Olympijský zpravodaj 2024: Skokani v akci

| Vydáno:
Může šnek skákat ze střechy? Lze skákat pozpátku? První kolo skoku ze střechy zodpovědělo na otázky, o kterých jsme nevěděli, že se na ně vůbec můžeme zeptat!


Obliba skoku mezi účastníky letos mírně klesla z loňských 52 na 49 borců, ale nebojte, i když startovní pole doplnilo hned 35 nových účastníků, nijak to nesouvisí s tím, že se skáče ze střechy. Alespoň jsem se doposud o žádných fatálních zraněních nedoslechla.

Nadále jsou mezi mazlíčky nejvíce zastoupeny krysy, (exotické) žáby si drží druhou příčku. Letos všeobecně klesla popularita koček, což je vzhledem k jejich všeobecnému nadání a dobrým výsledkům mírné překvapení.

Nejvíce závodníků přihlásil Nebelvír (12), následovaný Zmijozelem a profesory (10), Mrzimorem (8) a Havraspárem se zaměstnanci (4). Nízká účast Havraspáru je vzhledem k nátuře disciplíny na pováženou. Která jiná kolej má vzduch tak spojený s vlastní identitou? Duchy tradičně zachraňuje Marguerita Laux se svou (stále živou) krysou Žemličkou.

Mezi starými známými účastníky jsou úřadující medailisté kocour Číčák supervisora soutěží Clapse Crapse a kočka Noširo madam Mayi Prinz. Šnečice Okanagan madam Any Dawson loni skončila jen těsně čtvrtá a letos má tedy příležitost dostat se na bednu.

Z letošních nováčků mě zaujala krysa Alex Hope Chainless. Ačkoliv má 96 bodů v mrštnosti, má ještě dost času se před druhým kolem dotrénovat a výkony vylepšit. Zároveň má agresi 53,8 %, tedy v ideálním rozmezí na to si s ní trochu pohrát.

Nejmladší účastnicí je krysa Bertanda Mag Spudové, nejstarší pak také mrzimorská krysa Vasilisa Felicitas Frobisherové.

Ale teď už k samotnému závodu. Hned čtyři závodníci byli diskvalifikováni, protože se ani nedostavili na start. Harcun madam Theresy Veilin Brendi byl v útulku kvůli novému mláděti. I Annie Helene Green a Amellia Hellison v tu dobu vychovávaly nová mláďata. Posledním diskvalifikovaným je Monsieur Lysina pana Filiuse Orionise.

Hned v prvním kole jsme byli svědky překonání absolutního rekordu. Noširo skočila neuvěřitelných 504,11 cm a drží tak druhový i absolutní rekord. Loni skočila nejdál 481,94 cm, meziročně se tedy zlepšila o 22 cm! Druhý Číčák se zlepšil o 15 cm, ale od Noširo ho dělí necelých 6 cm.

Na třetím místě je zmiňovaná Okanagan. U ní došlo k očekávanému propadu, protože ještě nebyla vytrénovaná, ale zhoršení 12 cm jí stále stačí na pohodlné třetí místo. Madam Any mezitím svou šnečici podrobila intenzivnímu tréninku a 105 bodů jí nyní svítí ve všech dovednostech, lze tedy předpokládat budoucí zlepšení. Jak se ale šnečice dokáže odtrhnout od střechy? Nebo jí to díky slizu lépe klouže?

Krásný výkon opět předvedla hafoňka Chiko madam Oresty McCollin Vianuevy. Překonala hranici 4 metrů a zatím je čtvrtá se ztrátou 40 cm. Stejnou hranici překonal už jen pátý Erebos Laurie Elenie Arrow, který vylepšil své loňské maximum o 73 cm!

Vůbec největší zlepšení předvedla žába Ginger Enid Bloom, která poskočila o krásných 77 cm a je průběžně patnáctá.

Změna při vyhodnocování optimálního stavu závodníka ale tvrdě udeřila na závodníky se 100% agresí. Na délce jejich skoků se to projevovalo ztrátami desítek centimetrů. Vůbec nejhůře dopadl krysák Neptun Candy McLovely, který zaostal za loňským maximem o 70 cm. Podobně dopadla i krysa Calcia Eivli SSelene (-62 cm) a krysák Nezmar Nicolette Marique Leroy (-57 cm).

Někteří majitelé očividně neměli šťastnou ruku s načasováním formy, a tak i neagresivní kočka Purr-fect pana Olivera McCollina zaostala o 33 cm za loňským výkonem. Po skvělém výkonu z běhu zklamal i výkon krysáka Samuela Princess Star. 390,33 cm sice stačí na TOP 10, ale je to hluboko za jeho možnostmi.

Kuriózní výkon ovšem předvedla žába Asha Nely Nature Love. Ta se sebevědomě pustila do skoku na opačnou stranu, jak jinak si vysvětlit její výkon -38,7 cm? Když jsem se na její výkon ptala hlavního organizátora, pana ředitele Nimrandira Elénére, poznamenal, že „to asi byl první skok té žabičky v jejím životě a zřejmě byla chudáček poněkud zmatená“. Malé Ashe jsou sotva 2 měsíce, a hned startuje na největší sportovní akci roku, to by vyvedlo z míry nejednoho mazlíka.

Do druhého kola nakonec prošlo 30 závodníků, jako poslední do něj poklouzla maguářice Cruella de Wild Nessy Naiadés.

Co na druhé kolo říkali majitelé mazlíčků?

Denní věštec: Vaše Chiko je momentálně ve skoku na krásném 4. místě, jak jste její formu ladila?

Oresta McCollin Vianueva: Popravdě si myslím, že se chce pořádně vyběhat a vyřádit. Chudinka byla dlouho zavřená v kostce ledu, protože jsem na ni neměla čas, a asi ze sebe potřebuje tu nahromaděnou energii dostat.

Denní věštec: Máte nějakou ideální hranici délky skoku, kterou byste ještě chtěly překonat?

Oresta McCollin Vianueva: Nu, vzhledem k tomu, že už teď dokáže skočit dál než já, tak si myslím, že na ni budu hodná a koupím jí pořádnou dobrotu, až bude mít zase mlsavou. – směje se – Hlavní bylo, aby se neztrapnila jako panička. – pokrčí rameny –

Neopomněla jsem ani majitelku nejroztomilejší účastnice 1. kola.

Denní věštec: Tvoje žabka Asha předvedla v 1. kole záporný skok. Co se tam stalo?

Nela Nature Love: Nevím, co se při prvním skoku stalo, neměla jsem možnost u závodu být. A příští rok to nejspíš vyzkoušíme znova. – usměje se

Přejeme do dalšího roku mnoho štěstí!

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *