Už známe vítěze ŠFM!

| Vydáno:
V pátek 9. 6. 2023 se zase všichni sešli na famfrpálovém stadionu, aby se podívali na zápas mezi Nebelvírem a Mrzimorem, který měl rozhodnout o vítězi mistrovství, nebo vše ještě více zkomplikovat. Zápas dopadl 250:10 pro červené, co to tedy v rámci ŠFM znamená?

Je 19:02 a na hřiště přilétají hráči Mrzimoru a Nebelvíru. Fanoušci nadšeně odchází s plnou pusou od stánku Rosmerty a usedají na tribunu. Začínající sestava se skládá ze samých profíků.

  

Zápas pomalu ani nezačal, odrážeči se ještě ani nezorientovali, a už se zbláznil potlouk. Cassiopea se teprve rozcvičuje, a už je terčem potlouku. Naštěstí je vedle ní Katie, která odvrací nebezpečí. Skylar využívá zmatenosti žlutého týmu a ujímá se camrálu. Kličkuje hřištěm a dává první gól do levé obruče již ve 3. minutě zápasu.

Katie o minutu později střílí potlouk na Elizabeth a dává neskutečnou ránu. Elizabeth se sice drží zuby nehty, ale přesto padá z koštěte dolů a musí rychle na ošetřovnu. Místo ní nastupuje na střelce Princess. Helen se snaží napodobit svou spoluhráčku a snaží se druhým potloukem srazit Skylar, ale pouze jí ubírá zdraví.

Kapitánka Tery se v 5. minutě dostává k camrálu, letí co nejrychleji k Jane a srovnává skóre na 10:10. Simelie se snaží Tery odměnit potloukem, ale bohužel ho odráží špatným směrem. Zatím to vypadá na vyrovnaný zápas.

Newika si všímá zatoulaného potlouku, letí k němu již s napřaženou pálkou a trefuje Cassiopeu přímo do boku. To muselo bolet! Aby toho nebylo málo, z druhé strany na Cassiopeu letí ještě druhý potlouk, který žije vlastním životem. Helen je naštěstí hned vedle a zachraňuje Cassiopeu před další ránou. Skylar se mezitím opět ujímá camrálu, míří na pravou obruč a opět dává gól, v sedmi minutách svůj již druhý.

Katie ukázkově letí za potloukem a odpaluje ho tentokrát na Princess a… To je neuvěřitelné! Opět shazuje střelkyni jednou ranou k zemi. Jde vidět, že je Katie opravdu nejstarší a nejzkušenější hráčkou na hřišti. Tery se mezitím snaží opět dorovnat skóre střelbou na levou obruč, ale Jane střelu s přehledem chytá.

Simelie se zároveň snaží zbavit Cassiopey a posílá na ni potlouk, který ji pouze škrtá a ubírá jí zdraví. Helen si nenechává nic líbit, a odpaluje proto potlouk i na červené střelkyně. Mira nestíhá zareagovat a nechává se trefit potloukem.

V 10. minutě zápasu se k camrálu dostává opět Skylar, která se neskutečným způsobem dostává přes celé hřiště a dává hattrick! Všichni na tribuně nad tímto výkonem jen kroutí hlavami. Čím je v té koleji asi krmí?

Potlouk míří k červeným odrážečkám a nechává se Newikou střelit do Cassiopey. Ta naštěstí jen pár vteřin před touto střelou vypila lektvar na doplnění zdraví, díky čemuž nemusí z koštěte dolů. Helen se snaží spoluhráčku opět pomstít, ale bohužel se jí odpal nedaří. Nevadí, nenechává se ničím rozhodit a míří si to k dalšímu potlouku, který tentokrát odpaluje na Skylar. Sice Skylar neshodila, ale přesto Helen nadšeně létá kolem hřiště. Právě dosáhla 25. úrovně!

Zatímco Mrzimor slaví novou úroveň Helen, Mira krade camrál a pálí ho do levé obruče. Ben se snaží gólu zabránit, ale marně. Skóre nyní činí 40:10 pro Nebelvír. Simelie se mezitím dostává do dráhy potlouku a tentokrát Cassiopeu úspěšně shazuje dolů.

V 15. minutě se camrálu ujímají opět červení a Elizabeth dává další gól. Katie už má těch gólů ale dost a shazuje potloukem další střelkyni dolů, tentokrát Skylar. Místo ní na hřiště nastupuje zase Princess. Helen následuje svou spoluhráčku a trefuje se do další červené střelkyně. Miru bohužel nesrazí, pouze jí ubírá zdraví.

Červené střelkyně nedávají žlutým ani na chvilku šanci na camrál a opět ho mají ve svých rukou. Elizabeth střílí na levou obruč, ale Ben předvádí neskutečný zákrok a camrál do jedné ruky chytá. Katie mezitím pokračuje v palbě na Miru, ta se však drží a nenechává se shodit. Simelie to naopak zkouší u Luny, ale také jí ubírá pouze zdraví.

Mira se pod palbou potlouku přeci jen dostává k camrálu a zkouší skórovat. Bohužel špatně míří a trefuje pouze konstrukci obruče. Další potlouk míří směrem ke žlutým odrážečkám a Helen si tentokrát vybírá jinou oběť – Princess. Ta se však nenechává sestřelit a potlouku se vyhýbá. Druhý potlouk míří také mezi červené, tentokrát přímo na brankařku Jane. Newika ho ale vidí a rychle letí Jane zachránit.

Princess vybojuje camrál pro sebe, letí přímo k brankovišti a střílí na levou obruč. Ben opět ukazuje, že ačkoli je na druhé straně brankoviště, tak to pro něj nic neznamená a střelu s přehledem chytá. Mezitím se na hřišti opět spouští palba na žlutou střelkyni Cassiopeu, kterou tentokrát načíná Newika prvním potloukem. Helen mezitím odpaluje druhý potlouk do houfu červených, který trefí Princess.

Fanoušci už se ani nediví, že camrál mají v držení opět červení. Elizabeth si to míří na bránu, střílí… a červení utíkají žlutým o dalších 10 bodů. Simelie mezitím pokračuje v palbě na Cassiopeu, ale tentokrát ji přímo shazuje z koštěte. Místo ní na hřiště nastupuje Arnika. Z koštěte odchází také Tery a Newika, které se jdou připravit na post chytače. Místo nich na hřiště přilétá Freya s Candy.

Camrál má v ruce opět červená střelkyně, tentokrát Mira, která kličkuje mezi potlouky a s přehledem dává gól. Červení nyní vedou 60:10. Candy se ani nestačila zorientovat, a už míří zpátky na lavičku, kde ji střídá Luna. Katie pokračuje ve své hře kuželek a shazuje další červenou střelkyni dolů. Miru tak střídá Lily.

Helen v tuto chvíli mění taktiku a místo do střelkyň pálí potlouk na odrážečky, konkrétně na Simelii. Současně s odpalem potlouku dochází i ke střele camrálu, který proměňuje v gól Elizabeth. Helen se dostává do ruky i druhý potlouk, který míří opět k Simelii, ale pouze jí ubírá zdraví.

Svůj první potlouk odpaluje Freya naopak do žlutých hráček, kde to schytává do levé ruky Luna. Ve 29. minutě se camrálu ujímá Elizabeth, která, jak jinak, dává krásný gól do prostřední obruče. Skóre nyní činí 80:10. Katie si mezitím zapisuje další čárku v obětech a posílá Simelii na ošetřovnu. Místo ní nastupuje na odrážeče Mishel.

Jeden z potlouků míří přímo k Helen, ale ta bohužel špatně míří a netrefuje ho do žádné červené hráčky. Chvilku nato se Lily probojovává k camrálu a dává svůj první gól zápasu.

Uběhlo už půl hodiny a okolo tribun se proženou chytači, teď teprve začíná boj! Mishel využívá nepozornosti Helen a odráží do ní potlouk, který ji zasahuje do nohy. Naštěstí se Helen drží pevně a nic to s ní nedělá. Freya se dostává k druhému potlouku, ale tentokrát míří na čerstvý a chutný terč – chytače Theodora.

Ve 32. minutě se k camrálu dostává opět Lily, která nenechává Bena ani zareagovat a proměňuje svou střelu v gól. Nebelvír nyní vede o 90 bodů. Helen sleduje chytače na hřišti, a proto si ani nevšímá, že k ní letí jeden z potlouků a trefuje ji do nohy.

Zlatonkové klání ovšem sleduje nejen Helen, ale i ostatní hráči a samozřejmě fanoušci. Skylar je totiž zlatonce na dosah a po prvním průletu ji chytá do dlaně a ukončuje zápas ve 33. minutě. Nebelvír tak vyhrává 250:10 nad Mrzimorem.

Celková soupiska vypadala takto:

Červení hráči i studenti slaví – nejenom že vyhráli tento velmi rychlý zápas, ale stali se i výherci letošního mistrovství ve famfrpálu. Gratuluji!

A protože miluji statistiky, pojďme se trochu blíže podívat, jak v číslech vypadal tento zápas.

V celém zápase letělo na bránu 16 střel, z nichž v gól bylo proměněno 11. Červené střelkyně vystřelily celkem 14x, z čehož vyplývá, že žlutý brankář Ben měl pouze 28,6% úspěšnost v bráně. Hattricku se dočkala jak Skylar, tak i Elizabeth. Skylar na rozdíl od Elizabeth proměnila všechny své střely v gól, kdežto Elizabeth pouze 3 střely z 5. 100% úspěšnost má také Lily, která dvakrát vystřelila na bránu a dvakrát skórovala.

U žlutých střelkyň se k camrálu dostala pouze Tery, která ze dvou střel dala jeden gól. Díky tomu má 50% úspěšnost.

Potlouky se odpálily celkem 28x, z nichž 17 odpalů měly na svědomí žluté odrážečky. Katie odpálila potlouků 6 a 5 z nich bylo smrtících. Dvakrát dokonce poslala k zemi hráčky pouze na jednu ránu. Helen odpálila potlouků 10 a jedním se nechala zranit. Protihráčky pouze trefila, ale nikoho neposlala na ošetřovnu. Žluté odrážečky nejčastěji mířily na Miru, která schytala celkem 4 potlouky. Simelie a Skylar schytaly potlouky 3.

Červené odrážečky měly na svědomí potlouků 11. Simelie odpálila skoro polovinu z nich, tudíž 5 potlouků. Jako jediná poslala k zemi protihráčky, a to dokonce dvakrát. V obou případech se jednalo o Cassiopeu. Newika odpálila potlouky 3, Freya 2 a Mishel 1. Nejvíce potlouků za hru schytala již právě zmíněná Cassiopea, na kterou letělo celkem 6 potlouků. Zároveň na ni letěly ještě 2 zbloudilé potlouky.

Zdraví si na hřišti doplnily pouze 3 hráčky, a to Cassiopea, Princess a Mira.

Plánovala jsem udělat statistiku i z chytačů a počtu průletů, ale v celé hře se povedlo proletět pouze dvakrát. Jednou Theodorovi a podruhé Skylar, kdy zároveň ukončila celý zápas chycením zlatonky.

Zbývá nám už jen poslední statistika, která vás zajímá asi nejvíce. Jak na tom tento zápas byla Rosmerta? Za celý zápas prodala celkem 70 pochoutek a nápojů. Největším hitem bylo žvýkačkové žužu, které si koupilo 12 fanoušků a hráčů. Druhou nejoblíbenější položkou byl máslový ležák, který si koupilo celkem 11 zákazníků. Nejčastěji si ho koupila Violleta, která si ho objednala celkem 4x. Škrkničky v čokoládě se tento zápas umístily až na třetím místě. Koupilo si je pouze 10 fanoušků a hráčů. Nejméně oblíbené byly Rosmertiny roládky, které si koupili pouze 2 zákazníci. Jelikož je to jedna z mála věcí, které Rosmerta sama vyrábí, nejspíše ji to moc nepotěšilo. Nejvěrnější zákaznicí Rosmerty se pro tento zápas stává Skylar. Ačkoliv neustále hrála na hřišti, tak si stihla u Rosmerty koupit celkem 7 dobrůtek. Podrobnější statistika prodeje je zde:

Nesmíme zapomenout ani na ohlasy hráčů:
Jane Oak (kapitánka): „Stejně jako loni byl i letos zápas s Mrzimorem poměrně krátký. Loni to bylo něco okolo 45 minut, letos ještě méně. Vděčíme za to především dobrým chytačkám. Sky opět předvedla, že to na koštěti a se zlatonkou umí, a Newi se tak k chytání vůbec nedostala. I střelecky se nám dařilo. Jen ty potlouky. Odrážečky máme skvělé, jen kdyby se častěji dostávaly k potloukům. To by bylo super. Alespoň víme, co musíme do příštího roku zlepšit. A tedy klobouk dolů před Helen a Katie, sundávaly nám hráče na jednu ránu. Byla jsem docela ráda, že jsem v brankovišti.“

Tery Poe (kapitánka): „Zápas s Nebelvírem byla opravdu rychlovka, až mě to překvapilo. Červené střelkyně měly nad žlutými sice převahu, ale tu nám vyrovnávaly mrzimorské odrážečky s nadlidskou sílou a vytrénovaný chytač. Cesty zlatonky jsou ale nevyzpytatelné, takže bylo po zápase, jen co chytači nasedli na košťata. Nebelvírským gratulujeme, ale doufáme, že jim tu zlatonku příště vyfoukneme zase my. – usměje se – Teď už k děkovačce, a že mě čeká jedna veliká! Samozřejmě chci poděkovat všem, kdo naši kolej přišli reprezentovat, a to nejen hráčům, ale i fanouškům. Tato sezóna, a speciálně tento zápas, byl ale pro jednu žlutou osůbku jubilejní, a to pro Katie, která nám příští školní rok přesedne do profesionální ligy. Chci Katie moc poděkovat za čas strávený trénováním, dosáhla totiž neuvěřitelné 30. úrovně! Díky, Katie! Pro Katie sice zápasy za kolej končí, ale stále nás bude na hradě těšit svojí přítomností, takže nám smutno být nemusí.“ – usměje se –

Freya Reeves: „Náš poslední zápas s Mrzimorem pro nás vlastně znamenal hodně. V případě výhry bychom vyhráli famfrpálový pohár. I přes to jsme si však hru velmi užívali. V týmu panovala přátelská a uvolněná atmosféra, žádný stres. Z mého pohledu byla hra velmi vyrovnaná, takže jsem se snažila myslet pozitivně a věřila jsem našim chytačkám, že zlatonku chytí. Samozřejmě jsem měla strach z toho, že Theo chytí zlatonku jako první, stejně jako to bylo v loňském roce! Což doteď obdivuji!
Zároveň bych tímto chtěla poděkovat všem žlutým za skvělou hru. Doufám, že jednou budu mít stejnou trefu jako Helen! A moc jí děkuju, že měla jiné cíle, než jsem já! – směje se a myslí na shozenou Simelie, která přistála s koštětem ve frontě u Rosmerty –
A taky děkuji všem, kdo přišli podpořit svůj tým, protože díky tomu všemu je atmosféra při hraní opravdu nezapomenutelná. Tohle všechno tvoří famfrpál a já bych rozhodně neměnila! Těším se na další zápasy a doufám, že budou stejně tak pohodové jako v letošním roce. Moc mě to bavilo a určitě se přijdu podívat na další zápasy. Přeji všem hodně štěstí!“

Cassiopea Zmlklá: „Zápas jsem si užila, sice byl na můj vkus až moc krátký, ale na hřišti panovala super atmosféra. Katie opět prokázala, že s ní si není radno zahrávat! A když se nás ostatní ptají, čím ji krmíme, můžu říct jen to, že bydlet vedle kuchyně má svoji výhodu a Katie je prostě legenda! Děkuji všem, že se přišli podívat a fandit, děkuju skvělému týmu, který neuvěřitelně dře a maká, mladým holkám, které se do trénování a famfrpálu vrhly po hlavě. Nebelvíru gratuluji, mají velmi silný tým, a přiznám se, že proti nim hraju nejraději. Mohli udržet tradici z minulé sezóny a skončit zápas remízou, ale to jim nebudu zazlívat dlouho.“ – směje se –

Lily Starling: „Zápas s Mrzimorom bol fantastický! Hoci som naň nastupovala s malou dušičkou, keďže nám išlo o veľa a veľmi sme chceli vyhrať, nakoniec sme si ho všetci parádne užili. Nálada v tíme bola skvelá, povzbudzovali sme sa vzájomne, na tribúnach sme mali aj veľa skvelých fanúšikov, ktorí nám verili. Dokonca som strelila aj dva góly, takže som maximálne spokojná. – usměje se – A hlavne, pohár je náš! Už nám ho snáď nikto nevyfúkne. – směje se –
Najviac ma však pobavilo, že som ani nepostrehla, kedy Skylar chytila zlatonku. Len bol zrazu koniec. Taký krátky zápas som ešte nezažila.“ – směje se –

Sice již známe vítěze, ale jak dopadlo celkové umístění týmů v mistrovství famfrpálu se dozvíte v následujících článcích.

Pro Denní věštec
Hayley Moon

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *