsme od zelených inkasovali někdy menší, jindy větší porážku s tím, že některé zápasy jejich odrážeči a střelci zcela opanovali. Bleskové chycení zlatonky jejich chytačem bývalo už jen třešničkou na dortu a zpravidla pro naši kolej znamenalo vykoupení. Nechci znít poraženecky, nicméně realisticky jsem si vždy před zápasem se Zmijozelem říkala, že budu ráda, když nás to nebude moc bolet…
Do tohoto zápasu jsem tedy nastupovala s tím, že ač makáme, co nám síly stačí, nejspíš nás zelení zase vyklepnou. Po půl hodině zápasu jsem už ale překvapeně hlásila, že je super, že se naše holky dostávají k míčům. Nadšeně jsem sledovala výkony střelkyň i odrážeček a byla jsem ráda, že alespoň na góly třeba zelené porazíme, i když v lapení zlaté jsem ani nedoufala.
Velikánské překvapení přišlo v okamžiku, kdy jsem čekala pověstnou ránu z milosti a pád z koštěte. Místo potlouku ke mně ale s 22 % zdraví přiletěla zlatonka… Kletba byla zlomena a mně se nejspíš při zápasech se zelenými bude žaludek svírat o něco méně. A o to víc si to užiju!
Chtěla bych poděkovat všem v koleji za podporu, která přicházela dokonce i od těch, kteří kvůli pracovním povinnostem nebo důchodovému věku sami nemohli hrát. Komunikace v rámci týmu byla velmi dobrá a myslím, že jsme si to užili všichni včetně nových tváří. Baví mě naše vtípky a jsem ráda, že jsme nakonec společně vybojovali výhru.
Dále děkuji Maye Prinz, díky ní jsem dostala od kouzlopojišťovny pěknou sumičku galeonů jako odškodné za zlámané končetiny.
Tak zase příště!

Výhru si tedy domů odnáší Nebelvír, který tak zatím zabírá první příčku tabulky. Ačkoliv zelení zápas nevyhráli, můžou se aspoň pyšnit titulem „Nejvymóděnější kolej hradu“. Nejenže se fanoušci ukázali v nejnovějších trendy kouscích, ale také hráči na sebe vzali všemožné módní kusy oblečení a snažili se vylepšit nudné famfrpálové dresy. Jedním takovým případem je například primuska Nessa, která se možná snažila obelstít svou maskou protihráče, aby si mysleli, že spí.

Pokud si nechcete ujít další zápasy sezóny, dostavte se již další víkend opět na hřiště. V sobotu 3. 6. se od 19 hodin utká Havraspár s Nebelvírem a v neděli 4. 6. od 9 hodin znovu Havraspár se Zmijozelem.

Pro Denní věštec
Hayley Moon

Komentáře

  1. Krásně čtivý a zábavný famfrpálový report! Zápasu jsem se nemohla účastnit, a tak jsem ráda, že jsem to mohla takhle prožít – úplně jak kdybych tam byla! 🙂

  2. Fantasticky sepsané! Úplně se mi při čtení znovu celý zápas odehrává před očima! Hayley by možná mohla nahradit školního famfrpálového komentátora! Mě by to tak rozhodně bavilo! :))

  3. Perfektní report, nádherně se četl a i když jsem na zápase nebyla, jsem si jistá, že mi nic neuniklo, a za to děkuju! 🙂

  4. Moc děkuju za super report. 🙂 Alespoň vejde do dějin, že Starová na zápase seděla na chytači. 😀

  5. Krásná, svižná reportáž. Bohužel jsem se na zápas nedostal, ale nyní ho znám stejně, jako bych na něm byl.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *