Zlatonkou k prohře

| Vydáno:
 width=V neděli 11. června jsem se před devátou hodinou ranní, vybavená bonzbločkem, energizujícím dryákem a ošatkou s lívanci z Děravého kotle, vypravila na poslední zápas letošní famfrpálové sezóny, který sliboval rozhodnout o držiteli bronzové medaile. Stane se jím Havraspár, nebo Mrzimor?

Tribuna se pomalu plnila dalšími ospalci. Lehká zpomalenost se projevila i na připravenosti žlutého týmu, a tak bylo tři minuty před hodinou H oznámeno, že zápas začne až v 9:02.

V tradičním závodu mezi košťaty a madam Rosmertou zvítězila oblíbená hostinská, která uskutečnila svůj první dnešní prodej o chvilku dříve, než bývalá havraní primuska Ewenlia Lerche jako první nasedla na koště. Za jezevce se to nejrychleji povedlo primusce současné, Cassiopee Zmlklé. Zápas byl zahájen.

Zahajovací sestava:
Havraspár
1. střelec: Ewenlia Lerche
2. střelec: Addie Hazel
3. střelec: Melanie Abott
brankář: Elizabeth Eileen McAlcarnar
1. odrážeč: Envy Reeves
2. odrážeč: Jeba Záhradníková

Mrzimor
1. střelec: Cassiopea Zmlklá
2. střelec: Theodor Mudd
3. střelec: Tery Poe
brankář: Ben Gobha
1. odrážeč: Helen Miltonová
2. odrážeč: Olivia Wines

První střídání probíhá už ve 2. minutě, kdy modrá brankářka Elizabeth Eileen McAlcarnar svěřuje obruče Salishe Kuipers, která se jen před pár dny vrátila z Mrazákolandu.

První vystřelený camrál diváci spatřují ve 4. minutě, kdy se Ewenlia pokouší prostřelit mrzimorského brankáře. Avšak ne nadarmo se Benu Gobhovi mezi hráči (minimálně nebelvírskými) přezdívá Chobotnice. Neuvěřitelným zákrokem camrál vykrývá a k prvnímu gólu tak díky jeho chapadlům zatím nedochází.

Odrážečky na obou stranách se teprve probouzejí. Po neúspěšném odpalu modré primusky Envy Reeves se nazadařilo ani žluté prefektce Olivii Wines. Bdělé vědomí však vzápětí prokazuje 2. odrážečka havraspárského týmu Jeba Záhradníková, když svým dobře mířeným potloukem ubírá zdraví Cassiopee.

Kapitánka havranů Addie Hazel se snaží překvapit Bena rychlou střelou na obruče, ale opět marně. Proti tomuto chlapci to není jen tak!

Útoky modrých se rozhodla potrestat žlutá odrážečka Helen Miltonová, která úspěšně zraňuje Ewenlii. To probouzí k životu i druhou jezevčí odrážečku Olivii, která trefuje střelkyni Melanie Abott.

Ewenliiny zdravotní problémy po zásahu potloukem jsou patrně horší, než vypadají, a na postu prvního střelce se tak objevuje studentka pátého ročníku Laura de Morganne. Mrzimorská kapitánka Tery Poe využívá situace a snaží se vstřelit gól, ale Salisha má obruče pod kontrolou. Zástupkyně havraspárské kapitánky Envy mezitím trefuje již oslabenou Cassiopeu. Jebin další odpal se naopak nepovedl.

V čase 0:10:22 jsme svědky prvního gólu. Laura se ukázala být dobrým tahem a jako první v dnešním zápase prostřeluje mrzimorského zástupce kapitánky. Envy úspěšnou střelu odměňuje prvním pokřikem tohoto zápasu:

„Naši střelci útočí, kdo bojí se, ať uskočí!“

Addie si s úlevou letí objednat žvýkavé žužu a za sebe povolává Elizabeth.

Aby toho nebylo málo, Jeba opět pálí po Cassiopee. Zásah! Následné potopení hlásí Envy, které se konečně daří odolnou Cassiopeu poslat k zemi. Během chvilky za ni naskakuje třeťačka Luna Sparrow.

Ve 12. minutě Laura využívá šance a zvyšuje tak skóre na 20:0. Helen nelení a ihned Lauře ubírá zdraví. Ta však téměř okamžitě vytahuje zpoza opasku Laudanum a je znovu plná síly. Helen to zkouší znovu, ale tentokrát bez úspěchu.

Náhlý příchod mrzimorské kolejní ředitelky na tribunu nejspíš žlutý tým rozptýlil, neboť právě v tu chvíli Melanie překonává Bena třetím havraspárským gólem. Olivia se ale hře stále plně věnuje a úspěšně pálí po Lauře. Na odrážečském postu střídá Addie Jebu. Envy trefuje potloukem Lunu a Melanie přidává další gól.

Olivia drží svůj agresivní styl hry a potlouky kolem sebe pálí hlava nehlava. Kapitánka Tery stahuje Lunu z postu prvního střelce. Naskakuje Cassiopea. Addie si jako svůj další terč vybrala Helen, která nic nenechává náhodě a okamžitě se dopuje uzdravujícím lektvarem.

Další střela Melanie, kterou však Ben excelentním zákrokem chytá. Buldozer Olivia shazuje z koštěte Lauru, místo které nastupuje dnešní oslavenkyně, studentka teprve prvního ročníku, Arizona Fox. Dostane od svého týmu narozeninový dárek v podobě vítězství?

Ve 21. minutě Cassiopea maže z výsledkové tabule žlutou nulu, když se postarala o první gól jezevců v tomto zápase. 40:10.

Addie pro jistotu ihned posílá Cassiopeu na ošetřovnu. Naskakuje Luna. Pohled na věžní hodiny dává vědět, že se pomalu začínají chystat chytači. Theodor Mudd proto nenápadně opouští post střelce a na jeho místě můžeme poprvé vidět bývalou prefektku Arniku Roztodivnou. Addie na odrážeči střídá Jeba.

Melanie opět zvyšuje náskok Havraspáru. Tery samu sebe stahuje z hřiště, aby uvolnila místo Cassiopee, která je po návštěvě ošetřovny znovu jako rybička.

První půlhodina za námi a na scénu vstupují chytači. Za Mrzimor vidíme vyletět Theodora. Za Havraspárské nejdříve nastupuje Laura, což je však pravděpodobně jen snaha o zářez do magíka, protože sotva se jen odlepí od země, seskakuje a zlatonku se místo ní vydává hledat Ewenlia. Diváci jásají a ti modří ještě o něco více, protože Melanie zvyšuje skóre na 70:10.

Zlatonky si jako první všiml Theodor, ale už teď je jasné, že jedním průletem dnešní zápas neskončí.

Havraspárský náskok zvyšuje narozeninovým a svým úplně prvním gólem Arizona. Úkol splněn, a tak si Arizona s nadšeným úsměvem na tváři mění místo s Laurou. V té chvíli střílí Arnika druhý mrzimorský gól. Oba chytači se celkem spravedlivě střídají v honu za zlatonkou. Laura s Melanie prostřelují Bena a mění tak skóre na 100:20. Laura vzápětí přidává ještě jeden.

Na chytačích probíhají změny. Ewenliu střídá Addie, Theodora pak Tery. Naskytne se nám tedy fanoušky oblíbený chytačský souboj kapitánek.

Havraspárský útok přitom nadále pokračuje. V 50. minutě dává Elizabeth dvanáctý modrý gól.

Na chytače se vrací Theodor a o pár minut později také Ewenlia, čímž se vracíme k základní chytačské sestavě dnešního zápasu.

Olivia opět vycenila zuby, když Ewenliu během chvilky s přehledem shazuje z koštěte. Za zlatonkou se vydává prvačka Hayley Moon, která tak nastupuje do prvního zápasu své kariéry. Addie už se však plně uzdravuje a Hayley tak po necelé minutě střídá. Melanie zvyšuje na 130:20. Theodora střídá Tery.

Modří se dalším gólem Elizabeth přibližují k náskoku, při kterém už chycení zlatonky soupeřem nebude znamenat ohrožení. V honu za ní nastupuje opět Ewenlia. Na chytači znovu střídají i žlutí. Následují góly Laury a Elizabeth, načež Envy odpaluje potlouk, kterým se jí daří shodit obávanou Olivii. Na jejím místě se dnes poprvé objevuje mistr pastelky Ludovic Astier, pro kterého je tento zápas posledním před postupem do profesionální ligy.

Další gól Laury upravuje skóre na 170:20. Olivia se vrací, aby od Ludovica převzala odrážečskou pálku. Elizabeth svůj tým dostává svým následujícím gólem do zasloužené oázy klidu a Melanie přidává ještě jeden k dobru. Na chytači opět můžeme vidět Addie.

Po zásahu potloukem odpáleným Envy seskakuje z koštěte zraněný Theodor. Do hry se vrací žlutá kapitánka Tery. Elizabeth zvyšuje na magické skóre 200:20, které rozvrací další Lauřin gól.

Na tribuně se mezitím fanoušci srocují kolem madam Oresty jako kolem ovčí babičky, neboť kolejní ředitelka Mrzimoru právě vypráví o drsných časech starého famfrpálu, kdy zápasy trvaly i několik dní. V tu chvíli si výměny Addie a Ewenlie všimli asi jen hráči na hřišti. Avšak gól Elizabeth zaznamenali všichni. Střídání chytačů probíhá i na druhé straně, kde také Cassiopeu na střelci střídá patnáctiletá Rose Daninatali. Melanie navyšuje na 230:20.

V čase 1:36:27 oznamuje hvizd píšťalky konec hry – Theodor chytil zlatonku.

Závěr zápasu tak nápadně připomíná finále 422. mistrovství světa ve famfrpálu, kdy vyhrálo Irsko, ale zlatonku chytil Viktor Krum.

Z našeho školního famfrpálového mistrovství si bronzovou medaili výhrou dnešního zápasu odnáší tým havranů.

Statisticky zvítězil Havraspár jak v poměru držení camrálu (87 % proti 13 %), v kontrole potlouků (51 % proti 49 %), v počtu střel (40 proti 6) i v jejich úspěšnosti (58 % proti 33 %). Nejlepším střelcem zápasu se s 9 góly stala Melanie. O titul nejlepší ho odrážeče se se shodnými dvěma shozenými hráči dělí Envy a Olivia.

Z inventury madam Rosmerty vyplývá, že během dnešního zápasu prodala 114 různých laskomin. Nejvíc pak škrkniček v čokoládě (35; jak to můžete jíst progodrika?!). Její stánek navštívilo 27 strávníků. Nejčastěji stánek poctila svou návštěvou šéfredaktorka Corvina Declaratio Aya Watanabe (16x).

Nezbývá nic jiného než si od sezóny na pár měsíců odpočinout, trénovat každý na vlastní pěst a čekat na říjen, kdy to šílenství opět vypukne.

Soupiska:
Havraspár
1. střelec: Ewenlia Lerche, Laura de Morganne, Arizona Fox
2. střelec: Addie Hazel, Elizabeth Eileen McAlcarnar
3. střelec: Melanie Abott
brankář: Laura de Morganne, Elizabeth Eileen McAlcarnar, Salisha Kuipers
1. odrážeč: Envy Reeves
2. odrážeč: Jeba Záhradníková, Addie Hazel
chytač: Laura de Morganne, Ewenlia Lerche, Addie Hazel, Hayley Moon

Mrzimor
1. střelec: Cassiopea Zmlklá, Luna Sparrow
2. střelec: Theodor Mudd, Arnika Roztodivná
3. střelec: Tery Poe, Cassiopea Zmlklá, Rose Daninatali
brankář: Ben Gobha
1. odrážeč: Helen Miltonová
2. odrážeč: Olivia Wines, Ludovic Astier
chytač: Theodor Mudd, Tery Poe

Ohlasy hráčů:

Elizabeth Eileen McAlcarnar: „Na zápas jsem se těšila, ale zároveň jsem byla samozřejmě trochu nervózní, přestože jsem našim holkám věřila.
Zápas byl velmi zajímavý, oba týmy si vedly dobře, ačkoli ten náš byl přece jen lepší. Arizonka si jako nováček vedla také velice dobře a na své čtyři krásné góly jsem stejně hrdá jako na celou naši kolej
Ovšem Mrzimorští měli dobré odrážeče a dobrého brankáře i chytače a gratuluji jim ke zlatonce.“

Hayley Moon: „Dnešní zápas byl pro mě úplně prvním zápasem, ve kterém jsem si zahrála. No, hrála jsem sice asi minutu, ale i to se počítá! – směje se – O to víc mě to dnes bavilo. V týmu panovala úplně skvělá nálada, všichni si fandili, radili a bylo to prostě skvělé. Ačkoliv jsme nechytili zlatonku, tak jsme přece jen vyhráli! Chtěla bych ale poděkovat žlutému týmu, protože jen díky nim byl dnešní (hodně dlouhý) zápas super. A také je na místě i gratulace k chycení té zlaté mršky!
No a samozřejmě největší gratulace patří modrému týmu, protože si díky dnešní výhře holky urvaly třetí místo v ŠFM!“

Jeba Záhradníková: „Zápas by som popísala tak, že si už skoro nič nepamätám, lebo som na jedno oko eště počas neho spala.“ – usměje se –

Melanie Abott: „Zápas jsem si moc užila. Byl to můj jediný zápas letošní sezóny, proto jsem do něj chtěla dát všechno. S holkami střelkyněmi nám to šlo moc hezky, krásně jsme se doplňovaly. Odrážečky kosily naši konkurenci, Isha předváděla famózní zákroky v bráně a holky na chytači létaly takovou rychlostí, že jsem je ani nestihla pozorovat. I druhé družstvo si ale vedlo moc hezky a hra to byla velmi příjemná. Gratuluji Mrzimoru ke zlatonce a našim hráčkám k vítězství!“

Tery Poe (kapitánka): „Od zápasu s Havraspárem jsem si mnohé slibovala. Ze začátku byly síly poměrně vyrovnané (byť v držení camrálu měli modří navrch), jak ale čas utíkal, začala se na hráčích podepisovat únava, až jsme nakonec byli všichni vděční za Theovo chycení zlatonky, i když pro nás znamenalo prohru. Hlavu ale nevěšíme, protože není všem dnům konec a do příštího školního mistrovství máme ještě hromadu času na trénování. Děkuji modrým za to, že nám byli příjemným spoluhráčem. Nejvíc ale musím poděkovat svému týmu za to, s jakým hráli zapálením, protože hrát třetí den v kuse není rozhodně lehký úkol. Díky, bando, pro mě jste vítězi vždycky!“

Arnika Roztodivná: „Dnešní zápas s Havraspárem byl do poslední chvilky zajímavý. Na gólech se nám moc nedařilo, ale nedali jsme se jen tak. Gól po gólu si nás podávali, ale ani tak jsme neztráceli naději a Theo nakonec chytil zlatonku. A my jsme se po více než hodině a půl vděčně rozběhli na záchod a pro jídlo. – směje se –Moc děkuji celému našemu týmu za jejich nezdolnou energii, celé koleji a madam Orestě za podporu a Havraspáru za neuvěřitelnou hru, která mě motivuje k dalšímu zlepšení. Gratuluji k zasloužené výhře a těším se na další sezónu.“

Rose Daninatali: „Na zápas s Havraspárem jsem se těšila, vždy jde o napínavé a dlouhé utkání a ani tento zápas nebyl výjimkou. Ačkoliv jsme nevyhráli, tak mě zápas bavil, atmosféra byla přátelská. A mohla jsem si i na chvíli skočit na střelce, jupí! – směje se – A gratulace Theovi ke zlatonce.“

Ohlasy fanoušků:

Aya Watanabe: „Z dnešního zápasu mám skvělý pocit. S Addie jsme si před ním psaly, společně doufaly ve výhru a snažily se vymyslet, jak se k ní nejlépe dostat. No snažily vymyslet… Addie to vymyslela a já to odkývala a přihodila pár (ne)vyžádaných rad starého famfrpálisty, neboť moje místo je již dávno na tribuně. – směje se – A jak se mi tam líbí! Dnes to bylo skvělé, atmosféra na tribuně dobrá, počasí pěkné a výsledek přesně takový, v jaký jsme doufali – výhra, a tím pádem i třetí místo v tabulce ŠFM. Na takové umístění sice zvyklí nejsme, ale letos jsme se potýkali s odchodem silných hráčů a neúčastí dalších silných hráčů, kteří profi ještě nejsou, a doufáme, že se k nám připojí v další sezóně. I tak jsme to ale zvládli krá-sně! Posílám gratulaci našemu týmu za celou sezónu. – usměje se – Jo a Rosmertě děkuji za tu spoustu žvýkavého žužu, kterou mi tuto sezónu dopřála!“ – směje se –

Amanda Wright: „Na zápas jsem popravdě sotva vstala, obdivuju žluté, že zvládli tři dny po sobě. Atmosféra byla příjemná, veselá, jezevci odhodlaní dát do toho všechno a bohužel to zase nevyšlo. Letos pro nás zápasy nebyly nejšťastnější, ale pro mě je výhrou ten tým. Silně pochybuju, že někde jsou tak skvělou partou, která se navzájem tak moc podporuje a na tréninky se těší, protože ví, že to je místo, kde se pobaví, povzbudí a budou všichni odcházet s krapet lepší náladou. Třešničkou na dortu je naše vytrvalá podpora ve formě madam kolejní, která na rozdíl od ostatních kolejních navštívila všechny zápasy a byla tou nejhlasitější roztleskávačkou z celé tribuny. Modří hráli skvěle, stejně jako ostatní týmy, je radost se na zápasy chodit dívat a fandit, jsem ráda, že mi vyšly letos alespoň ty poslední tři. Co mě mrzí, je, že rok od roku vidím na tribunách méně a méně fanoušků.“

Claps Craps: „Přišlo mi, že zápas se vedl v hodně pohodovém duchu. Oba týmy měly na tribunách poměrně dost fanoušků a dlouhou dobu byl zápas velice napínavý. Zatímco Havraspár měl velikou střeleckou převahu, Mrzimor měl dlouho náskok na zlatonce. Nakonec mohou být alespoň částečně spokojené oba týmy. Havraspár z vítězství, Mrzimor alespoň z chycené zlatonky. Za mě příjemná tečka ze letošní sezónou.“

Pro Denní věštec
Princess Star

Komentáře

  1. Tyjo to je opravdu hodně vyjádření od lidí, skoro delší než článek samotný 😀 A teda pěkně děkuju za odhalení mých návštěch Rosmerty! Když já si nemůžu pomoct, to žvýkavé žužu je tak dobrý! 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *