Závěrečná slavnost roku Zima 2024 se špetkou dramatu

| Vydáno:

Závěrečná slavnost. Komu se vybaví bradavická půlhodinka, slavnostní róby a také hodiny mluvících hlav a tleskání? Říkáte si, že ty tři hodiny raději strávíte někde jinde než na lavici ve Velké síni? Pak je tu report přímo pro vás!

Hradní slavnosti začínají všelijak. Změnami outfitů na poslední chvíli, dobíháním těsně před nebo už za panem ředitelem a v případě Havraspáru i sázením na to, jestli bude splněna bradavická půlhodinka. Candor měl toho večera pěkný příjem, protože pan ředitel přišel do síně už 7 minut po šesté hodině! Byl na místě dokonce dříve než domácí skřítci, takže vyzdobení síně probíhalo až při jeho proslovu. Tisíce svící a kolejní zvířata v mlžné podobě hrající si na stropě ale dodaly slavnosti tu správnou atmosféru.

První dostala od pana ředitele slovo kolejní ředitelka Havraspáru Grace Annabeth Reatcher. Vyzdvihla školní rok Zima 2024 jako rok stability a pokoje, a to zcela oprávněně. V předchozím roce se funkcionáři střídali jako figurky na orloji, tentokrát zasedačka modrých zvládla školní rok ve stejném složení. Práci zasedačky madam náležitě ocenila, chválila si i atmosféru v koleji.  Po jejích slovech nemohlo být sebemenších pochyb, jakým směrem poputuje Cena Roweny z Havraspáru. Kromě vzorné reprezentace koleje projevuje vytříbený vkus na knihy a mudlovské seriály primuska Envy Reeves.

Následoval zasloužený potlesk. Envy byla nejčastěji skloňovaným jménem v tradiční tipovačce Corvina Declaratio.

 

Madam Oresta McCollin Vianueva se svého poslání chopila věru svérázně. Na pódiu odkryla mrzimorské kolo štěstí. Jeho zatočení s napětím sledovala celá síň, jezevci pak s větší či menší netrpělivostí. Když konečně docvakalo k vítěznému jménu, studenti ani nedutali. Madam Veronicy Narcissy Williamsové se všeobecná nálada ovšem nedotkla, zašla si totiž ještě do Kouzelného kadeřnictví na rychlou změnu účesu.

Ukázalo se ovšem, že madam Oresta si k náhodě pro radu, komu cenu udělit, nakonec nešla. Ocenění za přínos koleji má přece jenom váhu. Dle svých slov madam věděla přinejmenším o třech dalších žluťáscích, kteří by si Cenu Helgy z Mrzimoru zasloužili. Volba padla na Olivii Wines, šéfredaktorku Žlutého Trimela, která časopis převzala po Amandě Wright. Vysokou laťku nastavenou držitelkou Řádu ostrého brku se jí ovšem podařilo naplnit.

Originální způsob oslavy zvolila Arnika Roztodivná, která po Olivii začala házet slíbené a nikdy nedopsané články.

 

Na řadu přišel Nebelvír. Ačkoliv si délka pergamenu s proslovem madam Hekatey Centaurix vysloužila několik podezřívavých pohledů, nejspíš se jednalo jen o mnohokrát přepsanou verzi. Madam to totiž vzala docela stručně.
„Všem vám moc děkuji za krásný rok, i když jsme [školní] pohár nezískali a nepodařilo se nám sejít v dostatečném počtu, abychom si poradili s kagíky o něco lépe.“ Paradoxně koleji nepogratulovala k zisku famfrpálového poháru, přestože ocenila snahu hráčů na hřišti. I samotné předávání Ceny Godrika Nebelvíra pak zahájila omluvou Clapsovi Crapsovi, že cenu nezíská, a vyjádření vděku za jeho činy, organizační a technické  schopnosti. Ne, Clapsův večer to nebyl, ale došlo k napravení téměř historické křivdy a potvrzení slov všech tipařů v CD. Primuska Princess Star „má neskonale laskavé srdce, vlídné slovo a porozumění pro jednoho každého člena koleje“ a nejen pro tyto kvality si cenu více než zaslouží.

Velkou síni se rozezněl mohutný potlesk a gratulace. Skylar Blair Anderson slavnostně potřásla Princess nohou.

 

Madam Veronica Narcissa Williamsová je nechvalně proslulá délkou svých projevů. A to tak, že jsem si speciálně pro ni nachystala druhý bleskobrk a nový pergamen a Claps se jal stopovat.

Madam nejprve provedla úhybný manévr na zmatení posluchačů, kdy zmínila, že pro letošek se její proslov obejde bez zadní projekce z „Minecraft parkouru nebo Subway Surfers“. Vzhledem k registračnímu ročníku ovlivněnému TikTokem se semináře zmijozelské kolejní ředitelky zdají aktuálnější než kdy dřív.

Následoval souhrn novinek na hradě. Ocenila práci Mrzimoru na kagících, kdy nejméně početná kolej zvládla sehnat většinu členů své koleje na Lovce II, a pogratulovala jim k zisku trofeje. Zmínky se dočkaly zelenofialové Noah Limbani a Maya Prinz za soutěže, Renée Carlisle jako stavitelka nových domů v Godrikově Dole či Ginevra de Naga za nové účesy ve VIP salónu. Barbara Arianne Lecter za žábovou šikanu záchranu, Sally-Ann Olson za výuku a Wenai Lafayette za popelkovské modely. Felarian Pendraeg Morgenster (alias správce šaten famfrpálového hřiště) byl zaslouženě oceněn za čarostavitelské umění a záchranu famfrpálových míčů. Následovalo poděkování famfrpálovému týmu, bodohrotičům i ostatním sběračům a aktivním pořadatelům akcí kolejních časopisů.

Cenu Salazara Zmijozela získala famfrpálová kapitánka, sběračka bodů, pokladnice, novinářka a organizátorka akcí Enola Gatito.

Projev dle Clapsova měření trval 14 minut a 12 vteřin, a rekord tedy překonán nebyl.

 

Od kolejních záležitostí jsme se posunuli k celohradním oceněním. Supervisor soutěží Tadäus Trottertickler se s Velkou síni spojil přenosovou koulí. Navázat spojení trvalo notnou chvíli, nejspíše kvůli meteorologickým podmínkám. Pan Tad se zjevil na koštěti a v hustém mraku. Následovala nejzábavnější část večera – statistiky.

Celkem bylo vypsáno 468 soutěží, z nichž neuvěřitelných 73 vypsala právě Veronica Narcissa Williamsová. Vypracování dorazilo 11 221.

Nicméně k udělení Řádu kouzelného pera letos supervisor soutěží nepřistoupil, čímž byli překvapeni někteří studenti, profesoři již méně.

Následovala šéfredaktorka Denního věštce Theresa Veilin Brendi, také z přenosové koule. Po svižném poděkování redaktorům, občasným přispěvatelům a šéfredaktorům bylo ale rychle jasné, že ani Řád ostrého brku letos udělen nebude.

 

Rozvířit vody měl ale až inspektor výuky Filius Orionis. Začalo to slibně. Na vysvědčení dosáhl největší počet studentů za posledních 10 let, a to hned 133. Přibylo 34 nových seminářů (nejméně 2 v každém termínu) od třinácti zaměstnanců či profesorů. Tím vzrostl i počet absolvovaných seminářů.

Několik statečných se rozhodlo zapsat si všech možných 24 seminářů a z toho třetinu si nechali zvolit Moudrým kloboukem. Za Havraspár to byli Zyair Jamie Sagrada, Arietty Liella Minette a Eilonwy Ellesméry. V Mrzimoru se rozhodli zachovat si zdravý rozum, v Nebelvíru se k tomuto kroku odhodlali Ema Talia, Tarabas Orionis a Theresa Meyers. Ze Zmijozelu se našlo devět šílených odvážných – Angelina Darkness, Annya Liddle, Aurora Mockingbird, Enola Gatito, Enselis Ismenia, Faye Sages, Hope Chainless, Sarah Thompson, a Sooyeon Kang. Mezi fialovými se sbíraly body vzdělání ve velkém u Amandy Wright, Barbary Arianne Lecter, Grace Annabeth Reatcher, Marylin Cuthbert, Mintaky Orionis a Noah Limbani.

A pak přišla bomba.

Velká síň zůstala v šoku. Mnozí nevěřili vlastním uším, někteří se nad tím nahlas podivovali. Inspektor výuky ale pokračoval. U studentů, „jejichž vybrané práce po formální, obsahové i stylistické stránce zcela odpovídají výstupům stroje a ne člověka – a kteří i přesto své provinění popírají či kteří i po upozornění v této činnosti pokračují“, se rozhodl alespoň symbolickou část získaných bodů za výuku odebrat.

Celkem bylo odebráno 30 bodů Meeshiře MeesheesNebelvíru, 60 bodů Charliemu ByrnemuNebelvíru a 150 bodů Auroře Mockingbird ze Zmijozelu. Profesoři, kteří do této chvíle povětšinou smutně pokyvovali hlavami, ale překvapení u nich nebylo znát, teď ztratili slov. Reakce studentů na toto oznámení byly různorodé, ale převažovalo nemilé překvapení.

Pan Filius se pokusil svůj čas zakončit na radostnější notu. Poděkoval novým profesorkám Amandě Wright a Noah Limbani za jejich práci a skvěle zvládnutou zkušební dobu. Mezi zasloužilé profesory povýšil Wronku Zabloudilovou a Andrewa Uroborose.

Picatrixův řád za výuku by udělen za „dlouhodobou kvalitní výuku, kterou kromě poctivě zpracovaných výkladů zdobí jedna z nejpropracovanějších zpětných vazeb na hradě vůbec, a za pečlivost, s níž se kolegyně k odevzdaným úkolům vrací a pročítá je opakovaně, než svůj komentář – mnohdy delší než samotný úkol – studentovi odešle“ madam Marylin Cuthbert.

Štafetu převzala madam Anseiola Jasmis Rawenclav se souhrnem zkoušek. Mezi nové absolventy zkoušek OVCE patří Addie Hazel z Tajů času, Arietty Liella Minette z Právního minima kouzelníka, Claps Craps z Obrany proti černé magii, a Vilja Carrie Dechant z Tarotů. Vilja si kromě řádu odnesla i magíkový hattrick. Madam Anseiola záhadně přehlédla Martina Matýska, kterým mával svým diplomem za splněná CKÚ.

Za Studentskou radu promluvila nebelvírská prefektka Ema Talia. Poděkovala jak profesorům a zaměstnancům, tak panu řediteli za kagíky, truhličky, cirkus a mnoho dalších akcí. Řád Spiritus Magicus byl udělen madam Barbaře Arianne Lecter za její zapojení do akce Jezero. Cena Vox Scholaris udělena nebyla.

Vyhlášení Školního famfrpálového mistrovství se opět ujal pan ředitel. Na čtvrtém místě skončil Zmijozel, na třetím Mrzimor a na druhém Havraspár. Tím pan ředitel zamotal hlavu nejednomu famfrpálovému analytikovi, vždyť obě koleje měly stejný počet výher, stejný počet chycených zlatonek a při vzájemném duelu Mrzimor Havraspár o jeden gól přestřílel? Buď jak buď, pro pohár si došla zástupkyně nebelvírské kapitánky Freya Reeves.

Pohár ŠFM pro Nebelvír

Vyhlášení premiérového poháru Kolejních výzev ovšem doprovázely silné emoce. Nebelvír i Havraspár získali shodných 650 bodů. Čas splnění výzvy v tomto případě nerozhodoval, pouze srovnatelný počet, jak vyplynulo z bouřlivé diskuze nad pravidly. Na první pohled se stejná situace opakovala i na místě prvním – Mrzimor a Zmijozel měli shodně 1 100 bodů. Jenže zmijozelský magík Lovec II byl složen po termínu – 2 hodiny a 20 minut po uzavření bodování – a nebyl tak Zmijozelu uznán.

Strhlo se překřikování, které by se dalo shrnout do několika argumentů:

  1. Nikde nebyl uveřejněn jasný termín ukončení.
  2. Nebylo chybou Zmijozelu, že výzva byla stále otevřená po ukončení bodování.
  3. Kolejní výzvy s body nijak nesouvisí.
  4. Body za soutěže také ještě chodí po ukončení bodování.

Zmijozelští studenti dávali hlasitě najevo svou nevoli. Zde si dovolím podotknout následující: Mrzimorští splnili kagíka Lovec II na několikátý pokus 23. ledna. Stejného dne se jim podařilo získat i kagíky Archeolog II a III a dostat se tak do vedení. Bodování bylo ukončeno 27. ledna v 18:00. To, že Mrzimor předvedl výkon, který vzhledem k početnosti koleje nejspíše čekal jen málokdo, nicméně neznamená, že Zmijozel neměl na plnění kagíků také celý školní rok.

Z oslavy premiérové trofeje v Síni slávy pro Mrzimor se tak stalo nervózní poposedávání žlutých a pokřikování zelených studentek na pana ředitele. Ale gratulujeme.

Pohár za kolejní magíky pro Mrzimor

Po těchto horkých minutách se pan ředitel přece jenom dostal k vyhlášení Snaživce roku. Sarah Thompson nasbírala 7 682 bodů a stala se 10. zmijozelskou studentkou, která se může tímto oceněním chlubit.

Nezbývalo pak již nic jiného než vyhlásit vítěze Školního poháru roku Zima 2024. Na čtvrtém místě skončil Mrzimor s 18 524 body, třetí Havraspár získal 34 154 bodů, druhý Nebelvír 43 523. ZMIJOZEL si odnesl zasloužené vítězství s krásnými 60 000 body.

Školní pohár pro Zmijozel

Taková tedy byla slavnost k ukončení roku Zima 2024. Gratulujeme všem oceněným a všem obyvatelům hradu za skvěle zvládnutý školní rok, ve kterém si ocenění rozebraly hned 3 různé koleje! Snad ten příští také přinese takové množství zábavy, práce, aktivit a kolejní aktivity.

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *