ŠFM L24: Mrzimorská vítězná tečka

| Vydáno:
V neděli 23. června se odehrál poslední zápas letošního famfrpálového mistrovství. Zápas Zmijozelu Mrzimorem se hrál o konečné umístění v tabulce, protože o vítězi poháru již bylo rozhodnuto. Přesto nechyběla skvělá atmosféra, podpora fanoušků a krásné výkony obou družstev.

S jedním okem stále zalepeným spánkem, s novým rychlobrkem a vybavená dlouhým svitkem pergamenu jsem se doploužila na tribunu asi 15 minut před začátkem zápasu. Zatímco někteří kolem mě ještě pospávali, Lily Starling zakončila sezonu tak, jak ji začala. Přiřítila se na tribunu jako velká voda s mávátkem a bojovým výkřikem. Její výkřik „Mrzimoooor!“ posloužil jako ranní budíček všem ospalcům.

Nato již obě kapitánky potvrdily připravenost. Hope Chainless v 8:54, Enid Bloom v 8:55.

Objevilo se i mnoho fialových tváří. Pan Andrew Uroboros byl připraven mezi prvními (a vypadal nechutně čile). Madam Oresta McCollin Vianueva „flicufitala“ na hřiště za bolavého naříkání. Ono vstát z postele na ošetřovně a fandit nakažená veverčí zubejdou, tomu se říká opravdový zápal pro tým. Slovy madam Oresty: „Ani hlína vě nezablání fřijít stlašit, teda fandit! Au au au.“
Inspektorka výuky Barbara Arianne Lecter doběhla s předlouhým pergamenem čekajícím na opravu. Nezapomeňme, že se jednalo o profesorskou termínovou neděli pro opravu esejí. I madam Maya Prinz přišla podpořit hadí letku.

První akce se již tradičně odehrála u Rosmertina stánku. Škrkničky v čokoládě ukořistila Annie Helene Green. Madam Barbara ve frontě obsadila až 4. místo a její slabý výkon považuji za důsledek pracovního nasazení. Její opravování během zápasu vyvolalo diskuzi, kde všude madam opravuje. Jednoznačně potvrdila mytí rukou, takže… co dělala předtím? Petronela Uječená promptně zmínila, že jí esej přišla „s čímsi hnědým na pergamenu“. Lepší nevědět.

Zpátky k famfrpálu. Na koštěti byla první Rose Daninatali, pod tlakem se ale záhy ocitla Maraike Auri Nordahl. Úspěšně ubránila Enolu Gatito před potloukem a ta tak měla prostor chopit se camrálu a poprvé ohrozit obruče chráněné Benem Gobhou. Ben ovšem nedovolil takto rychlé otevření skóre a střelu na levou obruč bez potíží zneškodnil.

Ani další dvě střely na Bena nebyly úspěšné a zdálo se, že naplno dostojí své přezdívce „Chobotnice“. To Gregory Silvestr Werner se prvního zákroku dočkal až při čtvrté střele. Arnika Roztodivná mířila na levou obruč a Gregory se jen taktak stihnul přemístit a obruč pokrýt.

Skóre otevřela zmijozelská kapitánka Hope Chainless, která střelecky šla svému týmu zářným příkladem po celý zbytek zápasu. V tu chvíli jako by se zrušila neviditelná bariéra a gólů jsme viděli ještě mnoho.

V odrážečské bitvě si smůlu první vybrala Maraike, která Olivii Wines na první pokus netrefila. Následovala ale jedna přesná rána za druhou. Zatímco Mrzimorští se snažili sundat zmijozelské střelkyně, MaraikeRuby Élise Day mířily své potlouky právě na Olivii. Ta po první pecce od Ruby musela pít laudanum, aby se na koštěti udržela. Po dvou trefách od Bertrandy Hooki musela laudanum použít i Nessa Naiadés.

Kuriózní moment předvedla z mrazáku se čerstvě navrátivší Ruby, která trefila vší silou samu sebe a musela se také nadopovat. Takovou pecku si uštědřila!

I na tribuně se hrálo jako o život. Kolejní ředitelka Zmijozelu madam Veronica Narcissa Williamsová zvolila strategii maximálního rozptylu. Kladla žlutým hráčům otázky na kagíky. U slečny Arniky ovšem narazila na velmi rychlý zpětný odpal. Není s takovou pohotovou reakcí Arniky na tom střelci škoda?

Veronica Narcissa Williamsová: Slečno Arniko, který kagík vás letos nejvíce bavil plnit?
Arnika Roztodivná: Všechny, protože jsme je dali. – zasměje se

Ani Rose se nenechala rozptýlit dotazem, jestli koleji nejvíce pomohla při plnění magíka Alchymisty nebo Bystrozora. Zamířila totiž na pravou obruč, dokonale zmátla Gregoryho a v 9:15 skórovala první mrzimorský gól. Skóre tedy bylo vyrovnané 10:10.

Zhruba v tomto čase se také objevil záhadný transparent na podporu Zmijozelu.

Proč džem? A jaká příchuť? To jsem se ani přes dotazování nedozvěděla.

Na gól Rose záhy odpověděla Nessa a po nezdařeném pokusu Arniky započala dlouhou gólovou sérii Hope. Během následujících 19 minut padlo z 10 šancí hned 8 gólů. Z toho 7 za Benova záda, který už si připsal jen dva úspěšné zákroky proti Nesse a Enole. Střelci tedy měli pré.

To zmijozelským odrážečkám trochu narušila plány Olivia, která se nechala vystřídat Valerií Torres dříve, než ji RubyMaraike stačily dorazit. Tato „přestávka na zmrzlinu“ je ale nijak nerozhodila, Ruby okamžitě přesměrovala potlouk na Bertrandu, která si musela loknout laudana. Přestála další dvě rány, ale dělovka od Ruby v 9:22 z ní udělala palačinku.

Vystřídala odpočatá Olivia a zelené hráčky měly menší krizi. Odpal Ruby šel úplně mimo a Maraike se vůbec nepovedl. Olivia se tak dostala k potlouku a shodila z koštěte Nessu v 9:25.

V dalších minutách proběhlo mohutné střídání. Za Tery Poe na střelce naskočila Luna Goshawk, shozenou Nessu vystřídala Angelina Darkness, Maraike na potlouku Faye Sages v 9:27.

Na chytače naskočily Tery i Sarah Thompson současně. Nastal čas prvního průletu, který zvládla Tery úspěšně. Kde ale byla Sarah? Napětí se dalo krájet, když Sarah kličkovala v průletu za zlatonkou. Zvládla ho na výbornou, ale po cestě nabrala zpoždění kolem 20 vteřin na Tery.

Odrážečky chytačkám rozhodně nedaly nic zadarmo. Faye bila do Tery získanými potlouky a ta musela chtě nechtě vypít uzdravovací lektvar.

Na tribuně mezitím zaznívaly všemožné reakce. Madam Veronica pokračovala ve své rozptylovací kampani dotazem na Tery, zdali jí šel líp kagík Alchymista nebo Bystrozor. Poté ale přešla na záludnější otázky.

To vše v okamžiku, kdy Enola navýšila skóre na 70:20.

Následovala trefa od Olivie, po které se musela nadopovat i Sarah. Nessa vstřelila další gól. Ruby poslala další potlouk na Bertrandu, ta netrefila ten svůj. Hope dala svou čtvrtou branku. Tery přestála dvě rány od Ruby i Faye a k potlouku se dostala Olivia a…! Nestihla odpálit.

Tery Poe chytila zlatonku v 9:42:13 a vítězně tím zakončila veleúspěšný rok Mrzimoru.

Zmijozel si odnesl třetí porážku a smolná série se mu tak protáhla už na 6 zápasů v řadě. Nezbývá než hadí letce popřát, ať v Zimě 2025 tuto smůlu konečně prolomí.

Co se týče statistik, skvělý střelecký výkon předvedla zmiňovaná Hope s 80 % úspěšných střel. Mrzimor byl v jasném střeleckém oslabení, protože chyběla Cassiopea Zmlklá, pro kterou by to byl poslední zápas za tým. Převaha Zmijozelu tedy nahrála bojovné Enole, která se k camrálu dostala nejčastěji, a Nesse.

Relativně slušná úspěšnost Gregoryho dostává šrámy, když si porovnáte množství střel. Na Bena letělo hned 16 střel, na Grega 4.

Z odrážečů se činila nejvíce Ruby, která předvedla výborných 9 zásahů a jeden sestřel s 82% úspěšností. Maraike i Bertranda se dostaly k 6 potloukům, kde ale zkušenější Maraike Bertri převálcovala. Olivia má skvělou úspěšnost zásahů s 80 % a jeden sestřel. Střídající Faye předvedla na pálce vynikající výkon, ze všech 4 potlouků všechny úspěšně odpálila.

Po zápase jsem spěchala obě kapitánky vyzpovídat.

Denní věštec: Enid, gratuluju k vyhranému zápasu. Dneska jste do dalšího zápasu nastupovali papírově slabší (na počet úrovní), ale průběh se zdál být vyrovnaný a nakonec vám pro vítězství dolétla Tery. Jak jsi spokojená se svým týmem a co bys jim vzkázala do další sezony?

Enid Bloom: Přesně tak, byli jsme si vědomi dnešního oslabení, ale my se rozhodně nikdy nevzdáváme. To už snad plno lidí pochopilo. – zasměje se – Šli jsme opět za zábavou, tím se také řídíme celou sezonu. S dnešním výkonem jsem moc spokojená. Máme velmi spolehlivý a šikovný tým a druhá chycená zlatonka v řadě od Tery byla třešničkou na dort.
Tým bych nevyměnila ani za nic. Máme silný základ a letos mi dělá radost plno aktivních a ambiciózních nováčků. Přeju tedy našemu týmu v další sezoně opět plno zábavy, navázaných přátelství a třeba i pohár.

Denní věštec: Hope, dneska jste Mrzimor přehráli na camrálu i potloucích, krásně jste střídali, holky na konci dávaly dost gólů. Další moc pěkně odehraný zápas jen bez té zlaté tečky. Jak jsi spokojená s výkony svého týmu a co bys jim vzkázala do další famfrpálové sezony?

Hope Chainless: Na výkony mého týmu jsem velmi hrdá. Hráli jsme jednotně, rozuměli si i beze slov. Zápasy jsme si skvěle užívali a dali do toho hadí lstivost i útočnost.
Myslím, že to na hřišti bylo znát. Vždyť téměř všude jsme měli převahu, akorát ta štěstěna nám nebyla nakloněna. Asi se nás bála a držela se od nás co nejdál.
Hadí letce bych chtěla vzkázat, ať nesmutní a neberou si to tak. Je třeba se dívat dopředu a trénovat na další sezonu, která už bude naše.

Takový byl tedy poslední zápas sezony a už se nemůžu dočkat, co nám ukáže Zima 2025!

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Komentáře

  1. Je načase Eil konečně vysvětlit ten džem. To je totiž přezdívka naší Džejmí. Džem, Marmeládka. Asi nemusím vysvětlovat kolik KT jsme strávili hádáním se o tom, zda a jaký rozdíl je mezi džemem a marmeládou… O:)
    Moc děkuji za super report! A kapitánce za krásná slova, a že nás tak báječně vede. A za tu svou statistiku se asi nikdy stydět nepřestanu 😀

    1. Díky za osvětlení této záhady, Enolko!
      Za statistiku se nestyď, myslím, že kapitánka má z Tebe radost, jak si krásně bereš camrály. Jakýkoli camrál, který letí na soupeře je skvělý camrál :))

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *