Olympijský zpravodaj 2024: Ani ve šplhu se překvapení nekoná

| Vydáno:
Jak si při poslední kvalifikaci vedla obhájkyně titulu Okanagan? Objevil se nový přeborník, nebo se bude hrát jen o brambory? To vše a ještě mnohem více se dozvíte v článku.

Letos se šplh stal nejméně populární kategorií, přihlášeno do něj bylo 45 mazlíčků. Druhové zastoupení je bez větších výkyvů v porovnání se zbylými disciplínami. Ubyly nám dvě žáby a dvě krysy ze skokanských závodů. Nicméně je to jediná disciplína, u které se všichni závodníci zvládli dostavit na start.

Z kolejí se tentokrát srovnal ZmijozelNebelvírem (oba 10). Následují mazlíčci profesorského sboru (9), Mrzimoru (8), Havraspáru (4), zaměstnanců (3) a Marguerity Laux, která je kategorií sama pro sebe.

Našlo se opět pár majitelů, kteří neváhali na start postavit mazlíčky, kteří strom viděli snad prvně v životě. Krysák Monty Jack Valerie Torres, krysa Bertanda Mag Spudové ani Yogi Nely Nature Love neměli v nabité konkurenci sebemenší šanci. Posledním postupujícím na 30. příčce se stal žabák Dutch Felariana Pendraega Morgenstera s 45 body vytrénovanosti.

Mezi novými účastníky se našla i známá jména, například krysa Keekees madam Hekatey Centaurix nebo žába Yin Daisy Carterové či krysa Jitřenka Brianag Mac Coileáin.

Teď ale k samotným výsledkům.

Na prvních třech příčkách se překvapení nekoná. Triumvirát kocoura Číčáka pana Clapse Crapse, kočky Noširo madam Mayi Prinz a šnečice Okanagan madam Any Dawson mezi sebe letos téměř nikoho nevpustil. Číčák si vylepšil své loňské maximum o téměř 24 vteřin, Noširo o necelých 21. I šampionka Okanagan se zlepšila o 11 sekund, nicméně zatím jich 7 na Číčáka ztrácí. Bude ovšem napínavé sledovat, jestli se kocourovi podaří zdolat magickou hranici 200 vteřin, vzhledem k tomu, že momentálně drží absolutní rekord!

Ze čtvrtého místa smutně kouká krysák Monsieur Lysina pana Filiuse Orionise. Ztrácí neuvěřitelnou 1 minutu a 16 vteřin a za svým loňským výkonem o minutu i zaostal. Zasloužil by si očividně nejedno pohlazení od pana majitele.

Následuje kocour Purr-fect pana Olivera McCollina, kterému se konečně podařilo dostat do TOP 5 a bramborovou pozici má na dohled. Krysák Samuel Princess Star, hafoňka Chiko madam Oresty McCollin Vianuevy a žabák Aragorn Enselis Ismenia se ještě vešli pod 300 vteřin. Desítku uzavírá žabák Azazel Jaggy Viggo a hafoň Harcun madam Theresy Veilin Brendi, kterému se konečně podařilo dostavit na start. Příští rok je zkrátka třeba neposílat mazlíčky na rande alespoň 2 týdny před začátkem kvalifikačních kol.

Šplh je jediná disciplína, kde se do TOP 10 podívali 2 hafoňové, pro exotickou žábu Violetu madam Barbary Arianne Lecter je to zároveň jediná kvalifikace, kde se do desítky nejlepších nedostala a skončila o 61 setin jedenáctá.

Vynikající výkon předvedl kocour Ori Candy McLovely. Své loňské olympijské maximum vylepšil o 140 vteřin! Podobně výrazné zlepšení předvedla i krysa Piškotka na 13. místě se zlepšením o 131 vteřin.

Špatnou tlapkou vstala Piškotčina matka Žemlička Marguerity Laux, která si pohoršila o téměř 77 vteřin. Nejvíc za svým loňským výkonem ovšem zaostal krysák Scorpius Gregoryho Silvestra Wernera, který nabral 2 minuty a 18 vteřin, a krysák Etamin Moniky Fireové se 2 minutami a 19 vteřinami. Kombinace nízké vytrénovanosti a vysoké agrese jim neprospěla.

Ve druhém kole tedy uvidíme, jestli Purr-fect se Samuelem zvládnou zaútočit na 4. místo. I Okanagan se má kam zlepšovat, v loňském roce předvedla neuvěřitelný zvrat, vždyť po 1. kole byla čtvrtá! A zvládnou Noširo a Číčák pokořit 200 vteřin? Uvidíme!

I tentokrát jsem vyzpovídala majitele závodníků. Nejprve madam Žábu.

Denní věštec: Loni jste se zúčastnila s Krysanou, letos máte na startu jedinou exotickou žábu. Co vás přimělo zapsat Violetu?

Barbara Arianne Lecter: Krysana je teď v převýcviku, aby dosahovala lepších výsledků, tak jsem nasadila Violetu. Je jako zakladatelka fialového rodu exožab všehoschopná. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál.

Denní věštec: Violeta je dvakrát v TOP 10 a ve šplhu skončila jedenáctá o pouhých 61 setin. Jak jste spokojená s jejími výkony?

Barbara Arianne Lecter: S výkony jsem moc spokojená, konkurence je velká, ale Violeta se nevzdá!

Mým druhým dotazovaným majitelem je Candy McLovely.

Denní věštec: Jak ses těšila na letošní olympiádu? Máš pro Oriho nějaké cíle?

Candy McLovely: Na Olympiádu jsem se těšila. Cca dva týdny před tím, než ji pan ředitel ohlásil, jsem si na ni vzpomněla. Minimálním cílem bylo s kočičákem postoupit do 2. kvalifikačního závodu a vytvořit nový osobní rekord, což se také povedlo. Kdyby Ori skončil do 20. místa, udělal by mi velkou radost, tak uvidíme. – usměje se

Denní věštec: Jak jsi spokojená s jeho výsledkem ze šplhu v prvním kole? Oproti loňsku se zlepšil o neuvěřitelných 140 vteřin!

Candy McLovely: S výsledkem prvního kola jsem spokojená, viz předchozí odpověď. Nedělám si iluze o tom, že bychom s Orim dosáhli na stupně vítězů, protože prostoru pro zlepšení je ještě hromada…

Violetě i Orimu přejeme mnoho štěstí do dalších závodů.

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *