Za bodovacími hodinami: O vyrovnaných šancích

| Vydáno:
V minulém školním roce jsem se snažila vyvrátit domněnku, že boj o pohár je jen o počtu studentů. Letošní průběh školního poháru toto potvrzuje. Zmijozel za sebou nechává nejpočetnější Nebelvír, početně vyrovnaný HavraspárMrzimorem mezi sebou mají rozestup 7 000 bodů. A přesto jsem po konci prvního termínu psala svému kolejnímu vedení, že šance jsou letos vyrovnané a Havraspár by měl zkusit štěstí.

Každý školní rok je nejzajímavější počkat na den, kdy se konečně uvolní zápis. V tu chvíli totiž teprve odhalíte bodohrotiče a studenty útočící na Snaživce roku. A také koleje, které to s pohárem myslí setsakra vážně. Večer 17. září jsem se tedy okamžitě vrhla na sběr dat a pěkně jsem si zapisovala jednoho studenta po druhém.

A k mému velkému překvapení si studenti Havraspáru, Nebelvíru a Zmijozelu zapsali naprosto shodný počet předmětů – 153. Jezevci v tu chvíli znatelně ztráceli a s 88 předměty jsem je za kandidáta na pohár nepovažovala.

Zkoumala jsem i rozložení předmětů. Nebelvír měl nejvíce lidí s jedním předmětem – 29. To naznačuje, že kolej odpočívá a žádná mobilizace po loňském jasném vítězství už neproběhla. Studenti s jedním předmětem málokdy v žebříčku bodování vyskočí nahoru. Jako výjimku potvrzující pravidlo bych uvedla primusku Princess Star. Tu už dva školní roky s úžasem sleduji, jak se drží vysoko v bodování díky seminářům, a hlavně soutěžím.

U Zmijozelu a Havraspáru bylo rozložení mnohem zajímavější. Letošním předmětovým rekordmanem se stal Zyair Jamie Sagrada s 24 předměty. Následovala Saiph Lacaille (13), Annya Liddle (12), Aurora Mockingbird a Arizona Fox (obě 10). Nejsnaživější Nebelvířanky Lily Starling a Laurie Elenie Arrow také obě začaly s deseti předměty.

V tu chvíli bylo jasné, že Zmijozel to myslí s pohárem vážně, protože se mu k vyššímu zápisu povedlo namotivovat více studentů. Dobré šance přesto měli Nebelvír i Havraspár. Rozhodovat tedy měly dvě další kategorie – semináře a soutěže.

Semináře mají svoje specifika. Studenti rozšiřujícího ročníku mají občas trable s výběrem, nedostanete za ně bonusové body, nejdou omluvit, platí se za ně. Náhodný výběr Moudrého klobouku také může některé studující odstrašit. Ale pokud je plníte, při dobře odvedené práci vám garantují 60 bodů na studenta – a tady už množství aktivních studentů hraje velkou roli.

Soutěže jsou mnohem přístupnější. Můžete si vybrat od puzzle, focení, psaní (letos frčí hlavně drabble) po omalovánky a jinou tvorbu. Mohou být lépe hodnocené než úkoly, a hlavně si můžete vybrat, jestli je budete plnit. Aktivita v soutěžích je naprostým základem bodohrocení a snahy o pohár. A právě na soutěžích, stejně jako v loňském roce, troskotají jakékoli šance Havraspáru.

Podívejme se na celková data za 3. termín.

Ignorujme teď změnu počtu studentů, vrátíme se k ní později. Modrá kolej ztrácela po konci 3. termínu na vedoucí Zmijozel zanedbatelných 469 bodů. V seminářích se rozdíl znatelně navyšuje, rozdíl 930 bodů za tři termíny. Ale kde dostávají na frak? V soutěžích. 7 520 bodů je odstup modrých na vedoucí zelené. Vypadá to, že Candor snad drží nad svými svěřenci nějaký bič, obzvlášť poté, co se mu Ferdinand jistojistě vysmál, že již nestráží nejplnější trezor.

Po konci 4. termínu se nám bodování proměnilo následovně:

Havraspár sice snížil ztrátu z výuky, ale navýšil rozdíl na soutěžích, a to i přes to, že vykázal lepší aktivitu (nárůst o 47 %). Celkově si zvládl připsat 3 022 bodů za výuku, 994 bodů za soutěže a 580 bodů za semináře. Zmijozelský přírůstek je 2 855, 4 143 a 995, nebelvírský 2 203, 3 209, 1 035 a mrzimorský 1 297, 565 a 460 bodů. Mimochodem, Nebelvír zvládl růst na soutěžích o 60 % mezi 3. a 4. termínem, tleskám!

Jak známe vývoj na soutěžích, když není boj o pohár vyrovnaný, ztráta ostatních kolejí na Zmijozel je nyní už v podstatě nedohnatelná. S přibývajícími týdny většinou ubývají soutěže, a obzvlášť ty mnohabodové.

To je špatná zpráva právě pro Zyaira Jamieho Sagradu, který i se svou předmětovou převahou (19) ztrácí na vedoucího snaživce Sarah Thompson (13) cca 400 bodů a zatím jich na soutěžích získal pouhých 42. Zajímavé bude sledovat, jestli mu ještě nevyroste kolejní konkurence v Arizoně Fox, která si zapsala dalších 6 předmětů (aktuálně tedy 16) a v soutěžích se snažila o něco víc.

Mezi Sarah a Aurorou Mockingbird je v bodování minimální rozdíl a je tedy dost možné, že právě u Snaživce roku letos uvidíme nejnapínavější bodovou podívanou.

Nyní se ale vraťme k obsazení kolejí. Je nutné uznat, že největší počet nováčků při rozřazování není vždycky výhra. Od zařazených mrtvých duší, které ke klobouku ani netrefí, po studenty, kteří rychle zjistí, že tohle není škola pro ně: první týdny jsou pro nováčky a jejich koleje krušné. V době psaní článku (polovina 5. termínu) vypadá osazenstvo hradu takto:

Mrzimor ztratil 24 studentů, Havraspár i Zmijozel 22, Nebelvír „pouhých“ 15 studentů. Přesto rozdíl jednoho až dvou studentů mezi havrany a jezevci jistě nezpůsobil několikatisícový odskok v získaných bodech. Havraspár i Zmijozel jsou také ve výuce letos v podstatě vyrovnaní.

Jako každý rok, je to o kolejní motivaci a troše štěstí. Zmijozel měl letos mimořádné štěstí na bodově aktivní nováčky. Aurora Mockingbird, Sára Wolf a Veronica Fox nejenže přežily první týdny s Ferdinandem (a co si budeme, neustálé nebezpečí dýňově-bombového útoku), ale všechny tři jsou v bodovací top 10. A zcela raritně, je to právě první ročník, který žene Zmijozel k celkovému vítězství, protože je zodpovědný za neuvěřitelných 38 % kolejních bodů.

Kagíky pohárem nezamíchají, ale bude zajímavé sledovat, která kolej si postaví na poličku v Síni slávy novou trofej. A co se famfrpálu týče, pokud jste ještě neslyšeli stesky o tom, že se po posledním hradním stěhování ztratily všechny míče kromě zlatonek, pod jakým kamenem to žijete?

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Komentáře

  1. Krásné srovnání, na kterém jde vidět, že to není o počtu, ale o vykázané aktivitě! :0

    Přesná procenta jinak neznám, ale při posledním boji o pohár nás rovněž potahali prváci. 😀 Asi se jim ty dýňové útoky líbí.

    1. Madam Veru, nevím jestli chci vědět, čím si ty nováčky motivujete 😀 To mají ložnici u Ferdinarda a tak radši tvoří než aby spali? 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *