Olympijský zpravodaj 2024: Finále

| Vydáno:
Poslední finálový závod se uskutečnil 8. května v tradičních šest hodin. O vítězích již ale bylo rozhodnuto. Trio Noširo – Číčák – Okanagan letos mezi sebe na stupně vítězů nikoho nepustilo. Komu z trojice letos nevyšlo načasování formy? Obhájil někdo svůj loňský výsledek? A máme naději na větší konkurenci v dalším roce?

V běhu se odehrálo největší drama nikoli na stupních vítězů, ale u absolutního rekordu tratě. Ve druhém kole prolomila hranici 500 vteřin šnečice Okanagan madam Any Dawson. Její výzva nezůstala bez odpovědi. Merlin ví, čím pan Claps Craps svého kocoura Číčáka nadopoval namotivoval, dostal se ale na čas 499,44 sekund. Olympijský rekord Okanagan nepadl, proč tedy u šnečice nesvítí ona zářivá jednička za nejrychlejší běh? 6. května během tréninkového závodu s Noširo madam Mayi Prinz Číčák zaběhl čas 498,18.

Číčákův průměrný čas 501,85 sekund přeci jen zůstal nad magickou hranicí pětistovky, na příští olympiádu je ještě co zlepšovat. Druhá Noširo ztratila v průměru 3,94 vteřin, třetí Okanagan doplatila na tréninkový plán madam Any a skončila třetí s odstupem 39 vteřin. Tak moc jí uškodilo nedotrénované první kolo.

Vyrovnaný souboj o čtvrté místo předvedli krysák Samuel Princess Star a hafoňka Chiko madam Oresty McCollin Vianuevy. Vítězný krysák byl v průměru rychlejší o pouhých 59 setin! Samuelovi ke čtvrtému místu výrazně napomohl skvělý výkon z 1. kola, kdy se podíval na stupně vítězů. Jeho nejrychlejšímu času 566,27 vteřin se nikdo ze zbytku startovního pole nevyrovnal a můžeme tedy doufat, že z něj do příštího olympiády vyroste silná konkurence pro šnekočičí triumvirát.

Sedmý Monsieur Lysina pana Filiuse Orionise také předvedl nejlepší výkon v prvním kole. Zároveň je posledním závodníkem, který udržel průměrný výkon pod deseti minutami.

Hned dvě žáby okupují osmou a devátou příčku. Žabák Kvákolord madam Nerys Heliabel Ghostfieldové předvedl svůj nejlepší výkon v 1. kole, kdy se dokázal dostat pod 600 vteřin. Výkonnost exotické Violety madam Barbary Arianne Lecter byla velmi stabilní – mezi jejím nejlepší a nejhorším časem je rozdíl jen 3,61 vteřiny. Že by Violeta narazila na své maximum?

Desítku uzavírá kocour Purr-fect pana Olivera McCollina, který na Violetu ztratil 8 setin. Purr-fect se v každém kole mírně zlepšoval, opět ale výrazně zaostal za svými možnostmi. Loni měl průměrný čas 598,89, letos se pod hranici deseti minut nedostal ani jednou.

Ve finálovém běhu se naplno projevila únava mazlíčků a jejich majitelů. Několik běžců, které jsem chválila za druhé kolo, předvedlo ve finále výrazné zhoršení. Mezi takové patří hafoňka Ronnie pana Andrewa Uroborose (+40,21) či žába Yin Daisy Carterové (+32,19).

Jediným diskvalifikovaným závodníkem finále se stal krysák Erebos Laurie Elenie Arrow.

Pozn.: Grafika znázorňuje finálové průměry.

Ani ve skoku nenastalo velké překvapení. Finálový závod sice ovládla Okanagan s 499,07 centimetry, opakovala se ale situace z běhu. Nedotrénovaná výkonnost v prvním kole ji i zde srazila na třetí příčku.

Pro nový olympijský titul si tak doskočila Noširo, která jako jedná zvládla dvakrát skočit přes 5 metrů a jejíž průměrná délka skoku je tedy 500,90 cm. Její výkon z prvního kola je absolutním rekordem disciplíny.

Druhý Číčák neobhájil svůj olympijský titul a na Noširo ztratil průměrně 3,8 cm. Mrzet ho to nemusí, s Noširo si prohodili vítězné disciplíny.

Čtvrtá hafoňka Chiko předvedla ve finále svůj nejhorší skok (-23 cm na výkon z 1. kola), bramborovou medaili však uhájila bez obtíží. Radost může mít pátá žába Yin, která se s každým kolem zlepšovala a ve finále přidala dalších 11,68 cm.

Nikdo další už v průměru 4 metry nepřekonal, šanci měl krysák Erebos, ten ale opět nenastoupil. Druhým diskvalifikovaným byla krysa Sorcha Skylar Blair Anderson.

Vynikající výkon ve finálovém závodě předvedla krysa Salix madam Eillen McFir Elat. Zlepšila se o neuvěřitelných 40 cm a překonala hranici čtyř metrů. Podobný kousek se povedl i kočce Mňaukýře madam Hekatey Centaurix, která se zlepšila o 20 cm.

Souboj o první desítku těsně nevyšel kryse Calcii. Průměrně ztratila 37 setin na desátou Mňaukýru. Rozestupy mezi desátou a dvanáctou příčkou byly vůbec velmi těsné. Tři závodníci se vměstnali do rozdílu 1 vteřiny.

Velkou smůlu si ve finále vybral krysák Tatarák Lily Peterson. Zaostal o 52 centimetrů za svým maximem a z TOP 10 vypadnul na koncové 13. místo.

Spokojená může být i majitelka krysy Piškotky, která se s každým kolem zlepšovala a ve finále předvedla svůj nejdelší skok se zlepšením 18 centimetrů. Stačilo to na 10. místo v posledním kole a koncovou 16. příčku.

Pozn.: Grafika znázorňuje finálové průměry.

Šplh opět předvedl nejnapínavější podívanou. Všichni závodníci se dostavili na start a předváděli neuvěřitelné výkony. Finálový závod ovládla obhájkyně zlata Okanagan s absolutním rekordem 195,59 sekund. Zlepšila se o krásných 14,84 vteřin oproti druhému kolu. Druhý Číčák také prolomil hranici 200 vteřin s časem 197,74. Noširo se o 3,37 vteřin zhoršila a toto zaváhání ji připravilo o olympijský titul. Číčák smazal náskok Noširo a ovládl druhou disciplínu s konečným rozdílem 1 vteřiny a 15 setin!

Souboj McCollinů o čtvrté místo vyhrál krysák Princess Star. Ano, čtete správně. Samuel totiž umazal 30 vteřin z času druhého kola a přeskočil mazlíčky O–O o necelé dvě vteřiny! Vklínil se i Monsieur Lysina, opět s nádherným výkonem ve finále, kdy umazal 47 vteřin z času druhého kola!

Chiko madam Oresty se tak musela spokojit se šestou příčkou s odstupem 10 setin, je zároveň poslední závodnicí s časy pod 300 vteřin. Purr-fect pana Olivera byl nejspíš příliš napapaný, jeho zpomalení o téměř 25 vteřin ho odsunulo na celkovou 8. příčku.

Do TOP 10 opět proklouzly dvě žáby. Aragorn Enselis Ismenia skončil sedmý, Azazel Jaggy Viggo devátý. Na desáté místo proklouzla krysa Piškotka, které pomohly slušné výkony v druhém a finálovém kole.

Dobrým výkonem se s olympiádou rozloučila krysa Calcia, která ubrala téměř 37 vteřin z druhého kola. Její letošní průměr nicméně velmi zaostává za jejími loňskými maximy. V průměru nabrala 54 vteřin, loňský čas 276,99 by jí letos stačil na čtvrté místo.

Naopak dobré umístění si ve finále zhatil hafoň Harcun madam Theresy Veilin Brendi. Připsal si 45 vteřin a propadl se na konečné 16. místo.

Pozn.: Grafika znázorňuje finálové průměry.

Dojem z olympiády prvotřídně shrnula Trimemes, nicméně ačkoliv se to při pohledu na stupně vítězů nezdá, i letos se objevily pěkné soutěžní momenty a zvraty.

Pozn. Trimeme použito s laskavým svolením redakce ŽT.

Když už jsme u těch tří známých firem, nemohla jsem se nezeptat jejich majitelů, co říkají na výsledky olympiády.

Denní věštec: Umístění na předních příčkách, absolutní rekord… Vaši mazlíčci letos neměli konkurenci. Jak jste spokojeni s jejich výsledky?

Any Dawson: Já jsem s výsledkem letošní olympiády nadmíru spokojená. Pokud mě paměť neklame, tak loni jsem sice měla jedno zlato, ale také dvě bramborové medaile, takže tři medaile jsou úspěch. Měla jsem proti sobě velmi silné soupeře, tak jsem je nechala se přetahovat o první místa a já si v klidu jela na ta třetí.

Claps Craps: Tak samozřejmě to ještě lepší být mohlo! Disciplíny jsou 3, takže nám ještě k dokonalosti jedno zlato chybělo. S výsledky jsem ale spokojený, Číčák má teď už ve sbírce zlato z každé disciplíny, jsem na něj moc pyšný!

Maya Prinz: Výsledky jsou parádní! Noširo dala do závodění vše a donesla si domů nový zlatý pohár. Především jsem nestačila zírat, jak dokázala několikrát překonat vlastní rekordy. Snad v tom bude do budoucna pokračovat!

Denní věštec: Jak jste stíhali vytrénovat své mazlíčky z nuly na 105 ve všech kategoriích za jeden rok? Jely u vás lektvary na podporu učení ve velkém?

Any Dawson: Já jsem to nějak podcenila a myslela jsem, že mám ještě hodně času na dotrénování. A neměla, no. Takže o to víc jsem ráda, jak jsem nakonec dopadla. Realistickým cílem byly ty třetí stupně vítězů a nakonec vyšly ve všech kategoriích. Do poslední chvíle jsem nevěděla, jestli stihnu plně vytrénovat do začátku druhého kola.

Claps Craps: Lektvarů jsme skutečně spotřebovali množství větší než malé. Po volnějším rozjezdu jsme pak za měsíc spotřebovali klidně i 50 lektvarů. Dotrénováno jsme pak i díky tomu měli s několikaměsíčním předstihem.

Maya Prinz: Speciální tréninkový plán je hlavně vytrvalost. – zasměje se – Trénovaly jsme skoro každý den a postupně se zlepšovaly. Lektvary jsme používaly hlavně v závěru tréninku, protože jsem už byla nedočkavá a chtěla se pustit do závodění, ale v průběhu roku jich moc nebylo.

Denní věštec: Madam Any, myslíte si, že se příští rok objeví nějací noví závodníci? Má tu někdo mazlíčka s potenciálem vyrůst v konkurenci? Anebo plánujete nějaké změny vy sama?

Any Dawson: Jsem si jistá, že příští rok přinese větší konkurenci, takže prostě uvidíme. Já žádné změny neplánuju, myslím si, že je potřeba reprezentovat skupinu závodních šneků. – usměje se –

Denní věštec: Madam Mayo, máte nějaké plány na příští rok? Budete trénovat i jiné mazlíčky, nebo se spokojíte se svojí rekordmankou? A je ještě kam se posouvat?

Maya Prinz: Noširo si teď bude chtít chvíli odpočinout, tak se vrhnu na trénování další olympijské šampionky! Noširo si určitě i průběžně zazávodí, ale nechám ji teď relaxovat, zaslouží si to. Změna by nastala v případě, že by přibyla možnost povýšit na druhou hvězdičku, ale zatím to tak nevypadá, tak to vidím spíš na trénink dalších mazlíčků, abych měla v téhle hradní oblasti co dělat. Množení mě totiž nebaví. – pokrčí rameny

Denní věštec: Pane Clapsi, jak vám vyhovovala letošní změna počítání výkonu mazlíčka (tedy snížení důrazu na agresi)?

Claps Craps: Změna naprosto dává smysl a jsem rád, že k ní došlo. Načasování takhle těsně před OH možná nebylo úplně nejšťastnější, i tak se nám ale podařilo zjistit, jaké jsou optimální závodní atributy.

Denní věštec: A máte nějaký oblíbený moment z her?

Claps Craps: A oblíbený moment? Poslední finálový závod, po kterém už bylo jasné, že Číčákovi dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili už nikdo nesebere! – směje se

Děkuji majitelům medailistů za rozhovor, gratuluji všem zúčastněným a budu se těšit zase za rok!

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Komentáře

  1. meme je boží 😀 skvělý shrnující článek a celkově skvělé průběžné informování :))

  2. Slečno, nádherný článek! :)) děkuji za sledování celé olympiády s krásnými články:))
    Jen mi tam chybí zmínka o tom, jak se nám s manželkou povedlo udělat krásné postupky 😀 😀

  3. Trošku nás se Salix mrzí, že jsme zameškaly přípravu druhého kola, které se tak úplně nevydařilo. Ale za ten finálový závod jsem jí nakoupila dobroty na zobání. A samozřejmě dostala i stříbrnou hvězdičku 🙂

  4. Moc díky za podrobné reportáže z OH, sl. Eilonwy! Vždycky jsem se na vaše články těšil. 🙂

  5. Díky všem za milé ohlasy 🙂
    Postupky McCollinů jsem si merlinužel nevšimla, třeba příště? 😀
    A madam Eillen přeju Vám, ať se podaří natrénovat na další olympiádu!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *