Reportáž z jubilejního desátého Udílení novinářských cen za rok 2023

| Vydáno:

Každoročně největší událost novinářského světa, Udílení novinářských cen za uplynulý rok, byla letos naplánována na 23. února od 19:00.


Před začátkem slavnosti se do Velké síně začali hrnout organizátorky, diváci a i oblíbený skřítek pomocníček, který rychle připravoval pohoštění pro všechny vyhlašující.

Do slavnosti zbývalo sedm minut, když do síně vstoupil neznámý cizinec. Všichni přítomní se mezi sebou vesele bavili, hodnotili si navzájem outfity, dojídali zbytky z tradičního pizza pátku, a tak onen nepozvaný muž zůstal několik minut stát zcela bez povšimnutí. To se ho nejspíš dotklo, neboť netrvalo dlouho a ráznými kroky došel k jemu nejbližší člence profesorského sboru, shodou okolností hlavní organizátorce dnešního večera, madam Amandě Wright, a nevybíravým způsobem jí poklepal na rameno.

Z rozhovoru, který mezi nimi následoval a který již zaznamenali všichni přítomní, jsme se dozvěděli, že se jedná o pracovníka Ministerstva kouzel Jacoba Hunterse a že se dostavil, aby provedl kontrolu hradních periodik. Trpělivost madam Amandy, která se panu Huntersovi snažila vysvětlit, že na kontrolu teď opravdu není vhodná doba, k ničemu nevedla, až její pohár trpělivosti přetekl a úředníka víceméně násilím posadila na blízkou lavičku. Publikum nemělo daleko k potlesku. Madam Amanda ještě pana Hunterse zahrnula výtiskem Denního věštce a kusem dortu, jež teatrálně odstrčil stranou a do notýsku si zapsal první poznámku ze své dnešní návštěvy. To nebylo dobré…

Teprve poté madam Amanda zahájila jubilejní desáté Udílení novinářských cen.

Během celého večera jsme si mohli poslechnout nádherné proslovy šéfredaktorek, které stály v čele časopisů v roce 2023. Jako první vystoupila madam Theresa Veilin Brendi za Denní věštec.

Madam Theresa bohužel nemohla býti přítomna, tudíž jsme všichni očekávali již známou přenosovou kouli. Pan Hunters však nebyl dnešním jediným překvapením. Do vzduchu se totiž vznesl jeden z brků položených na pultu a madam Theresu nakreslil!

Nakreslená madam Brendi ve svém projevu vyjádřila potěšení nad tím, že se letos UNC koná již podesáté, pochválila všechny, kteří pro své oblíbence hlasují, a poděkovala každému, kdo se na hradní novinařině podílí. Nezapomněla ani na čtenáře.
Nakonec věnovala speciální poděkování své vlastní redakci Denního věštce a povzbudila každého, kdo o vstupu do některé z redakcí uvažuje.

Obrázek madam Theresy na podiu vystřídala bývalá šéfredaktorka havraspárského časopisu z masa a kostí Aya Watanabe, aby vyhlásila první kategorii dnešního večera.

NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU

V této kategorii každý šéfredaktor (kromě šéfredaktora Sub Salix) nominuje redaktora, který začal psát v daném roce a stal se nejzajímavější novou tváří redakce.

Dnes poprvé (a bohužel ne naposledy) jsme se setkali se situací, kdy třetí příčka nebyla obsazena.
Na druhém místě se naopak sešlo hned šest redaktorek! A to Enid Bloom, Enola Gatito, Felicitas Frobisherová, Hayley Moon, Nessa Naiadés a Vivienne van Abernathy.
První místo pak obsadila sama samotinká Eilonwy Ellesméry.

Potlesku se Eilonwy dočkala i od pana Hunterse, který si hned po něm přidal články všech oceněných debutantek ke svým poznámkám.

Na podiu se znovu objevila madam Amanda a přitom žonglovala se třemi míčky! Diváci byli nadšení! Ukázalo se, že se v míčcích skrývají lístečky s výherci další kategorie.

NEVIDITELNÁ TVÁŘ ČASOPISU

V té každý šéfredaktor nominuje člena redakce na neredaktorském postu, který pomáhá se zákulisním fungováním časopisu. Jedná se o korektory, ilustrátory, grafiky apod.

Třetí místo si pro letošek odnesla madam Barbara Arianne Lecter.
Na druhém místě se umístil pan Nicholas McElen.
Prvenství a sošky z UNC 2023 si odneslo duo pan Claps Craps a madam Maya Prinz.

Vystoupení s míčky pana Hunterse patrně moc neohromilo, neboť na něj pár vteřin hleděl s kamennou tváří, načež zakroutil hlavou a něco si připsal ke svým poznámkám.

Následně madam Amanda vrátila slovo Aye, aby nám věnovala několik slov za havraspárské kolejní periodikum Corvinus Declaratio.

Aya ve svém proslovu vyjádřila hrdost na redaktory Corvina. Poděkovala také čtenářům, že na modrý časopis nikdy nezanevřeli. Vyzdvihla, že se téměř při všech Udílení novinářských cen (kromě jednoho) umístil na krásném druhém místě. Slzy dojetí se nakonec zračily v očích všech, neboť Aya nešetřila chválou ani ostatních periodik a přiznala, že je všechna čte moc ráda.

Po Aye přistoupila zmijozelská Faye Sages, aby se i Hadímu králi dostalo zaslouženého slova.

Od Faye jsme se dozvěděli, že ačkoli seděla v šéfredaktorském křesle pouhý jeden školní rok, stal se pro ni zmijozelský časopis srdeční záležitostí. Jak ale všichni víme, v čele zelené redakce nestojí šéfredaktor, nýbrž bazilišek Ferdinand. Ve druhé části proslovu tedy Faye napodobila Ferdův sssykot a přečetla dopis přímo od něho. Tak, jak ji „požádal“. Dalo se očekávat, že nepůjde o žádné mazání medu kolem pusy, ale že ve svém vzkazu Ferdinand zaútočí i na přítomného pana Hunterse, to dost možná nečekala ani sama Faye.

Pan Hunters si ke svým poznámkám připsal „výhružky smrtí“, zatímco publikum Ferdův dopis ocenilo bouřlivým potleskem.

Na řadě bylo vyhlášení dalších kategorií.

ČLÁNEK ROKU

Kategorii, ve které každý šéfredaktor (kromě šéfredaktora Sub Salix) nominuje dva články, o kterých se domnívá, že jsou těmi nejlepšími uplynulého kalendářního roku, letos vyhlašovala bývalá šéfredaktorka Lví tlapou Simelie Mallorny.

Třetí místo získal článek Zmijozelská sbírka pokémonů od Enoly Gatito.
Druhé místo si svým ostrým brkem vypsala Freya Reeves se svou Famfrpálovou týmovkou.
Nejvíce hlasů, a tudíž první místo si vysloužil článek madam Veronicy Narcissy Williamsové To nejlepší z divnostních otázek II.

UMĚLECKÝ POČIN ROKU

Umělecký počin roku je jedinou kategorií, která je určena pouze pro čítárnu Sub Salix.

Tentokrát bylo jeho vyhlášení velmi rychlé, neboť byla nominována pouze dvě díla. S výsledky nás seznámila madam Amanda.

Na druhém místě se v této kategorii umístila Tajemná přihrádka od Sáry Wolf.
Nebylo tedy již velkým překvapením, že první místo získala Kletba zeleného smaragdu od Freyi Reeves.

Pauzu, při které si každý mohl odskočit, protáhnout si nohy a najíst se, vyplnila novopečená šéfredaktorka Corvina Declaratio Hayley Moon báječnou soutěží, ve které bylo naším úkolem poznat podle jednotlivých indicií dvanáct bývalých šéfredaktorů. Úkol to rozhodně nebyl jednoduchý, ale o to byl zábavnější.

Druhou část přestávky věnovala madam Amanda tahu výherce Šťastného galeonu. Třímajíc v rukou klobouk plný lístečků se otázala, zda by mezi diváky našla asistenta, který by jí s losováním pomohl. Na Ayin návrh – přizvat jako asistenta pana Hunterse – zmíněný reagoval řečmi o podpoře hazardu, ale Velkou síní se téměř okamžitě rozeznělo skandování jeho jména. Madam Amanda, patrně povzbuzena nadšením publika, k panu Huntersovi přistoupila a obsah klobouku mu vysypala na hlavu. Ještě předtím ho instruovala, aby jeden lísteček v letu zachytil, ministerský úředník však tak úplně nespolupracoval. Jeden papírek mu ovšem ulpěl na rameni, a tak ho chtě nechtě madam Amandě podal.
Výherkyní Šťastného galeonu se stala tiktoková královna Vulpecula Aldrovanda Vesiculos.

Poté jsme na podiu znovu přivítali Faye Sages, aby nás seznámila s výsledky další kategorie.

BRK SYMPATIE

Do této kategorie může každý obyvatel hradu nominovat dvě osoby, které ho v uplynulém roce na poli novinařiny nejvíce zaujaly.

Na třetím místě se letos umístily dvě redaktorky, a to Hayley Moon a Aya Watanabe.
Krásné druhé místo získala Nessa Naiadés.
První místo v kategorii Brk sympatie získaly Eilonwy Ellesméry, Nicolette Marique Leroy a Olivia Wines.

Další přišla na řadu šéfredaktorka čítárny Pod Vrbou Eillen McFir Elat s dalším vyhlášením.

PROJEKT ROKU

Do Projektu roku nominuje každý šéfredaktor maximálně dva projekty, které probíhaly v uplynulém roce, přičemž nezáleží na tom, zda se jedná o projekt nový či léty prověřený.

Projekt roku se stal další kategorií, ve které letos nebylo třetí místo obsazeno.
Na druhém místě se umístily projekty V(r)ánoční bucket list, Cesta za pokladem zakladatelů, Městečko Prasinky 2 a Věštecká letní stáž.
První místo a titul Projekt roku si vysloužila Vesmírná odysea.

Prostor na podiu poté patřil Simelii Mallorny za Lví tlapou.

Simeliin proslov zdržel vtípek Freyi Reeves, která vyměnila Simeliiny kartičky s nápovědou, takže jsme se nejprve dozvěděli, že Simelie Freye oficiálně věnuje polovinu výdělku ze soutěží a brigád. Prvotní faux pas však Simelie zachránila krásnými slovy věnovanými všem čtyřem šéfredaktorkám, které na svá křesla usedly relativně nedávno.

Šéfredaktorka Žlutého Trimela Olivia Wines se slavnosti bohužel zúčastnit nemohla, a tak proslov, který si pro dnešní večer připravila, přečetla madam Amanda. Chybějící vedení mrzimorského kolejního časopisu odměnil pan Hunters protočením očí.

Ještě než se madam Amanda pustila do přednesu, věnovala několik slov právě Olivii, která dle madam Amandy jezevčí redakci stmelila. Olivia ve svém pergamenu poděkovala redaktorům Trimela za jejich ochotu a samostatnost. Dodala, že bez nich by časopis „prostě nebyl“. Na závěr poděkovala madam Amandě za její předchozí péči o Žlutého Trimela, ostatním redakcím za jejich práci a čtenářům za věrnost.

S vítězi další kategorie nás přišla seznámit správkyně bloků a členka redakce Denního věštce madam Maya Prinz.

REDAKTOR ROKU

Každý šéfredaktor (kromě šéfredaktora Sub Salix) nominuje za svůj časopis dva redaktory, kteří jsou podle jeho mínění ti nejlepší a odvádějí největší kus práce.

Ještě než madam Maya přistoupila k samotným výsledkům, vyslovila přání, abychom si vážili každého jednoho redaktora bez ohledu na nominace a vítězství, protože ačkoli si čtenáři přečtou článek během několika minut, redaktor u něj stráví spoustu hodin nebo i dní práce.

Na třetím místě se v kategorii Redaktor roku umístila Simelie Mallorny.
Na druhém místě se sešla hned dvě jména – Enola Gatito a Faye Sages.
A rovněž první místo putovalo hned ke dvěma redaktorkám – Nicolette Marique Leroy a Amandě Wright.

Vyhlášení kategorie Šéfredaktor roku si vzala na starost novopečená šéfredaktorka havraspárského kolejního časopisu Hayley Moon, kterou jsme tak znovu přivítali na podiu.

ŠÉFREDAKTOR ROKU

Ocenění Šéfredaktor roku se poprvé udělovalo při UNC za rok 2021.

Tentokrát se na třetím místě umístila Aya Watanabe.
Druhé místo patří Simelii Mallorny.
Vítězkou kategorie Šéfredaktor roku se stala Amanda Wright.

Na podiu se dnes podruhé objevila Eillen McFir Elat, aby nás poctila svým projevem za čítárnu Pod Vrbou.

Madam Eillen zavzpomínala na temné období loňského roku, kdy byla čítárna napadena černokněžníky a došlo k podmáčení podloží. Poděkovala za všechnu podporu, které se jí od obyvatel kouzelného světa tehdy dostalo, a všem, kteří Sub Salix svojí tvorbou nadále zásobují.

Před námi už zbývala kategorie poslední a zároveň nejočekávanější.

ČASOPIS ROKU

V této kategorii čtenáři hlasují pro časopis, který dle nich odvedl v daném období největší kus práce.

Madam Amanda, která měla na letošní slavnosti vítěze této kategorie vyhlásit, zhodnotila rok 2023 jako úspěšný. Každý z časopisů přinesl do našeho hradního života něco nového a neotřelého, a proto si každý z nich zasloužil velký potlesk.

Po jeho utichnutí se madam Amanda již chystala otevřít první zapečetěnou obálku, v tu chvíli se však zvedl pan Hunters, na kterého jsme skoro zapomněli, a se slovy: „Myslím, že je na čase, abych to tu převzal,“ vzal madam Amandě obálku z rukou.

Osazenstvo Velké síně zíralo jako opařené.

Inspektor se ujal slova. A jak mluvil a mluvil, začínaly se na všech přítomných tvářích objevovat úsměvy. Pan Hunters pochválil jak madam Amandu, tak všechny šéfredaktorky. Zalíbilo se mu také to, že kolejní plátky nejsou psány jen pro danou kolej, ale snaží se zpříjemnit chvíle každému na hradě.

Ocenění v kategorii Časopis roku se tak rozhodl vyhlásit on sám.

Na třetím místě se umístil Corvinus Declaratio.
Druhé místo si vysloužil Žlutý Trimeles.
Nakonec pan Hunters ocenění za první místo předal Hadímu králi.

Po zaslouženém potlesku jsme se od ministerského úředníka dozvěděli několik zajímavých statistik.

Za posledních deset let se na šéfredaktorských postech vystřídalo 39 lidí.
V Hadím králi proběhla výměna 12×, v Corvinovi 9×, v Trimelovi 8×, ve Lví tlapou 4× a v Denním věštci a v Sub Salix 3×.

Během loňského roku vyšlo ve všech plátcích přes 420 článků.
Lví tlapou jich otiskl 104, Corvinus 78, Trimeles 70, Denní věštec 67, Sub Salix 57 a Hadí král 46.

V průběhu deseti let bylo v rámci Uměleckého počinu uděleno 54 nominací, Novinářského debutu a Redaktora roku 49, Článku roku 40 a v rámci nejmladší kategorie Šéfredaktora roku 11. 

Závěrem madam Amanda poděkovala všem, kteří při organizaci slavnosti pomáhali, všem, kteří se přišli podívat, a každému, kdo se nějakým způsobem na hradní novinařině podílí.

Již tak krásný večer byl zakončen milým gestem, kdy se před každým objevil brk a pergamen a všichni si tak mohli sestavit vlastní slavností menu, kterého se jim rázem dostalo i na talíři.

Kompletní výsledky včetně počtu všech obdržených hlasů si můžete prohlédnout zde.

Tak na dalších deset let!

Pro Denní věštec
Princess Star

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *