UNC 2023: Nominace v odborných kategoriích

| Vydáno:
Jak se říká: „Rok se s rokem sešel…“ a máme tu další nominace do odborné kategorie UNC. Jste zvědaví, koho šéfredaktoři jednotlivých hradních periodik nominovali v odborných kategoriích? Kdo zasedne v odborné porotě a bude tak rozhodovat o tom, kdo si za rok 2023 odnese nějaké to ocenění? Račte číst dál a vše se dozvíte.

Jak jste už určitě zaznamenali, letos se pořádá jubilejní 10. ročník tohoto slavnostního Udílení novinářských cen. Kdo by čekal, že těch deset let tak uteče? Že i po deseti letech bude UNC stále s námi? Ale když se nad tím tak zamyslíme, vzpomeneme si na všechna novinářská esa, která tímto udílením prošla, a na stopu, jakou tu za ten čas jednotliví novináři zanechali… dává to smysl. Když se před deseti lety pod taktovkou Niane z Libelusie spustilo první UNC, spousta obyvatel hradu jistě věřila, že s námi bude ještě dlouhá léta.

„Takže, milé UNC, přeju ti minimálně dalších deset let oceňování hradní novinařiny.”

Je třeba poděkovat i všem dosavadním šéfredaktorkám Denního věštce za to, že si vždy společně se svým týmem vezmou toto Udílení na starost a nenechají ho odejít do zapomnění. Hrad vám děkuje!

Než se podíváme na nominace, představme si porotu. Každým rokem usedají do porotcovských křesel všichni vážení hradní šéfredaktoři. Ti nejen nominují, ale také se snaží nestranně rozsoudit, kdo si odnese jakou cenu v odborných kategoriích. Letos tomu nebude jinak. A aby tomu celému nechyběl hlas „lidu“, jsou vždy přizváni tři ctění hradní obyvatelé, kteří mají k hradní novinařině blízko.

V šéfredaktorských křeslech se v roce 2023 pohybovali tito šéfredaktoři a mají tak místo v porotě jisté:

Aya Watanabe (Corvinus Declaratio)
Theresa Veilin Brendi (Denní věštec)
Faye Sages (Hadí král)
Simelie Mallorny (Lví tlapou)
Eillen McFir Elat (Sub Salix)
Olivia Wines (Žlutý Trimeles)

Dále se nelehkého úkolu poroty ujaly tři hvězdné tváře. Prvním jmenovaným je jediný muž v porotě a není jím nikdo jiný než profesor Andrew Uroboros. Svého času šéfredaktor Žlutého Trimela, do kterého i hojně přispíval články. Působil také jako redaktor v Denním věštci. Jeho jméno můžeme zahlédnout už při prvním UNC, do kterého byl nominován. O rok později už seděl v odborné porotě jako šéfredaktor.

Druhé křesílko obsadila redaktorka, korektorka a správkyně bloků Denního věštce, talentovaná Maya Prinz, která se samozřejmě angažuje jak v Denním věštci, tak v Hadím králi. Ani ona nebyla vynechána z nominací v UNC. V několika ročnících byla nominována jako neviditelná tvář za Denní věštec, za rok 2022 onu kategorii dokonce vyhrála!

A třetí neméně důležité křesílko obsadila osoba… troufám si říct, že z nejpovolanějších. Velmi oblíbená profesorka a (šéf)redaktorka. Držitelka Řádu ostrého brku z roku 2014, který jí byl udělen zástupcem ředitele za mimořádný přínos hradnímu tisku. Osoba, jejíž jméno se skloňuje během každého ročníku UNC, milovnice niokaa, Niane z Libelusie. Ano, v desátém jubilejním ročníku se jeho zakladatelka dočkala a usedla do ctěné odborné poroty!

Porotu jsme si představili, nic tedy nebrání vrhnout se na jednotlivé  nominace!

PROJEKT ROKU

Do této kategorie jsou šéfredaktory nominovány, zcela nečekaně, projekty. Můžeme si pod tím představit širokou škálu možností. Různé speciály, soutěže, rubriky, série článků, akce… V UNC se objevují jak stálice napříč časopisy, tak projekty v daném roce zcela nové.

Corvinus Declaratio
V(r)ánoční bucket list – Letošní vánoční speciál byl opravdu speciální. Sešla se spousta havranů, kteří dali hlavy i křídla dohromady a společně vytvořili krásný speciál plný magie, který je radost číst. Co v něm ale vyčnívalo, byl projekt Nicolette Marique Leroy – V(r)ánoční bucket list. NiC přišla s krásným nápadem seznamu vánočních aktivit, kterými jsme si mohli zkrátit čekání na Vánoce. Nádhernou grafickou podobu mu dala šikovná Envy Reeves a naše ochotná slečna kolejní Grace Annabeth Reatcher na podporu projektu vypsala soutěž, a tak jste mohli za splnění našeho vánočního seznamu získat jak odměnu od nás, tak nějaké ty body či srpce. Projekt považuji za originální a zároveň krásně magický, proto si dle mého zaslouží své místo v nominacích. (Projekt)

Módní patrola – Každým rokem Módní patrolu nominuji a každý rok na sošku nedosáhne, neboť je v kategorii s novými, originálními a nápaditými projekty a táhne ji dolů jakási všednost, jež se jí přisuzuje z důvodu dlouhého působení vedle našeho časopisu. Nedivím se, ale myslím, že každý rok má místo v této kategorii i přesto zasloužené, neboť na ní a na práci všech patrolářů doceňuji tu dlouhověkost a aktivní vydávání každý (druhý) den po celou dobu trvání Corvina Declaratio. Napsat kvalitní patrolu také není jen tak a udržet Módní patrolu takto aktivní po tak dlouhou dobu je mnohdy těžší než odvést kvalitní několikačlánkový projekt nebo celohradní soutěž. Vyzkoušeno za vás Laurou de Morganne, mnou a Vivienne van Abernathy. – zasměje se – (Projekt)

Denní věštec
Věštecká letní stáž – Letní soutěž zaměřenou na prozkoumávání tajů jiných kouzelnických škol považuji za úžasný nápad, který přišel z brka Mayi Prinz a následně se zapojila polovina redakce. Byla radost vidět nejen redaktory, kteří se bavili při přípravě jednotlivých kol, ale také účastníky, kteří se po této dobrodružné cestě pustili. (Projekt)

Halloweenský (strašidelný) speciál – Při přípravě takových speciálů se obvykle děje hodně věcí: od obyčejných nápadů, které skončí v koši, až po ty, které se dostanou až ke čtenářům. A tohle byl přesně ten případ, navíc z něj vyšlo něco úžasného, co čtenáře provedlo celým obdobím Halloweenu i Dušiček. Oceňuji zejména rozmanitost článků – věřím, že si každý přišel na své a dozvěděl se i něco nového a zajímavého. (Články – ty se speciální halloweenskou ikonkou)

Hadí král
Christina Meadows: Městečko Prasinky 2 – Na rozdíl od prvního ročníku, kdy byli organizátoři dva, akci tentokrát pořádala sama Noah Limbani. Nezbývá mi nic jiného než smeknout klobouk za to, jak to zvládla, není jednoduché být každý den k dispozici několika desítkám lidí, kteří aktivně hrají. Oceňuji i zbrusu nové téma a nové postavy!
Hra samotná upevňuje mezikolejní vztahy, zúčastnit se mohl totiž kdokoli bez ohledu na věk či barvu hábitu, navazují se zde nejen nová přátelství a již několikrát jsme byli svědky toho, že hra budí v hráčích i silné emoce. O oblíbenosti Městečka Prasinky také svědčí výše odměny, kterou si mezi sebou vítězové rozdělují, letos přesáhla neuvěřitelných 80 galeonů! (Web, článek č. 1 a článek č. 2 )

Faye Sages: Jak Ferdinand ukradl Vánoce – Projekt s interaktivními prvky, který spojil a odhalil mnoho talentů. Nina Yozhinski této akci propůjčila své básnické střevo, Enola Gatito výtvarný um, Ferdinand grinchovskou zášť, Veronica Narcissa Williamsová maketu zachráněného stromečku a všichni účastníci kvalitní vypracování! (Úvod k akci, úkoly a vypracování)

Lví tlapou
Cesta za pokladem zakladatelů – Letní akce, která byla pokračováním akce Strážce, tentokráte již jen v režii Lví tlapou. Cílem akce bylo splnit úkoly našich zakladatelů, které prověřovaly přední kolejní vlastnosti a živly, a získat tak mapu k pokladu na konci cesty. Úspěšní řešitelé získali od LT Plyšový poklad – plyšové kolejní maskoty. (Projekt)

Veselé šKéÉrkNí Vánoce – Těsně před Fleutýnkou se v LT objevily škrkny se svými zabalenými balíčky, aby je vydražily. Dražba probíhala až do Tří králů, kdy balíčky včetně škrken putovaly ke svým novým majitelům. Co se v balíčkách skrývá, nebylo během aukce odtajněno, nápovědou však bylo jejich balení a informace, které k balíčkům škrkny předaly. (Projekt)

Sub Salix
Královské fauní bingo – Vypravěčům slíbená literární akce s fauním králem byla v minulém roce narušena útokem černokněžníků a následným nestabilním podložím v okolí čítárny. I přes tyto komplikace se však 38 autorů odhodlalo k sepsání 99 příběhů, které nyní postupně vycházejí v obnovené čítárně. Přestože se akce uskutečnila pod záštitou zachráněného vrbového proutku, podařilo se nám společně s fauním králem si ji užít. (Projekt)

Žlutý Trimeles
Vesmírná odysea Jedna z mála nominací, která mi byla jasná – naše letní monstrozita. Celkem se to vyšplhalo na 12 článků, 48 úkolů a 19 účastníků a spoustu galaktických grošů. Nás to bavilo tvořit a (alespoň podle zpětné vazby) to lid bavilo plnit. Co víc si od projektu přát? (Projekt)

Velká vánoční stávka – Komornější akcička na zpříjemnění a oživení adventu. Od prvního do čtyřiadvacátého prosince měli čtenáři možnost sledovat ilustrovaný příběh o víle Fleutýnce a jejím stávkovém výboru a splnit si vánočně laděný úkol nebo se obohatit o vánočně laděné informace. (Projekt)

NEVIDITELNÁ TVÁŘ ČASOPISU

Korektoři, grafici, zástupci, funkcionáři v pozadí, sponzoři, morální podpora… lidé, bez kterých by periodikum nebylo tím, čím je. Ti, kteří v zákulisí redakce odvádějí ohromný kus práce a spousta šéfredaktorů by bez nich byla ztracená nebo u sv. Munga. Nejsou vidět, ale pro redakce jsou velmi cenní!

Corvinus Declaratio
Doslova neviditelná tvář Corvina Declaratio – letos nebyla vidět tak moc, až jsem ji při nominaci málem přehlédla. Nejneviditelnější ale nejvíc makají, tak tady ji máte!
(pozn. redakce: Nominace, jakou hrad neviděl!)

Denní věštec
Maya Prinz – Nějak se z této nominace stává tradice, nicméně je stále opodstatněná a já tak volím s čistým svědomím. Mayuš dělá práci, která skutečně vidět není, ale kdyby nebyla, DV by se daleko neposunul. Korektury, úpravy článků a další věci, bez kterých by chod redakce nebyl ani zdaleka tak plynulý… V Mayuš vidím neviditelnou oporu DV.

Skylar Blair Anderson – Sky je ten typ člověka, kterého čtenář sice nevidí, ale já vím, že se na něj mohu kdykoliv obrátit, a pokud to jen trochu jde, snaží se vyhovět. Její práce není vždy jednoduchá, ale je svědomitá a velice rychlá, což je něco, co nelze opomenout.

Hadí král
Christina Meadows: Z mého pohledu je jednoznačnou volbou v této kategorii současná šéfredaktorka Faye Sages. Odvedla spoustu neviditelné práce v redakci ještě dávno předtím, než stanula v jejím čele. Ať už šlo o drobnosti, nebo celé projekty. Sama vím, jak těžké je někdy všechny aspekty vedení kolejního časopisu skloubit dohromady a ukočírovat je, Faye to ovšem zvládá na jedničku s hvězdičkou s takovou grácií, že bych málem zapomněla, jak náročné to je! Je znát, že si práci pro kolejní časopis zamilovala, a koho jiného v neviditelné tváři nominovat, než opravdového srdcaře, co pro časopis udělá první poslední?

Faye Sages: V redakci Hadího krále máme mnoho neviditelných tváří. Všechny korektorky odvádějí kvalitní a rychlou práci, grafičky a ilustrátorky s obyčejnými i elektronickými pastelkami opravdu umí čarovat, zástupkyně srší kreativními nápady a věrní sponzoři umožňují tohle všechno dobře odměňovat. A všichni z těchto lidí by si nominaci zasloužili! Místo mám však jen na jednoho a rozhodla jsem se pro Barbaru Arianne Lecter. Madam Žába totiž stojí za všemi těmi ikonickými ikonkami, které HK používá. Nikdy jen tak někoho nevyfotí, ale domluví se s ním na stylu, oblečení, výrazu ve tváři a případné animaci. A nic pro ni není nemožné!

Lví tlapou
Freya Reeves – Naše korektorka funguje i jako konzultant a tvůrce nápadů. V pozadí pomáhá doladit nápady, které pak v kolejním časopise realizujeme. Vždy přiloží ruku k dílu a nebojí se zkusit i to, co nezná.

Sub Salix
Letošní volba byla jednoduchá. Nikdo jej v čítárně vlastně neviděl, hlavně proto, že v době, kdy si vyhrnul rukávy a pustil se do práce, byla čítárna z důvodu napadení černokněžníky hradním obyvatelům nepřístupná. Claps Craps, v té době ještě student, se však ničeho nezalekl, a jen díky němu byla čítárna obnovena tak rychle.

Žlutý Trimeles
Nicholas McElen – Není nadto, když máte v týmu někoho, komu napíšete: „Je to rozbitý,“ a on jde a spraví to! Naprosto úžasné. Nominaci doprovází velké díky za dlouhodobou spolupráci a za to, že časopis ještě nesežraly škrkny.

Ludovic Astier Ten mě teda trochu vypekl, že nepočkal ani na nominace, ale s trochou štěstí si to třeba přečte. Kromě milých ilustrací mu vděčíme především za nádherné vzhledy časopisu – které byl schopný dodat do druhého dne, prostě úžasně pohotová práce. Co si budeme, Trimeles si bez jeho krásných ilustrací neumím ani představit. Děkujeme za oživení časopisu!

NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU

Chcete být nominováni v UNC, ale nikdy jste pro hradní periodikum nenapsali ani řádku? Nebo jste kdysi napsali pár článků, na kterých už leží hromada prachu? Nevadí, i tak máte možnost, a to právě v této kategorii! Když se začnete novinařině věnovat během roku 2024, můžete být právě vy tím vyvoleným, který padne do oka našim šéfredaktorům při příštích nominacích na novinářský debut roku. V této kategorii jde právě o nové, nadějné, snaživé redakční tváře (a můžete být i hradní fosilie). Pište, tvořte, noste šéfredaktorům švestičky, cinkejte sponzorskými dary nebo vařte horkou čokoládu (určíte podle priorit šéfredaktora). Ale hlavně se tvařte, že jste se pro redaktořinu narodili, že vás to baví… prostě že jste konečně objevili smysl života, a třeba se po vzoru letošních nominovaných objevíte v podobném článku.

Corvinus Declaratio
Hayley Moon – V roce 2023 Corvinus Declaratio velice posílila Hayley, která začala do časopisu aktivně přispívat a přispívá tam stále, a to nejen kvalitními články, ale také svými nápady. Je radost mít ji v redakci, je to svědomitá redaktorka, která má před sebou jistě zářnou novinářskou kariéru. Psát ji baví, kromě Corvina jste její články mohli zahlédnout i v Denním věštci a to to jen potvrzuje. Píše, kde může, a já jsem ráda, že píše i v naší redakci a že jí věnuje svůj čas, nápady a talent.

Vivienne van Abernathy – Spolu s Hayley přišla v roce 2023 do corvinovské redakce také Vivienne. Sice až v druhé polovině roku, neboť je z pozdější registrace, ale v podstatě hned, co prošla hradní bránou a dveřmi kolejní místnosti, se chopila brku a začala sepisovat příspěvky pro Módní patrolu, jako by se pro to narodila. Nechápala jsem to a byla jsem úžasem bez sebe. Kde se vzala? Co jsme udělali, že máme takové štěstí, že k nám přišla? Za co jsme si to zasloužili? Ať už je to jakkoli, jsem ráda, že Vivi máme a že nám píše tak krásné a kvalitní patroly, které se vždy snaží držet aktuální a tematické. Dává svým patrolám opravdu hodně myšlenek a je vidět, že ji to baví a má pro to talent. Před koncem roku také dostala Módní patrolu na starost a je pro post její šéfky jako stvořená. Stále píše perfektní patroly a Patrola pod ní jen vzkvétá.

Denní věštec
Eilonwy Ellesméry – Posila v podobě Eil byla pro DV vítaným čerstvým větrem, který dokázal trochu pohnout redakcí. Začínalo to pozvolna, ale najednou tu máme kvalitního redaktora, který se nebojí napsat téměř cokoliv a vždy kvalitně. Vidím, že psaní je pro ni něco, co ji baví a dělá to ráda. Nemůžu než si přát, aby to vydrželo a v těchto šikovných rukách vznikla ještě spousta hezkých článků. (Články)

Hadí král
Christina Meadows: Vybrat si ke svému debutu rozhovor, navíc rovnou s několika zástupci hradního obyvatelstva, je velmi odvážné – Enola Gatito se této výzvy ale nezalekla. Pustila se do vyšetřování poctivosti studentů zápolících o školní pohár a některá zjištění jsou více než znepokojivá! Článek je doplněn ilustracemi, které má na svědomí sama Enola.

Faye Sages: Nessa Naiadés svým debutem oslovila nejen mě, ale i spoustu hradních obyvatel. Ve svém článku Novoroskop zmijozubým pohledem vyvěštila všem znamením zvěrokruhu jejich zářnou budoucnost. Článek je nabitý vtipem i pořádnými kousanci. A že by mohl být článek fake news? To rozhodně ne! Například blížencům vyvěštila, že budou mít obě ruce levé, a v mém případě se rozhodně nezmýlila!

Lví tlapou
Freya Reeves
Freya přišla spíše jako korektor, ale nebála se zakousnout do článků a během roku pro čtenáře připravit i famfrpálovou soutěž, která sklízela velký obdiv. (Články)

Žlutý Trimeles
Felicitas Frobisherová Abych tak řekla, když se Feliska přidala k redakci, tak si to sedlo jak… zadeček na hrnec. Kromě toho, že mi skvěle pomáhá s korekturami a chrlí skvělé nápady jeden za druhým, zapojuje se do projektů beze strachu a bázně, tak od září napsala, pěkně prosím, rovnou 7 článků (a to mám nějaké koncepty ještě schované v adminu). Navíc jsem velkým fanouškem jejího Zápisníku dinosaura. (Články)

Enid Bloom – Koukala jsem na to dost překvapeně, ale opravdu, naše hlavní kreativní síla s šikovnýma rukama začala psát až letos – a ještě že tak. Je to jedna z mála autorek, co dokáže vyrábění vysvětlit tak, že ho pochopím i já (i když to občas vede ke špatným nápadům, jako třeba dělat šumivé koule se třpytkami se třiceti dětmi). Co není z venku vidět, je to, že v každé naší akci má prsty právě i Enid, a to i přesto, že má dost práce s krocením jezevců na košťatech. (Články)

UMĚLECKÝ POČIN ROKU

Sub Salix, čítárna pod vrbou, je výjimečný plátek – o tom nikdo nepochybuje. A tak není divu, že si zasloužil svou speciální kategorii. A tím je právě Umělecký počin roku. Kategorie má za úkol ocenit to nejpovedenější dílo, které v čítárně v daný rok spatřilo světlo světa.

Eillen McFir Elat: V rámci Fauního binga bylo samo o sobě složité sepsat příběhy a utvořit tak bingo řadu. Našly se však dvě autorky, které si z toho udělaly ještě větší výzvu a rozhodly se psát příběh na pokračování. Mé nominace tedy jsou:

Kletba zeleného smaragdu od slečny Freyi Reeves (Počin)
Tajemná přihrádka od slečny Sáry Wolf (Počin)

ŠÉFREDAKTOR ROKU

Nejmladší kategorie, která letos oslaví teprve třetí rok mezi odbornými kategoriemi, má ocenit ty, kteří nad periodiky bdí do nočních hodin, mnohdy i do těch ranních. Motivují své redaktory, udávají směr periodika, sami mnohdy píší články a dělají korekturu, zaučují nové redaktory, pořádají porady, mají zodpovědnost a také přehled o konku… ehm, o ostatních periodikách… a dělají toho mnohdy ještě mnohem více. Kategorie Šéfredaktor roku je ocenění pro ty, kteří v hradních periodikách zanechali svou nezanedbatelnou stopu.


Aya Watanabe
(Corvinus Declaratio, celý rok)
Theresa Veilin Brendi (Denní věštec, celý rok)
Faye Sages (Hadí král, červenec–prosinec)
Christina Meadows (Hadí král, leden–červen)
Simelie Mallorny (Lví tlapou, celý rok)
Eillen McFir Elat (Sub Salix, celý rok)
Amanda Wright (Žlutý Trimeles, leden–srpen)
Olivia Wines (Žlutý Trimeles, září–prosinec)

A to jsou veškeré nominace v odborných kategoriích. Vše je v rukou naší ctěné poroty, která to rozhodně nebude mít vůbec jednoduché. Porotcům přeji rozvahu, nominovaným štěstí a organizačnímu týmu pevné nervy, aby vše klaplo tak, jak má.

Kompletní výsledky se dozvíme na slavnostním vyhlášení 23. 2. od 19 hodin. Těšíte se?

Pro Denní věštec
Lilien Emity Watfar

Published by

Lilien Emity Watfar

Redaktorka, pro kterou je největší motivací vědomí, že má práce smysl, že její snahu dokáže někdo ocenit a popostrčit ji tak do další tvorby. Na Hogwarts se (ráda) vyskytuje tam, kde je „cítit novinařina“. Má ráda dobré jídlo a pití, slabost má pro různé roztomilé chlupáče, a jak její jméno napovídá, i pro lilie.

Komentáře

  1. Sl. Lilčo, díky moc, že jste v článku nechala nominaci naší Neviditelné tváře! 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *