Statistika zkoušek Zima 2024

| Vydáno:
Vánoční svátky jsou již za dveřmi, v plném proudu je však i období zkoušek. Jednu část už máme za sebou a profesoři si lámou hlavičky s hodnocením, druhá ještě zdaleka neskončila a v průběhu ledna se jistě můžeme těšit i na nějaké ústní části zkoušek. Kdo se letos k čemu upsal, se dozvíte v tomto článku.

Kolej s počtem zkoušek 0, žádný zájemce o zkoušku KOZA a opět rekordní počet vypsaných zkoušek pro dospěláky – to všechno nám přineslo letošní zkouškové období. I přesto, že u studentů zájem o zkoušky není dvakrát obrovský, počet vypsaných zkoušek se letos vyšplhal na 74. Pokud jsme něco nepřehlédly, vypadá to na největší zájem o zkoušky od roku Zima 2019. Tohle ohromné množství zkoušek bylo vypsáno pro 33 zaměstnanců školy a 22 studentů. V porovnání s minulým rokem zůstává počet studentů skládajících zkoušky víceméně stejný (o dva méně), zatímco počet zaměstnanců poskočil vysoko nahoru, a to z 14 na 33

Pátým a šestým ročníkům patří NKÚ (letos tedy spíše pátým, neboť šesťáka skládajícího NKÚ máme letos jen jednoho). Těch bylo letos vypsáno 22 pro 9 studentů Mrzimoru a Nebelvíru. Ze zbylých dvou kolejí se k této zkoušce nikdo nepřihlásil. Další zkouškou, která studenta na cestě hradem potká, jsou OVCE. Tady se naopak činil Havraspár, který letos nabídne tři potenciální nové ovečky. Toto číslo doplní také jeden nebelvírský student, tudíž dohromady jsou zapsané 4 zkoušky OVCE. Přichází na řadu oblíbené CKÚ, těch je letos opravdu mnoho. Přestože pro studenty jich bylo vypsáno pouze 10, činili se dospěláci, kteří se vytasili s dalšími 33. Dohromady to dělá tedy 43 CKÚ pro šest studentů, jednoho ducha, dvanáct profesorů, sedm zaměstnanců, a dokonce jednoho obyvatele Prasinek. Po třech hogrocích, ve kterých jsme uvítali celkem 8 nových koz, přichází útlum, neboť letos si zkoušku KOZA nezapsala jediná duše. Počet předmětů, ze kterých se zkoušky vypisují, se pohybuje každoročně mezi 40 a 50 – a letos tomu opět nebylo jinak. Zkouškaři se dle zájmu zapsali do 44 různých předmětů

V Havraspáru pátý ročník navštěvuje celkem pět slečen, ale ani jedna se letos nerozhodla zapsat si zkoušku NKÚ. Stejně bídně to vypadalo i se zkouškami CKÚ, ale ty si nakonec jedna studentka zapsala. Slečna Nicolette Marique Leroy, studentka 4. ročníku rozšiřujícího studia, se v této oblasti vzdělává již tři roky po sobě a letos se rozhodla pro tři zkoušky CKÚ, což je oproti loňskému roku o jednu více.

Nulový počet zkoušek v pátém ročníku však vynahrazují studentky sedmého ročníku se svými zkouškami OVCE. Z celkem šesti studentek daného ročníku se polovina rozhodla složit závěrečnou zkoušku běžného studia. Jedná se o Addie Hazel, Arietty Liellu Minette a Vilju Carrie Dechant. Naopak zkoušku KOZA si nezapsal nikdo.

Havraspárské slečny tedy vypracují celkem 6 zkoušek, což je o dvě méně než rok předchozí. Pokud bychom chtěli srovnání se školním rokem Zima 2023, kdy studenti skládali celkem 17 zkoušek, snížil se počet zkoušek o téměř dvě třetiny. Příští rok do sedmého ročníku nepostoupí žádný student, proto je otázkou, zda počet zkoušek nebude opět klesat.

Ačkoliv má Mrzimor pouze 34 členů, ve zkouškách rozhodně nezaostává. V pátém ročníku studují čtyři slečny. Zkoušky NKÚ si letos zapsaly tři z nich. Mara Flycatcher si vystačila s jednou zkouškou, zatímco bývalá kapitánka Tery Poe se obula rovnou do dvou. Překvapením může být bývalá prefektka Arnika Roztodivná, která se rozhodla poprat se s maximem možných zkoušek a pro postup do dalšího ročníku si jich vybrala rovnou 5.

Aktivitu páťáků však vyvažuje neaktivita starších ročníků. Mrzimor se letos nedočká žádné nové KOZY ani OVCE, a dokonce ani šesťáky NKÚ nějak nenadchly. Řeč ale nebyla o CKÚ. Těmi se Mrzimor může pyšnit rovnou pěti, a to z pera Ludovica Astiera (2) a Theodora Mudda (3) z rozšiřujících ročníků. 

Celkově si pět členů koleje zapsalo 13 zkoušek, což činí více než dvě zkoušky na osobu. Přestože jezevců v koleji stále ubývá, meziročně počet zkoušek v Mrzimoru výrazně stoupá. Tento vzrůst je patrný od roku Léto 2022, kdy žlutí měli zkoušek pouze 5, minulé léto jich bylo již 9. O tom, co za tímto strmým vzrůstem stojí, můžeme však pouze spekulovat. 

Jelikož má Nebelvír nejvyšší počet studentů na hradě, má i největší pravděpodobnost zapsání zkoušek. A je tomu tak. Z celkem osmi studentů pátého ročníku se pět z nich rozhodlo pro zapsání zkoušek NKÚ. Lynn Shao, Jane Oak, Jacob Griffin Lee a Ema Talia si letos zapsali každý po jedné zkoušce. Naopak Theresa Meyers se rozhodla pro nejvyšší možný počet zkoušek – pět. Stejně tak se rozhodl i Tarabas Orionis, který je letos jediný student šestého ročníku, jenž se ke zkouškám přihlásil. Dvě třetiny z těchto studentů se také rozhodly pro zkoušky z Astronomie od madam Niane z Libelusie.

Ani v počtu zkoušek CKÚ Nebelvír nezaostává. Rozšiřující studium v koleji navštěvuje celkem dvanáct studentů a skoro polovina z nich se rozhodla právě pro tuto zkoušku. Una Vinona Flare, Lily Peterson, Christina Elizabeth Stark, Alf Wolfmoon a kolejní duch Martin Matýsek vypracovávají pouze jedno zadání zkoušky, kdežto Skylar Blair Anderson vypracovává zadání dvě

Co se týče zkoušek OVCE a KOZA, Nebelvír je na tom podobně jako ostatní koleje. Zkoušku KOZA si letos nezapsal žádný nebelvírský student. Z celkem 11 studentů sedmého ročníku zkoušku OVCE letos vypracuje pouze nebelvírský prefekt Claps Craps.

Nebelvír se letos tedy může pyšnit nejvyšším počtem zkoušek. Jedná se celkem o 22 zkoušek, což je oproti loňskému roku o pět zkoušek více.

Žádné OVCE, žádné KOZY, a dokonce ani žádné NKÚ či CKÚ. Takto jednoduše v jedné větě můžeme shrnout zmijozelskou statistiku. V šestém ročníku je letos pouze jedna studentka, a pokud se jí podaří úspěšně ukončit ročník, příští rok nebude mít Zmijozel v šestém ročníku zástupce žádného. Toto je snad poprvé za dobu, co tyto statistiky vedeme, kdy se v celé koleji opravdu nenašla ani jediná zkouška. Důvodem pro letošní útlum ve zkouškách je nejspíše pečlivý sběr bodů v honbě za pohárem. 

Jak to již bývá zvykem, nejvíce zkoušek vypracovávají dospělí kouzelníci. Letošní rok není výjimkou. Celkem 33 zkoušek CKÚ letos vypracovává 20 kouzelníků. Jedná se o 12 profesorů, 7 zaměstnanců a jednoho obyvatele Prasinek.

Madam Any Dawson, Eillen McFir Elat, Keša z Borové, Oresta McCollin Vianueva, Veronica Narcissa Williamsová, Wenai Lafayette a pan Martin Javor se letos rozhodli vypracovat pouze jednu zkoušku CKÚ

Madam Aki san Marino, Amanda Wright, Anseiola Jasmis Rawenclav, Grace Annabeth Reatcher, Hekatea Centaurix, Maya Prinz, Mintaka Orionis, Noah Limbani, Olivie Windy, Rain Bow Arrow, Trixie Deliah Sinclair a pánové George McGloid a Oliver McCollin naopak vypracovávají zkoušky dvě

Oproti loňskému roku je to o polovinu více zkoušek. Hlavním důvodem jsou vypracování od mladých profesorek a zaměstnanců, kteří oblékli fialový plášť teprve nedávno.

Zde je pro větší přehlednost graf zkoušek všech kolejí a zaměstnanců.

Do vypisování zkoušek se letos zapojilo 22 profesorů a pouze šest z nich vypsalo jednu jedinou. Zbytek profesorů měl napilno. Nejoblíbenější je profesorka Niane z Libelusie, která zvládla z různých předmětů vypsat obdivuhodných deset zkoušek. Na paty deseti vypsaným zkouškám šlape osm vypsaných zkoušek Nerys Heliabel Ghostfieldové a šest vypsaných zkoušek Barbary Arianne Lecter a Mintaky Orionis. Po pěti zkouškách letos budou hodnotit (nebo už mají ohodnoceno) Filius Orionis a Marylin Cuthbert. Hojný zájem o skládání zkoušek byl i u Eillen McFir Elat a u mladší profesorky Amandy Wright. Třikrát byly požádány o vypsání zkoušky profesorky Anseiola Jasmis Rawenclav, Selena Enail Smithová a kolejní ředitelky Hekatea Centaurix s Grace Annabeth Reatcher. Za zmínku jistě stojí i fialoví se dvěma zájemciKeša z Borové, Oresta McCollin Vianueva, Veronica Narcissa Williamsová a Tadäus Trottertickler.

Opět byla vypsána rozmanitá škála předmětů a my se i letos zaměříme na ty, které byly zapsány vícekrát a byly letos takříkajíc v kurzu. Dva zájemce si získaly předměty Péče o kouzelné tvory, Egyptologie, Taroty, Taje času, Kočka, tvor v kouzelnickém světě, Obrana proti černé magii a Hadologie. Tři zkouškaře potom zaujaly předměty Mytologie, Drakověda a Literární seminář. Čtyři různá zadání byla vypsána z Živlové magie, Základů zdravobytí a Péče o malé kouzelníky. Pomyslné zlato si pro letošek urvaly Lektvary a Astronomie, které si získaly srdce pěti kouzelníků. Zatímco Astronomii tak vysoko většinou nevídáme, Lektvary jsou v top pozicích už klasikou, přestože minulý rok měly menší útlum. Letos nám ve výčtu určitě chybí klasika v podobě Kouzel všedních dní. 

Letošek přinesl velmi zajímavá a často až rekordní čísla, ostatně jako každý rok, a ukazuje se, že zájem profesorů o zkoušky je opravdu masivní. Samy jsme zvědavé, kam se posuneme zase za rok. Těm, kteří své zkoušky ještě dopsané nemají, přejeme hodně štěstí a nápadů, profesorům příjemné počtení u hodnocení. Zároveň bychom jménem celého Denního věštce všem rády popřály poklidný a pohodový předvánoční čas a samozřejmě mnoho zdaru při psaní esejí a spoustu štěstí při famfrpálových zápasech, které již klepou na dveře.

Pro Denní věštec
Hayley Moon a Amanda Wright

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *