ŠFM L24: Vyrovnaný zápas Mrzimoru s Nebelvírem

| Vydáno:
Na Den hůlky jsme v brzkou ranní hodinu mohli vidět rozespalé mátohy táhnoucí se směrem k famfrpálovému hřišti. Měl začít první zápas sezony – Mrzimor vs. Nebelvír. Obhájce titulu ale nepředvedl tak suverénní výkon, jaký mnozí očekávali.

Nebelvírští studenti se zdáli v neděli ráno docela čilí. Více než půl hodinu před začátkem zápasu už dorazili první hráči i fanoušci. Ospalou odrážečku Simelii Mallorny polila brankářka v zácviku Niobé Taíny kávou, Lily Starling se na hřiště doslova přiřítila.

Kapitánka Mrzimorských Enid Bloom dorazila jako první z jezevců, následovaná svými střelkyněmi Rose Daninatali a Arnikou Roztodivnou.

Nebelvír potvrdil připravenost v 8:47, Mrzimor až v 8:56.

Zmatená střelkyně a chytačka Skylar Blair Anderson se ještě před začátkem pověsila na obruče v brankovišti a odmítala se jich pustit. Ukázalo se, že trpí krizí věku, neboť letos jde o její poslední sezonu v kolejním dresu. Newika Shelley Lovecraft a Cassiopea Zmlklá jsou na tom sice stejně, ale obručí se (zatím) nedržely. Můžeme se v příštích zápasech těšit na demonstrativní vázání? Kouzlo trvalého přilnutí?

Ranní hodina dělala problém některým seniornějším hráčům. Profi Princess Star měla problém s prostorovou orientací a na místo ji musela dovést Simelie. Merlin ví, co si poté Princess dala, ale na tribuně křepčila s třásněmi dobrou hodinu.

Zatímco zástupci tisku motivovali hráče ke krátké hře, madam Barbara Arianne Lecter potvrdila svoji oblibu zefyrů, když je navrhovala jako vhodná košťata pro tým.

Fronta se jako obvykle tvořila před Rosmertiným stánkem. Madam Barbara čekala trpělivě na máslový ležák, kolejní ředitelka Nebelvíru madam Hekatea Centaurix na cukrovou vatu.

Zápas byl zahájen pár vteřin po 9:01 a první akci předvedla právě madam Barbara, která si uzmula ležák. Následovala ji nebelvírská brankářka Jane Oak, která si po cestě k obručím koupila Rosmertiny roládky.

V zahajovací sestavě obou týmů chyběly kapitánky. Enid Bloom i Freya Reeves měly do zápasu zasáhnout až kolem nástupu chytačů. Skylar se také usadila na tribunu a pustila se do bagrování. Kdo by to byl tušil, že na hřišti se během zápasu dají hledat lanýže? A že Nebelvírští už je zkoušeli hledat škrknami?

První camrál vybojovala Rose, nicméně její střela na levou obruč neměla šanci na úspěch. Jane byla na svém místě.

Cassiopea Zmlklá se ocitla pod palbou nebelvírských odrážeček, kdy na ni namířily své dělovky Simelie i Newika. Cass pak promeškala vhodnou chvíli na laudanum, a než stihla lahvičku vůbec otevřít, rána od Newiky ji shodila z koštěte. Šokovaná Cassiopea brečela nad laudanem a Skylar z tribuny neváhala přisypat sůl do rány: „Cass, neznáš to rčení, nebreč nad rozlitým laudanem?“

První gól padl v sedmé minutě zápasu. Mira Jay Michaels překonala chobotnici Bena Gobhu. Nebelvír záhy navýšil svůj náskok na 40:0.

Simelie byla při síle, protože ač mrzimorská zástupkyně kapitána Tery Poe vypila svoje laudanum včas, shodila ji následující ranou. Přesně se trefila do střídání střelců, takže v jednu chvíli byly dole Arnika i Tery a naskočila pouze Cassiopea. Ze střídačky doběhla Mia Broccoli, pro kterou to byl v prvním ročníku první zápas ŠFM s 12. natrénovanou úrovní. Cass si nicméně na koštěti dlouho nepobyla, už v 9:15 letěla k zemi podruhé. Neváhala proto použít náhradní strategii: citové vydírání.

Skylar dvěma úspěšnými střelami překonala své loňské střelecké trápení, kdy měla více zlatonek než gólů. První střelecká odpověď Mrzimoru přišla až v 9:20, kdy Tery Poe úspěšně zmátla Jane a vstřelila gól do opačné obruče.

To jezevce konečně vyburcovalo. Přišly hned dva sestřely nebelvírských hráček. Mira se ani přes bobří styl (záhryz do forcera) na koštěti neudržela po dorážečce od Bertrandy Hooki, Simelie ji následovala po ráně od Olivie Wines v 9:26. Simelie nejenže pustila svůj věrný váleček, ale ještě se jí vysypaly zuby. Chytačské instinkty Skylar byly zmatené, protože zlatý chrup v trávě jí připomínal zlatonky.

Simelii vystřídala další studentka v premiérovém zápase – prefektka Ema Talia. Jen o chvíli dříve seskočila Newika a Freya Reeves konečně opustila tribunu. Na koštěti však dlouho nepobyla. Po jediném zásahu od Olivie se stáhla z hřiště a naskočila za ni uzdravená Simelie v čase 9:31. Ema se třetí úrovní v tu chvíli byla stále na pozici prvního odrážeče. Za svých 10 minut na hřišti zvládla dosáhnout čtvrté úrovně.

Stejný čas, tedy 9:31, odtroubil náskok chytačů – Tery a Newika se pustily za zlatonkou a napětí se stupňovalo.

Cassiopea byla potřetí shozena a Mrzimorští hráli téměř 30 vteřin bez jednoho střelce, než naskočila Petronela Uječená. I pro ni to byl první zápas s devátou úrovní na střelci. Hřiště si užila jen dvě minuty, pak ji nahradila na dvě minuty Mia, než se zpět vrátila Cass.

Nástup chytačů nakopnul mrzimorské střelkyně, které v čase 9:45 srovnaly skóre na 60:60. Lily Starling skóre opět navýšila, Arnika vzápětí zase stáhla. Žlutí se dostali do vedení v 9:54 a bylo to poprvé a naposledy, co v něm byli. Jen o 6 minut později Nebelvír vedl 90:80.

Chytači se předvídatelně stali primárními terči odrážečů. Tery se poroučela k zemi v 9:47 a k překvapení všech za ni naskočila na necelé dvě minuty Mia. Nebelvír z toho ale nezískal převahu, Skylar totiž trefila nohou okraj tribuny. Naopak skvělé načasování měl potlouk od Bertrandy, která Newiku shodila přibližně uprostřed času mezi průlety.

I na tribuně se děly věci. Princess tancovala před transparentem povzbuzující jezevce, aby ho zakryla, což se nelíbilo Viridis a žďuchla do ní. Strhla se mela, ozývaly se výkřiky „faul“. U fanoušků se naštěstí nic pískat nemusí.

Z povzbuzovacích transparentů se staly spíše výkřiky jmen. „Tery! Tery! Tery!“, „FREYUŠKA!“, „TERY!“ měly nejspíše daným osobám naznačit, že je čas na akci.

Madam Barbara se vrátila k opěvování zefyrů a tvrdila, že by se na nich mělo hrát „pro formu“, protože s výhrou na takovém koštěti by přeci byli za hrdiny! Autorka článku velmi doufá, že Zmijozel tuto strategii uplatní v zápasu s Havraspárem 2. června. Jistě by bylo na co se koukat.

Mrzimorské střelkyně se do konce zápasu prosadily už jen jednou, Rose obstřelila Jane a dala devátý gól. Konec zápasu si už ale pohlídaly LarkinMirou, které navýšily skóre na konečných 140:90.

Tery a Enid se v poslední půlhodině několikrát prostřídaly a už jim to šlo jako po másle. Průměrně se držely na koštěti kolem 6 minut, až ke konci se jejich časy navýšily, když se nebelvírské odrážečky zaměřily na Olivii a shodily ji z koštěte. Do hry se tak dostala poslední nová náhradnice Valerie Torres s 11. úrovní. To vše před zraky čerstvě příchozí kolejní ředitelky Mrzimoru Oresty McCollin Vianuevy.

Skylar a Newika měly tužší kořínky a to možná nakonec rozhodlo. Skylar se zastavila u Rosmerty a přilepila si žužu jako přísavky na koště. Transparent „Sky, žužni už tu žlatonku!!!“ se ukázal jako ten pravý. Přes doporučení školní zdravotnice nežužlat z hygienických důvodů Skylar chytila zlatonku v čase 1:20:52.

Ironickou tečkou byl transparent „Enid, chyť je všechny!“, který se objevil po ukončení zápasu. Tak snad příště.

Co se týče brankářských statistik, zápas příliš nesednul Jane, na Benovi byla znát únava v posledních 30 minutách, kdy na něj šlo nejvíce střel.

Naopak dobrý zápas předvedla Rose s 83% úspěšností střel, následovaná Lily s 80 %.

Z odrážečů si nejlépe vedla Newika s maximem využitých potlouků. Následovala ji Olivie s 88 % a  Simelie s 85 %. Ty dvě předvedly i nejvyšší počet sestřelů (3:4). Příliš se nevedlo Freye s úspěšností pod 70 % a jedním sestřelem. Že by nervozita z kapitánské premiéry?

Neopomněla jsem se zeptat kapitánek na jejich dojmy.

Denní věštec: Ahoj holky. Byl to pro vás zahajovací zápas sezony, pro Freyu dokonce premiéra z postu kapitánky. Jak byste ho zhodnotily?

Freya Reeves: Letošní první zápas byl rozhodně hodně zajímavý. Oba týmy hrály skvěle. Napínavé to bylo až do samotného konce. My si sice odnášíme z tohoto zápasu výhru, myslím si však, že na sebe může být Mrzimor opravdu pyšný.
Zápas pro mě jako kapitánku byl rozhodně jiný. Byly situace, kdy jsem se musela rychle rozhodnout, co udělat… co bude v danou situaci nejlepší, a to nebylo vůbec lehké. Navíc tady nejde jen o to dělat kapitánku, ale jsem také především hráč, který aktivně hraje na hřišti. O to je složitější se soustředit na hru a do toho vést tým, proto bych chtěla rozhodně smeknout před všemi kapitány, kteří vlastně prožívají totéž.

Enid Bloom: Do letošní sezony jsme nastupovali s trochu pozměněnou sestavou. Každý do přípravy dal, co mohl, a troufám si říct, že to bylo celkem vidět. Co se týče gólů, dlouho jsme drželi krok. Hra to byla dost vyrovnaná a napínavá. Atmosféru na hřišti i v kabinách jsme si užili. Díky, jezevci, pro mě jste zářili a Nebelvíru gratuluji ke krásné výhře.

Denní věštec: Freyo, zaujala mě chvíle, kdy ses stáhla z odrážeče a místo Emy Simelie vystřídala právě tebe. Proč nešla za papírově slabší odrážečku?

Freya Reeves: – zasměje se – Na to samé se mě zeptala Addie [Hazel, kapitánka Havraspáru], a proto mám jednoduchou odpověď… V okamžiku, kdy mohla Simelie nastoupit na koště, jsem měla málo zdraví a Emka měla 100 %. Kvalitní záskok jsem v tu danou chvíli neměla, takže kdybych spadla, najednou bych neměla náhradníka za sebe. Emka by si odpočítávala svou pětiminutovou pauzu. Mohla bych sice pít laudanum, ale to jsem si popravdě šetřila na pozdější dobu. Z tohoto důvodu Sim vystřídala na postu odrážeče mě, nikoli Emku.

Denní věštec: Díky za odpovědi a přeji hodně štěstí v dalších zápasech!

Takový tedy byl první letošní zápas mistrovství. Rozhodně bylo na co se koukat!

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Komentáře

  1. Moc děkuji za report! Akorát teda ty netrefené potlouky jsi na mě práskat nemusela. 😀 Já vždy doufám, že si toho třeba zrovna někdo nevšiml. 😀

    1. Všechno vidím, všechno značím, Olivko! 😀 Myslím ale, že se nikdo nemáte za co stydět 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *