Graveyard Keeper: ideální manažerský simulátor pro Halloween!

| Vydáno:
Zbožňujete manažerské simulátory a Halloween? Umíte ocenit kvalitní humor, mluvící lebku nebo jste snad vždycky chtěli vědět, jaké to je ve středověku budovat vlastní hřbitov? Pokud jste alespoň na jeden z bodů odpověděli ano, neváhejte a přečtěte si tuto recenzi na hru, která se skvěle hodí nejen k období Halloweenu.

Představte si, že jste muž středního věku, žijete si spokojeně život se svou milovanou družkou, ale jednoho dne vás prostě a jednoduše srazí auto. Takové věci se někdy stávají, vy se však po této nehodě ocitáte v podivném středověkém světě a dozvídáte se, že jste se právě stal novým správcem hřbitova. Jedná se o váženou pozici, kterou není tak snadné vykonávat. Vy vlastně moc nevíte, která bije, ale nakonec se s tím prostě musíte popasovat.

Pokud vám to zní jako zápletka poněkud zvláštního filmu, nelekejte se, neboť se jedná o úplný začátek této poněkud zvláštní, ale naprosto skvělé hry, která je tématem i obsahem zcela dělaná pro dlouhé podzimní večery v halloweenském období.

(Zdroj)

Ve vašem novém domově nedaleko od hřbitova vás přivítá průvodce Gerry, mluvící lebka s kvalitním smyslem pro humor. Váš hlavní cíl je jasný: dostat se zpátky domů za svou láskou. Není to ale tak snadné, jak by se mohlo zdát – nesmíte totiž ostatním dát vědět, že pocházíte z jiného světa, tudíž musíte řádně plnit všechny své povinnosti správce hřbitova, seznámit se s místními, plnit úkoly, které vám zadají, a vydělávat peníze na vlastní živobytí. Hřbitov se vám pomalu, ale jistě rozrůstá díky oslovi s komunistickými názory, který vám pravidelně dodává čerstvá těla. Z těch můžete preparovat cenné orgány, které je možné využívat často poměrně kreativními způsoby! V okolí zároveň řádí inkvizitor, který se nebojí upálit každého, kdo by se odvážil stát mu v cestě.

Takto ze začátku vypadá váš skromný hřbitov.

(Zdroj)

Postupem času pomalu, ale jistě budujete svůj hřbitov, zlepšujete vztahy s místními a přibližujete se ke splnění svého hlavního cíle. Ke správě hřbitova se vám tak přidají další možnosti a povinnosti, stanete se například taktéž místním duchovním. Každý týden můžete pravidelně pořádat mše! Odměnou vám za to nebude jen dobrý pocit a jisté místo v nebi, ale především všechny desátky, které samozřejmě spadnou do vaší kapsy. Pokud by vám to bylo málo, můžete taktéž zahradničit, získávat všechny potřebné suroviny, stavět, budovat, vařit nebo třeba rybařit! Ve hře samozřejmě nechybí ani podzemí a s ním spojený boj s nepřáteli a kvalitní odměny. Je zde zkrátka možné zažít téměř všechno, jen ne nudu.

Těla do hrobů připravujete ve vlastním sklepení, kde na vás dohlíží věrný přítel Gerry!

(Zdroj)

Abych touto recenzí příliš nevyzradila herní obsah, dovolím si ještě sepsat mnou vyhodnocené klady a zápory, které vám třeba mohou pomoci rozhodnout se, zda se jedná o produkt právě pro vás.

Klady:

  • Hra má velké množství herního obsahu. Strávila jsem v ní zatím zhruba 40 hodin a zdaleka se neblížím ke konci.
  • Rozhovory s místními jsou občas dost zábavné, humor v této hře je neotřelý a kvalitní.
  • Hlavní příběh je velmi zajímavý a chytlavý, skutečně vás vtáhne do hry.
  • Celkový koncept je podle mě moc dobře pojatý. Jde o jedinečný manažerský simulátor, který má potenciál zabavit jak věrné fanoušky žánru, tak třeba lidi, které běžně obdobné hry nezaujmou.
  • Je zde skvěle promyšlený způsob zlepšování postavy a získávání nových zkušeností a schopností. Jedná se o jeden z nejlepších konceptů, na který jsem v obdobných hrách narazila.
  • Každý si rozhodně najde několik věcí, které ho v rámci hry budou moc bavit. Aktivity jsou různorodé a zábavné, tudíž pokud člověka nechytne jedna oblast, určitě ho zabaví jedna z dalších.
  • Můžete dělat hamburgery z lidského masa a ty pak jíst nebo prodávat.
  • Hra má celkem 4 DLC, každé z nich přidává poměrně velké množství zábavy a i hra se všemi DLC se dá v balíčku online sehnat poměrně levně.
  • Čas ve hře rychle utíká, ale spát potřebujete jen tehdy, když vám dojde energie. Pokud tedy chcete probdít noc nebo naopak prospat den, nikdo vám v tom bránit nebude.
  • Jedná se o kvalitní oddechovku i díky pěknému grafickému zpracování, které skvěle doplňuje příjemná hudba.

Zápory:

  • Hlavně ze začátku mi hra přišla pomalejší. Chvíli jsem si zvykala, nakonec jsem ale spíš ráda.
  • Mapa je obrovská a způsoby přesunů se sice časem zrychlí, ale ne tolik, kolik by mohly, což je škoda.
  • V prvních částech hry musíte trochu bojovat s nedostatkem energie, který může být vcelku frustrující.
  • Úkoly od místních po čase mohou působit trochu monotónně. Hodně často s někým musíte pouze mluvit nebo přenášet věci.

Dalším bodem recenze jsou už jen v krátkosti DLC, která můžu opravdu doporučit. Všechna čtyři přidávají poměrně velké množství obsahu. Jejich názvy jsou zároveň naprosto perfektní! Pokud bych měla vyzdvihnout jen jedno, bude to Stranger Sins DLC, které vám umožní provozovat vlastní hospodu. Konečně díky němu upotřebíte všechen ten alkohol, který ve sklepě vyrobíte!

(Zdroj)

Na to, abyste nemuseli všechno dělat sami, si můžete stvořit kamarády. Nejsou sice moc chytří, ale práce zastanou poměrně dost.

(Zdroj)

Pokud vám záleží na duších nebo snad na duších, dost možná oceníte Better Save Soul DLC.

(Zdroj)

No a v neposlední řadě je zde DLC, díky kterému budete moct zachránit několik lidí prchajících před inkvizitorem, dostanete možnost zastavit řádění krvelačného upíra a osel, který vám dováží těla, konečně ukáže svou barvu. Má totiž moc rád červenou a ještě víc komunismus, což se vám jako úspěšnému kapitalistovi, který zvládá své podnikání jedna radost, úplně nehodí.

(Zdroj)

Úplně nakonec zmíním pro mnohé dost možná důležitou věc! Hra neobsahuje velké množství magie či magických prvků, ale občas na nějaké narazíte. Velkou součástí je však alespoň alchymie, která si bezesporu získá místní nadšence do lektvarů.

Pokud vás hra zaujala, určitě jí dejte šanci, věřím, že si ji oblíbíte stejně jako já. A kdybyste potřebovali další argumenty, které by vás snad mohly přesvědčit, neváhejte se mi ozvat sovou! Věřím, že koupě k příležitosti oslav Halloweenu rozhodně nebudete litovat.

Pro Denní věštec
Arietty Liella Minette

Published by

Arietty Liella Minette

Zvídavá pisatelka, která se nad věcmi ráda zamýšlí a neodmítne příležitost ke sdílení svého názoru s ostatními. Na lidech dokáže ocenit jejich přátelskost, kreativitu a odhodlání. Mimo psaní má spoustu jiných koníčků, ale k novinařině se vždy ráda vrací.

Komentáře

  1. A dneska mi Steam vyhodil, že je hra v akci za 4 €! Až do 9. listopadu. Tak já ji beru.

  2. Mám tam téměř 60 hodin, jsem tak ve 3/4 výzkumu i se všemi DLC a pořád mě tam dokáže něco překvapit. Opravdu kvalitní kontent pro milovníky takových her a grafiky.
    Navíc, každý rok kolem dušiček bývá v akci za opravdu „nic“. Mohu jen doporučit. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *