Matchujeme!

| Vydáno:

Za posledních pár let se stal čaj matcha velmi populárním. Má sice i spoustu odpůrců, nicméně ne každá kavárna ji dokáže připravit dobrou, kvalitní a podle tradičního postupu. V tomto článku se dozvíte návod a příslušenství na přípravu matchy a doporučíme si několik kaváren, kde ji připravují opravdu kvalitní a dobrou.

I přesto, že matcha (česky též mačča) zažívá velký boom, rozhodně se nejedná o novinku. Její historie sahá až do čínské dynastie Tang, která existovala přibližně v 8. století našeho letopočtu. Čajové lístky byly napařovány a formovány do tvaru cihly, aby byl jejich transport snadnější. Na přípravu se kousek cihly odlomil a zalil horkou vodou. V dynastii Song se poté matcha více přiblížila dnešní podobě. Usušené čajové lístky byly najemno nadrceny, zalívány vodou a vychutnávány mnichy a učenci, kteří je pili pro jejich energizující schopnosti. Ze stejného důvodu si matchu vychutnáváme dnes i my – představuje zdravou variantu energizujícího nápoje.

Kofein z matchy se však na rozdíl od kávy uvolňuje pomaleji, nebudete tak mít nežádoucí účinky – jako kofeinový propad (náhlý pokles energie po rychlém nástupu). S matchou se však musí zacházet opatrně, už 2 g matchy obsahují 60 mg kofeinu, tedy podobně jako espresso. Obsahuje také spoustu antioxidantů, podporuje metabolismus a zažívání, zmírňuje strach a úzkosti. Abyste však získali maximum antioxidantů, které matcha nabízí, doporučuje se buď pít matchu pouze s vodou, nebo s rostlinnými mléky. Kravské mléko totiž obsahuje kasein, který může snižovat absorpci antioxidantů ve střevech. Matcha obsahuje velké množství EGCG, což je antioxidant velmi citlivý na složení prostředí (pH, teplota a přítomnost proteinů).

Nejdůležitější částí je výběr matchy. Pokud vaše matcha nebude kvalitní, bude chutnat jako brčál, bude hořká a ani sebelepší příslušenství na její přípravu vám ji nezachrání. Nejlépe si vybírejte matchu od specializovaných prodejců nebo si ji zakupte přímo v kavárnách, vyvarujte se té prodávané v supermarketech nebo drogeriích.

Spolehlivým ukazatelem její kvality je barvakonzistence. Měla by mít jasně zelenou barvu jemnou konzistenci.

Matchu je nutné zalít vodou, která má maximálně 80 °C, jinak vám zhořkne. Existují speciální rychlovarné konvice, u kterých lze nastavit teplotu, nebo můžete využít kuchyňský teploměr. Vyšlehat ji můžete buď elektrickým šlehačem, nebo speciální metličkou určenou právě na její přípravu. Jmenuje se chasen a je vyrobena z bambusu. Před prvním použitím je metličku nutné aktivovat, aby jednotlivá vlákna byla pružná. Aktivujete ji namočením na několik minut do horké vody. Před každým použitím ji namočte do teplé vody, stačí však již na kratší dobu. Matchu zalitou velmi malým množstvím vody pak vyšlehejte touto metličkou tak, že budete šlehat do tvaru písmena M. Že je matcha připravena, zjistíte tím, že v sobě nebude mít žádné hrudky a navrchu vám vznikne pěna.

Dobrá a kvalitní matcha však není zcela levnou záležitostí. Pokud si ji budete dopřávat v kavárnách, bude jednou z těch dražších položek. Opravdu prvotřídní matcha bude vždy vyrobena v Japonsku, z lístků z 1. sklizně. Takové jsou nejmladší a nejjemnější.

Osobně vyzkoušenou mám Moya Matcha nebo Spill the matcha. Zakladatelkou Spill the matcha je mladá slečna, která má dodavatele v Japonsku a na jejím e-shopu najdete i spoustu krásných příslušenství, rad a tipů. Dalším podobným e-shopem je i Robcha Matcha, která dodává matchu pěstovanou na jihu Japonska.

Kavárny, které nabízejí dobrou a kvalitní matchum, jsou například:

  • Atomic Matcha, Praha
  • Botanik Bistro, Cheb
  • Coco Café, Praha
  • Coffein, Mostkovice
  • Dion, Hradec Králové
  • Epifany, Pardubice
  • Gala Coffee, Brno
  • Kafe VAJB, Jičín
  • Kavárna Kafíčko, Přerov
  • Kavárna Napečeno, Ostrava
  • Knižkê a Káva, Litovel
  • Kookie Kavárna, Zlín
  • Matcha Crew, Praha
  • Moko Kafe, Brno
  • Naše kafe Espresso bar, Valašské Klobouky
  • ô-mai – Coffee & Brunch, Praha
  • Pochutnej si! BISTRO, Třinec
  • Pražírna, Kyjov
  • Průchod, Olomouc
  • Renflower, Praha
  • Rossa Cafe, Brno
  • Sensu Café, Praha
  • Skalice Café, Frýdek-Místek
  • Timeplay, Hradec Králové
  • Zastáfka kafé, Hlinsko

Jste i vy fanoušky matchy, nebo se vám její specifická chuť nelíbí? Budeme rádi, když se s námi o vaši zkušenost, oblíbený obchod nebo kavárnu podělíte v komentářích!

Pro Denní Věštec
Čaje Pič
alias Rebecca Werde

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *