Olympijský zpravodaj 2024: 1. kolo běhu

| Vydáno:
Po roce tu máme opět olympijský turnaj mazlíčků a první kvalifikační kolo běhu je za námi. Máme nějaké nové potenciální šampiony? Nebo si loňští olympionici drží místa na stupních vítězů? A kolik mazlíčků se vlastně zúčastnilo? Neváhejte se pustit do čtení.

V loňském roce se do této kategorie přihlásilo 44 účastníků. Letos se stal běh vůbec nejoblíbenější kategorií s 51 přihlášenými mazlíčky, mezi kterými tentokrát už nechybí maguáři, a dokonce letos máme i jednu exotickou žábu madam Barbary Arianne Lecter. Ta svou loňskou závodnici Krysanu uklidila k ledu a vyslala na dráhu hopsající Violetu. Majitelé kluběnek správně pochopili, že jejich roztomilí miláčci patří na tribunu, a tentokrát nemáme přihlášenou ani jednu.

Letos projevili největší zájem o běh profesoři (12), následovaní studenty Nebelvíru (10), Zmijozelu (9), Mrzimoru (8) a Havraspáru (7). Zaměstnanci se účastní 4 a Marguerita Laux s krysou Žemličkou zastupuje duší populaci.

Z loňských účastníků si pojďme připomenout úřadující šampionku Noširo madam Mayi Prinz a stříbrného medailistu Číčáka pana Clapse Crapse. Chybí nám bronzová Nerys Saiph Lacaille, která s paničkou pobývá v mrazáku. Závodní šnečice Okanagan madam Any Dawson letos zatím nepatří mezi jasné favority, běh má vytrénovaný na 98 bodů kvůli posunu na další úroveň.

Právě přesun o úroveň výš a úspěšné vytrénování dělá z Noširo a Číčáka jasné favority pro letošní rok, oba mají natrénováno 105 bodů ve všech třech disciplínách. Vyplatí se mít tedy „zralejšího“ závodníka, vždyť průměrný věk na startu je 1 654 dní, což je téměř 4 a půl roku! Nejmladšímu závodníkovi Buráčkovi Vertarie Fialové je sotva 1 měsíc!

Suverénně nejstarším nováčkem je krysa Vasilisa Felicitas Frobisherové, která je o pouhý den starší než krysa Mairwen Phillipy O Connel. Spolu s Žemličkou Marguerity Laux je jim třem už 9 let!

Nových účastníků letos máme 36 a z hlediska kombinace vytrénovanosti a agrese mě zaujala právě exotická Violeta madam Barbary, žabák Kvákolord madam Nerys Heliabel Ghostfieldové a krysák Monsieur Lysina pana Filiuse Orionise, kteří se oba loni zúčastnili pouze šplhu.

Ale teď už se konečně přesuňme k tomu, co vás všechny zajímá. Jak tedy dopadlo první kolo běhu?

Na prvním místě je Číčák, který Noširo předběhl o 7 vteřin a oproti svému loňskému nejlepšímu výkonu se zlepšil o neuvěřitelných 18 vteřin! I Noširo se díky vytrénovanosti zlepšila o necelých 10 vteřin.

Třetí místo obsadil Samuel Princess Star, který potvrdil změnu výpočtu optimálního podaného výkonu. V době sběru dat před závodem (6. dubna) měl agresi na 40 bodech! Jak je ale vidět na cílové fotografii, za první dvojicí sice zaostal o parník, konkrétně více než minutu, ale ostatním borcům ve startovním poli ukázal záda.

To, že agresivita nebude hrát prim, se objevilo na vývěsce s oznámením olympiády ze dne 17. března 2024. Dovolím si citovat:

…nově [je] v souladu s předpisy MK odboru pro ochranu kouzelnických zvířat mírně upraven výpočet podaného výkonu kouzelnických borců zohledňující jejich optimální zdravotní kondici.

I přes tuto změnu se největší boje budou nejspíše svádět právě o bronzovou pozici, kde má ovšem Samuel náskok téměř 17 vteřin. Připomínám, že časy se průměrují.

Nejblíže k němu má Monsieur Lysina pana Orionise. Příjemným překvapením je výkon hafoňky Chiko madam Oresty McCollin Vianuevy. Ta zlepšila své loňské maximum o téměř 30 vteřin.

Z nováčků také prorazil žabák Azazel Jaggy Viggo, který si doběhl pro 6. místo s časem jen těsně nad 10 minut. Elitní desítku uzavírají exotická žába Violeta, krysa Salix madam Eillen McFir Elat a žabák Aragorn Enselis Ismenia.

Celkově největší zlepšení předvedla hafoňka Artemis pana Martina Javora. Svůj loňský čas vylepšila o 140 vteřin, stále je ale v druhé půlce závodního pole.

Naopak výrazně si pohoršila šnečice Okanagan, které kromě vytrénovanosti škodí i nízká agrese. Na jejím čase se to podepsalo zhoršením o 107 vteřin. Madam Any na jejích výkonech ovšem vytrvale pracuje, uvidíme tedy, jestli se zvládne ve druhém kole zlepšit.

Ze všech 51 závodníků nakonec nevyběhli pouze tři, z nichž jeden byl bez energie a dva vůbec nenastoupili.

Tradičně jsme se zeptali i na dojmy nových závodníků.

Denní věštec: Co vás přimělo své mazlíčky letos přihlásit na olympiádu?

Princess Star: Když loni probíhala olympiáda poprvé, tak jsem se zdrženlivě nepřihlásila. Jako pravidelný čtenář veškerých hradních tiskovin mi ale nemohly uniknout tvoje reportážní články, které nás olympiádou detailně provázely, až jsem si připadala opravdu jak na tribuně atletického stadionu. Tehdy jsem si řekla, že pokud se ještě olympiáda mazlíčků někdy uskuteční, rozhodně se musím zúčastnit, abych tu atmosféru zažila na vlastní kůži. Tudíž mě k přihlášení přiměly tvoje skvělé články. – usměje se

Jagga Viggo: Účastnila jsem se už té minulé olympiády. Sice s tehdy mladinkou kluběnkou, takže výsledky nic moc, ale to mě nijak neodradilo přihlásit „zasloužilého stařečka“ Azazela na tu právě probíhající.

Denní věštec: Ehm, díky za pochvalu. Zpátky k výkonům vašich závodníků. Jak jste s nimi spokojené?

Princess Star: Na Samuela jsem neskutečně pyšná! Je se mnou už od mého nebelvírského pasování, kdy jsem ho dostala od madam Eillen. Je se mnou tedy už od samého začátku a dlouhé roky byl mým jediným mazlíčkem. A za ta léta jsme už něco natrénovali! Přiznám se, že jsem očekávala, že se v některé z disciplín alespoň do druhého kvalifikačního závodu dostaneme, ale že předvede tak úžasný výkon, jsem nečekala ani v nejmenším! Ať už se nakonec umístí jakkoli, nepřestanu na něj být hrdá.

Jagga Viggo: S Azazelovým výkonem jsem moc spokojená, předčil má očekávání, protože zase tak moc natrénováno nemá. Koukala jsem, že v první kvalifikaci porazil i zkušenější závodníky.

Denní věštec: Věříte, že se výkony vašich mazlíčků budou ještě zlepšovat?

Princess Star: Jak ho znám, jsem si jistá, že do závodů dává vše. Nehoním se za vítězstvím, a tak trénujeme, jen když je to jeho přání, a agresi mu záměrně nezvyšuji, takže nějaké výrazné zlepšení výkonu nečekám. Na druhou stranu však prvním kolem svůj osobní rekord nepřekonal – šance tu tedy jistě je.

Jagga Viggo: Zlepšovat by se mohl, k jeho rekordu v běhu mu ještě nějaká ta vteřinka chyběla a třeba ho ti trénovanější vytáhnou k lepšímu výkonu.

Oběma závodníkům přejeme hodně závodních sil a štěstí v dalších kolech.

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *