Chyť ji, když to dokážeš – věštecká letní nováčkovská soutěž: Druhý úkol

| Vydáno:
I přes dlouhé hledání se Rozára na Příčné ulici nenašla. V redakci panuje ponurá nálada, zatímco všichni vymýšlejí, kde by mohla být. Ashley s Nicolette se ráno v kolejní místnosti dohodnou, že se po snídani zkusí po Rozáře podívat. To ještě netuší, že podobný nápad má i sama šéfredaktorka…

Ashley stojí na schodech, nervózně kouká na hodinky a vyhlíží Nicolette. Nicolette, kde jsi, u Merlinových vousů?“ nervózně podupává nohama a skoro si až kouše nehty. V tu ránu uslyší křik, otočí hlavu a spatří skupinu nováčků s šéfredaktorkou v čele. Tep se jí zrychlí a protře si oči, aby se ujistila, že dobře vidí. Znovu zkontroluje hodinky a v moment, kdy už je skupina skoro u modré studentky, ozve se z opačné strany přátelské a nadšené: „Dobré ránko, Ashley!“ Stojí tam Nicolette. Očividně jí celá situace zas tak závažná nepřijde, na tváři má úsměv a vůbec ji netíží, že jde pozdě. Než Ashley stihne cokoliv namítnout, ozve se hlas šéfredaktorky: „Tak tady je máte, pomocníčky. Já jdu na ministerstvo prosit o milost, aby nám prodloužili termín, a vysvětlit jim celou vzniklou situaci. Slečno Nicolette, váš článek najdu v adminu?“ podívá se na slečnu. „Jistě,“ přikývne Nicolette. „Výborně, na čas jako vždycky, moc vám děkuju!“ „Madam, a kde myslíte, že bychom měli začít?“ zapojí se do rozhovoru i Ashley. Šéfredaktorka už je však na půl cesty na ministerstvo a děvčata jen matně vidí, jak krčí rameny.

Ashley vypadá, že si neví rady, sama toho má v redakci asi víc než dost a hledat sovu se jí opravdu nehodí do plánů. Nicolette se ale očividně na celou výpravu těší: „Tak, vážení, vypadá to, že jsme všichni, tak pojďte za mnou. Po levé straně můžete vidět ošetřovnu, tam se chodíme vypovídat, když nám nepřeje zdraví, v apatyce jsou potom lektvary na závažnější onemocnění.“ „A co je tady tohle?“ „Myslíš soubojový klub? Tam budeš moci až od druhého ročníku, ale neboj, uteče to jako voda.“ Skupina se plahočí po schodech dolů. „A tady?“ ukazuje chlapec k polootevřeným dveřím. Na podlaze jsou značné cákance vody a popsané stěny. „Dívčí umývárna? Skrývá mnohá tajemství,“ odvětí Nicolette. Ashley se najednou zastaví. Ash? Co tam máš, máme namířeno do kuchyně, dáme si něco na zub a pak budeme pokračovat!“ „Pírko, mám pírko!“ Celá skupina sebou škubne a Ashley pírko vítězoslavně zvedne nad hlavu.

„Fuj, to ale páchne!“ zvedne se jednomu z nováčků žaludek. Nicolette se však na Ashley usměje: „Šťáva z ďáblova osidla, tak to je jasné, kam měla naše Rozára namířeno, třeba tam ještě je, tak na co čekáte?“ otočí se Nicolette plná nadšení na zbytek výpravy. „No tak my asi úplně nevíme, kam máme jít,“ neví, zda se má smát jedna z novaček. Ashley mávne rukou a všichni už míří směr Prasinky a Ďáblova jáma.

~

Skupinka stojí před trnitým křoviskem, na kterém visí cáry oblečení a sem tam se po zemi povalují nějaké drobné poklady. Někteří nováčci vypadají, že by nejradši vzali nohy na ramena, ale to už je Nicolette i Ashley postrkují dále.

„Je to jednoduché, opravdu! Stačí prostě uhodnout, na co ďábel myslí!“ zašveholí Nicolette. „A protože hledáme sovu Rozáru, budeme manifestovat samá slova se sovami, co vy na to?“

„Jaká slova se sovami?“ zeptá se kluk s brýlemi. „No, třeba… sova… Hedvika… Hermes… sovice sněžná…,“ nakrčí obočí Ashley, jak loví v paměti slova, které někdy u ďábla uhádla. „No a tak podobně!“ dodá ještě rychle.

„Tak šup, ať ji brzy najdete,“ znovu postrčí Nicolette jednu novačku do křoví, které se za ní zavře. Pak už jen všichni slyší, jak blondýnka zkouší různé hlásky.

Zajděte do Ďáblovy jámy v Prasinkách a uhodněte tři slova, která nějak souvisí se sovami – mohou to být jména sov z Harryho Pottera nebo druhy sov, které máme u nás na hradě. Dále uhodněte tři další slova a jejich význam vysvětlete.

~

„A Róza nikde,“ škrábe se na čele Ashley. „Hledali jste všichni pečlivě?“ osazenstvo vehementně přikyvuje hlavou. Pohled na nováčky je komický: někteří odcházejí s čokoládovými žabkami a fazolkami, jiní odcházejí nejen s prázdnou, ale také s potrhaným oblečením a rozcuchem místo vlasů. 

„A proč tady jsou vlastně všechny ty girlandy?“ podivuje se jeden z nováčků při průchodu do Velké síně. „Slavíme dvacáté výročí hradu,“ vysvětluje Ashley, zatímco si opět vytahuje z kapsy lupu a zápisník. „Merline, já smrdím jak ta sova,“ zoufá si jedna dívka z davu a Nicolette se brání úsměvu. „No, a neslaví ta sova někde? Nemohla doletět na nějaký večírek, mejdan?“ zkouší to další z nováčků. „Večírek, mejdan, oslava, že by?“ opakuje Ashley a dumá. „Slavnost založení už byla, závěrečná slavnost taky a do Dne brka a Dne mazlíčků, což by se jí možná nějak okrajově týkat mohlo, je ještě daleko,“ přidá se k přemýšlení i Nicolette. „Den mazlíčků a Den brka, co a kdy to je?“

~

Ashley se poškrábe na hlavě, ale nemůže si vzpomenout. Merlinudík tu však máme levnou pracovní sílu nováčky, kteří mají mladé nohy a jistě zvládnou zaběhnout ke kalendáři a správná data najít.

Najděte v hradním kalendáři, ve které dny se slaví Den brka a Den mazlíčků a krátce vysvětlete, co přesně tyto dny oslavujeme.

~

„Oslava je tedy dost passé,“ pokrčí rameny plavovláska a povzdychne si. Ashley už si skoro trhá vlasy – opravdu nezbývá moc míst, kde by se sova mohla schovávat, a je si dobře vědoma, že šéfredaktorka bude den ode dne nevrlejší, protivnější – no a co když nepřijdou ani výplaty? „A když jsme u těch oslav…,“ přeruší hrobové ticho Nicolette, „…co takhle ji nalákat na mléko? To měla přece hrozně ráda! Pojďme si dát dýchánek ke Třem, stejně už mám šílenou žízeň a vy určitě také, máme vás na starost, to pak tady zase budou úpaly a kdo ví co!“ konstatuje Nicolette. „Vždyť tady je příjemný chládek!“ obrátí se na kolegyni Ashley. Nicolette je ale rozhodnutá a zavelí: „Jdeme! Róza dýchánky žila, kolik mléka popila…“

~

„Mléko pro mě, celý náš doprovod a Rozáru, prosím!“ zahlaholí Nicolette, jakmile rozrazí dveře hostince U Tří košťat. Rosmerta je v první chvilce trochu zaražená nenadálým počtem zákazníků, ale vzápětí už na stůl nese tác se sklenicemi mléka. Všichni se pustí do popíjení, jedna ovšem zůstane stát plná na parapetu otevřeného okna. Celá skupinka ho bedlivě sleduje.

Zajděte si do Prasinek do hostince U Tří košťat a dejte si mléko, abyste Rozáru přilákali.

~

„Myslíte, že se vrátí?“ žmoulá Ashley pírko v ruce a mává ve vzduchu spirituálně mlékem. Po sově ale nikde ani vidu, ani slechu. „Začínám lehce pochybovat,“ praští hlavou o stůl jeden z nováčků. „Měli byste utíkat na kutě, zítra je taky den, Rosmerta už bude brzy chtít poklidit a zavřít,“ ukončí posezení Nicolette. „Mimochodem, pěkná mašle ve vlasech!“ mrkne na jednu z novaček a vytáhne fotoaparát. „To se mi zrovinka hodí do článku!“ zajásá Nic a novačka jen vykuleně hledí a rozmrkává blesk fotoaparátu. „Můžu se ještě jednou podívat na to pírko?” otočí se dívka při odchodu a rozběhne se k Ashley. Ta pírko vytáhne z kapsy a dívence ho směle ukazuje.

~

„Tady, no není hezké?“ nastavuje ho Ashley ze všech stran a obdivně vzdychne. Aby ne, Rozára je i přes svůj věk velkou soví modelkou. Nováčci se tlačí, aby se na pírko podívali, ale jak s ním Ashley mává, každý ho vidí trochu jinak…

Nakreslete soví pírko, jak jste ho viděli vy – a dejte si náležitě záležet, Rozára je totiž velká krasavice!

~

Jak se říká… opakování je sova moudrosti. Druhý praktický úkol je povinný a skládá se ze tří částí, které jistě hravě splníte. V první se vydejte do Ďáblovy jámy v Prasinkách a správně uhodněte tři slova související se sovami a tři další, která vysvětlíte. Důkaz o splnění zdokumentujte kouzlem *Printscreen* tak, abychom jasně poznali, že jste slova uhodli vy.

V druhé části nám napište, ve které dny se slaví Den brka a Den mazlíčků, obojí najdete v hradním kalendáři. Zároveň vysvětlete, co přesně v oba dny slavíme – bližší informace jistě najdete v hradních časopisech a na starších stránkách úvodní stránky hradu.

V třetí části se vydejte do Prasinek do hostince U Tří košťat a dejte si sklenici mléka – a splnění opět zdokumentujte kouzlem *Printscreen*. Pokud všechny tři úkoly splníte, odnesete si jako odměnu dobrůtky pro vlastní sovičky.

V rámci kreativního úkolu nakreslete soví pírko, které Ashley našla. Obrázek si podepište, ať víme, že je váš a zašlete na ntdvhog@gmail.com. Za nakreslené pírko můžete získat 8 srpců! Úkoly do druhého kola posílejte do 16. 7. na e-mailovou adresu výše a v případě dotazů nás kdykoliv kontaktujte. No a zbývá už jen dodat, že další úkol vyjde zase v neděli.

Pro Denní věštec
Maya Prinz a Amanda Wright

Published by

Maya Prinz

Korektorka tělem i duší. Jejím hlavním životním posláním je zbavovat texty chyb; mimo to se věnuje i věšteckým blokům, které spravuje od března 2022.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *