Claps Craps: „Momentálně supervizi nehodlám kombinovat s výukou.“

| Vydáno:

Bývalý nebelvírský prefekt, který teprve před pár měsíci zfialověl a téměř vzápětí vyhrál konkurz na jednu z vůbec nejvyšších hradních funkcí – supervisora soutěží. Jak prožíval první rok v nové a náročné roli? Chybí mu kolej? A jaké má plány do budoucna? To vše se dozvíte v tomto článku!

Poté, co si Claps odžil úctyhodnou vnitrokolejní kariéru ve funkci prefekta, se ihned po absolvování zkoušky OVCE z Obrany proti černé magii rozhodl změnit hábit na fialový. Bez funkce však dlouho nevydržel a vyhrál konkurz na supervisora soutěží, stal se tak nejzajímavějším uchazečem ze čtyř celkových. I přes nezkušenost ve fialovém hábitu zaujal natolik, že se stal vítězem jednoho z konkurzů, který měl za poslední dobu vůbec nejvíce uchazečů! Na rozhovor Claps kývl velmi rychle a nakonec jsme se sešli na víně U Tří košťat.

Denní věštec: Ahoj Clapsi! Moc děkuji, že sis na mě zvládl udělat čas, vážím si toho. Mám na tebe nachystanou spoustu otázek, které se týkají našeho hradu, ale začněme trochu odlehčeně. Jak se ti dnes daří?

Claps Craps: Daří se mi skvěle, děkuji za optání! Vyřídil jsem si poštu, rozeslal pár soutěží, výplata se kvapem blíží – jen ten víkend by mohl být o něco blíž! – zasměje se – A jak se daří tobě?

Denní věštec: To moc ráda slyším a s víkendem rozhodně soucítím! Taktéž se mi daří dobře, děkuju za optání. usměje se – Nyní už ale vzhůru a ostřeji do toho! zasměje se – Je to teprve pár měsíců, co jsi skončil kariéru na postu prefekta, absolvoval OVCE a téměř ihned zfialověl. Jaký pro tebe tento přechod byl? Fialověl jsi s vidinou účasti v nějakém konkurzu?

Claps Craps: To je opravdu ostrý začátek! – zasměje se – Ale tak popořadě, zfialovět hned po složení OVCE jsem měl v plánu už delší dobu, nakonec to samozřejmě bylo takové hořkosladké, na jednu stranu se člověk do fialova těší, na druhou stranu si tu ztrátu koleje naplno uvědomí až ve chvíli, kdy se nedostane do kolejky. Naštěstí se brzy po mém zfialovění objevil konkurz na SS, který mě dostatečně zaměstnal, takže jsem se neměl čas nudit nebo snad přemýšlet, jestli to opravdu byla správná volba!

Denní věštec: Pozice supervisora je jednou z těch na hradě vůbec nejvyšších, v konkurzu byli přihlášení 4 uchazeči. Jak ses rozhodl pro účast v konkurzu? Kolik šancí sis dával? A čím si vysvětluješ, že jsi byl vybrán i přes nedostatek zkušeností ve fialovém hábitu?

Claps Craps: Soutěžím jsem se nějakým způsobem věnoval už delší dobu. Týden co týden jsem ještě jako prefekt pravidelně zpracovával, jaké soutěže právě končí, ve zkratce je představoval na každotýdenních vývěskách a snažil se tak motivovat Nebelvírské k jejich plnění. Měl jsem tak celkem jasnou představu, co se mi na soutěžích líbí – a co naopak úplně ne. Když přišla možnost v podobě konkurzu na SS soutěže změnit, příliš dlouho jsem neváhal. Bylo mi jasné, že moje v tu dobu extrémně krátké působení ve fialové rozhodně výhodou nebude, ale jak se říká, za zkoušku člověk nic nedá. Nakonec jsem pak byl velice mile překvapen, když mi v externích sovincích začaly přistávat gratulace, protože se právě moje jméno objevilo na hradní vývěsce.
A proč jsem byl vybrán právě já? To se asi ptáš toho nepravého. – usměje se – Netuším, s jakou vizí se do konkurzu hlásili zbylí 3 účastníci, ta moje se však nejspíš řediteli líbila nejvíc. Detailní odpověď pak asi na tuhle otázku může dát opravdu pouze pan ředitel.

Denní věštec: Jakým způsobem nad svou rolí přemýšlíš? Jak by podle tebe měl vypadat takový ideální výkon funkce supervisora soutěží? S jakou vizí jsi do funkce vůbec šel?

Claps Craps: Myslím si, že základní předpoklad pro vykonávání funkce supervisora je prostě být dostupný. Prostě mít čas se výkonu funkce svědomitě a hlavně pravidelně věnovat. Tady mi určitě pomohlo prefektské působení, které mě naučilo si k povinnostem pravidelně sednout, udělat vše, co je potřeba, a až pak se věnovat něčemu jinému. Určitě je také důležité umět si věci zorganizovat, plánovat. Šel jsem do konkurzu s tím, že bych chtěl mít soutěže plánované dlouho dopředu – ideálně na celý měsíc, aby všichni věděli, na čem jsou, kdy se jejich soutěže objeví, kdy je budou moci studenti vypracovávat. Pro studenty jsem pak chtěl zajistit, aby mohli vypracovávat různorodé soutěže, díky kterým se mohou rozvíjet v různých oblastech, ale aby se zároveň nevytratily soutěže ryze odpočinkové typu puzzle. V soutěžích mi také chybělo nějaké užší spojení s hradem nebo světem HP všeobecně – i proto bylo jednou z prvních změn, které jsem zavedl, zdvojnásobení odměny vypisujícím za soutěže, kde se tohle spojení objevuje.

Denní věštec: Jaké byly první dny ve funkci a tvé zaškolování? Bylo těžké se ve všem vyznat? Přeci jen, fialový jsi v té době byl vlastně jen pár dní!

Claps Craps: Ten přechod nebyl jednoduchý. Ještě než jsem se vůbec mohl detailně seznámit s principem fungování soutěží z pohledu nás zadavatelů, musel jsem dohnat resty, které v adminu byly. V adminu visely nižší stovky soutěží, které se nepodařilo včas ohodnotit, bylo třeba rozeslat bonusy zadavatelům za předchozí měsíc – a já sám jsem se musel naučit pracovat s adminem atd., to všechno bylo třeba vyřešit, než jsem mohl zavítat do sborovny a začít se bavit o tom, jak bych chtěl, aby soutěže vypadaly v budoucnosti – kdybych pil kafe, určitě bych ho tehdy vypil hektolitry! – zasměje se –

Denní věštec: Tomu zcela věřím, zní to dost bláznivě a smekám, že jsi to zvládnul! – zasměje se – Pár měsíců už supervisoruješ. Jak ses dosud s funkcí sžil? Co bys řekl, že se ti zatím daří? Přišel i nějaký velký zádrhel nebo něco, co se ti vyloženě nepovedlo?

Claps Craps: Myslím si, že se mi podařilo najít dobrý rytmus. Soutěží je tak nějak akorát, byť zejména studentská aktivita takhle ke konci roku značně klesá. Jsem velice vděčný Nimovi, že zrealizoval téměř všechny změny, které jsem v adminu potřeboval a které mi supervizi značně ulehčují. Nevím, jestli to byl zrovna zádrhel, ale nejobtížnějším tématem bylo rozhodně strhnutí vyššího množství bodů za zneužívání výtvorů AI modelů. A kolik času se v tom utopilo, než jsme opravdu měli tu jistotu, že jednáme správně. Navíc se nezdá, že by to stačilo – jsem si celkem jistý, že se zdaleka nejednalo o poslední případ.

Denní věštec: Tím mi tak trochu nahráváš na další otázku! – zasměje se – Jednou z velkých výzev současného hradu je bezesporu využívání AI v rámci všech možných vypracování. Jak toto téma vnímáš? Letos už dokonce byly body za toto zneužití strženy. Jak se dojde k obdobnému rozhodnutí? A co soutěže, ve kterých se k jeho využití přímo vybízí, nejdou do určité míry proti hradní snaze AI spíše zakazovat? Přece jen, někdo by u jejich vypisování mohl namítat, že tím studenty pouze učíme s AI vhodně zacházet a tím snižujeme pravděpodobnost, že využití AI poznáme v jiných vypracováních.

Claps Craps: Nechci prozrazovat, co přesně vedlo k tomu, že jsme se body nakonec rozhodli v takové míře strhnout, rád bych však čtenáře ujistil, že se nespoléháme na nějaké primitivní online nástroje a neřídíme se jejich výsledky. Než k jakémukoliv trestu dojde, musíme si být na 100 % jisti, že neexistuje šance, že je vypracování autorskou prací studenta. Děkuji za otázku ohledně AI soutěží! Diskuzi na tohle téma jsem vedl už s několika profesory. Školní řád – a tedy škola – v žádném případě nezakazuje využívání AI jazykových modelů, stejně jako jejich využívání zásadně neomezuje naprostá většina škol a univerzit ve světě. Po studentech pouze chceme, aby neautorská vypracování nevydávali za vlastní, protože se tím dopouští podvodu na škole, profesorovi a zejména sami na sobě. Je to vlastně velice podobné jako vyhledávací soutěže či předměty, kde jde zejména o dohledání nějakého materiálu a jeho využití při vypracování úkolu. Já navíc pevně věřím, že umět zacházet s generativními modely se bude našim studentům velice hodit, a jsem proto rád za soutěže, které je vybízí je využívat a objevovat, co umí.

Denní věštec: Tomu rozumím, děkuji za obsáhlou odpověď! – usměje se – Dalším důležitým tématem v rámci tvého postu je udělování řádů a odměn profesorům, kteří soutěže pravidelně vypisují. Jaká je tvá politika v této oblasti?

Claps Craps: Na toto téma už velice brzy (25. května) vyjde soutěž. Ta základní kritéria pro udělení Řádu kouzelného pera si tedy vypůjčím právě z ní. Jsou to: Individuální zpětná vazba v hodnoceních, zajímavá a originální zadání soutěží, vysoké množství vypsaných soutěží, včasné opravování soutěžních příspěvků. Co se týká pravidelnosti udělování tohoto řádu, tak prozradím, že mám v plánu řád častěji spíš udělovat než neudělovat. Budu proto porovnávat zadavatele v daném roce mezi sebou spíš než přemýšlet, jak si stojí v porovnání s jinými roky. Koneckonců, jedná se o řád, který se uděluje ve vztahu ke školnímu roku.
Co se dalších odměn týká, tak jsem zadavatelům slíbil obnovit tradici udělování poukázek na PU, takže soutěžní extratřídy se mohou těšit na dvě poukázky, pravidelní a bezproblémoví vypisovatelé se pak mohou těšit na jednu poukázku.

Denní věštec: Co ti na funkci přijde nejlepší a co naopak spíš obtížné?

Claps Craps: Nejvíc si užívám příchod měsíční výplaty! – zasměje se – Krom toho je pak ale asi nejlepší, když vidím v adminu nové soutěže ke schválení! A samozřejmě mám radost, když vidím spokojené studenty ve Velké síni, když jim přijdou ohodnocená vypracování nebo i magíci. Nelíbí se mi pak, když někteří zadavatelé své soutěže nezvládají včas ohodnotit, případně je kvůli každé soutěži musím uhánět. K funkci SS to ale holt patří. – pousměje se –

Denní věštec: Jaké jsou nejsilnější stránky, které ve funkci využíváš, a které slabší ti naopak práci ztěžují?

Claps Craps: Organizovanost a schopnost plánovat a plnit předepsané cíle určitě nejsou na škodu. Mně určitě výkon funkce usnadňují. Ty slabší se naštěstí zatím výkonu mé funkce nedotkly, ale je pravda, že si občas stojím za svým názorem možná až příliš pevně, i když by bylo určitě jednodušší – a někdy asi i lepší – o trochu ustoupit.

Denní věštec: Jaké máš na poli soutěži pro hrad další plány? A na co se v rámci výkonu funkce chceš dál nejvíc soustředit?

Claps Craps: Prakticky všechny organizační změny se mi už podařilo zrealizovat – některé vlastně už dřív, než jsem funkci získal, za pomoci studentské rady. Soutěže se teď podle mě nachází v dobré situaci a já doufám, že to tak bude i nadále. Opět si dovolím odkázat na soutěž, která vyjde ke konci měsíce, kde budou moct studenti vyjádřit svou zpětnou vazbu k soutěžím v tomto školním roce. Do budoucna bych tedy chtěl pokračovat v zajišťování vysokého počtu kvalitních a různorodých soutěží – a doufám, že mi v tomto ohledu budou profesorský sbor a zaměstnanci školy nápomocní alespoň tak jako doposud.

Denní věštec: Kromě vlády nad soutěžemi máš z hradu zkušenost z vyšších postů taktéž s prefektováním, což už jsi ostatně několikrát zmínil. Jak bys obě pozice srovnal? V čem ti která z nich připadá lepší? A chybí ti někdy vedení koleje i kolej samotná? Někteří fialoví pociťují bez koleje trochu osamocení, jak to máš ty?

Claps Craps: Nemyslím si, že jsou pozice úplně srovnatelné. Supervisor je pozice manažerská, zatímco od prefektů se očekává primárně nějaký výstup – soutěž, vývěska, organizace večírku. Jako supervisor je mojí prací spíš dohlížet na výstupy ostatních, ať už studentů u jejich vypracování, nebo zadavatelů u jejich soutěžních zadání. Funkční období prefekta je navíc omezené vystudovanými ročníky (byť to některé koleje obcházejí neplněním zkoušek), zatímco u IV a SS se počítá s dlouhodobějším působením. Kolej mi chybí – stále ještě občas nabourám do dveří do kolejky, naštěstí na mě ale Nebelvír nezanevřel, a tak stále dostávám pozvánky na kolejní srazy a večírky. Pobyt ve fialové je ale určitě mnohem osamocenější než život v koleji, to je bez debat.

Denní věštec: Letos došlo k výměně vcelku velkého množství funkcionářů. Co si o těchto změnách myslíš? Zvažoval jsi, že by ses do některého z konkurzů přihlásil? A co třeba do budoucna dejme tomu místo kolejního ředitele, neproblesklo ti to někdy hlavou?

Claps Craps: Prosím tě, já jsem byl rád, že jsem se nějak rozkoukal na funkci SS! – zasměje se – Nad žádným z dalších konkurzů jsem ani trochu nepřemýšlel. Některé ze změn jsem popravdě nečekal, myslím si ale, že všechny konkurzy dopadly velice dobře, změny k životu prostě patří, i když je jich někdy víc, než bychom třeba chtěli. O postu KŘ jsem nepřemýšlel. Nebelvír má obrovské štěstí, že se ho nedávno ujala právě Heky, a já doufám, že na pozici KŘ ještě dlouho zůstane!

Denní věštec: To samozřejmě souhlasím, myslela jsem to spíš do nějaké vzdálené budoucnosti! – směje se – Na hradě jsi teď známý nejen pro spojení se zmíněnými funkcemi, ale taktéž jsi dost zdatný v rámci soubojového klubu a trénování mazlíčků, dokonce jsi se svým mazlíčkem zvítězil v olympiádě, gratuluji! Jak tyto oblasti na hradě vnímáš a kolik jim věnuješ času? Co se ti na nich líbí nejvíce?

Claps Craps: Děkuji za gratulaci a vyřídím ji Číčákovi – medaile jsou hlavně jeho zásluha! Jak mazlíčky, tak soubojový klub, respektive sklepení, mám moc rád. U mazlíčků mě letos hodně bavilo hledat nové optimální závodní atributy a také to napětí, když se povede atributy odladit a čekáš, jak ten závod dopadne, jestli to bude rekord a tak! U soubojáku mě pak nejvíc baví raidy, kde člověk musí odladit optimální sloty pro celou trojici a společně najít cestu, jak ty silné příšery porazit. Už se těším, až s Mayou a slečnou Naiadés narazíme na Pána stínů a zkompletujeme si tak raidové protivníky!

Denní věštec: Takže láska k optimalizaci, rozumím! – směje se – Naopak jsem si všimla, že i přesto, že jsi byl součástí kolejního vedení, ses famfrpálu začal věnovat spíš nedávno. Čím to bylo?

Claps Craps: Přesně tak! – zasměje se – A k famfrpálu, no, nejdříve to bylo z nedostatku času – a pak už důsledek rozhodnutí, že po složení zkoušek OVCE budu fialovět, což by se dělalo mnohem hůř, kdyby na mě jakkoliv závisel kolejní tým. Tomu jsem se chtěl vyhnout, a tak jsem famfrpál odložil, že se k němu vrátím třeba někdy jindy.

Denní věštec: Rozumím, to dává smysl! kývne – Funkci supervisora vykonáváš z tmavě fialového hábitu, což znamená, že na naší škole prozatím neučíš. Máš v plánu zkusit v budoucnu profesorský konkurz? Jaké předměty tě případně lákají? A co semináře, plánuješ nějaké do budoucna sestavit?

Claps Craps: Momentálně supervizi nehodlám kombinovat s výukou, uvidíme, jak to bude za pár let. – usměje se – Nějaké semináře bych ale rád sestavil! Pár nápadů mám, jen se dostat k jejich realizaci! Jsem si ale jistý, že během příštího roku se mi to podaří a moje semináře se objeví na seznamu k zapsání.

Denní věštec: Ještě než skončíme, chtěla bych položit alespoň jednu otázku tak trochu na odlehčení. Jaký je tvůj největší hradní sen? Může to být úplně cokoliv!

Claps Craps: Rosmertin famfrpálový stánek dostupný i pro hráče! Na profesorském zápase jsem zjistil, jaké to je utrpení, když člověk může jen sledovat, jak se na tribunách všichni cpou…

Denní věštec: To zní moc dobře, souhlasím! Na závěr chci ještě jednou moc poděkovat, že sis na mě udělal čas, a pokud bys chtěl čtenářům něco v závěru vzkázat, teď je na to ta pravá chvíle. usměje se –

Claps Craps: Že jim děkuju, pokud rozhovor dočetli až sem! U některých otázek jsem se možná rozpovídal trochu víc, – nervózně se pousměje – takže by mě nepřekvapilo, kdyby se spousta z nich nedostala za první polovinu. A tak už dál nebudu nic dalšího dodávat, moc děkuju za tvůj čas! – usměje se na redaktorku –

Denní věštec: Ještě jednou díky za otevřený rozhovor a přeji pevné nervy do dalších let v náročné funkci!

Pro Denní věštec
Arietty Liella Minette

Published by

Arietty Liella Minette

Zvídavá pisatelka, která se nad věcmi ráda zamýšlí a neodmítne příležitost ke sdílení svého názoru s ostatními. Na lidech dokáže ocenit jejich přátelskost, kreativitu a odhodlání. Mimo psaní má spoustu jiných koníčků, ale k novinařině se vždy ráda vrací.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *