ŠFM L24: Zlatonkové loučení

| Vydáno:
Letošní školní famfrpálové mistrovství se nám přehouplo do poloviny a přineslo s sebou poslední nebelvírský zápas sezony Léto 2024. Studenti se v očekávání napínavého utkání začali trousit na hřiště takřka už hodinu předem. A nebylo se čemu divit. Pokud by si dnes připsali vítězství právě červení, rovnou si můžou začít chystat místo na poličce pro třetí famfrpálový pohár v řadě, celkově by se jednalo o jejich patnácté vítězství ŠFM.

Během čekání na začátek utkání se projevilo dlouhodobé hladovění studentů, kdy se jídlo ve Velké síni objevilo naposledy v podobě páteční pizzy, a studenti málem vzali zavřený Rosmertin stánek útokem. I přes jejich hlasité kručení v žaludcích a ještě hlasitější prosby zůstalo občerstvení uzavřené až do začátku zápasu. Fandit svým svěřencům dorazily i obě kolejní ředitelky.

Kapitánky Freya a Addie naštěstí potvrdily připravenost svých týmů včas a zápas započal přesně ve 20:00, tudíž k větším nepokojům už nedošlo, ovšem hned jak naskočili hráči na košťata, strhla se lavina objednávek nápojů a pochutin a madam Rosmerta se musela pěkně otáčet. Pak už všichni konečně svou pozornost obrátili k dění na hřišti. Zahajovací sestava vypadala takto:

Hráči na nic nečekali a hned se vrhli do akce. Úplně stejně odhodlané byly zjevně i samotné potlouky, protože se jeden hned rozhodl ověřit pozornost nebelvírské brankářky Niobé a pokusil se ji sestřelit, spoluhráčku vyrazila úspěšně bránit Newika. Mezitím však získala jako první střelkyně camrál Mira a vypálila. Eilonwy bez potíží gólu zabránila, načež se potlouk přimotal do cesty Simelii a ta jím trefila Annie, což byla situace, která se hned vzápětí opakovala a Annie již musela sáhnout po laudanu.

Skóre otevřela v 6. minutě Mira, která Eilonwy dokonale zmátla, a zatímco ta hlídala pravou obruč, Mira střelila gól do levé. V dnešním zápase zažila Eilonwy hodně perných chvil, střelkyně Nebelvíru měly po celý zápas jasnou převahu a pálily do havraspárského brankoviště jeden camrál za druhým, ale diváci na tribunách byli svědky mnoha povedených zákroků. Nebelvírští vypálili 37 střel, v gól jich proměnili ovšem jen 15.

Nejúspěšnější střelkyní byla Lily, která si připsala více než polovinu gólů – celkem osm, neproměnila pouze dvě střely, může se chlubit 80% úspěšností. Larkin s Mirou daly po třech gólech. Mira pálila na bránu celkem 15×, Larkin 8×. Z jedné jediné šance skórovala nebelvírská kapitánka Freya. Skylar ze tří šancí neprostřelila Eilonwy ani jednou.

Havraspárské střelkyně tolik šancí nedostaly – camrál ukořistily jen dvakrát, v obou případech ho vybojovala Laura. Proměnit střelu v gól se jí povedlo jednou.

Niobé tedy v nebelvírské bráně na rozdíl od Eilowny moc práce neměla. V bráně se během zápasu žádné změny v obsazení neudály.

O potlouky nebyla nouze, nejenže se střídal odpal za odpalem, ale činily se i zbloudilé potlouky. Odrážeči své spoluhráče však  ubránili s naprostou lehkostí.

Co se kontroly potlouků týče, zde měl menší převahu Havraspár, 56 % ku 44 %. Bohužel kvůli zhoršení viditelnosti a sépiovému počasí se hráčům špatně mířilo a několikrát se nepovedl odpal. I přes havraspárskou převahu byla nejúspěšnější odrážečkou Simelie, které se povedlo srazit protihráče rovnou pětkrát. Po jednom sražení si připsali Zyair, Eigrela a Addie. Potloukem byli sraženi: 1× Annie, 2× Skylar, 2× Jeba, 1× Mira, 2× Addie. Nejvíc odpalů mířilo na Addie.

Po 25 minutách dle očekávání opustily střeleckou pozici Skylar a odrážečskou Newika a Addie, aby po 30 minutách od začátku zápasu SkylarAddie vzlétly vstříc hledání zlatonky. Během zápasu se zlatonka objevila celkem 20×.

Pro obě nebelvírské chytačky to byl poslední zápas před vstupem do profesionální ligy. Jejich odhodlání zlatonku chytit a tím vyhrát své koleji famfrpálový pohár bylo tudíž o to větší. Zlatonka se několikrát objevila a zase zmizela. Každá z chytaček se jí několikrát dostala skoro na dosah, ale za stavu 10:150 nakonec zlatý míček v dlani sevřela Skylar. Zápas skončil v čase 01:19:21 se skóre 10:300. Nebelvírská tribuna explodovala veselím.

Pro Newiku a Skylar se rozhodně jednalo o velmi příjemný způsob zakončení sezony i jejich dosavadní hráčské kariéry, a ačkoli ostatním kolejním družstvům zbývalo odehrát ještě další dva zápasy, o prvním místu již bylo v tuto chvíli rozhodnuto. Nezbývá než Nebelvíru pogratulovat k hattricku a získání famfrpálového poháru. A oběma jejich chytačkám poděkovat za spoustu pěkných zápasů, které jsme díky nim mohli sledovat, a popřát jim mnoho štěstí do famfrpálového důchodu.

Zápas přinesl také dvě nové úrovně. Nejprve Summer dosáhla 13. úrovně jako střelkyně, později Zyair 21. na odrážečském postu.

Na závěr přináším ještě vyjádření kapitánek a několika hráčů z obou týmů.

Addie Hazel (kapitánka): Už před zápasem jsme věděli, že tento zápas bude pro nás dost náročný. Jediná možnost, jak červené porazit, byla na chytači, protože na střelci jsme měli velkou ztrátu. Bylo pro mě milým překvapením, že se naši střelci dostali k camrálu a jeden Laura dokonce proměnila v gól. Jako každý zápas jsem obdivovala Eil. Ze začátku se skvěle držela, prošlo jí jen pár střel, merlinužel pak ke konci (kolem první hodiny zápasu) měla slabší chvilku, ale i tak bychom zápas vyhráli, kdybychom chytli zlatou.
Nevadí, červeným gratuluju k výhře a těším se na další zápas.

Freya Reeves (kapitánka): Poslední zápas sezony, alespoň pro nás. Moc jsem si přála, abychom letos zvládli vyhrát famfrpálový pohár. Bylo to takové buď, anebo. Zároveň jsem to moc přála Newi a Sky, které se po této sezoně odeberou k profíkům. Přála jsem jim, aby byl jejich odchod zakončen radostnou událostí, a tou nepochybně výhra famrpálového poháru je. Takže jsem byla dost nervózní, protože Havraspár má skvělé hráče. Nikdy jsem nevěřila, jak je náročné být v takových chvílích kapitán, protože hráči očekávají jasné instrukce, což mnohdy nebylo snadné. Havraspár hrál parádně. My jsme si to užili, i když naši sražení hráči možná o trochu méně. – směje se – A i když jsme měli převahu v držení camrálu, Havraspárští zase nezaháleli u potlouků. Bylo to skvělé. Pro nás nádherné ukončení sezony a já moc děkuji!

Skylar Blair Anderson (střelkyně, chytačka): Poslední zápasy v kariéře bývají zvláštní a trochu smutné. Ačkoli mám vůči předešlým generacím profíkům výhodu (protože už je alespoň nějaká vyhlídka profiligy), posledního zápasu jsem se stejně trochu děsila a příliš se na něj netěšila. Nevnímala jsem proto ani tlak, který někdy u rozhodujících zápasů bývá – tím spíš, že v případě prohry by nemuselo být ještě vše ztraceno. Svým způsobem je fajn mít vlastně sezonu za sebou a netrnout, jak dopadne zápas jiných kolejí a kdo pohár nakonec získá.
To mi umožnilo si zápas užít relativně v klidu. Nebudu však lhát, i v posledním zápase se mi při každém průletu při kliknutí na zlatonku tajil dech, jestli se zápas ukončí, nebo budeme hrát dál. To tak asi my chytači míváme.
Zápas jsem si moc užila a určitě na něj budu ráda vzpomínat. Mrzí mě, že si s některými hráči prostě již nezahraji – a jistý smutek cítím i za Newi, se kterou jsme nastupovaly společně do prvního ročníku a naše famfrpálová kariéra se rozvíjela souběžně, takže mi najednou chybí pomyslný parťák (ač v kontaktu samozřejmě zůstaneme). Famfrpálové mužstvo a chytačský post jsou ale v dobrých rukou!
Jsem moc pyšná na celý tým a jsem ráda, že se mi chycením zlatonky podařilo dotáhnout do cíle skvělou práci odrážeček, střelkyň a brankářky. Pověstné chytačské štěstíčko umí být ošemetné a i nás několikrát zachránilo před porážkou – v tomto zápase jsme ale dle statistik měli převahu na všech pozicích a mrzelo by mě, kdyby neuvěřitelná jízda Lily, Miry, Larki a Freyi nebyla korunována úspěchem. Těší mě, že jsem k tomu alespoň symbolickou tečkou mohla přispět, a děkuji všem, se kterými jsem měla možnost si v průběhu let zahrát – ať už jako spoluhráči či protihráči. A díky i fanouškům!

Newika Shelley Lovecraft (odrážečka, chytačka): Do zápasu jsem šla napjatá a s velkým očekáváním – pokud vyhrajeme, jsme první, pokud ne, rozhodnou o našem umístění zápasy, kterých se již neúčastníme. Když přibývalo bodů za góly a rozdíl se zvětšoval, s týmem jsme odpočítávali, kolik zbývá, abychom byli v bezpečí, i kdyby havrani chytili zlatonku…
Zápas byl příjemný jak z hlediska nálady v týmu, tak z hlediska fanoušků. Jsem moc vděčná za naše famfrpálové vedení i za celý tým. Bylo mi ctí hrát se všemi, především pak se Sky, se kterou jsme tvořily sehrané chytačské duo. Do famrpálového důchodu odcházím po této sezoně šťastná a s pocitem, že to všechno stálo za to… – usměje se –

Lily Starling (střelkyně): Zápas som si maximálne užila. Na ihrisko sme nastupovali s cieľom vyhrať, ale ako každý hráč vie, famfrpál je nevyspytateľná záležitosť, a pokiaľ niektorý chytač nezviera v ruke zlatonku, nikdy nie je nič isté.
Musím sa priznať, že spočiatku to bolo trochu frustrujúce. Eil sa zdala neprestreliteľná, takmer všetko vychytávala. No odkedy naša úžasná kapitánka nastúpila na krátko na post strelca a strelila gól, karta sa obrátila. Asi nám priniesla šťastie. Odvtedy padal jeden gól za druhým. Sama som prekvapená, koľko sa mi ich napokon podarilo streliť, no nebudem klamať, bola som nadšená. A keď Sky chytila zlatonku, mohli sme ísť rovno sláviť.
Vedomie, že máme pohár istý, aj keď sezóna ešte neskončila, že nás už nik nemôže poraziť a zisk pohára nezávisí od zvyšných zápasov, je prosto skvelé! Náš tím je prosto úžasný a najlepší! – smeje sa –
Merlinžiaľ, pre niektorých z nás to nebol len posledný zápas sezony…

Eilonwy Ellesméry (zástupkyně kapitánky, brankářka): Musím říct, že ze začátku se mi chytalo opravdu skvěle, myslím, že do nástupu chytačů bylo gólové skóre poměrně nízké.
Myslím, že zejména Skylar a Mira na mě nebudou vzpomínat v dobrém. Největším oříškem pro mě byla nakonec Lily, ta mě dvakrát prostřelila, což nikdy nepotěší.
Celkově musím říct, že ač skóre vypadá hrozivě, zvládali jsme krást Nebelvíru potlouky a ve hře jsme se drželi do samotného konce.
Chycení zlatonky Sky beru jako její úspěšné zakončení vynikající kariéry. S Newikou si letos užily opravdu skvělé loučení s kolejním famfrpálem a před touhle sebevědomou nebelvírskou jízdou mi nezbývá než smeknout.

Simelie Mallorny (odrážečka): Musím říct, že já osobně jsem při zápase byla velmi nervózní. Nečekaně jsem totiž odcestovala do kruhu rodinného a modlila jsem se, ať se mi podaří se na zápas stabilně přemístit.
V našem týmu jako vždy vládla optimistická nálada, i když bylo cítit jisté napětí. Přeci jen, pokud by se nám nepodařilo chytit zlatonku, znamenalo by to, že možná letos nevyhrajeme. Posledních pár let se nám náš tým velmi ztenčuje a přicházíme o výborné hráče, proto bych touto formou chtěla poděkovat všem lvíčatům, která chodí na tréninky kolejní i individuální a pomáhají nám budovat náhradu za lidi, kteří s námi už hrát nemohou. Největší díky však patří Newi a Sky, které dlouhá léta držely náš tým na výsluní jako výborné chytačky. Budou nám velmi chybět, stejně jako nám při zápase chybí vidět Prin, Eliz a další odchozí z minulých let.
Ale asi se vraťme k zápasu, že? Vím, že jsi mě oslovila, protože jsem byla tím, kdo srazil nejvíce hráčů. Není to však pouze moje zásluha. Mám dojem, že jsme s Newi a Jane byly u potlouku podobně, měla jsem však vždy štěstí na poslední ránu – a že někdy byla trochu krutá, omlouvám se všem za modřiny. Zápas jsme si velmi užily a havránci s pálkou byli úctyhodným soupeřem. Dokonce měli i větší štěstí na potlouky než my, my však máme svá lepidla a tanky!
Na konec bych asi jen dodala, že osobně jsem moc ráda, že si zlatonku odnáší naše chytačka Sky, byl to pro ni krásný poslední dárek v její obdivuhodně dlouhé kariéře.

Pro Denní věštec
Mia Broccoli

Komentáře

  1. … omlouvám se, na odrážečích jsme tedy převahu neměli. Holt my důchodci už špatně vidíme 😀
    A Není <3

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *