Chyť ji, když to dokážeš – věštecká letní nováčkovská soutěž: Třetí úkol

| Vydáno:
„Ach, ty Rózino naše drahá, jedinečná a posvátná. Kde jen tě hledat máme? Tvé stopy, tvé pírko? Dny utíkají a my si uvědomujeme, jak málo jsme si tě vážili. Chybíš nám! Kéž by ses vrátila co nejdříve tam, kam patříš, mezi své.” – s láskou redakce.


„Já se na to tady můžu regulérně vykašlat!“ hroutí se šéfredaktorka, zatímco se ozve zaklepání na dveře redakce.

„No, co je zase?!“ upraví si ledový kapesník na čele a nevypadá zrovna u vytržení, když uvidí vcházet jednu z členek redakce. Mandy ukáže důrazně prstem na Princess a procedí mezi zuby: „Doufám, že neseš dobré zprávy.Princess však jen svěsí ramena a sklopí oči.

„Takže stále nic,“ povzdychne si šéfredaktorka. Prin se rozhlédne okolo a podiví se: „Vy jedete někam na dovolenou?“

„Pokud nenajdeme sovu Rozárku, pojedu na doživotní dovolenou mimo hrad,“ usměje se laskavě, leč s podtónem podrážděnosti šéfredaktorka. „Proč vlastně nehledáš? A děkuju za ty podklady k dalšímu článku, Merlin ví, zda tady ještě budu šéfredaktorovat. Ministerstvo nám prodlouží termín jen o pět dní, to není mnoho. Nevěřím, že by se vlastně něco změnilo,“ otře si šéfredaktorka čelo a slečna Princess vypadá nadmíru sklesle. „Něco s tím provedeme, slibuju,“ snaží se povzbudit značně zoufalou Mandy.

Ve dveřích redakce se Prin srazí přímo hlavou se Skylar.

„Jau! Kam koukáš? Člověk ani korektury nemůže jít odevzdat,“ je značně rozladěná i Sky. „Promiň,“ pomáhá Prin sbírat kamarádce rozsypané pergameny. Jsou jich nejméně dva tucty. Když už mají skoro posbíráno, obě se natáhnou k poslednímu… a ejhle. Na posledním pergamenu sedí sova. Dívky ani nedutají, sova však jako by vytušila, že ji někdo pozoruje, otočí se a rychlým mávnutím křídel je ta tam.

„Tak tohle zůstane jen mezi námi, Princess,“ podívá se Sky zděšeně na redaktorku. „To teda jo. Mandy ani muk, nebo je po nás,“ protře si oči Princess. Obě dívky zůstávají zaraženě sedět na zemi. „Vstávej! Třeba ještě není tak daleko!“ probere se jako první Princess a tahá Skylar za ruku.

„Neměli by na nás někde čekat ti nováčci?“ děsí se Skylar. „Snad je potkáme po cestě!“ Dívky křižují poschodí, jako vítr profičí jedno patro za druhým, sova ale nikde.

„Hledáte něco?“ ozve se drobná dívenka. „Sovu! Nevidělas ji někde?“ usměje se Prin. „No jo, letěla támhle!“ ukáže dívka směrem ke Godrikovu Dolu.

„A ona je nějaká důležitá?“ nechápe slečna. „Ty jsi tu nová, viď?“ Dívka přikývne. Skylar mezitím přivede připravené – a značně vybavené – družstvo lososových duší.

„Nechceš se k nám přidat?“ nabídne Prin dívence, ta však zrudne a zašeptá: „Nikoho tu neznám. Stydím se.“ Princess a Skylar se na sebe podívají a usmějí se: „Neboj se! Vím, že to působí strašidelně, ale je tu zábava. Neznám nikoho, kdo by nezapadl. Chápu, že ten první krok je nejtěžší, a jistě, asi si nebudeš vždy rozumět se všemi, ale nestojí to za to alespoň vyzkoušet?“ zkusí to Princess

Dívenka nesměle přikývne a celá skupina se odebere směr Godrikův Důl. „No a kam teď? Vždyť tu je hrozně moc domů!“ zlobí se jedna z novaček. „Tak já bych vyřadila Paštičku…,“ začne Skylar.

„Koho?“ zatahá ji za ruku nesmělá dívenka. „Ach, tam se chodíme fotit, ale předpokládám, že sova si asi fotografie na vzpomínku pořídit nešla,“ usměje se Sky. „A co útulek?“ zkusí to Prin. „Tam by se mohla ukrývat, třeba tam má nějakou kamarádku!“

„Anebo tajnou lásku!“ chichotá se jedna z novaček. Malá dívenka se zazubí a jde vidět, že ji stres pomalu, ale jistě opouští. Banda doslova vtrhne do dveří útulku.

~

Najděte Zvířecí útulek a tam pohlaďte kluběnku, krysu, kočku, hafoně a žábu. To ale není všechno! Mazlíčkům se dají plnit i  přání, a tak splňte přání třem dalším mazlíčkům. Vše zdokumentujte kouzlem *Printscreen*. 

Na jakého dalšího mazlíčka jsme zapomněli? Zjistěte, jakého jiného mazlíčka kromě výše zmíněných můžeme na hradě chovat (postačí nám jeden). S mazlíčky se pojí i tajemná věc nesoucí název violín. Zjistěte, k čemu slouží, a o tuto informaci se s námi podělte.

~

„Maguár, kočka, krysa… ale sova nikde a ani peříčko, ani stopa. Já mám dost,“ práskne sebou teatrálně o zem jedna z novaček. „Neztrácejme naději,“ uklidňuje ji Prin.

„Kde jsou ještě sovy? Zamysleme se!“ vyzývá nebelvírská primuska. „Nejsou tu nějaké nové, vzácné kusy sov? Třeba je Róza letěla pokřtít, pozdravit, navštívit. Říkali jste, že tato sova je pra- sova a slouží jako vzor pro ty nové…,“ filosovuje drobná nenápadná dívenka. Najednou se nebojí projevit svůj názor, její zápal je neskutečný. Když na sobě však spatří všechny oči, zrudne a tváří se, jakoby chtěla hned zmizet z povrchu zemského.

„To by mě nenapadlo,“ konstatuje Sky a uznale pokyvuje hlavou. „Nějakými sovami se zabýval jeden student ve svých Ovcích, ale už si nemohu vzpomenout, který to byl,“ usilovně přemýšlí Princess.

„Ovcích?“ ozve se. „Zkoušky dospělosti, které se skládají v sedmém ročníku. Člověk je musí složit, aby postoupil do rozšiřujícího ročníku, potom za ně má taky důchod… teda výplatu a zkrátka se stane absolventem,“ usměje se Sky a z nováčkovského hloučku se ozve chápavé: „Ahá!“

~

Jak bychom mohli zjistit, kdo byl ten student, který se zabýval ve svých zkouškách OVCE sovami? Kde najdeme vypracování OVCE a kdo byl onen student, v jehož vypracování najdeme tyto obrázky sov?

Sova větrnice

Zmrzlice himalájská

Papouškovec pestrý

~

„Regulérně začínám uvažovat nad možností, že jsem spíš slepá a měla bych si zajít pro brýle. Jak ji prostě nemůžeme najít? Vždyť jsem na hradě už relativně dlouho, znám kdejaký kout, kdejaké skryté místo, to není přece možné,“ zlobí se Skylar a Princess se jen sklesle pousměje. „Začíná se stmívat a musím ještě do archivu, madam kolejní mě poprosila, zda bych tam neodnesla nějaké své práce,“ zívne si Princess. Na první pohled je značně vyčerpaná.

„Tak to pro dnešek asi rozpustíme ne?“ navrhne primuska. „Já se hrozně chci podívat do archivu!“ visí pohledem jedna z novaček na Prin. Princess poodstoupí a je překvapená z pozoruhodného nadšení.

„No dobře, nevím, co tam chcete teda dělat…,“ nestačí dopovědět Princess. „Přece se podíváme po té naší Rozárce! Bez ní školní rok asi jen tak nezačne,“ zasměje se banda nedočkavců. 

~

Vypravte se do archivu. Tam najděte alespoň jeden předmět, seminář a soutěž, které se zabývají sovami. Chceme i jména vyučujících/zadávajících.

~

„Tak mě napadá. Když někteří z nás tu sovu viděli, co kdybychom vyvěsili nějaké plakáty a poskládali model Rozáry? To by přece mohlo pomoct a někam vést? Třeba ji někdo zahlédl, jen… se neozval,“ snaží se zůstat pozitivní drobná, dříve spíše stydlivě vypadající dívenka. Skylar a Princess se i beze slov shodnou, že tohle je výborný nápad. „Ty hele, malá, do jakéže koleje vlastně chceš?“ šibalsky se zalesknou hvězdičky v očích Skylar

~

Složte origami ve tvaru sovy. Ale pozor, chceme Rozárku vypodobnit, ne vyděsit!

~

Nechceme podceňovat vaši paměť, přesto na závěr malé shrnutí:

Třetí praktický úkol se skládá ze tří částí, všechny jsou povinné. V první části najděte v Godrikově Dole Zvířecí útulek. V útulku pak pohladíte kluběnku, krysu, kočku, hafoně a žábu třem dalším zvířátkům splníte přání. Důkaz o provedení zdokumentujte kouzlem *Printscreen* tak, abychom jasně poznali, že jste zvířátka hladili a přání plnili vy. K tomu všemu nám napište alespoň jedno další zvířátko, které můžeme na hradě chovat, a k čemu slouží violín. 

V druhé části zjistěte, který student se ve svých zkouškách OVCE zabýval neobjevenými druhy sov. Výsledek pátrání nám napište.

Ve třetí části bude vaším úkolem vypravit se do archivu a najít tam alespoň jeden předmět, seminář a soutěž, které se zabývají sovami, a to včetně jmen vyučujících/zadávajících. Výsledek pátrání nám opět napište. Za celý praktický úkol si můžete vysloužit pracovní rukavice – s těmi se ten nepořádek od sov uklízí hned lépe. No a samozřejmě najdou své využití i v laboratoři.

V rámci kreativního úkolu složte model sovy Rozárky, tedy soví origami, které použijeme k pátrání, tak jak navrhovala aktivní novačka. Model spolu s jmenovkou vyfoťte fotící krabičkou nebo komunikačním démonkem a zašlete na ntdvhog@gmail.com. Za model Rozárky můžete získat 8 srpců! Úkoly do třetího kola posílejte do 23. 7. na e-mailovou adresu výše a v případě dotazů nás kdykoliv kontaktujte. No a zbývá už jen dodat, že další úkol vyjde zase v neděli.

Pro Denní věštec
Felicitas Frobisherová a Amanda Wright

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *