Děsivé dobroty na každý halloweenský stůl

| Vydáno:
Pořádáte halloweenskou párty a nevíte si rady s tematickým občerstvením? Nebo si prostě jen chcete udělat hezký halloweenský večer? Jsme tu pro vás a přinášíme vám jednoduché recepty na chutné halloweenské pochutiny!

Halloween se sice slaví pouze jeden den v roce, ale jak to tak u podobně velkých svátků bývá, vidíte ho všude už od začátku října, ne-li září. Výlohy obchodů i obchody samotné se prohýbají pod halloweenskou výzdobou, baristé ve Starbucksu nepřipravují téměř nic jiného než Pumpkin Spice Latte a každou chvíli jsou ve slevě dýně. Není divu, že se vám Halloween propašuje i do vaší vlastní kuchyně, a než se nadějete, budete si chtít udělat nějaký tematický pokrm či drink. Receptů je ale tolik, že nemusíte hned vědět, po čem sáhnout a co se vyplatí. My jsme jich pár vyzkoušely za vás, pojďte se podívat!

APPLE BREAD

Začneme zlehka, a to apple breadem, nejen proto, že je jednoduchý, ale není ani přímo halloweenský – takže je ideálním pokrmem pro ty, kteří se Halloweenu snaží vyhnout či ho zkrátka jen neslaví a chtějí si užít poklidný podzimní měsíc bez strašidelných kostýmů a dýňovo-netopýřích girland v oknech.

Potřebujete

  • 4 menší jablka (budete je strouhat)
  • 2 jablka (budete je krájet na kostičky)
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 ½ hrnku hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • skořice
  • forma na biskupský chlebíček
  • můžete přidat ještě pár lžic namletých vlašských ořechů
  • můžete použít půlky vlašských ořechů na dozdobení

Jak na to?

Do jedné mísy rozklepněte vejce, přilejte olej, nasypte cukr a zamíchejte, ať se vše hezky spojí. Poté si vezměte druhou mísu a nasypte do ní hladkou mouku, skořici, prášek do pečiva a případně i namleté vlašské ořechy, pokud jste se rozhodli je tam dát. Nezapomeňte si také nastrouhat 4 menší jablka a další 2 si nakrájet na malé kostičky. Teď, když už máte vše krásně připravené v mističkách, přichází ta nejlepší část – vše to smíchat dohromady. Přisypte sypké suroviny do směsi oleje, cukru a vajec a pořádně to promíchejte, ať se vám vše hezky propojí a nemáte nikde v těstě hrudky mouky. Poté přidejte jablka, nastrouhaná i ta na kostičky. Směs promíchejte a nalijte do formy na biskupský chlebíček, kterou si předtím samozřejmě nezapomeňte vymazat máslem. Vložte do trouby a pečte zhruba 60 minut na 170 °C, dokud apple bread nebude krásně hnědý.

STRAŠIDELNÉ SUŠENKY

Teď se pojďme přesunout k něčemu už více halloweenskému, ať se dostaneme do té správné strašidelné atmosféry tohoto oblíbeného svátku. Paní profesorka Amanda si pro vás připravila tyto čarokrásné sušenky z ovesného těsta. Pokud preferujete jiné těsto, směle do něj, sušenky vytvoříte z jakéhokoli. Je to pak ten tvar, který jim dodává to správné halloweenské kouzlo, jímž se vám zajisté podaří okouzlit jakoukoli návštěvu během tohoto svátku.

Na těsto potřebujete

  • 1 vejce
  • 100 g ovesných vloček
  • 35 g másla
  • 1 lžíce medu

Na zdobení potřebujete

  • bílá čokoláda
  • hořká čokoláda
  • marmeláda

Jak na to?

Postup je vskutku jednoduchý. Všechny suroviny smícháte dohromady – osobně preferuji vločky rozmixované – a vytvoříte z nich těsto. To necháte odležet alespoň hodinku, ideálně přes noc, v lednici. Zpracujete jej a hurá na vykrajování. Nezapomínejte těsto podsypávat, ať už moukou běžnou (hladkou) nebo ovesnou. K vykrajování většiny cukroví nepotřebujete ani vykrajovátka. Já jsem vykrajovala sklenicí a menší otvory brčkem nebo zdobítkem (očička malého ducha tou užší stranou, pavoučka tou širší). Sušenky jsem pak potřela bílou a hořkou čokoládou a jednu dokonce i marmeládou.

Malí duchové jsou vytvoření ze srdce, které si pomocí nože rozkrojíte na dvě shodné části. Spodek těsta pak už jenom více zašpičatíte a zahnete na jednu či druhou stranu.

Velcí duchové vznikli tak, že jsem třikrát širší stranou zdobítka udělala kolečko pod sebou. Ti se pak musí bedlivěji nazdobit – použila jsem špejli.

Pavoučci jsou jednoduší na vykrojení, ale na zdobení asi nejnáročnější. Musíte mu čokoládou dokouzlit ještě nožičky a očička.

Ježečci jsou pak pro ty, kteří mají v krabicích s vykrajovátky kdeco a nejsou třeba fanoušci Halloweenu. Je to spíš takový hezký klasický podzimní motiv. Zdobila jsem je zbytky čokolády, ale vypadali pěkně i s bodlinkami bez čokolády.

UPÍRSKÁ SKLENKA

Pomalu jsme od čistě nehalloweenského apple breadu přes roztomile strašidelné sušenky přešli až k pěkně děsivému drinku pro upíry a upírky. Připravila si ho pro vás madam Theresa, jež dodává, že drink zajisté zaujme i neupíry a stoprocentně z vás udělá hvězdu jakékoli halloweenské párty.

Potřebujete

  • gentlemanská sklenice (čím zdobnější, tím lepší)
  • trochu té krve
  • obyčejná soda nebo jakýkoliv jiný průhledný (maskující) nápoj
  • injekční stříkačka (raději neudávat důvod na co)
  • pár krvavých otisků vašich prstů, aby vám sklenici nikdo neukradl

Jak na to?

Ačkoliv věříme, že přípravu zvládnete hravě i podle obrázku, přesto ještě raději pro ty nejisté. Průhledný, ideálně bublinkový nápoj nalijete do připravené sklenice. Do injekční stříkačky naberete trochu krve (nebo třeba brusinkové šťávy) a jen vložíte do sklenice. Musíte se udržet, abyste krev nevysáli hned, ale stojí to za to! Sklenici si můžete ozdobit trochou otisků prstů nebo třeba kapek krve, to už necháme na fantazii každého čtenáře.

To by z naší halloweenské kuchařky bylo pro letošek vše.

Věříme, že pro přípravu halloweenské párty nebo posezení jsou tyto pochutiny ideální. Nezaberou vám mnoho času a vaši hosté budou i tak nadšení. Sušenky krásně hrají s výzdobou vaší párty místnosti a apple bread je zase bezpečnou volbou v případě, že by někteří z vašich hostů Halloweenu příliš neholdovali. Upírskou sklenku můžete udělat pro obě skupinky hostů – halloweenským nadšencům a upírům ji připravíte s krví a těm nudným ostatním nalijete jen sodu a všichni budou spokojeni. My hlavně doufáme, že spokojeni budete vy, až budete apple bread, sušenky nebo upírskou sklenku dle našich receptů připravovat.

Pro Denní věštec
Aya Watanabe ve spolupráci s Amandou Wright a Theresou Veilin Brendi

Published by

Aya Watanabe

Redaktorské činnosti se začala věnovat až v 7. ročníku na konci Zimy 2019 (na prvotinu v podobě reportáže z celohradní aukce, kterou napsala pro někdejší spolek Pra-se-kou-mág ve svém 1. ročníku, raději často zapomíná), kdy napsala první článek pro Corvina Declaratio, do kterého od té doby aktivně přispívá. V Zimě 2021 se dokonce stala jeho šéfredaktorkou a v šéfredaktorském křesle seděla dlouhých sedm školních let až do konce Zimy 2024. Její stůl v corvinovské redakci zdobí dvě UNC sošky za Šéfredaktorku roku 2021 a 2022. Pro Denního věštce začala psát až na konci Léta 2020 a věnuje se výhradně reportážím z famfrpálových zápasů a tématu famfrpálu obecně, neboť s ním má dlouholeté zkušenosti z vedení havraspárského týmu a hraní na zápasech. Vedle toho ještě do Denního věštce přispívá články z celohradních srazů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *