První školní den

| Vydáno:
Se začátkem roku se samozřejmě pojí nahlížení do kabinetu madam Barbary, stalkování oblíbených profesorů, lichocení, očíslovaný seznam předmětů dle preferencí a oblíbenosti. A v neposlední řadě hledání ztracené uniformy, bez které se zápis neobejde, a v případě profesorů volba outfitu vhodného k zahájení výuky.

Po dlouhých dvou měsících studenti znovu, nebo také úplně poprvé, vybírají favority v seznamu předmětů, které byly pro letošní rok vypsány, a usedají do lavic. Na druhé straně profesoři musí oprášit výklady, aby mohli v rámci svých předmětů předat studentům toužícím po vědění patřičné informace. Každoročně si studenti brousí lokty, aby si vydobyli místo v nejžádanější, nejnovější, nejzajímavější třídě a zápis se tak v prvních pár dnech neobejde bez stresu, škrtů a změn v seznamech. Profesoři s neskrývaným nadšením a samolibým úsměvem sledují plnící se třídy z bezpečné vzdálenosti a zůstávají v klidu až do chvíle, než se ve Velké síni začne nabízet finanční odměna za 40palcový úkol, který může padnout na kohokoliv z nich, když se právě jejich student bude chtít hecnout. A také než se admin začne plnit množstvím úkolů, které po postupném opravování stále nebere konce. A když je konečně vidět to světlo na konci tunelu… je tady další termín. A tak si v tomhle duchu během celého roku fungují jak studenti, tak zaměstnanci. 

A jelikož první den školy – výuky je velká věc, není divu, že si studenti i profesoři ve většině případů dávají záležet na tom, jak vypadají. Ne vždy jsou snahy úspěšné, ale k tomu se dostaneme. Čím dál tím víc se ukazuje, že móda nás na hradě provází na každém kroku a v každé situaci či okamžiku z ní lze těžit.  Jinak tomu není ani na začátku roku, kdy jsem si na naše vážené profesory počkala u jejich tříd a vyblýskla si je. K následujícímu výběru osob a popisu přistupujte s nadsázkou. Jak se tedy na svou první hodinu po prázdninách někteří z nich oblékli?

Oliver McCollin

 

Kdo rozhodně nenechal nic náhodě a opravdu pečlivě se na své předměty ustrojil a outfit vyladil do posledního detailu, je pan profesor Oliver, který musí udělat dojem v obrovském množství tříd. Od sportovně zaměřených, což si můžete snadno spojit s pomůckou k létání (ale postrádám létající koberec) po předměty zaměřené na tvory všeho druhu, historii a jiné vědy. Pan profesor na svou pozici skvěle poukázal zvolenými barvami oblečení. Fialovo-černá kombinace róby a s doplňky ze stejné kolekce Academicorum prostě nemohl šlápnout vedle. Plášť ze salonu NiT v totožných barvách k róbě a klobouku padne jako ulitý. Zdobený okulár přidává panu Olíkovi na důležitosti a podtrhuje celkový dojem outfitu  „nepřehlédnutelný profesor“.

Filius Orionis

Na letní vlně, ačkoliv už výuka začala, se veze bývalý inspektor výuky. Ale můžeme se mu divit? První volné léto po takové době, nikdy nekončící práci, uhánění profesorů a spoustě vlastních vypsaných tříd, to není překvapením. Letos vypsal jen dva předměty, nejspíš aby si konečně pořádně odpočinul. Outfit značí, že se pan Filius právě vrátil z cest a vlající šála už se zase vidí někde jinde, jen ne ve třídě. Zajímalo by mě, zda studenty Obrany proti černé magie vzhled  „profesor pohodář“ dostatečně zmátl, protože učební metody a důslednost pana Fila by daleko lépe vystihl jiný outfit. Ačkoliv možná je zvolené oblečení první lekce… jak zmást nepřítele vzhledem. Na první pohled neškodný turista v námořnickém tričku, ze kterého se vyklube mistr boje. Zdání klame!

Mintaka Orionis

Zdá se, že pro madam Mintaku nebyly prázdniny dostatečně dlouhé a prospěl by jí delší odpočinek. O paní profesorce je známo, že každoročně vypisuje enormní množství tříd, ke kterým přidává i široký výběr seminářů. Nerada poukazuji na vzhled, ale očividně ani dva měsíce volna madam nestačily, aby si zašla na omlazující kúru nebo si pořídila lektvar mládí. Má s tím snad co dělat nedostatek financí? Nezbývají jí prostředky po odevzdání svého jmění nebelvírské koleji? Dle vypsaného množství předmětů to však vypadá, že madam plánuje svůj trezor opět naplnit. Neuvěřitelných 11 předmětů (a není to málo?), přičemž některé z nich mají i vyšší ročníky. To je opravdu hodně odučených hodin, a tak madam volila čarodějnické šaty, které jsou především pohodlné, formální, a hlavně černé, a tak skryjí i případný flek od kávy vypité ve spěchu. Madam Mintaka coby profesorka „mám toho až nad hlavu“. 

Hekatea Centaurix

Jestli jsem mezi profesory našla někoho, kdo chtěl budit respekt, tak je to rozhodně madam Hekatea à laprofesorka drsňák“, která určitě v takové Kouzelnické češtině nebude mít s žádným studentem slitování. Strach nevzbuzuje kompletně černý outfit, ale rozhodně oheň plápolající na kalhotách a samozřejmě valkýřina maska, která madam nedodává zrovna přátelský výraz ve tváři. Jak se ale říká, tak lepší je mít pevně nastavená pravidla na začátku a zajistit si pozornost… a polevit se dá vždycky. Kdybych měla soudit podle outfitu, tak to vypadá na metodu biče bez cukru. 

Maya Prinz

A abych poukázala na rozdíly mezi outfity našich profesorů, skvěle mi nahrává do karet madam Maya, která profesorské řady rozšířila toto léto a v aktuálním roce tedy bude učit poprvé. Madam jako profesorka „já jsem tady nová“ (buďte na mě prosím hodní) je roztomilost sama. Je snad volba oblečení taktika, jak si získat pozornost studentů, obalamutit je, že studium bude procházka růžovou zahradou? A jak by také mohli především noví studenti získat jiný dojem, když na první hodinu přišla něžná rozkvetlá květina. Trochu bych se obávala tvrdého úderu v dalších hodinách, aby se z Kouzelnické angličtiny pro začátečníky nestala angličtina pro pokročilé. 

Wronka Zabloudilová

Těžké první ráno v novém školním roce podle mě zažila madam Wronka, která (soudě podle zvoleného oblečení) fungovala asi se slepenýma očima nebo za naprosté tmy, kdy neviděla na krok, a vlastně můžeme být rádi, že našla oblečení. Jinak si tuto kombinaci nedovedu představit. S madam se mi pojí přírodní outfity v zemitých barvách, které skvěle padnou k předmětům, které profesorka vyučuje. Možná zapomněla, že letos otevřela třídu Léčivých rostlin? A tak možná bez přemýšlení, aby nepřišla na hodinu pozdě, sáhla po prvních věcech, které našla. Polštář od opuštění postele nepustila z ruky, na přeleželé vlasy nasadila paruku z květin, nezdařený pokus nanést rtěnku zamaskovala polibkem na tvář a plášť jí pravděpodobně sám přiletěl na ramena. Outfit se nese v duchu à latěžká rána profesorova“.

Skylar Blair Anderson

Slečna Skylar vyměnila červený hábit za ten profesorský pár dní před začátkem roku. Jestli někdo čekal, že se bude konat nějaká velká změna, co se vizáže a oblékání týče, toho čerstvá profesorka okamžitě vyvedla z omylu. Jako by se vůbec žádná změna neudála. Pouze ve tváři má zapsaný asi ten zážitek ze Zakázaného lesa nebo se na ní podepsalo opakované vrážení do dveří kolejní místnosti. Jinak vážně žádná velká změna. Slečna Sky, „navždy mladá profesorka“, poukazuje na svou mladistvou duši i tělo pravidelným tréninkem na famfrpálovém hřišti. A jelikož zvyk je železná košile, tak koště s sebou nepřestává vláčet. Co se oblečení týče, zvolila pro první den hlavně pohodlí a tak trochu punk, což určitě nebude styl výuky Kouzelnické finštiny. 

Máte pro své profesory nějaké přezdívky? Podělte se s námi o typologii hradních nebo vašich mudlovských profesorů. 

Pro Denní věštec
Nicolette Marique Leroy

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *