Rozřazovací slavnost L24

| Vydáno:
Po masivním náboru na sociálních sítích během zimních prázdnin čekalo na rozřazení hned 216 studentů – to je nápor, jaký Moudrý klobouk už dlouho nezažil. Jak se s tím nakonec popral a která kolej vyšla z rozřazování nejlépe?

Ačkoli rozřazovací slavnost proběhla ve čtvrtek 8. 2., už ve středu měli někteří obavy, jestli proběhne hladce – hradu se po dlouhé době zachtělo rozhýbat schody a protáhnout si cihly. Přeskupování naštěstí skončilo ještě tentýž den jen o pár hodin později, snad i díky přičinlivým studentům, kteří hrad prosili, aby se schody vrátily na svoje místo, jinak že nováčci do Velké síně jistě netrefí. Spoiler: trefili.

V den slavnosti jich totiž byla Velká síň plná už od rána. Přesto to jako obvykle vypadalo, že se na zařazování těší spíše starší studenti: celý den si navzájem půjčovali drahé večerní róby a obleky a tipovali, kam Klobouk koho zařadí. Z Příčné ulice bylo co chvíli slyšet cvakání nůžek a pilní skřítci oznámili i pár návštěv sekce pro VIP. Chvíli před šestou hodinou už byla Velká síň plná k prasknutí, jak se každý snažil najít místečko, odkud by na nervózní prvňáčky viděl nejlépe.

Pár minut po šesté hodině dorazil i sám pan ředitel. Když se rozjařené studentstvo konečně trochu utišilo, předstoupil k pultíku a přivítal starší obyvatele hradu i nováčky.

„Vážený profesorský sbore, vážení zaměstnanci hradu, drazí studenti a konečně i drazí nováčci, tedy noví studenti Bradavické školy čar a kouzel. Je mi velkým potěšením vás všechny přivítat při této slavnostní příležitosti, kdy vítáme nové tváře a nové členy naší školy a jednotlivých kolejí.

Nováčci, dnes je den, kdy se dozvíte, do které koleje budete patřit. Ať už se stanete součástí Havraspáru, Mrzimoru, Nebelvíru, nebo Zmijozelu, pamatujte, že každá kolej má svou jedinečnou hodnotu a že každý z vás může přispět k rozkvětu naší školy a kouzelnické komunity. Věřím, že budete ctít tradice Bradavic, budete si vážit přátelství a spolupráce a že vaše cesta v kouzelnickém světě bude plná vzrušujících dobrodružství.

Gratuluji vám všem k přijetí do Bradavic a přeji vám úspěch, radost a nezapomenutelné chvíle během vašich let na této škole. O zařazení do jednotlivých kolejí se postará Moudrý klobouk, pradávný artefakt ještě z dob zakladatelů školy. Nejdříve si však tradičně poslechněme jeho píseň.“

Na stoličku před profesorský stůl položil všemi oblíbený magický doplněk, který se po chvíli rozkoukávání – o něco kratší než v předchozích letech, za což jistě můžeme vděčit jeho průběžné aktivitě při zapisování seminářů –, probral a spustil svou tradiční píseň, letos naštěstí bez toho, aby nás strašil nadcházejícími hrozbami.

Zdá se vám, že jsem ošklivý –
myslete si, co chcete,
chytřejší klobouk, než jsem já,
na světě nenajdete.

Nechte si svoje buřinky
i své klobouky z plsti –
jsem Moudrý klobouk z Bradavic,
jenž vám nic neodpustí.

Každému vidím do duše,
vím, z jakého je těsta –
nasaď si mě a řeknu ti,
kam povede tvá cesta.

Možná tě čeká Nebelvír,
kde mají chrabré srdce;
odvaha, klid a rytířskost
jdou u nich ruku v ruce.

Nebo tě čeká Mrzimor;
máš jejich mravní sílu,
jsou čestní a vždy ochotní
přiložit ruku k dílu.

Či moudrý starý Havraspár,
pokud máš bystrou hlavu,
tam důvtipní a chápaví
vždy najdou čest a slávu.

Nebo to bude Zmijozel,
kde nastane tvá chvíle –
ti ničeho se neštítí,
by došli svého cíle.

Nasaď si mě a neboj se,
jen vlastní strach tě leká!
Já, Moudrý klobouk z Bradavic,
ti řeknu, co tě čeká!

S posledními tóny se Klobouk už významně rozhlížel, aby všem naznačil, že mají tleskat – studenti ani profesoři ho naštěstí nenechali na holičkách a celou síní se rozhlehl bouřlivý potlesk a žádosti o přídavek, které merlinužel vyslyšeny nebyly, neboť zrovna když se Klobouk nadechoval k pokračování, pan ředitel ho rezolutně utnul prohlášením, že začneme s rozřazováním.

Nejmladší studenti byli poučeni, že se ke stařičkému Klobouku mají chovat něžně, a po dramatické odmlce zaznělo první jméno večera: Nerissa Metz.

Slečna Nerissa byla bez velkých průtahů zařazena do Zmijozelu, takže se od zeleného stolu přirozeně rozezněl bouřlivý potlesk, přes který bylo jen stěží slyšet jméno Alexia Carter. Klobouk se sotva dotkl jejích vlasů, a už ji posílal do Havraspáru.

Valerie Torres ani nečekala, až Alexia Klobouk položí na stoličku, a už si ho natahovala na hlavu. Klobouk jí s radostí oznámil, že od dnešního dne patří do Mrzimoru.

První čtveřici uzavřela Denny Šimánková, která se po pár vteřinách s Kloboukem vydala k nebelvírskému stolu. Od Klobouku byl tento tah skutečně moudrý, neboť letos zabránil pofňukávání studentů, že už se zařadilo pět nováčků, ale oni ještě žádného nového mazlíčka prvňáčka do koleje nedostali.

Zbytek zařazování tak spořádaný nebyl; následovala šňůra čtyř nováčků (Christine Darkthorn, Amellia Hellison, Michelle Corbin a Arias Naira) doplňující řady Zmijozelu, který byl letos jako vítěz bodového poháru zjevně horkým favoritem všech nově příchozích. Tuhle sérii narušila až Mia Broccoli, která se i přes svoje zelené jméno dostala do Mrzimoru.

Když Klobouk následně prohlásil, že Irenne Rigel patří do Zmijozelu, někteří se jistě lekli, že na ně nováčci nezbydou; ovšem Adara Dream, která podle nám neznámého pořadníku šla ke Klobouku jako další, se vydala k nebelvírskému stolu.

U slečny Hayley Green nebylo o čem – Zmijozel –, ovšem u Katie Brown vyvstaly obavy, jestli se nezabydlí rovnou v Prasinkách. Naštěstí ji Klobouk poslal do Mrzimoru. Zato Tereza Greenová překvapila všechny přítomné, když ji Klobouk poslal do Nebelvíru.

Tahle barevná míchanice Klobouku zavařila švy natolik, že si musel dát krátkou pauzu. Když o pár minut později pokračoval, nejspíš byl rád, že barvičková jména už má za sebou.

S výjimkou několika hlášek o otevřených truhličkách a magíkovi Odučeno pro Sally-Ann Olson probíhalo dále už vše jako po másle, budeme proto šetřit pergamenem. Zájemci si mohou pořadí zařazování a přiřazené koleje prohlédnout v magické příloze ZDE.

Po hodině a půl bylo dokonáno – alespoň pro většinu studentů. Vzhledem k letošní změně přijímaček na magické školy se někteří uchazeči u studium nakonec vydali na jiné kouzelnické školy a na náš hrad nedorazili; tito studenti proto nebyli zařazeni. Z původních 216 studentů se jich tedy zařadilo 148.

A jak nováčci posílili jednotlivé koleje? Před rozřazením vypadaly počty studentů v kolejích následovně:

Do Havraspáru a Mrzimoru přibylo 35 studentů, do Nebelvíru a Zmijozelu pak 39 studentů. Po rozřazování je tedy stav kolejí následovný:

Nejpočetnější kolejí tak i nadále zůstává Nebelvír – jestli mu to pomůže k zisku jednoho ze tří pohárů, se ale dozvíme až v červnu. Prozatím všem novým studentům přejeme, aby se jim v kolejích i na hradě líbilo, a kolejím, aby byly s novými přírůstky spokojené. Doufejme, že studentů vydrží na hradě co nejvíce a školní rok budeme zakončovat s podobným počtem studentů, s jakým jej zahajujeme.

Pro Denní věštec
Maya Prinz

Published by

Maya Prinz

Korektorka tělem i duší. Jejím hlavním životním posláním je zbavovat texty chyb; mimo to se věnuje i věšteckým blokům, které spravuje od března 2022.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *