Rozřazovací slavnost Z25

| Vydáno:
Školní rok je už v plném běhu. Nastal tedy nejvyšší čas se ohlédnout za jeho začátkem – na rozřazovací slavnost roku Zima 2025, která se konala ve středu 4. září 2024.

Stejně jako obvykle bylo nadšení z nadcházející slavnosti hmatatelné už několik hodin před jejím začátkem. První žádosti o otevření obchůdku se slavnostními róbami, Twilfitt a Tattings, se objevily dokonce už několik o několik dní dříve na d-krbu. I přes hradní nepřítomnost správkyně Příčné ulice Ginevry de Naga bylo otevření vyjednáno a staří i noví studenti a zaměstnanci se mohli pustit do nakupování. A že se do toho pustili skutečně s vervou! Především pak červnoví nováčci utráceli ostošest.

Róby byly ostatně velkým tématem po celý den, nejvíc pak těsně před začátkem slavnosti, jak se stále více blížila šestá hodina večerní. Síň se postupně plnila nervózními nováčky i staršími obyvateli hradu, kteří si brousili zuby především na nadcházející hostinu. V 18:08 dorazil i sám pan ředitel a celou slavnost zahájil mávnutím hůlky, které síň náležitě vyzdobilo.

Pan ředitel se už tradičně spolehl na sílu své osobnosti, a aniž by použil kouzlo *sonorus*, všechny přivítal:

„Vážení profesoři a zaměstnanci hradu, drazí noví studenti i vy stávající, dovolte mi, abych vás všechny v tento deštivý den přivítal v naší vzácné škole čar a kouzel. Za pár okamžiků nováčci projdou rozřazovacím ceremoniálem, který je zařadí do jedné ze čtyř historických kolejí, které utváří naši školu po celá staletí. Každá kolej nese své vlastní tradice, své jedinečné hodnoty, a přesto jsou všichni součástí jedné velké kouzelnické hradní rodiny. Ať už vás Moudrý klobouk přidělí do Nebelvíru, Zmijozelu, Havraspáru, či Mrzimoru, věřím, že svůj domov najdete v každé z těchto kolejí a v celém hradě. V Bradavicích však nejde jen o kouzla a kouzelnické umění. Doufám, že se zde naučíte i to, že přátelství, statečnost, zvídavost a spolupráce jsou stejně mocné síly jako samotná kouzla. Během vašeho studia vás čekají výzvy, ale také nespočet okamžiků, které budete sdílet se svými spolužáky a na které snad budete jednou s radostí vzpomínat. Tak tedy, nechte se vést svým osudem a vězte, že naše škola vám poskytne vše potřebné k tomu, abyste rozvinuli nejen své dovednosti, ale i moudrost, píli a odvahu.“

Po bouřlivém potlesku, který si tento krásný proslov rozhodně zasloužil, byl po roce opět probuzen Moudrý klobouk. Po chvíli mžourání a rozkoukávání se se nechal milosrdně přemluvit k tomu, aby i letos zazpíval bradavickou hymnu – nebo spíše tu svou rozřazovací.

 

 

Zdá se vám, že jsem ošklivý –
myslete si, co chcete,
chytřejší klobouk, než jsem já,
na světě nenajdete.

Nechte si svoje buřinky
i své klobouky z plsti –
jsem Moudrý klobouk z Bradavic,
jenž vám nic neodpustí.

Každému vidím do duše,
vím, z jakého je těsta –
nasaď si mě a řeknu ti,
kam povede tvá cesta.

Možná tě čeká Nebelvír,
kde mají chrabré srdce;
odvaha, klid a rytířskost
jdou u nich ruku v ruce.

Nebo tě čeká Mrzimor;
máš jejich mravní sílu,
jsou čestní a vždy ochotní
přiložit ruku k dílu.

Či moudrý starý Havraspár,
pokud máš bystrou hlavu,
tam důvtipní a chápaví
vždy najdou čest a slávu.

Nebo to bude Zmijozel,
kde nastane tvá chvíle –
ti ničeho se neštítí,
by došli svého cíle.

Nasaď si mě a neboj se,
jen vlastní strach tě leká!
Já, Moudrý klobouk z Bradavic,
ti řeknu, co tě čeká!

Než skončil, dvacet minut bylo za námi a v 18:30 předstoupil k Moudrému klobouku první letošní nováček: Thadeus van Hauten. Ten byl záhy poslán do Zmijozelu, stejně jako Deku Halfeye a Annie Elizabeth Harlow. Teprve čtvrtý prvňáček byl zařazen jinam – Nikola Walker se jako první vydala do Havraspáru.

Po Séraphine Serpens (Zmijozel, po slavnosti přejmenována na Spritu) se prvního nováčka dočkali i v Mrzimoru (Amisa Starling) a Nebelvíru (Rianar Ristezze). Následovala další šňůra nováčků pro Zmijozel a Mrzimor.

Rozřazování pokračovalo až do 19:38, trvalo tedy něco málo přes hodinu; přičemž od 19:15 probíhalo takzvané rychlorozřazování, kdy už chce mít Klobouk práci za sebou a koleje hlásí, sotva nováčka uvidí – tedy spíš sotva si vzpomene na společný pohovor, neboť tito nováčci nebyli na hradě v době slavnosti přítomni.

A teď to, co vás jistě zajímá nejvíc – jak vypadaly počty členů kolejí před rozřazováním a po něm? A co po měsíci školy a prvním promazání?

Jak vidíme, po rozřazování se nejpočetnějšími kolejemi staly předtím nejméně početný Havraspár a Mrzimor – obě koleje měly o jednoho člena více než Nebelvír se Zmijozelem. To ovšem netrvalo dlouho, neboť v dnech po rozřazovací slavnosti se do mrazivých končin odebral celý zástup studentů, kteří se tak nejspíš chtěli vyhnout začátku nového školního roku a s ním spojené výuce.

Dobrá zpráva je, že za září nepřibylo na Ministerstvu kouzel mnoho žádostí o smazání – smazáno bylo celkem šest studentek (sedmá z hradu odejde k 3. říjnu). Nedá se ovšem říct, že by to s počty členů kolejí zamíchalo zase tak výrazně – před prvním promazáním totiž stavy vypadaly následovně.

Poprvé po dlouhé době se tedy nejméně početnou kolejí stal Nebelvír, následovaný Mrzimorem. S tímto stavem ovšem zamíchalo první systémové promazání na začátku října, kdy byli smazáni studenti, kteří neměli zapsán ani jediný předmět nebo měli méně než -20 bodů.

Jak vidíme, o nejvíc studentů přišel Mrzimor (31) s Havraspárem (28). Zmijozel přišel o 25 studentů a Nebelvír jen o 23, přesto je ale nejpočetnější kolejí na začátku října Zmijozel.

Doufejme, že mnoho dalších už v nadcházejících měsících smazáno nebude – nakonec by byla škoda, kdyby se připravili o možnost studovat na tak prestižní kouzelnické škole!

Všem nováčkům přejeme, aby se jim v přiřazené koleji líbilo a aby svému novému domovu dělali čest, třebaže pro některé to nebyla první volba. Vězte, že Moudrý klobouk ví, co dělá! Koneckonců, jak jinak si vysvětlíte, že na stejné pozici zůstává i po zhruba tisíceletí?

Pro Denní věštec
Maya Prinz

Published by

Maya Prinz

Korektorka tělem i duší. Jejím hlavním životním posláním je zbavovat texty chyb; mimo to se věnuje i věšteckým blokům, které spravuje od března 2022.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *