Zařazovací slavnost roku Zima 2024 ve znamení efektivity

| Vydáno:
Někteří nováčkové čekali celé prázdniny, ti čerstvější lososové sotva pár dní. Pár minut po šesté hodině odpolední 8. září 2023 se ale dočkali všichni. Někteří v nových šatech z Twilfitta & Tattinga, někteří v uniformě z druhé ruky, všichni dostali příležitost nasadit si na hlavu Moudrý klobouk. Jak to probíhalo?

Jak je každoroční tradicí, již několik desítek minut před šestou se ve Velké síni začali scházet nedočkavci z řad nováčků i studentů a netrpělivě čekali na příchod pana ředitele. Porovnávání rób a vzájemné chválení nebralo konce. Kdo se ale děsil tradiční bradavické půlhodinky, musel být příjemně překvapen. Pan ředitel se dostavil již v 18:06!

Jeho úvodní proslov, při němž nezůstalo jedno oko suché, jsme zachovali v celé jeho délce.

Vážený profesorský sbore, vážení hradní zaměstnanci, drazí studenti i drazí noví studenti, toto je váš den. Vítejte na škole čar a kouzel v Bradavicích, místě, kde se magie stává skutečností a sny stávají realitou.

Je mi ctí stát před vámi jako ředitel této slavné magické školy a přivítat vás na začátku vaší kouzelnické cesty… Pro mnohé z vás to může být začátek neuvěřitelného dobrodružství plného zkoušek, objevů a přátelství, která budou trvat celý život. Bradavice jsou místo, kde nejenom rozvíjíte své magické dovednosti, ale také se stáváte tím, kým opravdu jste. Nikdo z nás sem nepřišel jen tak náhodou. Každý z vás má své jedinečné schopnosti a talenty, které tu máte šanci rozvinout. Každý z vás má potenciál stát se moudrým kouzelníkem nebo čarodějkou a získat sílu, kterou můžete změnit svět. Ale pamatujte si, že magie není jenom o kouzlech a lektvarech. Je to o srdci, o lásce k učení a o schopnosti stát se lepšími lidmi. Nezapomeňte na hodnoty, které nás zde vedou – odvahu, spravedlnost, laskavost a moudrost. Teď, když vstupujete do bradavického hradu, buďte otevření novým zkušenostem, buďte stateční v tváři výzev a buďte vždy připraveni učit se.

Celý náš profesorský sbor i vedení vašich jednotlivých budoucích kolejí je tu, abychom vás provázeli a podporovali na vaší cestě. Nechť tento nový školní rok přinese mnoho dobrodružství, objevů a magie. Jsem si jistý, že Bradavice brzy budou pro vás jako domov. Vítám vás do školy čar a kouzel v Bradavicích, ať je tento rok naplněný kouzly a dobrodružstvím.

Velká síň se rozezněla zaslouženým potleskem, ale to už pan ředitel uvolnil místo pro tradiční píseň Moudrého klobouku. A to prosím již v 18:16!

Moudrý klobouk začal své vystoupení klasicky – odkašláním –, aby se vytasil se svým nejpopulárnějším šlágrem. Nejeden student se připojil ke zpěvu, vždyť sloka

„Nechte si svoje buřinky
i své klobouky z plsti–“

byla letos aktuálnější než jindy. Hlavu bez pokrývky hlavy, aby v síni pohledal! Obzvlášť poté, co některým vyléčeným obyvatelům hradu vyrostlo na hlavě našedivělé chmýří, které trčelo z turbanu na všechny strany.

Prosba o přídavek Nessy Naiadés a Skylar Blair Anderson podporovaných madam Barbarou Arianne Lecter zůstala nevyslyšena. Klobouk přistoupil k zařazování již v 18:25.

První letošní zařazenou se stala Emma Anet Laufey, jíž klobouk přiřknul Havraspár. Do Nebelvíru zamířil druhý zařazený Castor Gemini Pratens. Rozálie Hvězdotřpytná se stala první studentkou Mrzimoru a Zmijozel jako první přivítal Sintaru Koneko. Nakolik se v jejím případě Moudrý klobouk trefil, je těžké říct, když se téhož večera na Ministerstvu kouzel objevila žádost o trvalý odchod.

Následovala necelá hodina zařazování. S postupujícím časem a zkracujícím se zástupem lososů ale klesalo i nadšení přihlížejících. Zejména proto, že tleskat hodinu v kuse vydrží snad jen odrážeči. Slovy Skylar Blair Anderson to klobouk sázel „jako Baťa cvičky“. Pro ilustraci narůstající únavy jsme pro vás zachytili několik reakcí účastníků.

Cassiopea Zmlklá: – už jí umírají ruce –

Skylar Blair Anderson: – tleská všem a nestíhá –

Elizabeth Eileen McAlcarnar: – přestává stíhat vnímat a jen neúnavně tleská –

Olivia Wines: – tleská už preventivně pořád, ono se to nějak spravedlivě rozloží –

Celkově bylo zařazeno 74 nováčků. Nejvíce jich zamířilo do Mrzimoru, a to hned 24. Následoval Zmijozel 20 čerstvými háďaty. Havraspár má pak 16 nových tváří a nejpočetnější kolej Nebelvír 14.

Nechybí několik „mrtvých duší“ (duchové prominou). Napočítala jsem 7 nováčků, kteří úspěšně splnili esej, ale ještě neprošli branami hradu.

Co na slavnost říkali sami noví prvňáčkové?

Denní věštec: Krásný večer, dámy. Jak se vám líbila slavnost? A jak jste spokojené se svou novou kolejí?

Emma Anet Laufey: Slavnost se mi velmi líbila, dokonce byla kouzelnější, než jakou jsem si ji představovala. Proslov pana ředitele byl nádherný. Jediné, co jsem nečekala, že půjdu na řadu jako první, ale zvládla jsem to. – usměje se –
S novou kolejí jsem velmi spokojená a doufám, že v budoucnu bude kolej spokojená se mnou, až začne výuka a všechno ostatní. V oku jsem měla dvě koleje, proto jsem rozhodování nechala čistě na Moudrém klobouku a dostala jsem se tam, kam jsem chtěla (dokonce to byla ta první kolej, co jsem měla v oku).

Veronica Fox: Ještě pořád dozažívám atmosféru celé zařazovací slavnosti a nemůžu spustit oči ze svého zeleného hábitu, jako bych sama sebe chtěla ubezpečit, že se to opravdu stalo. Měla jsem v rukávu pár fíglů, kdyby se náááhodou stalo, že by mě snad klobouk při našem dialogu nepochopil dostatečně zeleně, a jsem přešťastná, že jsem nic z toho nemusela aplikovat.

Niobé Taíny: Ze slavnosti jsem byla nadšená! Samozřejmě, že jsem před začátkem byla malinko nervózní a nervozita se jen stupňovala, ale nakonec jsem skončila ve své vysněné kolejce.
Celé léto jsem si přála, abych mohla jednou vyšlapat ty schody do nebelvírské věže, a povedlo se. I pár slz štěstí padlo. – usměje se –

Bertranda Hooki: Slávnosť bola super. Perfektný inšpiratívny príhovor riaditeľa, veselá pieseň klobúku a potom netrpezlivé čakanie, kým si nasadím klobúk… navyše mali všetci veľmi zaujímavé slávnostné róby. Hogwartská slávnosť vo všetkej paráde, so všetkým, čo k tomu patrí.
Nemala som preferencie, do ktorej fakulty by som chcela ísť.. ale myslím, že ma klobúk zaradil dobre, žltí jazveci sú super banda. – usměje se –

Denní věštec: A jak vás vaše nová kolej přivítala?

Emma Anet Laufey: Myslím si a přišlo mi, že mě přijala dobře. V kolejce byla vřelá atmosféra a během chviličky mi byla přidělena patronka, takže se o nás modří krásně starají. Věřím, že to bude skvělé a těším se na všechno a všechny modré, až je poznám. – usměje se –

Veronica Fox: Reakce Zmijozelských byla úžasná a už teď se s nimi cítím jako doma. Ze sovince se neustále ozývá houkání a já hltám všechny informace! Jsem neskutečně vděčná za úžasné rady, velkorysé a vstřícné přijetí do hadí smečky a humor, kterým tato smaragdová kolej přímo srší.  Těším se na vše, co přijde, a nebojím se jakékoliv výzvy!

Niobé Taíny: V kolejce nás přivítali naprosto skvěle. Plno jídla, hlavně řízků a kakaa (a to velice oceňuji) a hezky uklizené pokojíky. A hrabáčci! Hned mi jeden skočil na klín a nechal se drbat. Bylo, je a bude to skvělý. Cítím to v kostech. – usměje se –Jo a taky musím velice ocenit proslov pana ředitele, který byl naozaj nádherný!

Bertranda Hooki: Poslali mi dopis na uvítanie a bahennú masku. Privítali nás aj na kolejnom chate. A pomohli mi s lektvarom na týždennú výzvu (k tomu mi darovali nejaké ingrediencie). Potom ma privítala aj moja patronka a poslala mi žabku. – usměje se –

Dle prvních reakcí to tedy vypadá, že se slavnost nadmíru vydařila a koleje se svými novými členy zacházejí jako v rukavičkách. A jako bonus na závěr se hned následujícího dne otevřelo Kouzelné kadeřnictví. Dokáže si někdo představit optimističtější začátek nového roku?

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Komentáře

  1. Kvůli směně v Děravém kotli jsem se bohužel slavnosti zúčastnit nemohla, ale Tvoje reportáž mi účast zcela nahradila, Eili. 🙂 Děkuju, super článek. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *